.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
tupajet
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 01/11/2012

PostSubject: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Thu Nov 01, 2012 10:36 pm

salam . aku nak beli 125zR baru tak lame lagi . so sblum tu , aku nak mintak nasihat daripada korang2 sume tentang moto 125zR ni . aku nak taw la jugak ape pantang larangnye, dan ape lagi yang perlu aku buat untuk menjadikan 125zR tu tahan lebih lama dan tidak mudah rosak dan sebagainya . tolong pleasee .
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Fri Nov 02, 2012 6:17 pm

tupajet wrote:
salam . aku nak beli 125zR baru tak lame lagi . so sblum tu , aku nak mintak nasihat daripada korang2 sume tentang moto 125zR ni . aku nak taw la jugak ape pantang larangnye, dan ape lagi yang perlu aku buat untuk menjadikan 125zR tu tahan lebih lama dan tidak mudah rosak dan sebagainya . tolong pleasee .

jangan merempit dan jgn modi, gne 2t memahal sikit
Back to top Go down
tupajet
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 01/11/2012

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Fri Nov 02, 2012 8:43 pm

ok taknak merempit un , just nak wat jalan2 je .
banyak lagi nak tanye nih . ape pantang larang moto baru kluar kedai ?
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Fri Nov 02, 2012 8:46 pm

btul2, bawak rilek2 je. tak slow, tak laju. moto jgn bg tbiar ujan panas, nt coverset n cover hitam tu kusam n karat sana sini. cuci, lube, n cek ktegangan rantai, ada tunjuk dalam manual. lain2 cari la info2 psl motor ni, nt dah beli tau apa nak buat. jgn jd mcm aku, moto dah buruk baru nak jaga elok2. time baru beli ni la nak kena jaga.

slalu motor baru kuar kedai pantang dia bawak dlm 60-80km/h je. jgn laju2. tempoh dia 1000km.

kalau ada salah minta otai tlg perbetul.
Back to top Go down
tupajet
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 01/11/2012

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Fri Nov 02, 2012 9:34 pm

ok tq banyak2 bro. komen anda sangat dihargai . aku nak jaga moto ni betul2 sbab mungkin ni kali pertama dan terakhir . susah dah nak beli 1sthand 125zR ni . aku nak beli yang hitam oren . pastu rim dia pun kaler hitam gak an , camne taknak bagi !@#%(# (apa perkataan aku lupa) , taknak bagi hilang la kualiti tu senang cakap . kan biasenye rim hitam dia mudah hilang kualiti . satu lagi ekzos , camne nak maintainkan kaler dia ? taknak bagi jadi warna lain macam ekzos lama ? ade ke care nak kekalkan warna ekzos ? dan banyak lagi perkare yang berlegar2 di dalam kepale otak aku ni tp kite ansur2 lah. slow2 .
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Fri Nov 02, 2012 10:34 pm

ad 1cra klau xnk bg xzos kusam...kau cabut xzos tu, balut ngn kain lpas tu smpan dlam almari elok2...kih83...gurau je...xzos mamg akan kusam kaler dia...klau kau kerap guna moto tu kusam lar nanti....jngan risau barang boleh spray blik...kih85 ...yang pnting block moto tu kekalkan saiz 0.0 nnti nk jual blik moto tu snang...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
tupajet
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 01/11/2012

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Fri Nov 02, 2012 11:10 pm

molek . molek ah ade gok orang tranung sining . haha , xyoh kaku2 jari naip bahase KL sining . kecek ganu doh . wess , doh ekzos memang gitu ke ? sbab npe ? sbab panas ke gane ? banyok lagi nok tanye ea . bile mg bleh on9 utk jangka masa yg agak lame ? nok berinteraksi gok kali (chatting) . biar ak tanye mg doh ahh . ak dok reti mane bab2 mtor ea . weh doh rim hitam gane xmboh wi lokoh ? mg paham lokoh op ? warne ye cabut2 gitu mcam kene kutih . haha
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Sat Nov 03, 2012 7:13 am

cat itang lokoh tu sbab mung ganti tayar. mung xnk wi lokoh, mase cabut tayar tu mung lapik la nape2 mcm ge getoh ke apa mse nk umpil tu.. hehe jgn gelak..

btul2. blok tu pnting, minyak 2t jangan kurang. kalau lampu dah bkelip2 jgn tggu lama2. isi terus.

sekali jem panas abis calar piston n silinder. dah kena potong/rebore. aku pn tgh blajar skit2 psl motor ni..
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Sat Nov 03, 2012 12:31 pm

tupajet wrote:
molek . molek ah ade gok orang tranung sining . haha , xyoh kaku2 jari naip bahase KL sining . kecek ganu doh . wess , doh ekzos memang gitu ke ? sbab npe ? sbab panas ke gane ? banyok lagi nok tanye ea . bile mg bleh on9 utk jangka masa yg agak lame ? nok berinteraksi gok kali (chatting) . biar ak tanye mg doh ahh . ak dok reti mane bab2 mtor ea . weh doh rim hitam gane xmboh wi lokoh ? mg paham lokoh op ? warne ye cabut2 gitu mcam kene kutih . haha

haha...ak dk ganu pn tp kecek ganu kure sikit...bak ak dk jeteh..sini ore kcek paka bhaso klate....ak raso sbak panas aso....ak pn bjok kero jh hal2 gini...hahaha...mg tungu lr otai2 jwab...sex yo pro agih...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
tupajet
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 01/11/2012

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Sat Nov 03, 2012 6:34 pm

ow patut ambe gi besut dgor gomo kelate gomo jah . haha
se agi banyok jual jersi klate dinung (pasor jerteh) .

doh amende agi pantang larang kalau mtor baru ?
soalan baru yang sering berlegar2 di mindaku :
1) 2t bleh campur2 x (skejap pakai jenama ni, skjap pkai jenama satu lagi ?)
2) amalan memanaskan enjin bagus ke x ? sbab ade orang kate tak bagus
dan ape lagi yang patut aku tanya dan kena patuhi ???
3) mangga/solex/kunci kena pakai berapa ?
4) kalau moto dah laju/jalan , pastu kalau masuk gear tak tekan klac moto bleh rosak ke ?
5) camne nak kekalkan kekilatan coverset baru sehingga jangka masa yang agak lama ? (nak bagi berkilat selalu) ?
6) aku nak basuh moto aku hari2 , bagus ke tak ? sebab takut kalau basuh hari2 boleh down warna coverset
7) camne taknak bagi berkarat parts2 moto (macam brake disc dan sebagainya)
Cool kenapa mesti kekalkan blok 0.0 ? walaupun aku rasa taknak jual pun (masa ni jer pikir taknak jual kot haha)
9) ape lagi yang perlu aku lakukan ?
10) dan lain lain


Last edited by tupajet on Sat Nov 03, 2012 6:49 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
tupajet
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 01/11/2012

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Sat Nov 03, 2012 6:36 pm

knp otai2 xkomen pun kat sini . aku perlukan komen dan nasihat yg bnyak nih . hehe
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Sat Nov 03, 2012 10:10 pm

tupajet wrote:
ow patut ambe gi besut dgor gomo kelate gomo jah . haha
se agi banyok jual jersi klate dinung (pasor jerteh) .

doh amende agi pantang larang kalau mtor baru ?
soalan baru yang sering berlegar2 di mindaku :
1) 2t bleh campur2 x (skejap pakai jenama ni, skjap pkai jenama satu lagi ?)
2) amalan memanaskan enjin bagus ke x ? sbab ade orang kate tak bagus
dan ape lagi yang patut aku tanya dan kena patuhi ???
3) mangga/solex/kunci kena pakai berapa ?
4) kalau moto dah laju/jalan , pastu kalau masuk gear tak tekan klac moto bleh rosak ke ?
5) camne nak kekalkan kekilatan coverset baru sehingga jangka masa yang agak lama ? (nak bagi berkilat selalu) ?
6) aku nak basuh moto aku hari2 , bagus ke tak ? sebab takut kalau basuh hari2 boleh down warna coverset
7) camne taknak bagi berkarat parts2 moto (macam brake disc dan sebagainya)
Cool kenapa mesti kekalkan blok 0.0 ? walaupun aku rasa taknak jual pun (masa ni jer pikir taknak jual kot haha)
9) ape lagi yang perlu aku lakukan ?
10) dan lain lain

2) ak biasa klu xgaduh sngat ak pnas lar moto kejak...klu gaduh ak stat mto lpas tu jalan jah...tp BOWOK selo2 jahh..
5)kena slalu letak moto tempuh tduh ngan terlindung dri hujan...
Cool pkai saiz 0.0 sedap bwak jalan2 mnyak ngn 2t pn x parak...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Sun Nov 04, 2012 4:06 pm

apa yang letak pisang dan shark pfa cakap tu memang dh betul
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Sun Nov 04, 2012 4:52 pm

tupajet wrote:
ow patut ambe gi besut dgor gomo kelate gomo jah . haha
se agi banyok jual jersi klate dinung (pasor jerteh) .

doh amende agi pantang larang kalau mtor baru ?
soalan baru yang sering berlegar2 di mindaku :
1) 2t bleh campur2 x (skejap pakai jenama ni, skjap pkai jenama satu lagi ?)
boleh je campur, cume jgn la duk tukar tiap2 kali bubuh 2t, t tk serasi plak

2) amalan memanaskan enjin bagus ke x ? sbab ade orang kate tak bagus
dan ape lagi yang patut aku tanya dan kena patuhi ???
sape yg kate tk bagus, try bawak motor time sejuk, sedap ke ko rase berbanding tgh panas haha, seelok-eloknye panas la kejap, 5 minit pon tkpe, and jgn duk pulas throttle time tgh panas, biar je mcm tu, minyak 2t tk cukup cover permukaan piston ngan blok lagi

3) mangga/solex/kunci kena pakai berapa ?
bubuh la mahal2 skit, bubuh la 5 pun tkpe, janji hati rase selamat

4) kalau moto dah laju/jalan , pastu kalau masuk gear tak tekan klac moto bleh rosak ke ?
selalu orang tukar gear tk tarik clutch tgh top speed je, tpi jgn buat selalu, jahanam clutch ko nanti

5) camne nak kekalkan kekilatan coverset baru sehingga jangka masa yang agak lama ? (nak bagi berkilat selalu) ?
gune je sunlight haha

6) aku nak basuh moto aku hari2 , bagus ke tak ? sebab takut kalau basuh hari2 boleh down warna coverset
rajin sgt tu, kurangkan skit haha, seminggu dua kali ker heheh

7) camne taknak bagi berkarat parts2 moto (macam brake disc dan sebagainya)
rase nye tk byk part yg boleh berkarat kt motor ni, just jage elok and jgn biar kene hujan panas

Cool kenapa mesti kekalkan blok 0.0 ? walaupun aku rasa taknak jual pun (masa ni jer pikir taknak jual kot haha)
blok 0.0 ni mahal, lagi satu dye sedap buat standard, tkyah duk pkir sgt takot jem mcm blok2 dah modi tu

9) ape lagi yang perlu aku lakukan ?
bykkan berdoa mintak Allah lindungi ko waktu bawak motor hehe
10) dan lain lain
Back to top Go down
rulcool
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 04/11/2012

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Sun Nov 04, 2012 6:16 pm

motor baru beli je dlam puasa baru nie...mula2 muto memang pickup pastu tngk meter rpm set standard.1.5 ...minyak 3 ringgit blh jaln 2 ari jah..pahtu ejah angin carb meter rpm jd 1..minyak jimat jugalah ....lps tu motor jd kurang pickup....sebenarnya blh ke kalau kita ejah angin carb biar meter rpm jadi 1...ada effect tak kalu ejah angin.......mintak tlg dn otai2 yang berpengalaman bab2 motor tupai nie,,,,,,,,
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Sun Nov 04, 2012 7:00 pm

standart ore set rpm 1 lar..ade kecik lgi...klau set kecik effect dia moto snang mati kena main minyak...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Tue Nov 06, 2012 2:46 pm

tupajet wrote:
ow patut ambe gi besut dgor gomo kelate gomo jah . haha
se agi banyok jual jersi klate dinung (pasor jerteh) .

doh amende agi pantang larang kalau mtor baru ?
soalan baru yang sering berlegar2 di mindaku :
1) 2t bleh campur2 x (skejap pakai jenama ni, skjap pkai jenama satu lagi ?)
2) amalan memanaskan enjin bagus ke x ? sbab ade orang kate tak bagus
dan ape lagi yang patut aku tanya dan kena patuhi ???
3) mangga/solex/kunci kena pakai berapa ?
4) kalau moto dah laju/jalan , pastu kalau masuk gear tak tekan klac moto bleh rosak ke ?
5) camne nak kekalkan kekilatan coverset baru sehingga jangka masa yang agak lama ? (nak bagi berkilat selalu) ?
6) aku nak basuh moto aku hari2 , bagus ke tak ? sebab takut kalau basuh hari2 boleh down warna coverset
7) camne taknak bagi berkarat parts2 moto (macam brake disc dan sebagainya)
Cool kenapa mesti kekalkan blok 0.0 ? walaupun aku rasa taknak jual pun (masa ni jer pikir taknak jual kot haha)
9) ape lagi yang perlu aku lakukan ?
10) dan lain lain

newbie sekadar nak menambah berdasarkan pengalaman pakai tupai 1st model 12 tahun dulu n hok leni (baru 8000km and still running ) Very Happy

1. 2t tu kalu bleh pakai sjenih je baru nampak kesan & perbezaan. kalau tukar2 jenama xde masalah, tapi prestasi optimum tak dapat la
2. panas enjin mungkin berbeza bagi jenis enjin. kalu 4 stroke, seeloknya enjin sejuk perlu dipanaskan supaya minyak enjin (EO) melalui proses pelinciran menyeluruh ke semua bahagian. kalau 2 stroke, EO hanya berfungsi pada gearbox dan 2T secara otomatik melincirkan piston bila ada campuran minyak petrol. so xperlu panaskan enjin. tapi kalau dapat panaskan lagi baik sebab motor2 moden mcm 125zr baru ni xde reservoir minyak dalam carburetor. lalu terjadinya proses dinamakan bobok (kurang campuran minyak enjin, angin dan 2T).
3. kalau 12 tahun dulu aku pakai tupai pakai solex 2 ketul masih selamat, sekarang tupai baru aku pakai 5 ketul solex + rantai besi + 2 way alarm.. tu pun hilang jugak! (cdi + cover lampu je) No
4. fungsi klac adalah untuk melicinkan penukaran antara gear. kalau pakai performance parts lepas tu fly, tarik gear xtarik clutch pun xde hal. tapi kalau pakai original parts, tak digalakkan sebab boleh mengurangkan jangkahayat.
5. ada tips untuk membasuh coverset. ada org syorkan campur minyak diesel dalam air sabun. tapi kalau tupai hari2 berjemur tengah panas lama2 pudar jugak.. bukan tupai, orang pun hari2 bjemur mau kelam.
6. basuh motor hari2 boleh je, tak mengakibatkan coverset pudar dengan syarat, tak kena sinar matahari untuk jangkamasa yang lama. tapi ada cons dia. kalau basuh hari2 ditakuti metal parts akan mudah berkarat sebab tak kering betul2. tak sempat kering, esoknya basuh lagi, dan lagi dan lagi...
7. karat terjadi hasil tindakbalas kimia antara air, udara dan bahagian2 besi. so cuba bayangkan kalau hari2 basuh motor, atau hari2 hujan..
8. saiz 0.0 tu sebenarnya saiz standard. katakan sekarang standard lepas tu saje gatal2 tangan nak rebore tukar piston yang besar sikit. cuba bayangkan satu ketika nanti motor jem, kan nak kena rebore semula & besarkan piston lagi. proses ini pula dipanggil overhaul yang melibatkan kos jangka pendek (kos overhaul) dan jangka panjang (FC)
9. ape lagi yang perlu dilakukan? sebelum membeli pastikan sediakan minda anda dahulu untuk ber 2 stroke dan sediakan duit yang mencukupi untuk membeli. sesusah membeli, pastikan anda baca bismillah, ayat kursi, usaha serta bertawakal untuk mengelakkan pencuri.
10. dan lain lain bolehlah bertanya kepada para tupaiers sekalian.

sekian. skema tak aku? hahaha lol!
Back to top Go down
amir badboy
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 15/10/2012
Age : 22
Location : kelantan

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Tue Nov 06, 2012 7:20 pm

salam.sy owner bru 125z..nk tnya c0vrst yg kt dlm mudah.my kelantan.yg merah diam0nd 2 ori ke x.mx tlg otai2..mf len t0pic.newbi xtaw sgt....xleh nk bg lman web c0z gna f0n.pyh nk bg..tlg 0tai2
Back to top Go down
amir badboy
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 15/10/2012
Age : 22
Location : kelantan

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Tue Nov 06, 2012 7:20 pm

salam.sy owner bru 125z..nk tnya c0vrst yg kt dlm mudah.my kelantan.yg merah diam0nd 2 ori ke x.mx tlg otai2..mf len t0pic.newbi xtaw sgt....xleh nk bg lman web c0z gna f0n.pyh nk bg..tlg 0tai2
Back to top Go down
tupajet
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 01/11/2012

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Tue Nov 06, 2012 10:11 pm

kelakarlah aku ni ? haha . tanye soalan ntah pape . tapi nak wat camne nak tanye jugak . haha
aku rasa macam payah jer nak jaga 125z ni ? high maintenance ke ape org slalu cakap ? dan slalu jugak org ckp 125z ni makan/minum minyak (parak/parok) ? btol ke parak minyak ? btol ke btol ke ? dan ape lagi ?

1) org ckp kalau isi minyak kat kedai2 runcit boleh merosakkan motor sebab minyak kat kedai runcit tu bahaye ? btol ke ? sebab dia punya bekas tu bercampur dengan bahan tak sepatutnye ? orang cakap la , aku pun tak tau kot dia buat lawak ? mmg tak bagus ke isi minyak kat kedai runcit selain mahal dan stesen minyak jauh dari rumah ?

2) kalau tukar kaberator (utk jimat minyak org ckp-katekan), tu kire pecah d*r* dah ke enjin tu ? walaupun tukar kaburatrorr? pecah d*r* enjin tu mcmne ? korek blok ke ape ?

3) aku masih baru lagi dalam dunia 125z ni . baru nak merangkak . so ape lagi yang aku perlu buat ? kalau dh beli ape yg patut ak buat ? kalau korang jadi aku, ape yg korang buat mule2 ? kalau ikut care islam cmne lak ? pergi solat hajat dan basuh motor ke ?

4) camne utk mengelakkan 125z dicuri orang ? ade ke care berkesan lagi ?

5) ape lagi aku nak tanye ? aku tak ingat dah ? aku lupa ke ?

6) camne nak mengekalkan keaslian 125z utk jangke mase yg lame ? nak bagi bunyi 125z segar mcm ptme kali beli utk jangka masa yg lame ? btol ke org ckp 125z kalau dah lame bunyi dia jadi lain ?

7) aku bimbang lah nak pakai 125z takot tak mampu nak jaga ? takkan nak pakai LC ? errrrr
Back to top Go down
tupajet
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 01/11/2012

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Tue Nov 06, 2012 10:13 pm

serez : pergh plat WWW bro . mknenye moto kau baru lagi lah ? camne kau jaga ? masa hari pertama kau beli , apa yang kau buat ? cuba kau kongsi sikit (banyak lagi bagus) .
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Wed Nov 07, 2012 10:03 pm

puhh kau ni tupaijet tanya banyak macam polis pun ada Twisted Evil

ok la aku sebagai newbies kudies ni cuba2 lah menjawab kot memandangkan xde kerja sangat kat ofis ni.

standard motor 2 stroke memang minyak lebih banyak berbanding 4 stroke. pengalaman aku pakai honda wave 125 selama 7 tahun memang menjimatkan. sangat jimat. boleh kata jimat gila lah. cth : ulang alik tempat kerja aku sehari +-90km. dengan wave aku isi rm5 cukup untuk pegi dan balik dengan kelajuan purata 110kmj. dengan 125z aku isi rm10 tapi hanya cukup untuk pergi dan balik saja dengan kelajuan purata 140kmj meter 125. so bagi aku, bergantung kepada setting motor dan berapa laju kau bawak lah. makin kuat kau press makin parak la minyak..

1. minyak kedai runcit? mengikut pengalaman aku pernah bekerja di kedai runcit kat kampung aku nun di utara. selalunya tokey kedai runcit akan beli petrol gred paling murah (ron95 kot skrg ni) dan untuk menjimatkan kos disamping mengaut untung, biasanya minyak petrol akan dicampurkan dengan minyak tanah atau minyak gas atau kerosene. so kalau ikut teori pembakaran, enjin2 motor ni hanya direka untuk membakar petrol. jadi memang tak bagus lah untuk penjagaan enjin jangka panjang. tapi ada juga kedai yang betul2 jujur, jual petrol tulen tapi mungkin harga mahal sikit.

2. pecah d*r* motor ni aku taktau sangat. tapi kalo ko tukar carburetor tu mcm ko dh modi sikit la motor tu. ada yg aku dengar tukar carb pakai rxz mili boleh save tapi tak pasti sejauh mana kebenarannya. sila tanya pada tupaiers yang lain.

3. nak beli, beli je kalau ada duit. buat solat hajat minta petunjuk betul ke motor ni sesuai untuk kau. mcm aku cakap, sediakan minda untuk pakai 2 stroke dan persiapkan poket anda untuk duit minyak. tepuk dada tanya iman.

4. 125z ni panas, kau kunci macam mana pun kalau orang nak curi, curi jugak. oleh itu selalulah berhati-hati. pasang kunci banyak2 dan berdoa. lantak la orang nak kata apa. beli juga 2 way alarm. dalam rm200 harganya. kalau orang usik motor ko, remote akan vibrate bagi signal.

5. ingat balik soalan2 ko tu

6. nak kekalkan keaslian senang je. lepas beli motor tu, kau bawak balik, bungkus motor kau elok2 dengan kain kapan lepas tu simpan kat dalam rumah atau setor atau kawasan yang selamat. simpan sampai 10 tahun lagi pastu baru ko pakai. insyaAllah dijamin bunyi motor ada akan kekal asli seperti baru lepas dibeli.

7. kalau takut dilambung ombak, jangan berumah ditepi pantai. kalau takutkan taring beruang, jangan disambung ekor2 beruang. pakai laici suda kalau ko rasa tupai tak sesuai.
Back to top Go down
tupajet
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 01/11/2012

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Wed Nov 07, 2012 11:53 pm

amboi no 7 macam marah je aku pakai tupai . haha
Back to top Go down
tupajet
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 01/11/2012

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Wed Nov 07, 2012 11:54 pm

takpe lah pandai2 lah aku bawak diri utk guna 125z ni . haha ade ustaz kate walaupun moto buruk mcmne pun (yamaha cub pun) kalau digunakan utk ibadah ibarat superbike di sisi ALLAH S.W.T . .
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Thu Nov 08, 2012 8:26 am

haha bukan marah beb tapi ala2 peringatan untuk kau. kalau bersedia untuk spend duit untuk petrol n topup 2t disamping mendapat kepuasan ride on 2 wheels, 125z untuk anda. tapi aku tgk cara kau was2 skit, mungkin takut minyak parak or spend lebih, jadi 4stroke adalah pilihan terbaik. ya betul ckp kau kalau betul guna untuk jalan Allah (cari rezeki halal, belajar) insyaAllah kau xkan rasa motor kau tu menyusahkn dan dapat berkat lagi l.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat   Today at 4:05 am

Back to top Go down
 
Nak Beli 125zR Baru dan Nak Mintak Nasihat
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Picture Of The Day
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Baju M125ZC 2nd Batch
» Report : TT Zon UTARA - IPOH OKTOBER 2009

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: