.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V20

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20, 21, 22  Next
AuthorMessage
rulcool
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 04/11/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Oct 23, 2013 3:40 pm

masalah ni penh terjadi kat aqu....aq settle problem nie kat kedai ada bahgian kat sprocket dpn macam getah bulat mungkin dia haus seingat aqu la,,, benda ni terjadi bln satu thn ni,,,lepas tukar ,,,masalah leaking tu selesai,,,memang minyak yang keluar tu pekat...motor skrng ni memang cap aym cepat rosak motor aqu baru umur 2 thn lebih jg bagai nak rak.....Mad Mad Mad 
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Oct 23, 2013 7:31 pm

rulcool wrote:
masalah ni penh terjadi kat aqu....aq settle problem nie kat kedai ada bahgian kat sprocket dpn macam getah bulat mungkin dia haus seingat aqu la,,, benda ni terjadi bln satu thn ni,,,lepas tukar ,,,masalah leaking tu selesai,,,memang minyak yang keluar tu pekat...motor skrng ni memang cap aym cepat rosak motor aqu baru umur 2 thn lebih jg bagai nak rak.....Mad Mad Mad 
la yeke bro..getah bulat macam mana ? macam oil seal tu ker ? hari tu kau hantar kedai pomen tukar je macam tu or dia barai enjin ? ada gambar tak ? tupai ni lah transport aku.so aku nak take care la dia.hehe Shocked
Back to top Go down
rulcool
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 04/11/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Tue Oct 29, 2013 2:41 am

cuma tukar sprocket je aqu pun x berapa ingat sngt tapi dekat2 bhgn tu la.....aqu tengok pomen kat kedai tu dia tukar getah bulat tu.... kalau bukak casing enjin kat bhgn sprocket tu mungkin akan perasan sbb banyak taik2 minyak terkumpul kat bhgn yang bocor tu.....lps tukar getah masalh minyak hitam menitik settle.....
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Oct 31, 2013 11:20 pm

rulcool wrote:
cuma tukar sprocket je aqu pun x berapa ingat sngt tapi dekat2 bhgn tu la.....aqu tengok pomen kat kedai tu dia tukar getah bulat tu.... kalau bukak casing enjin kat bhgn sprocket tu mungkin akan perasan sbb banyak taik2 minyak terkumpul kat bhgn yang bocor tu.....lps tukar getah masalh minyak hitam menitik settle.....
aku pun penah kena camni. minyak itam menitik kat bawah belah kiri. cek2 oil seal kat shaft sprocket tu leaking. bila tukar setel masalah. gi bengkel ari tu sekejap je pomen tu buat. harap membantu (Y)
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Nov 02, 2013 12:43 am

Cop!! Aku ni baru nak berjinak jinak bukak bahagian enjin. Tapi tools nye kurang.
Camne nak bukak cover clutch? Aku tengok pomen bukak pakai mata impact + spanar T + tukul.
Mata impact macam mane aku nak beli? Saiz ape? T pulak saiz ape?
Terima kasih untuk yang membantu. Smile
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Nov 08, 2013 2:18 pm





ada komen? motor std pekak..PJ dgn MJ standard kilang..
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Nov 21, 2013 7:05 pm

sapa tahu camna nk bg coverset baru nampak lusuh?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Nov 23, 2013 3:56 pm

NiTRO697 wrote:
sapa tahu camna nk bg coverset baru nampak lusuh?
nk bgi nnmpk  lusuh???? Shocked 

ko jgn basuh + hari2 jemur dalam panas.. kalau nk tambah lgi.. ambil air satu baldi, campur dgn tanah. gaul2 hingga sebati then curah kt motor Laughing
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Nov 24, 2013 10:10 pm

aduh.pehal plak moto ni.baru tinggal seminggu kat umah da xmahu stat.tarik choke pon takmau.jem betul aku.sapa ada idea?
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Nov 24, 2013 10:19 pm

alang_y125z wrote:
aduh.pehal plak moto ni.baru tinggal seminggu kat umah da xmahu stat.tarik choke pon takmau.jem betul aku.sapa ada idea?
try bkk plug , tgok keadaan plug dan api . . .
kalau tanak hidup jgk , tendang la sampai hidup . hahahahaa    
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Nov 25, 2013 1:05 pm

alang_y125z wrote:
aduh.pehal plak moto ni.baru tinggal seminggu kat umah da xmahu stat.tarik choke pon takmau.jem betul aku.sapa ada idea?
dia merajuk la dh ko tnggl dia smpai seminggu,Razz .. try check tgk ada petrol lgi tk, plug elok lgi tk, coil semua elok? kalau setting carb cun ak rasa tnggl seminggu pn 2-3x tendang dh hidup.
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Nov 27, 2013 12:40 am

minyak ada lg.full.plug aku belum cek.ketat plak nk bukak.bengang betul la.
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Nov 27, 2013 1:56 am

Azeri_conquistador wrote:
NiTRO697 wrote:
sapa tahu camna nk bg coverset baru nampak lusuh?
nk bgi nnmpk  lusuh???? Shocked 

ko jgn basuh + hari2 jemur dalam panas.. kalau nk tambah lgi.. ambil air satu baldi, campur dgn tanah. gaul2 hingga sebati then curah kt motor Laughing
part yg jemur tu nt ak cuba tp tp yg curah pakai sebatian tu xsanggup den nk buat cmtu kt mto kesayangan haha
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Nov 27, 2013 10:49 am

alang_y125z wrote:
minyak ada lg.full.plug aku belum cek.ketat plak nk bukak.bengang betul la.
kalau susah sgt cabut head lah senang, baru senang sikit nk buka plug tu.
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Nov 27, 2013 10:50 am

NiTRO697 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
NiTRO697 wrote:
sapa tahu camna nk bg coverset baru nampak lusuh?
nk bgi nnmpk  lusuh???? Shocked 

ko jgn basuh + hari2 jemur dalam panas.. kalau nk tambah lgi.. ambil air satu baldi, campur dgn tanah. gaul2 hingga sebati then curah kt motor Laughing
part yg jemur tu nt ak cuba tp tp yg curah pakai sebatian tu xsanggup den nk buat cmtu kt mto kesayangan haha
ada jgk ye org nk bgi lusuh coverset baru. baik ko beli je coverset lokel/second-hand
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Nov 27, 2013 6:02 pm

Azeri_conquistador wrote:
NiTRO697 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
NiTRO697 wrote:
sapa tahu camna nk bg coverset baru nampak lusuh?
nk bgi nnmpk  lusuh???? Shocked 

ko jgn basuh + hari2 jemur dalam panas.. kalau nk tambah lgi.. ambil air satu baldi, campur dgn tanah. gaul2 hingga sebati then curah kt motor Laughing
part yg jemur tu nt ak cuba tp tp yg curah pakai sebatian tu xsanggup den nk buat cmtu kt mto kesayangan haha
ada jgk ye org nk bgi lusuh coverset baru. baik ko beli je coverset lokel/second-hand
lain org lain minat bro, nk bli ori moto mmg x mmpu lg la skg ni , kalu set lma mmg ak mnat yg dh lusuh n buruk2 skit walaupun baru beli
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Nov 27, 2013 9:02 pm

NiTRO697 wrote:
lain org lain minat bro, nk bli ori moto mmg x mmpu lg la skg ni , kalu set lma mmg ak mnat yg dh lusuh n buruk2 skit walaupun baru beli
set lama klau nmpk lusuh mcm ori motor oo
Back to top Go down
NiTRO697
Laskar Muda


Posts : 35
Join date : 23/11/2012
Location : Taiping,Perak

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Nov 27, 2013 11:21 pm

Azeri_conquistador wrote:
NiTRO697 wrote:
lain org lain minat bro, nk bli ori moto mmg x mmpu lg la skg ni , kalu set lma mmg ak mnat yg dh lusuh n buruk2 skit walaupun baru beli
set lama klau nmpk lusuh mcm ori motor oo
hehe btoi2 cheers 
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Nov 28, 2013 1:26 am

blok moto boleh spray ke belah lua dia?aku ingat nk spray la.tapi takut cat hakis.panas kan.sapa2 ada cadangan?Wink 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Nov 28, 2013 3:57 pm

alang_y125z wrote:
blok moto boleh spray ke belah lua dia?aku ingat nk spray la.tapi takut cat hakis.panas kan.sapa2 ada cadangan?Wink 
boleh spray tapi cat tu kena yg betul2 boleh tahan panas la. nk cari cat yg boleh tahan panas tu yg susah sikit Crying or Very sad 
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Dec 01, 2013 3:03 pm

aku suspek coil plug kong atau carb aku masuk air.pasal tadi aku bukak coverset nk cek carb.aku pasan kat hos 2t dri carb nk pegi pam 2t belah kanan tu ada bubble ckit2 dlm hos tu.al kisah nyer moto aku sminggu x jln kt umah.pastu aku pulak aritu maen basuh je moto.lupe nk panas enjin dulu.last2 tgh lap moto nk panas enjin tros xmau.aku bingung.sapa buleh ajr servis carb 125z? Crying or Very sad
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Dec 01, 2013 9:58 pm

alang_y125z wrote:
aku suspek coil plug kong atau carb aku masuk air.pasal tadi aku bukak coverset nk cek carb.aku pasan kat hos 2t dri carb nk pegi pam 2t belah kanan tu ada bubble ckit2 dlm hos tu.al kisah nyer moto aku sminggu x jln kt umah.pastu aku pulak aritu maen basuh je moto.lupe nk panas enjin dulu.last2 tgh lap moto nk panas enjin tros xmau.aku bingung.sapa buleh ajr servis carb 125z? Crying or Very sad
nk servis carb senang ja, bkak coverset2 yg patut..1st ko cabut semua tiub yg bersambung dgn carb, skru2 yg ikat carb, 2nd,ko bukak kotak angin(tk buka pn tkpa tapi payah sikit lah),then keluarkn carb dari motor(ak slalu tngglkn kpala carb dgn jarum kt motor je),buka skru yg ada kat mangkuk carb tu, basuh carb drpd segala kekotoran(guna air pn tk pe).. jgn kasi hilang tau 1 bnda pn yg ada dlm carb .. pasang balik mangkuk carb, then pasang balik carb(pastikan carb dh kering betul) & kotak angin kat motor(lps pasang carb main throttle tgk kosong ke tk, kalau kosong cabut kpala carb ubah kedudukan dia).. pasang semua tiub kt carb balik(jgn lupa tiub 2t).. pasang balik coverset2.. settle masalah.. ak selalu buat mcmtu la Smile
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Dec 01, 2013 10:10 pm

Azeri_conquistador wrote:
alang_y125z wrote:
minyak ada lg.full.plug aku belum cek.ketat plak nk bukak.bengang betul la.
kalau susah sgt cabut head lah senang, baru senang sikit nk buka plug tu.
bro.ni tghari td aku berjaya cabut head.dah cabut head pn payah gak nk kuakan plug tu.haha.ketat gak pomen ni skru plug dkat head aku. aku try bukak pakai pembukak plug yg cikai je.ni bwh ada pix warna plug aku.hitam je sumer.



Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Dec 01, 2013 10:16 pm

Azeri_conquistador wrote:
alang_y125z wrote:
aku suspek coil plug kong atau carb aku masuk air.pasal tadi aku bukak coverset nk cek carb.aku pasan kat hos 2t dri carb nk pegi pam 2t belah kanan tu ada bubble ckit2 dlm hos tu.al kisah nyer moto aku sminggu x jln kt umah.pastu aku pulak aritu maen basuh je moto.lupe nk panas enjin dulu.last2 tgh lap moto nk panas enjin tros xmau.aku bingung.sapa buleh ajr servis carb 125z? Crying or Very sad
nk servis carb senang ja, bkak coverset2 yg patut..1st ko cabut semua tiub yg bersambung dgn carb, skru2 yg ikat carb, 2nd,ko bukak kotak angin(tk buka pn tkpa tapi payah sikit lah),then keluarkn carb dari motor(ak slalu tngglkn kpala carb dgn jarum kt motor je),buka skru yg ada kat mangkuk carb tu, basuh carb drpd segala kekotoran(guna air pn tk pe).. jgn kasi hilang tau 1 bnda pn yg ada dlm carb .. pasang balik mangkuk carb, then pasang balik carb(pastikan carb dh kering betul) & kotak angin kat motor(lps pasang carb main throttle tgk kosong ke tk, kalau kosong cabut kpala carb ubah kedudukan dia).. pasang semua tiub kt carb balik(jgn lupa tiub 2t).. pasang balik coverset2.. settle masalah.. ak selalu buat mcmtu la Smile
nk tnye skit.hehe.kalau cabut hos tu sume kang minyak 2t dgn petrol x tumpah ke?tq bro sedikit sebanyak ajar aku.
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Dec 02, 2013 5:19 pm

minyak 2t kena guna penyepit la kat hos dia, petrol tak rasanya sb dia x direct. Betulkan ?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Today at 11:00 am

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V20
View previous topic View next topic Back to top 
Page 19 of 22Go to page : Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20, 21, 22  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: