.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V20

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 12 ... 22  Next
AuthorMessage
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Tue Jul 17, 2012 1:34 pm

sebaik2nya tukar gasket setiap kali bukak exzos.. boleh je recycle.. yang penting gasket tu still ok

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
EmpatBelasRatus
Laskar Muda


Posts : 58
Join date : 08/01/2010
Age : 22
Location : Shah Alam , Bukit Jalil

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Tue Jul 17, 2012 2:49 pm

mantadkb wrote:
sebaik2nya tukar gasket setiap kali bukak exzos.. boleh je recycle.. yang penting gasket tu still ok

Okay bro, trimas.
Back to top Go down
tupaiterbang
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Location : Sibu - Kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Tue Jul 17, 2012 7:02 pm

berapa harga swing arm ori/baru?
masih ada ke swing arm versi lama punya?
(sbb pakai tayar yg besar, jadi x muat plak swing arm, kena potong sket bhgn untuk skru cover tayar)
jadi pakai yg versi lama punya, x perlu la nk potong mana2 part kan? sbb versi lama xde cover tayar
err, korg faham ke apa yg aku maksudkan?
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jul 19, 2012 9:49 pm

EmpatBelasRatus wrote:
Hmm,
perlu ke tukar gasket setiap kali buka ekzos?
Sebab td motor saya dah buka ekzos pastu pasang balek macam tu je.

better tkar la.. bru bpe sngt hrga dia.. laen ar klu gasket ejoz hang pkai dri jnis besi tmbaga..hehehhe
Back to top Go down
EmpatBelasRatus
Laskar Muda


Posts : 58
Join date : 08/01/2010
Age : 22
Location : Shah Alam , Bukit Jalil

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Jul 21, 2012 12:22 am

samporna ccn wrote:

better tkar la.. bru bpe sngt hrga dia.. laen ar klu gasket ejoz hang pkai dri jnis besi tmbaga..hehehhe

Hehehehe, tak berapa reti la, baru je pakai motor. Very Happy

Bro bro semua, teringin sangat nak tanya macam mana nak buka mudguard depan tu dengan dia punya cover fork tu.
Nak pakai tools macam mana ye yang sesuai . Try pakai spanar 10 sempit la nak buka 3 nut dekat bawah mudguard tu.
Sakit jiwa jadinya nak buka.
Minta tolong perturunkan segala ilmu dan skill.
Back to top Go down
NCH_KU
Bintara Muda


Posts : 524
Join date : 19/06/2010
Location : gemencheh

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Jul 21, 2012 1:16 am

EmpatBelasRatus wrote:
samporna ccn wrote:

better tkar la.. bru bpe sngt hrga dia.. laen ar klu gasket ejoz hang pkai dri jnis besi tmbaga..hehehhe

Hehehehe, tak berapa reti la, baru je pakai motor. Very Happy

Bro bro semua, teringin sangat nak tanya macam mana nak buka mudguard depan tu dengan dia punya cover fork tu.
Nak pakai tools macam mana ye yang sesuai . Try pakai spanar 10 sempit la nak buka 3 nut dekat bawah mudguard tu.
Sakit jiwa jadinya nak buka.
Minta tolong perturunkan segala ilmu dan skill.

pakai spana 'T' bro..

[img][/img]
Back to top Go down
EmpatBelasRatus
Laskar Muda


Posts : 58
Join date : 08/01/2010
Age : 22
Location : Shah Alam , Bukit Jalil

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Jul 21, 2012 1:02 pm

NCH_KU wrote:

pakai spana 'T' bro..

[img][/img]

Thanks bro,
jadi kalu pakai spanar T nie tak perlulah buka tayar depan kan ?
2 cover fork tu pun pakai spanar T nie juga ?
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Jul 21, 2012 1:24 pm

nk bkak cver tayar depan kene wajib bukak tyar...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
EmpatBelasRatus
Laskar Muda


Posts : 58
Join date : 08/01/2010
Age : 22
Location : Shah Alam , Bukit Jalil

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Jul 22, 2012 5:46 am

Shark pfa wrote:
nk bkak cver tayar depan kene wajib bukak tyar...
Oh, macam tu ya.
Okay terima kasih.
Back to top Go down
hakim
Laskar Muda


Posts : 3
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Jul 22, 2012 8:23 pm

otai2 sekalian sya ade masalah nie..saye ade terlanggar 125z member saya nie bab lmbt nk brek mse kt traffic light..moto saya xde pape tpi moto member saye nie katanya enjin die crack bab gear die terhentak kat enjin die..die mintak saye RM 500 utk baiki enjin die yg crack 2..otai2 rase ok x RM 500 2 or membe saya nie kencing je saye??....tolong otai2 semua...
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Jul 23, 2012 12:31 pm

hakim wrote:
otai2 sekalian sya ade masalah nie..saye ade terlanggar 125z member saya nie bab lmbt nk brek mse kt traffic light..moto saya xde pape tpi moto member saye nie katanya enjin die crack bab gear die terhentak kat enjin die..die mintak saye RM 500 utk baiki enjin die yg crack 2..otai2 rase ok x RM 500 2 or membe saya nie kencing je saye??....tolong otai2 semua...

gear thentak kat enjen? camna tu? tgk btol2.. huhu
Back to top Go down
hakim
Laskar Muda


Posts : 3
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Tue Jul 24, 2012 1:44 am

bender wrote:
hakim wrote:
otai2 sekalian sya ade masalah nie..saye ade terlanggar 125z member saya nie bab lmbt nk brek mse kt traffic light..moto saya xde pape tpi moto member saye nie katanya enjin die crack bab gear die terhentak kat enjin die..die mintak saye RM 500 utk baiki enjin die yg crack 2..otai2 rase ok x RM 500 2 or membe saya nie kencing je saye??....tolong otai2 semua...

gear thentak kat enjen? camna tu? tgk btol2.. huhu

xde la bro sbb die terjatuh ke tepi...die hilang kawalan or terlepas moto mase saye langgar die...clutch die patah and gear die mmg bengkok mase 2 sbb 2 la die ckp mase jatuh 2 gear die terhentak kat enjin...clutch ngn gear die saye dh ganti...lagi 1 die de ckp minyak hitam die leaking pastu enjin penah mati 2 kali kat jalan...saya xtau sgt psl motor2 125z nie bab 2 la ingin bertanya kepada otai2 semua..takut kene sembelih/kencing ngn membe sendiri
Back to top Go down
redline
Laskar Kanan


Posts : 359
Join date : 25/08/2010
Age : 32
Location : x lama lagi dok kat stadium pulak ^_^

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Tue Jul 24, 2012 11:16 am

kena tgk belah mana yang crack tu? case belah luar ke belah tgh? belah luar en. bender ade spare kot leh deal ngan dier je he3...
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Tue Jul 24, 2012 3:18 pm

bro hakim dok area mane ni?
kalo dekat nak aje aku gi tengok kan ape berlaku..
huhuhu..
ataupun bro amek gambar n kawan2 kt cni senang sket bagi pendapatan cemane nak buat..
tapikan, tapikan, tapikan,
mcm ade unsur2 pengencingan je member tu..?
moto 125z start 2nd model(ade fairing) die punye gear lever dah lain kot.
kalo tergolek ke ape, gear lever je bengkok....susah nak sampai shaft gear tu pun jahanam...
Suspect

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Jul 25, 2012 7:08 am

as salam semua...hehehehehe
mcm mane nk mengatasi masalah handle gegar? ape yg perlu ditukar? n anggaran kos...
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Jul 25, 2012 8:29 am

gegar cmner?,rim bengkok kot,tyr x naik btl ke..
Back to top Go down
soulfly186
Laskar Kelas I


Posts : 162
Join date : 07/01/2010
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Jul 25, 2012 9:56 am

salam semua.. awat moto pagi ni susah sgt nak start?... dah bwk jalan2.. benti kat traffic light neutralkan gear asik mati je? sebelum ni takde pun gitu..
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Jul 25, 2012 11:35 am

su wrote:
as salam semua...hehehehehe
mcm mane nk mengatasi masalah handle gegar? ape yg perlu ditukar? n anggaran kos...

owh.. ak penah kena nih... 1st bearing rim pecah... seken bearing kon pecah... ce men brek2.. tgk yang mana yang longgar.. kepala ke roda... then tau la mna satu rosak...
Back to top Go down
comebackid
Laskar Muda


Posts : 96
Join date : 31/03/2012
Age : 20
Location : Perak

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jul 26, 2012 12:19 am

knpa tupai aku tu klau terlanggar lubang kecik effect dia rasa macam langgar lubang beso kuat gila hentakan dia..

macam mana nk bt huh ? Klao tgk mudguard dpn ak dah senget dah x sama dengan tayar..tapi baru 1bulan ak bt fork ..
Back to top Go down
stormtrooper
Laskar Muda


Posts : 10
Join date : 24/07/2012
Age : 39
Location : Cheras / K.L / Kajang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jul 26, 2012 6:46 am

comebackid wrote:
knpa tupai aku tu klau terlanggar lubang kecik effect dia rasa macam langgar lubang beso kuat gila hentakan dia..

macam mana nk bt huh ? Klao tgk mudguard dpn ak dah senget dah x sama dengan tayar..tapi baru 1bulan ak bt fork ..

Pendapat saya, mungkin fork oil weight yg diguna tk sama mcm grade fork oil asal, atau amount of oil tak sama banyak ikut specs asal or masa pasang balik fork tu, valve dan/atau spring tk diletakkan dgn betul, or maybe oil seal kt fork tu pasang tk betul ( bila pasang fork oil sela tk betul, bila fork mula berfungsi, seal tu mungkin terbukak sikit etc dan menyebabkan fork oil keluar, dan bila fork oil dh kurang dr biasa, kemmapuan fork tersebut utk absorb road undulations pun dh berkurangan ), or maybe head bearing dh mula rosak ( it's also a probability sbb head bearing ni pun di antara satu part yg connected between fork to handle and vice versa ).

JIka ada yg silap, tlg betulkan ya.
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jul 26, 2012 9:10 am

nk tinggikan fork depan mcm mane??...moto ak klau langar bongol dh rasa mcm naik kuda daaa....
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jul 26, 2012 12:54 pm

rim xbengkok rsenye..bearing rim pun ok la lg...
die bile pkai brek depan rase la gegar nye kt handle...klu bearing yg rosak bearing yg mne satu ye?
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jul 26, 2012 2:07 pm

su wrote:
rim xbengkok rsenye..bearing rim pun ok la lg...
die bile pkai brek depan rase la gegar nye kt handle...klu bearing yg rosak bearing yg mne satu ye?

OWH... sah la cone bearing yg peccah tuh...
Back to top Go down
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Jul 27, 2012 1:56 am

bender wrote:
su wrote:
rim xbengkok rsenye..bearing rim pun ok la lg...
die bile pkai brek depan rase la gegar nye kt handle...klu bearing yg rosak bearing yg mne satu ye?

OWH... sah la cone bearing yg peccah tuh...

cone bearing? yg kt dlm handle tu ker?
klu tukar biasa kos die bape ye?
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Jul 27, 2012 9:03 am

ha.. yg kat tengkuk tu... besenye x sampai RM50 pon...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Today at 7:09 am

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V20
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 22Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 12 ... 22  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: