.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V20

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 11 ... 19, 20, 21, 22  Next
AuthorMessage
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Dec 02, 2013 9:34 pm

alang_y125z wrote:
Azeri_conquistador wrote:
alang_y125z wrote:
minyak ada lg.full.plug aku belum cek.ketat plak nk bukak.bengang betul la.
kalau susah sgt cabut head lah senang, baru senang sikit nk buka plug tu.
bro.ni tghari td aku berjaya cabut head.dah cabut head pn payah gak nk kuakan plug tu.haha.ketat gak pomen ni skru plug dkat head aku. aku try bukak pakai pembukak plug yg cikai je.ni bwh ada pix warna plug aku.hitam je sumer.



guna wrench tool senang sikit bro sbb dia panjang kn,so senang sikit nk buka plug tu. guna pembuka plug biasa sakit tangan nk pusing kalau plug ketat
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Dec 02, 2013 9:37 pm

alang_y125z wrote:

nk tnye skit.hehe.kalau cabut hos tu sume kang minyak 2t dgn petrol x tumpah ke?tq bro sedikit sebanyak ajar aku.
mnyk petrol dgn 2t tk tumpah. jgn risau... 2t akn tumpah kalau ko cabut hos yg kt tong dia ja.
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Dec 02, 2013 9:38 pm

ajizaimi wrote:
minyak 2t kena guna penyepit la kat hos dia, petrol tak rasanya sb dia x direct. Betulkan ?
ya betul dh tu Smile 
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Dec 05, 2013 11:59 pm

geng.macam mana nak beza blok ori atau resing ?aku tgk mcm sama je.scratch 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Dec 06, 2013 10:15 pm

alang_y125z wrote:
geng.macam mana nak beza blok ori atau resing ?aku tgk mcm sama je.scratch 
block rasing pn ada no siri ??? affraid affraid affraid
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Dec 07, 2013 3:24 am

Azeri_conquistador wrote:
alang_y125z wrote:
geng.macam mana nak beza blok ori atau resing ?aku tgk mcm sama je.scratch 
block rasing pn ada no siri ??? affraid affraid affraid
num siri yang 5buxxxx tu ke azeri? aah blok aku yg lame tu ade num tu.pomen aku yg ckp blok tu resing.bile aku tgk blok yg skg pn ade jgk num sume.sbijik je.mana satu nih betul?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Dec 07, 2013 10:26 pm

alang_y125z wrote:
Azeri_conquistador wrote:
alang_y125z wrote:
geng.macam mana nak beza blok ori atau resing ?aku tgk mcm sama je.scratch 
block rasing pn ada no siri ??? affraid affraid affraid
num siri yang 5buxxxx tu ke azeri? aah blok aku yg lame tu ade num tu.pomen aku yg ckp blok tu resing.bile aku tgk blok yg skg pn ade jgk num sume.sbijik je.mana satu nih betul?
coverset local pn ada tulis 5BU jgk bro.. adoiiyaii.. kalau block ori ada tulis I-2 utk model paling latest lah.. kalau model lama mungkin Y-1. try check tgk ada tk block ko tulis cmtuh
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Dec 18, 2013 8:28 pm

Azeri_conquistador wrote:
alang_y125z wrote:
Azeri_conquistador wrote:
alang_y125z wrote:
geng.macam mana nak beza blok ori atau resing ?aku tgk mcm sama je.scratch 
block rasing pn ada no siri ??? affraid affraid affraid
num siri yang 5buxxxx tu ke azeri? aah blok aku yg lame tu ade num tu.pomen aku yg ckp blok tu resing.bile aku tgk blok yg skg pn ade jgk num sume.sbijik je.mana satu nih betul?
coverset local pn ada tulis 5BU jgk bro.. adoiiyaii.. kalau block ori ada tulis I-2 utk model paling latest lah.. kalau model lama mungkin Y-1. try check tgk ada tk block ko tulis cmtuh

owh terima kasih Azeri_conquistador yang pandai. baru aku tahu cara bezakan blok.tq bro!!
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Dec 18, 2013 8:35 pm

Azeri_conquistador wrote:
alang_y125z wrote:
aku suspek coil plug kong atau carb aku masuk air.pasal tadi aku bukak coverset nk cek carb.aku pasan kat hos 2t dri carb nk pegi pam 2t belah kanan tu ada bubble ckit2 dlm hos tu.al kisah nyer moto aku sminggu x jln kt umah.pastu aku pulak aritu maen basuh je moto.lupe nk panas enjin dulu.last2 tgh lap moto nk panas enjin tros xmau.aku bingung.sapa buleh ajr servis carb 125z? Crying or Very sad
nk servis carb senang ja, bkak coverset2 yg patut..1st ko cabut semua tiub yg bersambung dgn carb, skru2 yg ikat carb, 2nd,ko bukak kotak angin(tk buka pn tkpa tapi payah sikit lah),then keluarkn carb dari motor(ak slalu tngglkn kpala carb dgn jarum kt motor je),buka skru yg ada kat mangkuk carb tu, basuh carb drpd segala kekotoran(guna air pn tk pe).. jgn kasi hilang tau 1 bnda pn yg ada dlm carb .. pasang balik mangkuk carb, then pasang balik carb(pastikan carb dh kering betul) & kotak angin kat motor(lps pasang carb main throttle tgk kosong ke tk, kalau kosong cabut kpala carb ubah kedudukan dia).. pasang semua tiub kt carb balik(jgn lupa tiub 2t).. pasang balik coverset2.. settle masalah.. ak selalu buat mcmtu la Smile

carb berjaya diservis!haha.moto kembali hidup lepas da bersihkan carb dgn kotak angin.prengggg2!!
tqvm Azeri_conquistador.jasamu amat ku kenang.nanti buleh la kau ajar aku buat top overhaul plak.hehe. lepas tu ajar aku bukak enjin plak.so xpayah dah g bengkel.jimat.
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Dec 18, 2013 10:13 pm

alang_y125z wrote:
Azeri_conquistador wrote:
alang_y125z wrote:
Azeri_conquistador wrote:
alang_y125z wrote:
geng.macam mana nak beza blok ori atau resing ?aku tgk mcm sama je.scratch 
block rasing pn ada no siri ??? affraid affraid affraid
num siri yang 5buxxxx tu ke azeri? aah blok aku yg lame tu ade num tu.pomen aku yg ckp blok tu resing.bile aku tgk blok yg skg pn ade jgk num sume.sbijik je.mana satu nih betul?
coverset local pn ada tulis 5BU jgk bro.. adoiiyaii.. kalau block ori ada tulis I-2 utk model paling latest lah.. kalau model lama mungkin Y-1. try check tgk ada tk block ko tulis cmtuh

owh terima kasih Azeri_conquistador yang pandai. baru aku tahu cara bezakan blok.tq bro!!

ak tk la pandai sgt. ak pn bnyk belajar dari group ni
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Dec 18, 2013 10:17 pm

alang_y125z wrote:

carb berjaya diservis!haha.moto kembali hidup lepas da bersihkan carb dgn kotak angin.prengggg2!!
tqvm Azeri_conquistador.jasamu amat ku kenang.nanti buleh la kau ajar aku buat top overhaul plak.hehe. lepas tu ajar aku bukak enjin plak.so xpayah dah g bengkel.jimat.

nk servis buang carbon senang je.. cma kena ada semangat sbb kdg2 1st time buat bnyk dugaannya.cnthnya mcm motor tk leh hidup.. 1st time la katakan..lama2 dh biasa rasa senang je.. insyaALLAH ak boleh ajr.. jgn risau
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Dec 19, 2013 1:47 pm

geng.kalau dlm tangki minyak mcm ada karat2 caner nak bersihkan ye? bounce 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Dec 19, 2013 10:06 pm

alang_y125z wrote:
geng.kalau dlm tangki minyak mcm ada karat2 caner nak bersihkan ye? bounce 

susah kalau nk bersihkan tu.. motor merah dlm pic ak tu pn dh karat dlm tangki mnyk dia.. nk bersihkan mmg susah gila2.. tangki pn kna buka..bnyk kerja kena buat. utk senangkn diri,, ak pasang je fuel filter.. sedikit sebanyk dpt la jgk tapis petrol sblum masuk carb
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Dec 19, 2013 10:31 pm

Azeri_conquistador: haa.asal moto aku takde fuel filter ni?benda ni tros pasang je ke nak kena ganti pada waktu2 tertentu??
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Dec 19, 2013 10:34 pm

alang_y125z wrote:
Azeri_conquistador: haa.asal moto aku takde fuel filter ni?benda ni tros pasang je ke nak kena ganti pada waktu2 tertentu??

125z mmg tkde fuel filter.. kna pasang sndri.. bila dh kotor filter tu ko tukar je lah yg baru.. ambil masa jgk bnda tu kalau nk kotor pn.. dh dkt2 setahun ak gna baru nmpk ada kotoran yg melekat.. tu pn sikit je.. btw check your PM bro
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Dec 19, 2013 11:09 pm

Azeri_conquistador: fuel filter moto sumer sama je kan?tqvm bro pm aku dokument sulit tu. kau full overhaul ada pgalaman tak ?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Dec 20, 2013 10:44 am

alang_y125z wrote:
Azeri_conquistador: fuel filter moto sumer sama je kan?tqvm bro pm aku dokument sulit tu. kau full overhaul ada pgalaman tak ?





yes,fuel filter gna je mcm ex5 pnya tu.. hrga pn murah.. tapi masa nk potong tiub mnyk tu hati2..gunakan pisau/gunting yg betul2 tajam.. psl document tu tkdehal lah  Smile .. full overhaul tu ak belum ada pengalaman sbb tools pn tk cukup + mahal2 plk hrga tools tu..   
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Dec 23, 2013 2:05 am

yes,fuel filter gna je mcm ex5 pnya tu.. hrga pn murah.. tapi masa nk potong tiub mnyk tu hati2..gunakan pisau/gunting yg betul2 tajam.. psl document tu tkdehal lah  Smile .. full overhaul tu ak belum ada pengalaman sbb tools pn tk cukup + mahal2 plk hrga tools tu..[/quote]

contoh kalau dah kotor fuel filter tu ganti tros la ye? atau nk tukar penapis dlm tu saje ?yang aku faham fuel filter ni kena letak kat hos dari tangki minyak ke carb tu kan? lagisatu macam mana nak tahu speed moto berdasarkan rpm moto ?haa. aritu ada aku tbaca kt internet.lupa dh.
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Dec 23, 2013 11:12 am

alang_y125z wrote:

contoh kalau dah kotor fuel filter tu ganti tros la ye? atau nk tukar penapis dlm tu saje ?yang aku faham fuel filter ni kena letak kat hos dari tangki minyak ke carb tu kan? lagisatu macam mana nak tahu speed moto berdasarkan rpm moto ?haa. aritu ada aku tbaca kt internet.lupa dh.

kalau kotor ak tukar yg baru je terus.. a'ah betul dh la tu.. kena letak kt hos tank petrol ke carb.. yg kira rpm tu susah.. sapa2 yg otak math boleh arr
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Dec 30, 2013 5:33 pm

geng. betul x cara aku set angin kt moto nih?
1. tutup habis skru angin
2. naik kan rpm pakai skru timing dlm 1.5 agak2
3. bukak skru angin sampai meraung rpm paling tinggi
4. pastu turun kan timing balik.
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Dec 30, 2013 10:25 pm

alang_y125z wrote:
geng. betul x cara aku set angin kt moto nih?
1. tutup habis skru angin
2. naik kan rpm pakai skru timing dlm 1.5 agak2
3. bukak skru angin sampai meraung rpm paling tinggi
4. pastu turun kan timing balik.

terbalik tu bro..

1. naikkn timing ke no 3 dulu
2. tutp habis skru angin
3.pusing skru angin smpai rpm naik paling tinggi(kalau motor std 1 pusingan + lagi setengah)
4. rendahkan timing ke 1.5
5. gelak WAKAKAKA sbb dah berjaya setting sendiri  lol! 
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Jan 01, 2014 11:19 pm

Azeri_conquistador: Kalau timing set 1.5 oke je kan?aku set kt umah.kang naik kan sampai timing rpm3 mase nk set angin mngamuk jiran plak.haha
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Jan 01, 2014 11:49 pm

alang_y125z wrote:
Azeri_conquistador: Kalau timing set 1.5 oke je kan?aku set kt umah.kang naik kan sampai timing rpm3 mase nk set angin mngamuk jiran plak.haha

Yg tu ak tk pasti plk bro.. ko cuba dulu.. lps setting try rem2 rpm tgk,kalau rpm leh dpt dlm 11-outmeter tu kira dh ok bro.. tgk wrna plug jgk ye.. kalau wrna perang2 tu dh 
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jan 02, 2014 12:04 am

Azeri_conquistador: moto kau kalau double stand.daripada depan mudguard dengan tayar lurus tak?? aku punyer sblum ni lurus.tapi lepas tukar mudguard baru biler aku luruskan moto tgk tayar ke kanan skit je.jadi bingung la aku.haha kalau aku luruskan tayar dgn body.mudguard plk senget skit. scratch 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Jan 02, 2014 12:48 pm

alang_y125z wrote:
Azeri_conquistador: moto kau kalau double stand.daripada depan mudguard dengan tayar lurus tak?? aku punyer sblum ni lurus.tapi lepas tukar mudguard baru biler aku luruskan moto tgk tayar ke kanan skit je.jadi bingung la aku.haha kalau aku luruskan tayar dgn body.mudguard plk senget skit. scratch 

Check tgk fork dgn t-clamp mana le tahu dh senget ke, tapi sblum ko tkr mudguard ok je kn.. mudguard baru tu kot yg senget..  lol!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Today at 5:58 am

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V20
View previous topic View next topic Back to top 
Page 20 of 22Go to page : Previous  1 ... 11 ... 19, 20, 21, 22  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: