.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Exzos Yang korang Pakai? V5

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Exzos Yang korang Pakai? V5   Tue Oct 23, 2012 10:11 pm

rumah lama dah sesak..
so bukak rumah baru..

v3 - http://125z.darkbb.com/diskusi-motosikal-f4/ekzos-yg-korg-pakai-v3-t654.htm
v4 - http://125z.darkbb.com/t1414-exzos-yang-korang-pakai-v4

rasanya ade banyak jenis exzos..
tapi kalau tak silap aku ade 4 kategori..

1. Original
2. Chamber
3. Pipe/Racing
4. Tekno

pasal jenama takyah citer la.. banyak sangat..
AHM, EJM, GL, Yamaha, YYPANG & custom made kedai si polan dan si polan.. etc.. etc..

semua exzos tu ade kelebihan..
ade kekurangan..
so bincangkan kat sini..
kurangkan spam..
banyakkan info..

credit to mamtadkb..
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Fri Nov 23, 2012 2:51 pm

igt nk pkai black cobra tp moto stended gaban lg
ok ke pkai kt moto stended??
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Thu Dec 27, 2012 10:41 pm

salam semua...td pegi kedai kat tempat ak dia ad jual xzos yy-pang..rm120...mj ngn pj kena naikkan kan ke???lpas sumbat xzos tu...minyak macam mane?? makin parak ke???...kalau x parak sngat nk sumbat 1...biar merdu sikit mlm new year ni... Twisted Evil
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Thu Dec 27, 2012 10:57 pm

Shark pfa wrote:
salam semua...td pegi kedai kat tempat ak dia ad jual xzos yy-pang..rm120...mj ngn pj kena naikkan kan ke???lpas sumbat xzos tu...minyak macam mane?? makin parak ke???...kalau x parak sngat nk sumbat 1...biar merdu sikit mlm new year ni... Twisted Evil

fuiyoo murah nye, nak satu haha, tpi memang yypang sdap munyi dye
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Fri Dec 28, 2012 9:26 am

nurkaye_akmal wrote:
Shark pfa wrote:
salam semua...td pegi kedai kat tempat ak dia ad jual xzos yy-pang..rm120...mj ngn pj kena naikkan kan ke???lpas sumbat xzos tu...minyak macam mane?? makin parak ke???...kalau x parak sngat nk sumbat 1...biar merdu sikit mlm new year ni... Twisted Evil

fuiyoo murah nye, nak satu haha, tpi memang yypang sdap munyi dye

lai2 mari besut ni aq bwak kedai best2 Twisted Evil .........sek pn dh habis free time bnyak lar....Lai2
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
MAN---
Laskar Muda


Posts : 7
Join date : 07/10/2012
Age : 22
Location : JOHOR BHARU-BATU PAHAT :)

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Tue Jan 08, 2013 5:51 pm

exos AHM yang ade cover skru tu ok ke pkai ? sapa yang pakai share la sikir bounce ingat nk pakai kt block modi piston150 ok ke ?
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sat Jan 12, 2013 8:44 pm

assalam. mau bertanyaan. bercadang nak buat ekzos standard serta head block skali. persoalannya. kalaulah ekzos tu dibuang catalyte biar kosong je isi perut tu, bunyinya camne agak2nya? mirip bunyi standard? ataupun ting ting ting kuat lagi? ataupun ke arah bunyi chamber? hehe.. lagi satu.. betul ke kalau buat ekzos, buka lubang ekzos bagai set itu ini boleh savekan minyak? sebagai contoh; FC tupai aku skrg kalau rm8 anggaran boleh berjalan sejauh 90km sahaja (rpm7). mohon pencerahan ewah!
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sat Jan 12, 2013 10:37 pm

serez wrote:
assalam. mau bertanyaan. bercadang nak buat ekzos standard serta head block skali. persoalannya. kalaulah ekzos tu dibuang catalyte biar kosong je isi perut tu, bunyinya camne agak2nya? mirip bunyi standard? ataupun ting ting ting kuat lagi? ataupun ke arah bunyi chamber? hehe.. lagi satu.. betul ke kalau buat ekzos, buka lubang ekzos bagai set itu ini boleh savekan minyak? sebagai contoh; FC tupai aku skrg kalau rm8 anggaran boleh berjalan sejauh 90km sahaja (rpm7). mohon pencerahan ewah!

klau buang sarang bunyi ekzos lebih kurang mcm standard je..
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sat Jan 12, 2013 10:53 pm

oo yeke.. hmm nk pakai chamber mcm kurang sesuai untuk daily commute.. sehari ulang alik kerja 100km jgk.. mau parak minyak pakai chamber.. option yg ada pun cuma yg kwn aku suggest tu je la.. operate ekzos standard, buka lubang ekzos, setting pj mj. tu je. ada sape penah buat camni? save byk x?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sat Jan 12, 2013 11:44 pm

serez wrote:
oo yeke.. hmm nk pakai chamber mcm kurang sesuai untuk daily commute.. sehari ulang alik kerja 100km jgk.. mau parak minyak pakai chamber.. option yg ada pun cuma yg kwn aku suggest tu je la.. operate ekzos standard, buka lubang ekzos, setting pj mj. tu je. ada sape penah buat camni? save byk x?

ak rsa mcm rugi kalau operate ekzos standard sebab ekzos ni mahal n dulu sebelum ak buang sarang dia ak rsa minyak ak rm5 bleh p dlm 110km, lps buang rm5 bleh p cma 80km sja....
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sun Jan 13, 2013 12:08 am

Azeri_conquistador wrote:
ak rsa mcm rugi kalau operate ekzos standard sebab ekzos ni mahal n dulu sebelum ak buang sarang dia ak rsa minyak ak rm5 bleh p dlm 110km, lps buang rm5 bleh p cma 80km sja....
oo yeke.. hmm nampaknya kalau nk buat jgk kena standby minyak jgk rasanya.. performance ada naik x? kalo camtu better aku cari ekzos spare kan buat..
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sun Jan 13, 2013 12:33 am

peh!!! serez dah setart nk modi2 sikit motornyerr... hehehe.... uishhh ekzos standet jgn di operate buang sarang... syggg wooo... blok pn sama biar je lubang2nye standet... kalo nk usik2 kena beli blok,ekjos lain krna ianya adalah pilihan terbaikk hehehe....
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sun Jan 13, 2013 1:03 am

-sLip- wrote:
peh!!! serez dah setart nk modi2 sikit motornyerr... hehehe.... uishhh ekzos standet jgn di operate buang sarang... syggg wooo... blok pn sama biar je lubang2nye standet... kalo nk usik2 kena beli blok,ekjos lain krna ianya adalah pilihan terbaikk hehehe....
haha bro aku ni tua2 la gatal tangan duit nak operate bagai.. padahal muda2 dh merasa dh. nak save minyak katakan ahah.. operate barang ori tross! katakan kepada kepuasan. agak2 jahanam baru beli barang lokel hahah pun bole!

modi sikit je bro kasi sedap skit buka rpm lebih 8.. asik kena makan asap dengan belang je ni mana tahan.. tadi pun HAMPIR2 kena dengan laici tapi xkena lagi la..
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sun Jan 13, 2013 1:19 am

hehehe... x pe serez,tua pada umo je,hati msh muda kehkehkeh!!! aku pn dah tua jgak ni.. oh kira ko nk amik keputusan utk mem'Operate brg ori asal motor ko,yeah!! apa lagi,ada rezki lebih nnti dah bole mula start operasi memLajukn kuning silber ko tu...

aku lagila tadi motor ss110 lama pnyer di potongnyer aku sayur kubis,kailan,kangkung.. laju jer... kalo Lc,belang,mau mkn asap je lah aku keh3... adoi slownya motor aku..

bsok kalo rajin ak nk bakar ekjos la kalo x buzy,kasi ting ting ting balik
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sun Jan 13, 2013 1:49 am

serez wrote:
assalam. mau bertanyaan. bercadang nak buat ekzos standard serta head block skali. persoalannya. kalaulah ekzos tu dibuang catalyte biar kosong je isi perut tu, bunyinya camne agak2nya? mirip bunyi standard? ataupun ting ting ting kuat lagi? ataupun ke arah bunyi chamber? hehe.. lagi satu.. betul ke kalau buat ekzos, buka lubang ekzos bagai set itu ini boleh savekan minyak? sebagai contoh; FC tupai aku skrg kalau rm8 anggaran boleh berjalan sejauh 90km sahaja (rpm7). mohon pencerahan ewah!

hehe semestinya tidak ke arah bunyi chamber, kalo dioperate buang sarang, jolok lubang ejos ke, or buang stopper, just bg lawas skit je, bab bunyi tkde beza sgt pun, cume kalo ejos dah operate ni, bile tarik kaw2 1,2,3,4 memang pecah merdu la, kalo top speed tkde beza sgt ngan standard, kalo nk save minyak, better guna yg standard je, dah jolok lagi kuat minyak consume, tpi depend on setting ko jugak la, mostly kalo nk bg laju better modi blok je, tk payah nk buat ejos pon tkpe, nak buat gak, ko beli AHM or EJM, yg tu lawas skit dari standard hehe, kalo kene potong ngan belang ngan laici ko kejar la balik hehehheks
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sun Jan 13, 2013 7:38 am

-sLip- wrote:
hehehe... x pe serez,tua pada umo je,hati msh muda kehkehkeh!!! aku pn dah tua jgak ni.. oh kira ko nk amik keputusan utk mem'Operate brg ori asal motor ko,yeah!! apa lagi,ada rezki lebih nnti dah bole mula start operasi memLajukn kuning silber ko tu...

aku lagila tadi motor ss110 lama pnyer di potongnyer aku sayur kubis,kailan,kangkung.. laju jer... kalo Lc,belang,mau mkn asap je lah aku keh3... adoi slownya motor aku..

bsok kalo rajin ak nk bakar ekjos la kalo x buzy,kasi ting ting ting balik

heh xde nk laju mana pun bro.. motor d*r* lagi ni nk kasi pecah d*r* sket je.. versi baru2 ni memang top rpm takat 8 je bro. tp tu lah tetiba tgh pk kata2 korang.. sayang mau modi barang ori oo huhu.. nak beli chamber lain atau nk buat ekzos ori ni.. ada ke ekzos yg cutting standard bunyi ala2 chamber skit? ataupun modi batang ekzos standard kasi bunyi chamber? kot2 la ada orang nak tolak ekjos takim ke.. hehe..

nurkaye_akmal wrote:
hehe semestinya tidak ke arah bunyi chamber, kalo dioperate buang sarang, jolok lubang ejos ke, or buang stopper, just bg lawas skit je, bab bunyi tkde beza sgt pun, cume kalo ejos dah operate ni, bile tarik kaw2 1,2,3,4 memang pecah merdu la, kalo top speed tkde beza sgt ngan standard, kalo nk save minyak, better guna yg standard je, dah jolok lagi kuat minyak consume, tpi depend on setting ko jugak la, mostly kalo nk bg laju better modi blok je, tk payah nk buat ejos pon tkpe, nak buat gak, ko beli AHM or EJM, yg tu lawas skit dari standard hehe, kalo kene potong ngan belang ngan laici ko kejar la balik hehehheks
owh minyak lg parak eh? hmm aku tgh lebih memikirkan kepada FC memandangkan skarang aku guna tupai wat mencari rezeki.. nak pakai vavi pun tol dah sama mahal dgn minyak tupai.. sebab aku ada melepek jgk dgn bebudak tupai, bengkel semua advise suruh buat ekjos dengan setting blok head bagai.. minyak dapat jimat lagi. ada kebenaran ke semua ni sebenarnya?
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sun Jan 13, 2013 11:23 am

kalo nk jimat maybe boleh try pkai carb rxz bosch kot, stkt ni byk dah orang pkai yg ni memang jimat la, lepas tu kalo dah porting blok cun2, setting menjet ngan pilot jet sume ngam, memang bleh jimat byk la, rase kalo nak operate ejos tu actually tk membantu pun nk bg jimat, just nak bg bunyi sedap ngan lawas skit je
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sun Jan 13, 2013 1:26 pm

hr hujan nmpknyer projek membkr ekjoss x dpt dilaksanakn

[img] [/img]

dah mula simpan brg halal dan suci murni berserta standet utk masa dpn...
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sun Jan 13, 2013 7:01 pm

-sLip- wrote:
hr hujan nmpknyer projek membkr ekjoss x dpt dilaksanakn

[img] [/img]

dah mula simpan brg halal dan suci murni berserta standet utk masa dpn...

terbaekkklah ko sLip... ak pn bru ja bli ekzos standard.. mak aii rega rm 500..perGHHH Evil or Very Mad
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Mon Jan 14, 2013 7:45 am

fuu.. eksoz standard rm500? mcm harga ekjos rxz 10 tahun dulu rm600.. siot je kan marketing dorang.. anyway aku duk gian mcm nak pakai bunyi prang2 sket ni hehe.. mcm dulu2 masa pakai rxz aku hantar modi eksoz di pomen di kampung aku, siap tukar manifold, masuk kon ape bagai. bunyi memang sedap dan nyaring. kalau eksoz 125z ori dibikin pun akan bunyi mcmtu jugak ke?

oooppps kembali kepada niat murni, nak save minyak! Very Happy
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Mon Jan 14, 2013 8:34 pm

serez wrote:
fuu.. eksoz standard rm500? mcm harga ekjos rxz 10 tahun dulu rm600.. siot je kan marketing dorang.. anyway aku duk gian mcm nak pakai bunyi prang2 sket ni hehe.. mcm dulu2 masa pakai rxz aku hantar modi eksoz di pomen di kampung aku, siap tukar manifold, masuk kon ape bagai. bunyi memang sedap dan nyaring. kalau eksoz 125z ori dibikin pun akan bunyi mcmtu jugak ke?

oooppps kembali kepada niat murni, nak save minyak! Very Happy

ak rsa ekzos ori kalau sumbat kon ada kot bunyi sedap skit tapi minyak tu ak x pasti la cekik ke tidak
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Thu Jan 24, 2013 10:23 pm

baru lepas modi ekjos hehe.. cuma buang catalyte dgn stopper, biar kosong dalam. manifold hanya perlu ditukar ke besar kalau compression ratio tinggi. kata pomen tu lah. enjin setakat standard modi ni so far ok. bunyi sedap skit ada 'ting ting'. rangup gitu hehe.
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Fri Jan 25, 2013 3:34 pm

so skrg manifol ekzos ko besar la ye? brape m ko besarkn?
camne ngan breket nk ikat ekzos tu?
aku pun minat gak nk wat ekzos cam best sikitla..tp xmaw la bising sgt sound die..
kalu bole kasi share la tip2 die.. Smile
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Sat Jan 26, 2013 8:14 am

BCDSyaz wrote:
so skrg manifol ekzos ko besar la ye? brape m ko besarkn?
camne ngan breket nk ikat ekzos tu?
aku pun minat gak nk wat ekzos cam best sikitla..tp xmaw la bising sgt sound die..
kalu bole kasi share la tip2 die.. Smile
tak bro, manifold still kecik sbb masih pakai piston standard. bunyi lebih kurang standard tp tang "keting keting" tu yg siok skit hehe.. asap pun boleh tahan brsembur sbb xde catalyte kan. bunyi x bising sgt, just nice. kalau nak bunyi ala2 chamber mmg manifold kena besar skit + kon.
Back to top Go down
picy91
Laskar Muda


Posts : 17
Join date : 27/10/2012
Location : Batu Pahat/Shah Alam

PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Thu Feb 14, 2013 10:17 pm




Sape pernah pakai ekzos ni?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Exzos Yang korang Pakai? V5   Today at 11:56 pm

Back to top Go down
 
Exzos Yang korang Pakai? V5
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Ekzos yg korg pakai? V3
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: