.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 125z baru buat masalah.

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Tue Dec 18, 2012 8:58 pm

asal moto baru ak bila nk start ak rsa ketat? meter pn dh 1+++, moto lama x ketat pn
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Sat Dec 22, 2012 2:28 pm

saLam pengguna tupaijet semua ,..
nk tnye , org ckp kalau pakai 125z , rangka body 125z memang akan patah ???
camne nk selesaikan nye ??
saya pengguna 125z .. kerisauan dah mula timbul ..
minta bantuan para otai otai lama ,.. scratch scratch scratch
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Sat Dec 22, 2012 2:44 pm

salam smue.. Cool
hmm....sori kengkawan semue...aku bdk utara..de kurang phm ckt pasal 1 ayat tu... Rolling Eyes
tolong jelaskn pe maksud 'bobok'..jgn ketawa..segan aku..kalu nagn perkataan 'semput'..
same ek maksud die? Smile

sori.... Cool

thanks...
Back to top Go down
ah joy
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 03/12/2012
Age : 22
Location : Johor Bahru

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Sat Dec 22, 2012 4:03 pm

serez wrote:
motor aku dh 10000km+ baru start nk bobok bubuk bagai.. especially kalau ada yg membonceng. bawak 100kmj pun dh sangkut2. plag ke yg bermasalah? setting standard kilang xusik apa pun lagi.


set caburater balik kott.mitak otai otai tunjuk kan kalau salah.


Last edited by ah joy on Sat Dec 22, 2012 4:15 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
ah joy
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 03/12/2012
Age : 22
Location : Johor Bahru

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Sat Dec 22, 2012 4:09 pm

BCDSyaz wrote:
hi friends...i pn moto bru..bru jln 700 lbh..
camne nk set angin smue2..
cirte la satu persatu dr a smpai z..
tolong ek? Cool
cuma nk kasi best cikit je..bkn nk merempit xtentu pasal.. Smile

thanks..

moto baru mmg ade cut kat cdi asal.
senang jewp bro nak buat.
mula mula tuka cdi catalyzer lepas tu setting minyak kat kaburater skid.
lepas tu da bleh FLY lol!
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Sat Dec 22, 2012 9:05 pm

BCDSyaz wrote:
salam smue.. Cool
hmm....sori kengkawan semue...aku bdk utara..de kurang phm ckt pasal 1 ayat tu... Rolling Eyes
tolong jelaskn pe maksud 'bobok'..jgn ketawa..segan aku..kalu nagn perkataan 'semput'..
same ek maksud die? Smile

sori.... Cool

thanks...

bobok maksud dia mcm lembab/semput KOT. kalau salh tolong betulkan ye
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Sat Dec 22, 2012 9:19 pm

hehe bobok ni kes dye lebey minyak, byk berlaku kt motor2 yg standard modi la sbb nak layan highway minyak kene lebey, bobok tu jadi bile tgh mid RPM je, contoh mcm dlm town, memang layan bobok la haha

semput plak, kes dye angin tk ckup, kadang2 boleh menyebabkan motor mati bile tgh top speed, contoh dye mcm bile kite tarik gear 1-2 bile time motor tgh sejuk, itu le mcm rase semput2, mcm nak putus2 je rasenye
Back to top Go down
zahrul
Laskar Muda


Posts : 25
Join date : 13/01/2013
Age : 20
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Fri Feb 15, 2013 5:28 pm

125z saya tidak lah baru tapi sangat sangat bermasalah , asal motor spoket 43 dan hanya boleh pergi 105km/j , dan telah saya tukarkan spoketnya seperti yang di cadangkan oleh rakan rakan , 15-37 , kini saya hanya boleh pergi sehingga 120km/j sahaja . saya amat serabut pada ketika ini walhal motor saya menggunakan carb rxz catalizer dan ramai pomen pomen yang mengatakan bahawa block saya sudah pun dikorek .

saya hanya ingin tahu apa masalah motor secondhand yang bangang dan tolol ini saya sudah bosan dan agak marah !!!!

Mohon beri nasihat bedasarkan pengalaman anda
Back to top Go down
Bilabong
Laskar Muda


Posts : 1
Join date : 23/05/2013

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Tue May 28, 2013 6:44 pm

Hai..smua nk tnya npa muncung ekzos 125zr sya basah ps2 ada bintik2 kt tepi ekzos pa sal ?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Thu May 30, 2013 4:54 pm

Bilabong wrote:
Hai..smua nk tnya npa muncung ekzos 125zr sya basah ps2 ada bintik2 kt tepi ekzos pa sal ?

biasalah tu bro,moto pakai 2t ni mesti muncung ekzos dia basah..kalau x basah bahaya oo mna nk tau kot2 2t x support
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Tue Jun 11, 2013 6:15 pm

zahrul wrote:
125z saya tidak lah baru tapi sangat sangat bermasalah , asal motor spoket 43 dan hanya boleh pergi 105km/j , dan telah saya tukarkan spoketnya seperti yang di cadangkan oleh rakan rakan , 15-37 , kini saya hanya boleh pergi sehingga 120km/j sahaja . saya amat serabut pada ketika ini walhal motor saya menggunakan carb rxz catalizer dan ramai pomen pomen yang mengatakan bahawa block saya sudah pun dikorek .

saya hanya ingin tahu apa masalah motor secondhand yang bangang dan tolol ini saya sudah bosan dan agak marah !!!!

Mohon beri nasihat bedasarkan pengalaman anda

hehehe... 3 word... MOTOR SALAH BIKIN...
moto yang dah di modified tak semestinya laju jika setting ataupun yang sewaktu denganya hancus...
back to standard.. standard pon bleh lari 150km/j..

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
kentut_semput
Laskar Muda


Posts : 4
Join date : 07/03/2013

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Wed Jun 12, 2013 12:19 pm

moto standard boleh pegi 150km/j ke?

knape moto aku stndard kilang boleh pegi 140km/j je?

berat aku 67kg.
Back to top Go down
alifmz19
Laskar Muda


Posts : 4
Join date : 02/02/2013

PostSubject: 125z baru buat masalah.   Wed Jun 12, 2013 11:56 pm

sy punya standard sprocket 37 15 dapat je 170, berat 51...bounce
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Thu Jun 13, 2013 8:04 pm

kentut_semput wrote:
moto standard boleh pegi 150km/j ke?

knape moto aku stndard kilang boleh pegi 140km/j je?

berat aku 67kg.
spocket saiz apa bro? kalau saiz 43 mmg boleh p 140 je..kalau tunduk dpt lah 150..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Thu Jun 13, 2013 8:08 pm

alifmz19 wrote:
sy punya standard sprocket 37 15 dapat je 170, berat 51...bounce
moto standard ke spocket standard? kalau moto std spocket saiz 38 pn dh boleh dpt 170..
Back to top Go down
kentut_semput
Laskar Muda


Posts : 4
Join date : 07/03/2013

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Mon Jun 17, 2013 10:44 am

aku baru tuka spoket 38 sabtu lepas.

moto standard gaban, xpenah tuka ape2, moto baru pakai 3bulan.

pagi tadi aku test lenjan, dapat 140 lebih sket je.

lc first edition elok je folow aku dari belakang. terbakar je aku rase.

berat ko brape azeri?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Tue Jun 18, 2013 5:13 pm

berat ak dlm 55 kg ja
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Sun Jun 23, 2013 8:17 am

kentut_semput wrote:
moto standard boleh pegi 150km/j ke?

knape moto aku stndard kilang boleh pegi 140km/j je?

berat aku 67kg.

boleh jew.... dengan saiz spoket ko tu sure boleh..
dulu aku pakai saiz spoket yang sama n berat badan >90kg moto stendet.. dapat gak 160km/j... masa moto baru beli (used gak) nkve-outmeter... hiway laen tak pernah try...

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
zul187
Laskar Muda


Posts : 5
Join date : 19/03/2013

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Sat Sep 21, 2013 2:05 pm

salam...nk minta tlg/pendapat...tupai sy baru 9bln guna meter pn baru 3.5k,,seldom use...aritu try speed kt akleh h/way..pas smpai simpang t/light ..tukar gear n nk masuk gear balik pas tarik clutch tiba2 mati..tp sy lps clutch enjin idup balik.....agak2 apa mslh....runsing gak nie...


Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Sat Sep 21, 2013 7:10 pm

zul187 wrote:
salam...nk minta tlg/pendapat...tupai  sy baru 9bln guna meter pn baru 3.5k,,seldom use...aritu try speed kt akleh h/way..pas smpai simpang t/light ..tukar gear n nk masuk gear balik pas tarik clutch tiba2 mati..tp sy lps clutch enjin idup balik.....agak2 apa mslh....runsing gak nie...


mnyk overflow kot.. carb ada set apa2 x?
Back to top Go down
zul187
Laskar Muda


Posts : 5
Join date : 19/03/2013

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Sun Sep 22, 2013 3:36 pm

Azeri_conquistador wrote:
zul187 wrote:
salam...nk minta tlg/pendapat...tupai  sy baru 9bln guna meter pn baru 3.5k,,seldom use...aritu try speed kt akleh h/way..pas smpai simpang t/light ..tukar gear n nk masuk gear balik pas tarik clutch tiba2 mati..tp sy lps clutch enjin idup balik.....agak2 apa mslh....runsing gak nie...


mnyk overflow kot.. carb ada set apa2 x?
motor ibarat org kata "d*r*" tk usik apa2 pn lg.....tak kn coil kot...mtr baru lg..
Back to top Go down
MinAlipNun
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 29/12/2013

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Sun Dec 29, 2013 6:15 pm

Assalamualaikum semua. Ingin bertanya kepada pakar2 125z. Sy baru tukar blok sama piston baru ori.. Size 0.0. Dan juga tukar carb rxz Kepada card sandard 125z. Skrang moto saya Rpm bila turun tersedak2 moto enjut depan blakang .. Senang ckp Rpm kalo sudah lepas 3-4 lambat sungguh dia trun.sudah brape kali setting carb tapi sama juga.. Yg heran nye waktu idling bunyi ok jek. Time bawa ponok jek.. Cuma pat nak slow down dan berhenti.. Harap tolong.. Smile trime kaseh..
Back to top Go down
tailinwan
Laskar Muda


Posts : 5
Join date : 13/01/2014

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Mon Jan 13, 2014 10:10 pm

hi... saya baru dari sini :)got some question..

i baru beli 125,1st minggu start senang tapi skrang tarik choke dengan throtle pun susah nak start.. tarik balik kedai pomen cakap ni biasa kerana 2t ... motor masil ori.. boleh tau tak bang sini ada facing ni problem?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Mon Jan 13, 2014 10:23 pm

tailinwan wrote:
hi... saya baru dari sini :)got some question..

i baru beli 125,1st minggu start senang tapi skrang tarik choke dengan throtle pun susah nak start.. tarik balik kedai pomen cakap ni biasa kerana 2t ... motor masil ori.. boleh tau tak bang sini ada facing ni problem?

Bnda biasa bagi motor baru dn std.. kena tukar pilotjet std ke saiz 17.5 .. settle masalah  Very Happy 
Back to top Go down
tailinwan
Laskar Muda


Posts : 5
Join date : 13/01/2014

PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Tue Jan 14, 2014 2:14 am

haha..sorry terlalu new dalam bidang ni @@ apa tu pilot jet.. harga lebih kurang?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: 125z baru buat masalah.   Today at 7:05 am

Back to top Go down
 
125z baru buat masalah.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Borak Rasmi Geng² 125Z Pantai Timur
» Segala Persoalan V8
» 2T & 4T Pilihan Anda V4
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: