.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
stormtrooper
Laskar Muda


Posts : 10
Join date : 24/07/2012
Age : 39
Location : Cheras / K.L / Kajang

PostSubject: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Tue Jul 24, 2012 12:36 pm

Salam semua.

Saya tgh pikir2 samada nak beli brand new 125Z atau yg 2nd hand. Motor akan digunakan utk penggunaan harian [ saya memilih 125Z sbb pada hemat saya, strokers mempunyai pickup yg lebih jika dibandingkan dgn thumpers, dan jika saya 100% confirmed ingin membeli sebuah motorsikal, ianya haruslah mampu dibeli + maintained, ada pickup yg ok, mudah utk dijaga dan ada kemampuan utk saya belajar kembali skill cornering, oleh itulah saya memilih 125Z ].

Basically, the plan is, beli motor + basic riding gear + tayar yg lebih baik dr stock tires yg confirm mmg cap ayam. Harapan dari tayar baru : grip, ada lagi grip sedikit semasa jalan basah, and mampu melekat apabila saya start belajar semula main corner.

Saya lebih ke arah membeli 125Z baru kerana saya tiada riding gear langsung [ sebab boleh loan, dan juga sebab semua habis dijual back in 2004, helmets, gloves, boots, jacket, racing suit, back protector ], jadi saya terpaksa budget utk basic riding gear, yakni, helmet + jacket + gloves, dan juga tidak perlu pening2 kepala utk rebuild engine, gearbox etc.

Lagi pun, kalau nak beli 2nd sure kene bajet at least RM 5k untuk motor sahaja dan tidak termasuk riding gear, tk termasuk costs utk rebuild motor. Crying or Very sad

Apa choice tayar yg paling lebar + sticky yg boleh dipasang pada standard 125Z rim [ 125Z baru yg ada di market skrg ]? Maaf sbb saya mmg tidak tahu saiz rim + kelebaran rim original 125Z skrg. Harap kwn2 dpt juga bagi suggestion brand tayar + saiz + harga + lokasi utk membeli tayar yg dihajati.

Untuk 2T, utk motor baru, adakah saya boleh terus menggunakan fully synthetic 2T atau perlu menggunakan mineral - based 2T dahulu?

Harapan di masa depan, jika saya jadi owner 125Z, motor itu selaju 125Z lama yg saya guna back in 2002, yakni bapak punye syok pickup, senang2 smp 180kph dgn exhaust standard, mampu main corner ala - ala manje di Kuala Klawang, Genting Sempah, Bukit Tinggi, and hopefully, one day boleh pulang main corner di S.I.C.

Laughing
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Tue Jul 24, 2012 3:09 pm

fuhh..
otai lame ni bro stormtrooper..~ pale
hehehe..
so, bro nk beli 125z n modi sket2 la kan..?
ade kelebihan n kekurangan masing2; moto baru atau moto 2nd hand.
pendapat sy;

moto 2nd = kualiti machine lebih baik, tapi MAYBE perlu overhaul untuk prestasi optimum.. range harga rm3-4k, overhaul n modi rm2k(minimum) n riding gear +-rm1k..

moto baru = mesin fresh n bergetah, tuka head blok carb n ekjos je dah komfem laju. tapi mesin keluaran terbaru ni agak 'manja' brg dalam die.. harga OTR rm7.5k tak silap..

sportrim stock bagi 125z adalah 1.6/1.85..
utk kegunaan biase atau luar biase(sket2) takde masalah guna sportrim standard, cume tayar tuka yg kualiti sket mcm maxxis diamond..
sportrim aftermarket (biasenye dari jenama Racing Boy) juge terdapat dalam saiz 1.85/2.15 atau 1.85/2.50..
Wink

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
stormtrooper
Laskar Muda


Posts : 10
Join date : 24/07/2012
Age : 39
Location : Cheras / K.L / Kajang

PostSubject: Re: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Tue Jul 24, 2012 3:34 pm

Ultra-z, thanks for the reply!

Errr takde le tua sangat heheh. Sebenarnya kemaruk nak merasa kelajuan motor balik je ni ~╋╋ê~╋╋ê~╋╋ê~. Motor paling syiok saya pernah own dulu pun cuma 125Z seken ( yg saya tau blok dh ported ), Gilera Runner 180 SP ( mod Keihin PWK 38, mmg dilayan habis di Genting, Ulu Yam, Bukit Tinggi dan S.I.C ) serta TZR 250 3XV je.

Ikut hati, nak je beli cash tp apa nak buat, tidak berkemampuan. Itu pun nk kene start saving duit, maybe paling awal dlm tahun depan baru angkat. Cuma saya ni jenis org yg bila dh minat sesuatu, saya akan cari details + info pasal benda tu seawal mungkin. Laughing

Apa parts manje dlm 125Z keluaran skrg ya? Maybe saya boleh dpt info about parts yg mja2 tu agar saya dpt budget + prepare awal2.

Rim belakang 2.5? Mak aih tk lebar sgt ke? Kalau pakai lebar gitu sure tayar belakang lebar 130mm, confirm mudguard tayar belakang yg ikat kt swingarm kene cabut [ plan masa depan nk pakai tayar lebar blkg tapi tk nak cabut mudguard comel tu ].

Zaman skrg takde tuner yg mampu bikin stock engine + exhaust 125Z yg boleh cecah 180kph dgn pantas eh? Tuner di Melaka tu tak bule bikin keeee... [ Jauh jugak tu kan since saya berada di K.L ].
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Wed Jul 25, 2012 8:25 am

kalu nk modi sane-sini pstu nk lenjan lak,aku prefer 2nd je,kalu baru setakat make-up n modi skit2x ok la,takut bile beli moto baru nnt,syg plak nk modi..
Back to top Go down
stormtrooper
Laskar Muda


Posts : 10
Join date : 24/07/2012
Age : 39
Location : Cheras / K.L / Kajang

PostSubject: Re: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Wed Jul 25, 2012 12:37 pm

Superjoemanito, thanks for your feedback.

Probability utk modify tu mmg ada, tp not as soon as saya beli motor, probably 9-12 months lepas beli. Plus saya rasa tak mampu utk beli 2nd sbb kene byr upfront full in cash, tk termasuk hidden costs [ repair + rebuild ], plus tk termasuk riding gear lg. pale
Back to top Go down
jagungmanis
Laskar Muda


Posts : 40
Join date : 08/03/2010
Location : rawang-mentakab

PostSubject: Re: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Thu Jul 26, 2012 4:56 am

nak cari tuner bagus?pegi je utm racing kat depan balai polis setapak.cakap nak cari kecik.hehe
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Thu Jul 26, 2012 10:22 am

stormtrooper: kalo ade mase lepak same la bro.. dak2 area kl biase lepak area bangsar.. bro join group m125zc kt fb untuk update info2 terkini.. kt forum ni byk untuk info moto n program rasmi komuniti je.. huhuhu...
Wink

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
stormtrooper
Laskar Muda


Posts : 10
Join date : 24/07/2012
Age : 39
Location : Cheras / K.L / Kajang

PostSubject: Re: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Thu Jul 26, 2012 12:43 pm

Aiyak, saya dh lebih 8 bulan deactivate acc FB.

Jagungmanis, itu UTM workshop sebelah Taymen kan?

Insyallah, settle hal chassis rebuild utk kereta, boleh start funding for 125Z. Terpaksa jugak beli baru sbb confirm takde bajet utk rebuild costs, dan juga hidden rebuild costs ( yg hanya kita tahu selepas kasi togel motor tu ).

Insyallah, bende paling awal ditukar adalah tayar + hub bearings depan dan belakang. Maxxis MA-3D Diamond mmg bagus for daily ride ( plus bila jalan basah sbb saya takkan ride masa hujan unless terdesak ), and aktiviti belajar basic cornering skills balik tak?
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Fri Jul 27, 2012 10:44 pm

ya kalau bajet kurang mengizinkan boleh amik 125z baru. alhamdulillah saya pakai brand new so far ok lah. cadang nak buat long distance nanti. kalau standard pekak boleh dapat max 140kph (over rev) so kena set spoket baru ok skit. untuk part tayar tu memang tayar stok vee rubber kurang sedap untuk main corner. kalau bro ada bajet bleh pakai maxxis diamond 3d. macam saya bajet tak kesampaian, so saya pakai tayar swallow samurai. depan belakang 80/90. memang berbaloi dan grip waktu panas. waktu hujan pun konfiden Very Happy
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Sat Jul 28, 2012 12:55 am

konklusi,bli baru.baru puas hati.
moto ko sorang je yg usik.bkn bekas yg orang dh usik.
Back to top Go down
stormtrooper
Laskar Muda


Posts : 10
Join date : 24/07/2012
Age : 39
Location : Cheras / K.L / Kajang

PostSubject: Re: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Sat Jul 28, 2012 1:05 am

Serez, terima kasih atas pendapat awak.

Mmg bajet kurang mengizikan sbb this coming weeks kene anta keta utk 80,000 km full service, dgn a few chassis parts yg dh rosak sekali.

Dah settle semua ni baru boleh start funding utk underbone bike idaman kalbu!

Bnyk beza ya 125Z baru compared dgn yg lama. Dulu back in 2002, 125Z yg saya guna dulu selambe je cecah 180kph. Orait, so kene put aside bajet utk rantai x-ring dan one set sprockets baru.

Maaf ya, nak tanya skit, brp market price utk Maxxis MA-3D Diamond skrg ya?

Unknownh, yep betul tu. Kesian gak pada mereka yg beli 2nd, lepas tu tau2 rupanya engine casing dh crack. Part pi register balik kt JPJ yg leceh tu. Pity those fellas.
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Sat Jul 28, 2012 1:08 am

sebab tu bli barang2 second ni,mesti la berpengetahuan luas tentang barang tu.
dah kalau xtau,bwk la yg lebih mengetahui.jgn gopoh,jgn terburu buru
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?   Today at 4:07 pm

Back to top Go down
 
Mana Lagi Berbaloi, Beli 125Z baru or sekon - han?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Borak Rasmi Geng² 125Z Pantai Timur
» Segala Persoalan V8
» 2T & 4T Pilihan Anda V4
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: