.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V20

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13 ... 22  Next
AuthorMessage
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Aug 09, 2012 8:21 pm

Ijat Stylo wrote:
Azeri_conquistador wrote:
bunyi bising dekat block(betul ke ejaan aq ni) mcm orang bertukang. kuat plak bunyinye tu

bunyi ring tu..lagi pkai tuti tcw3..kuat makan ring..x tahan tgk bearing pin jadi warna unggu..kuat terbakar

patutla Sad
Back to top Go down
daud
Laskar Muda


Posts : 1
Join date : 10/08/2012

PostSubject: [Pertanyaan] GPS Tracker   Fri Aug 10, 2012 11:16 pm

tumpang tanya brader2 sume
saya baru je join forum nih...nk tanya dkat mana nk beli
gps tracker untuk motosikal?kalo boleh yg siap pasangkan skali...
saya tinggal kat area pandan indah.
Back to top Go down
muhd.haniff
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 23/10/2010
Age : 22
Location : Batu Gajah, Perak

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Aug 17, 2012 8:09 pm

salam, bru bli carb z xpi xleh psg...
kabel dh tukr rxz nya xpi nk msuk kt lubg 2t xmuat...
lps tu nk pulas throttle dia jd pndek....
arap2 sape yg pkai carb z tu share2...
moto trsdai skrg ni...dh la raya nk dkt...
Back to top Go down
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000472247199
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Aug 18, 2012 1:37 pm

muhd.haniff wrote:
salam, bru bli carb z xpi xleh psg...
kabel dh tukr rxz nya xpi nk msuk kt lubg 2t xmuat...
lps tu nk pulas throttle dia jd pndek....
arap2 sape yg pkai carb z tu share2...
moto trsdai skrg ni...dh la raya nk dkt...

kebel pkai yg 2pai je...paip besi yng menjulur keluar atas karb tu kau buang...
ak buat mcm ni lr kt moto ak...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
muhd.haniff
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 23/10/2010
Age : 22
Location : Batu Gajah, Perak

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Aug 18, 2012 8:50 pm

[quote="Shark pfa"][quote="muhd.haniff"]salam, bru bli carb z xpi xleh psg...
kabel dh tukr rxz nya xpi nk msuk kt lubg 2t xmuat...
lps tu nk pulas throttle dia jd pndek....
arap2 sape yg pkai carb z tu share2...
moto trsdai skrg ni...dh la raya nk dkt...[/quote]

kebel pkai yg 2pai je...paip besi yng menjulur keluar atas karb tu kau buang...
ak buat mcm ni lr kt moto ak...[/quote]

kalo aq pkai kabel 125 kabel tu pndek xsmpi...
skrg ni aq pkai kabel rxz jer dlu pnjg dia jgn cita la...tutup pun xkms...
bro pkai saiz mj n pj bpe?
Back to top Go down
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000472247199
mutoudoh
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Aug 19, 2012 6:26 am

salam aidilfitri..tompang tnye..kalo blok rebore nye xfit xlonggar (sedang2 je) ring cepat bunyi ke? blok baru sebulan rebore dh bunyi tapi xkuat sgt..klac dh rebet pn bunyi gk..bawak mto pn abih tiggi rpm 5 je.. lagi satu kalo lepas rebore pakai 2t fully sintetik terus xpe ke?pomen cakap pantang 2 mggu j,ape maknenye tu sekejap sgt.. risau jem j..blok aku 0.25 skang ni.. sekian. afro
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Aug 19, 2012 12:55 pm

rebore longgar pantang sekejap je n dah blh lenjan moto,risiko p.ring mmg cpt bunyi,rebore fit pantang lame skit,tpi kebaikannye blok snyp je nnt,klac kalo dah rivet pstu dah running ade bunyi skit biase la,nk2x lak klu sll tarik2x..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Wed Aug 22, 2012 2:53 pm

asal moto ak power kurang eh, smalam kena tapau dgn ex5, meter moto ak nak sampai 100km pn susah. ada sesiapa boleh tolong tak?
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Aug 23, 2012 7:32 pm

btw,BRO OTAi mintak tolong ajar pasal tukar set rantai dan spoket.sebab nak tukar sendiri ni.tmbah2 lagi ingat nak buat tutorial,alang2 nak tukar set rantai ngan spoket.
bahagian spoket depan tu musykil sket.

pastu nape ambe punye spoket depan longgar2 gitu?sampai tertanggal rantai dari spoket mase tengah bawak moto.bahaye tul.haha

bukak2 cover,tengok kat spoket ade klip satu.tapi tetap longgar gak spoket depan tu.tapi x tercabut,cuma longgar.ade bende2 hilang ke ni?kalu ade,ape name komponen yg hilang tu?mohon pertolongan. cheers
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Aug 23, 2012 8:52 pm

Azeri_conquistador wrote:
asal moto ak power kurang eh, smalam kena tapau dgn ex5, meter moto ak nak sampai 100km pn susah. ada sesiapa boleh tolong tak?
ape sbb blh jd cmtue?,cek mende2x basic dulu,tgk ade leak mane2x x bhgn enjin,klu ok tgk lak bab2x carb ke ape..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Aug 23, 2012 8:59 pm

unknownh wrote:
btw,BRO OTAi mintak tolong ajar pasal tukar set rantai dan spoket.sebab nak tukar sendiri ni.tmbah2 lagi ingat nak buat tutorial,alang2 nak tukar set rantai ngan spoket.
bahagian spoket depan tu musykil sket.

pastu nape ambe punye spoket depan longgar2 gitu?sampai tertanggal rantai dari spoket mase tengah bawak moto.bahaye tul.haha

bukak2 cover,tengok kat spoket ade klip satu.tapi tetap longgar gak spoket depan tu.tapi x tercabut,cuma longgar.ade bende2 hilang ke ni?kalu ade,ape name komponen yg hilang tu?mohon pertolongan. cheers
kalu bkk sendiri dah blh tau step2x nk bkk n psg blk,cume tools kene ckp,klu x mmg ssh keje,bab spoket dpn lak,sng lggrkan time 1st bkk cover rantai,sbb bile dah tggl seme nk bkk nut 10 spoket kecik tue kene pki gun,tkr rantai n spoket nie mmg sng je sbnrnye klu berani bkk sendiri..spoket dpn mmg ade freeplay skit,ade gyg2x skit..
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Aug 23, 2012 11:21 pm

superjoemanito wrote:
kalu bkk sendiri dah blh tau step2x nk bkk n psg blk,cume tools kene ckp,klu x mmg ssh keje,bab spoket dpn lak,sng lggrkan time 1st bkk cover rantai,sbb bile dah tggl seme nk bkk nut 10 spoket kecik tue kene pki gun,tkr rantai n spoket nie mmg sng je sbnrnye klu berani bkk sendiri..spoket dpn mmg ade freeplay skit,ade gyg2x skit..
haritu rantai longgar je.lame x tegangkan.sebab tu ke sampai leh tertanggal mase bawak moto??driff skejap atas jalan,mujur x sembah jalan.ahahaha
dah tertanggal,terpaksa la bukak walaupun first time.mujur ade orang kampung baik hati tolong.alhamdulillah bleh letak balik rantai,tegangkan,bawak balik umah.hahaha
esok lusa ingat nak tukar set rantai spoket,so sebab tu la ingat nak bukak balik ni.
tapi spoket depan kene pakai air gun eh?sebab ingat aritu anta kat pomen,dia x pakai lak gun.ke pomen salah step??
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Thu Aug 23, 2012 11:58 pm

superjoemanito wrote:
Azeri_conquistador wrote:
asal moto ak power kurang eh, smalam kena tapau dgn ex5, meter moto ak nak sampai 100km pn susah. ada sesiapa boleh tolong tak?
ape sbb blh jd cmtue?,cek mende2x basic dulu,tgk ade leak mane2x x bhgn enjin,klu ok tgk lak bab2x carb ke ape..

kalau setting carb taktepat power boleh kurang ke?
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Aug 24, 2012 12:02 am

Azeri_conquistador wrote:

kalau setting carb taktepat power boleh kurang ke?
ade tukar jarum ke?pakai carb stended ke carb lain?kot2 ex5 tu modi dah kot
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Aug 24, 2012 12:20 am

blh je bkk pakai T saiz 10,kene cara sentap T tue blh la bkk nut 10 tue,x pun sblm tue,1st kene bkk cover rantai n trs bkk nut 10 tue,tpi park tongkt 1 la,rim x psg,klu tongkt 2 sendal la skru driver kt spoket ke ape,baru sng nk bkk nut 10 tue..
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Aug 24, 2012 12:31 am

ok2.time kasih abg joe.esk lusa kene cari allen key dulu la ntuk bukak pedal gear ni.allen yang ada sekarang pendek,pastu mata x brape cantik.takut rosak skru allen key karang.range harga allen key yg elok brape eh??
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Aug 24, 2012 12:58 am

nk best beli 1 set allen key brand mr mark jns crv,jgn slh beli yg inch sdh,kene beli yg cm,dlm rm50 ke bwh la,cari kt kedai hardware murah,dpt dari saiz 1.5cm - 10cm,kalu nk beli 1 btg pun dah ok,cari saiz yg biase pakai,cam 5 n 6 ke,tpi pstikan yg ade kualiti la,cam crv ke,klu pakai murah punye nnt lelame allen key rosak,skru pun rosak gk..
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Aug 24, 2012 1:14 am

owww..time kasih atas info tu.kalau tak tanye,ntah2 esok yg inch.naye je.hahaha
biase pakai 5,6 eh?emm ok gak.bli satu set dari saiz kecik sampai besar skali kan takut membazir gak tak guna.tq2
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Fri Aug 24, 2012 9:27 pm

unknownh wrote:
Azeri_conquistador wrote:

kalau setting carb taktepat power boleh kurang ke?
ade tukar jarum ke?pakai carb stended ke carb lain?kot2 ex5 tu modi dah kot

carb stended je, moto ak ni dh uzur gamaknya.. hahaha lol!
Back to top Go down
mutoudoh
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Aug 25, 2012 8:16 am

superjoemanito wrote:
rebore longgar pantang sekejap je n dah blh lenjan moto,risiko p.ring mmg cpt bunyi,rebore fit pantang lame skit,tpi kebaikannye blok snyp je nnt,klac kalo dah rivet pstu dah running ade bunyi skit biase la,nk2x lak klu sll tarik2x..
kalau blok dh rebore 0.25 setting kena ubah x? ke boleh pakai setting asal?
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Aug 25, 2012 12:57 pm

muhd.haniff wrote:
Shark pfa wrote:
muhd.haniff wrote:
salam, bru bli carb z xpi xleh psg...
kabel dh tukr rxz nya xpi nk msuk kt lubg 2t xmuat...
lps tu nk pulas throttle dia jd pndek....
arap2 sape yg pkai carb z tu share2...
moto trsdai skrg ni...dh la raya nk dkt...

kebel pkai yg 2pai je...paip besi yng menjulur keluar atas karb tu kau buang...
ak buat mcm ni lr kt moto ak...

kalo aq pkai kabel 125 kabel tu pndek xsmpi...
skrg ni aq pkai kabel rxz jer dlu pnjg dia jgn cita la...tutup pun xkms...
bro pkai saiz mj n pj bpe?
ak xingat dh brp...tp ak rasa setting mj ngn pj moto lain2...block kau standart lg ke??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sat Aug 25, 2012 2:47 pm

Salam, semalam abg ak TERstart tupaijet ak tanpa ekzos, adakah ak perlu buat apa2? study
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Sun Aug 26, 2012 9:27 pm

aduh.banyak pulak kejadian yang berlaku sbelum nak cari barang spoket ngan rantai.so,turun bajet.so buat pilihan tukar spoket blakang je.kalau pilihan ni x tepat,sila komen ye.

btw,mase duk tgk2 spoket depan tu,ade la beberapa soalan nak tanye.ape yang ikat spoket depan ni?sebab tadi tengok ade clip je satu mcm dalam gambar ni.
Spoiler:
 

pastu,freeplay yang abg joe maksud kan macam ni ke?
Spoiler:
 

segala pertolongan amat dihargai
Back to top Go down
Liquey
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 27/07/2012
Age : 25
Location : Johor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Aug 27, 2012 11:28 am



nk kecik kn 2t ke arah kanan or kiri??sbb mcm de bocor la...


yg bulatan hijau tu bocor,mcm minyak,adik ak kata 2t..ak x thu..haha
so anyone can help??ak x suka minyak tumpah kat lantai,nt kena marah..
Back to top Go down
fei
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 27/08/2012
Age : 25
Location : KL

PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Mon Aug 27, 2012 11:33 am

salam....otai sekalian...sal moto aq smpi rpm 6-7k ja? top 140 kmh ja? Sad ad bnyi ring.... nk kena tkr ap nih?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V20   Today at 9:54 am

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V20
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 22Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13 ... 22  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: