.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 125z 3rdhand..agak bermasalah

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Tomomi
Laskar Muda


Posts : 31
Join date : 10/06/2013
Age : 24
Location : Sarawak

PostSubject: 125z 3rdhand..agak bermasalah   Mon Jun 10, 2013 8:23 pm

Salam 1 bumi...aku ada mslh ngn Z model lama...aku buat list dulu bg korang sume dpt gambaran situasi aku ni..
1. Top speed tak berapa nak top..hbs laju pun 110km
2. Pikap ada tapi tak berapa stabil
3. Aku ada dgr bunyi dr dlm enjin..mcm ketukan gitu
4. Aku syak enjin tu dah penah kena "lay" sebab dah dispray
5. Mekanik A ckp blok rosak, mekanik B ckp blok rosak, mekanik C ckp buat ovahaul

Itu ja la, kpd sapa2 yg rsa tau tolonglah aku sbb bajet dah ada..cuma x tau mslh..arigatou gozaimassu Smile


Back to top Go down
Tomomi
Laskar Muda


Posts : 31
Join date : 10/06/2013
Age : 24
Location : Sarawak

PostSubject: Re: 125z 3rdhand..agak bermasalah   Tue Jun 11, 2013 2:26 pm

Forum ni mmg selalu lengang camni ja ka? Takpa sya tggu....
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: 125z 3rdhand..agak bermasalah   Tue Jun 11, 2013 5:59 pm

Tomomi wrote:
Salam 1 bumi...aku ada mslh ngn Z model lama...aku buat list dulu bg korang sume dpt gambaran situasi aku ni..
1. Top speed tak berapa nak top..hbs laju pun 110km - meter berat kot...
2. Pikap ada tapi tak berapa stabil - spark plug dah kong kot.. tu pasal tak stabil...
3. Aku ada dgr bunyi dr dlm enjin..mcm ketukan gitu - bunyi clutch kot.. its normal for 125z..
4. Aku syak enjin tu dah penah kena "lay" sebab dah dispray - wa... biar betul..
5. Mekanik A ckp blok rosak, mekanik B ckp blok rosak, mekanik C ckp buat ovahaul - ikut cakap makenik c.. overhaul jew..

Itu ja la, kpd sapa2 yg rsa tau tolonglah aku sbb bajet dah ada..cuma x tau mslh..arigatou gozaimassu Smile



rasanya susah sket nak taw masalah motor lama ni... too many possibility
sebelum beli, 2nd owner tak bagitaw apa2 ke pasal moto..
biasanya moto lama2 ni.. parts wear n tear dah nak pencen..
adalah lebih baik ikut cakap mekanik c.. overhaul.. buat major overhaul ek.. bukan top overhaul je..
ganti parts2 dalaman yang dah tak ok.. bearing etc....etc..
lepas tu kat bahagian blok.. kalau rasa2 dah tak power sangat.. maybe boleh rebore balik..
jangan lupa check cdi+carburator+spark plug... guna spark plug yang ok sket..
biasanya masa nak overhaul tu.. boleh la mintak pomen bubuh toyol2 segala.. hahahaa..
bajet baper ni...
nak bagi moto laju camner..

cuba gi fesbuk page m125zc.. kat sana banyak kaki pesbuk..
lagi cepat diaorang reply...

jangan malu jangan segan luangkan masa membaca info2 dalam forum.. banyak info n tips berguna untuk kita..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 125z 3rdhand..agak bermasalah   Today at 7:30 pm

Back to top Go down
 
125z 3rdhand..agak bermasalah
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Borak Rasmi GengĀ² 125Z Pantai Timur
» DRFC Camp Jasin,Melaka 29/30-5-2010
» Ekzos yg korg pakai? V3
» Picture Of The Day
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: