.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V20

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 12 ... 20, 21, 22  Next
AuthorMessage
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Tue Jan 07, 2014 10:46 pm

Azeri_conquistador wrote:

Check tgk fork dgn t-clamp mana le tahu dh senget ke, tapi sblum ko tkr mudguard ok je kn.. mudguard baru tu kot yg senget..  lol!

baik bos.aku cek nt ade free time.thanks Very Happy 

adakah tayar dan sport rim yg digunakan mempengaruhi kelajuan moto kita?
adakah pemakaian rim lebar memberi beban kepada enjin utk bekerja?
sila jawab.

 farao 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Tue Jan 07, 2014 11:07 pm

alang_y125z wrote:

baik bos.aku cek nt ade free time.thanks Very Happy 

adakah tayar dan sport rim yg digunakan mempengaruhi kelajuan moto kita?
adakah pemakaian rim lebar memberi beban kepada enjin utk bekerja?
sila jawab.

 farao 

haha sama2 Very Happy .. yup kalau tayar besar + sportrim lebar dn berat mmg kelajuan akn kurang skit tapi meter akn jadi berat   .. tu yg best..kalau motor dh modi oklah..
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Tue Jan 07, 2014 11:30 pm



haha sama2 Very Happy .. yup kalau tayar besar + sportrim lebar dn berat mmg kelajuan akn kurang skit tapi meter akn jadi berat   .. tu yg best..kalau motor dh modi oklah.. [/quote]

yeke..patut la moto pomen aku da outmeter.moto aku bru 180.ada efek gk ek.
hmmm.. Shocked 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Tue Jan 07, 2014 11:53 pm

haha pomen ko dh outmeter tapi ko baru 180 km/h.. cayalah     ... meter berat mcmni la yg kita nk..
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jan 09, 2014 2:47 am

Moto aku lepas pakai carb rxz mili (pj 20 mj 110) rpm xboleh nk tarik tinggi2 kenapa? Gear 6 boleh takat rpm 8 saja kalau aku pulas throttle lagi moto macam blow tersedak-sedak xboleh pegi lagi dh padahal throttle blom habis pulas lagi
moto blok 00 dh korek,head potong, ekzos tebuk stopper n kotak angin tebok
Back to top Go down
eshambulat87
Laskar Muda


Posts : 7
Join date : 09/09/2012
Age : 29
Location : Miri Sarawak

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Jan 10, 2014 8:48 pm

Azeri_conquistador wrote:
unknownh wrote:
Azeri_conquistador wrote:

CDI ori berharga 3++ skarang. alah guna je cdi racing mcm ak gna skarang ok je dh dkt 6 bulan masih tiada problem malah top pn betambah
perggh!!! 3++ . dulu ingatkan dalam 2++ je. aish.
xpe2. dah bedal cdi lokel 40 hinggit kat tangan org tadi. ok lar daripada x hidup langsung moto

nnti kalau ada duit beli spare lagi 1 cdi sbb lokel pnya tk tahan lama

Aku pakai lokel staun je tahan..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Jan 10, 2014 11:29 pm

biasala dh nama pn barang local kn.. setahun pn kira ok la tu.. dulu ak gna cdi local yg tk da jenama pnya dlm 6 bulan ja tahan.. berhenti pi beli burger,bila nk start balik dh tak hidup dh motor.. tolak la smpai rumah sbb cdi kong pnya pasal  Sad 
Back to top Go down
mutoudoh
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jan 23, 2014 6:12 pm

salam semua..sy ada masalah dgn 125 sy..lepas berembat  semalam ,tengah2 full trotel tiba2 moto macam blow..berenti kejap main2 minyak mcm okey je..time nak jalan tu masuk gear 2 jd blow balik..maknanya kalau terus pulas minyak moto pelan2 mati..then start okey balik..kalau nak ride terpaksa gantung klac n main2 minyak..apa masalah ye..sy mmg jahil bab moto..harap ada yg blh bg jawapan
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jan 23, 2014 6:35 pm

mutoudoh wrote:
salam semua..sy ada masalah dgn 125 sy..lepas berembat  semalam ,tengah2 full trotel tiba2 moto macam blow..berenti kejap main2 minyak mcm okey je..time nak jalan tu masuk gear 2 jd blow balik..maknanya kalau terus pulas minyak moto pelan2 mati..then start okey balik..kalau nak ride terpaksa gantung klac n main2 minyak..apa masalah ye..sy mmg jahil bab moto..harap ada yg blh bg jawapan

boleh jadi block da calar.. motor std ke dah modi? carb setting cun tk?
Back to top Go down
mutoudoh
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jan 23, 2014 6:41 pm

Azeri_conquistador wrote:
mutoudoh wrote:
salam semua..sy ada masalah dgn 125 sy..lepas berembat  semalam ,tengah2 full trotel tiba2 moto macam blow..berenti kejap main2 minyak mcm okey je..time nak jalan tu masuk gear 2 jd blow balik..maknanya kalau terus pulas minyak moto pelan2 mati..then start okey balik..kalau nak ride terpaksa gantung klac n main2 minyak..apa masalah ye..sy mmg jahil bab moto..harap ada yg blh bg jawapan

boleh jadi block da calar.. motor std ke dah modi? carb setting cun tk?


motor stendet cuma blok dh 0.25..camne nk tau blok da calar..? msalah carb boleh jd x?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jan 23, 2014 6:57 pm

mutoudoh wrote:
Azeri_conquistador wrote:
mutoudoh wrote:
salam semua..sy ada masalah dgn 125 sy..lepas berembat  semalam ,tengah2 full trotel tiba2 moto macam blow..berenti kejap main2 minyak mcm okey je..time nak jalan tu masuk gear 2 jd blow balik..maknanya kalau terus pulas minyak moto pelan2 mati..then start okey balik..kalau nak ride terpaksa gantung klac n main2 minyak..apa masalah ye..sy mmg jahil bab moto..harap ada yg blh bg jawapan

boleh jadi block da calar.. motor std ke dah modi? carb setting cun tk?


motor stendet cuma blok dh 0.25..camne nk tau blok da calar..? msalah carb boleh jd x?

block kalau dh calar, enjin suka mati.. kick starter pn rasa mcm da loose.. carb pn boleh jadi jgk.. mungkin setting tk cun sbb motor bro mati lepas merembat
Back to top Go down
mutoudoh
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jan 23, 2014 7:04 pm

Azeri_conquistador wrote:
mutoudoh wrote:
Azeri_conquistador wrote:
mutoudoh wrote:
salam semua..sy ada masalah dgn 125 sy..lepas berembat  semalam ,tengah2 full trotel tiba2 moto macam blow..berenti kejap main2 minyak mcm okey je..time nak jalan tu masuk gear 2 jd blow balik..maknanya kalau terus pulas minyak moto pelan2 mati..then start okey balik..kalau nak ride terpaksa gantung klac n main2 minyak..apa masalah ye..sy mmg jahil bab moto..harap ada yg blh bg jawapan

boleh jadi block da calar.. motor std ke dah modi? carb setting cun tk?


motor stendet cuma blok dh 0.25..camne nk tau blok da calar..? msalah carb boleh jd x?

block kalau dh calar, enjin suka mati.. kick starter pn rasa mcm da loose.. carb pn boleh jadi jgk.. mungkin setting tk cun sbb motor bro mati lepas merembat

tp moto sy time idle okey je enjin xmati...cuma time nak jln tu..pulas minyak lpas tu pelan2 mati..kalau masalah carb knapa ye jadi mcm tu..?overflow ke?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jan 23, 2014 11:36 pm

boleh jadi la kot.. mj & pj saiz? angin buka berapa pusingan?
Back to top Go down
mutoudoh
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Jan 24, 2014 1:55 am

Azeri_conquistador wrote:
boleh jadi la kot.. mj & pj saiz? angin buka berapa pusingan?

mj=100,pj=15 sume setting stendet,,angin brapa pusingan xtau plak sbb xpenah sntuh bhgian carb..cuma apa yg sy perasan sblm problem ni jadi kaler plug kat tgh tu putih campur itam2 sikit (gambar xde la plak)..lpas jadi je problem camtu kaler plug kat tgh tu jadi kaler coklat itam2..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Jan 25, 2014 10:37 pm

motor std sedap guna pj 17.5,mj 100 ... pj 17.5 ni rasa bobok sikit tapi dpt elakkn jem masa merembat.. start pn senang dari pj 15.. angin carb buka dlm 1 pusingan + lagi setengah.. kiranya 1 pusingan setengah la.. lps tu buka benang 2t dalam 3-4 benang... dh boleh merembat tanpa was2..
Back to top Go down
mutoudoh
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Jan 27, 2014 5:35 am

Azeri_conquistador wrote:
motor std sedap guna pj 17.5,mj 100 ... pj 17.5 ni rasa bobok sikit tapi dpt elakkn jem masa merembat.. start pn senang dari pj 15.. angin carb buka dlm 1 pusingan + lagi setengah.. kiranya 1 pusingan setengah la.. lps tu buka benang 2t dalam 3-4 benang... dh boleh merembat tanpa was2..

huhu ilmu baru ni..tq bro..petang ni nk godek2 carb sbb member ckap ni masalah carb..alang2 bukak boleh tukar pilot..tq bro..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Jan 27, 2014 10:05 pm

alright sama-sama  Very Happy 
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Feb 05, 2014 6:33 pm

slm geng..nk tanyer macam mana nk bukak tayar belakang??maksud saya step nak buka tayar belakng ??tolong Very Happy 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Feb 06, 2014 3:21 pm

alang_y125z wrote:
slm geng..nk tanyer macam mana nk bukak tayar belakang??maksud saya step nak buka tayar belakng ??tolong Very Happy 

1st.. ko longgarkan nut yg kt pump brake tu.. saiz 14 nut tu
2nd.. longgarkan nut tayar.. saiz 17
3rd.. longgarkan ekor udang.. saiz 12 kalau tk silap
last baru tarik keluar batang shaft, ejas tyr kekiri dan kekanan bagi sprocket keluar dari s.rim.. baru leh keluarkan tyr tu

nk pasang balik tyr, bro mula dari last dulu hingga no 1 .. jgn lupa ketatkan nut balik.. settle   
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Feb 07, 2014 4:53 pm

haaa alang msti nk try psg rim enkei 3 btgnyer tu hehehe...
slmt memasang aku ucpkn...
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Feb 07, 2014 10:52 pm

ada member nk tolak enkei 3 batang ori motor kt ak dgn hrga dlm 800 siap tyr... cma colour tu dh lusuh betui.. kod colour ori apa ye
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Feb 09, 2014 5:29 pm

wah enkei ori siap tyr rm800... ok sgt dah tu harganyer... ori lagi..mcm bese sblum beli check kaw2,jgn gelong,kalo perumah bearing dah longgar,antar kedai yg bole bt perumah bearing, settle... tapi aku tgk kt youtube enkei 3btg yg gelong kedai bakar bg lurus balik,ketahanan,x brapa pasti hehe...
kalo aku kn azeri,aku biarkn aje lusuh mcm tu,basuh2 gitu aje,x yah spray balik..
tntg kod kaler enkei tu,aku pn x tau..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Feb 09, 2014 9:23 pm

tu lah, esok baru nk check tgk, kalau semuanya ok, insyaALLAH esok jgk ak beli.. rim tu member nk jual sbb dia nk kahwin hujung bulan ni.. kalau tk jgn hrp la nk dpt hrga tu.. ak pn rsa tk jdi nk spray rim tu.. biar je lusuh mcmtu.. baru nmpk ori  Smile
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Feb 12, 2014 7:32 am

wah untung la ko azeri,rezki2 dapt beli rim ori dgn harga istimewa sempena kwn mau kawin.. slmt mmbeli dan menyarungkn nyer nnti.. wah kacak bergaya la nnti,fuh ori2... mau parking merata2 pn alamak... risau2..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Feb 12, 2014 2:37 pm

haha lps ni kalau nk p mana2 yg kena parking, bawak ex5 je la  Razz
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Today at 7:32 pm

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V20
View previous topic View next topic Back to top 
Page 21 of 22Go to page : Previous  1 ... 12 ... 20, 21, 22  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: