.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V19

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16  Next
AuthorMessage
mat lam
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 16/01/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Jun 09, 2012 8:57 am

salam, nk tye skit besi kecik yg ddk kat carb yang jadi perantara antara lubg 2t dgn host 2t tu ade jual x? yg besi wane emas tu..bentuk silinder...yg aku penye hilang...
Back to top Go down
Ijat Stylo
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 23/12/2011
Age : 28
Location : (KLang) Selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Jun 09, 2012 10:09 am

mat lam wrote:
salam, nk tye skit besi kecik yg ddk kat carb yang jadi perantara antara lubg 2t dgn host 2t tu ade jual x? yg besi wane emas tu..bentuk silinder...yg aku penye hilang...


ko cari dawai dah la...
beli dawai kat hardware..
pahtu potong dlm 1 cm..
lilitkan dekat hos tu 2t..
pahtu pusingkan antara 2 penyambung
pastikan kemas la buat..jangan terlampau ketat..
rosak hos 2t..gune playar tirus
Back to top Go down
Ijat Stylo
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 23/12/2011
Age : 28
Location : (KLang) Selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Jun 09, 2012 10:10 am

masterpanda wrote:
nak tnya ni...bru test lenjan tupai..trik 60km/j ok..trik 80 ok..trik 100 ok..trik 120 jem smpi tayar blakang x bputar trus..then moto drift..nsb x jatoh..then moto mati..idopkn tupai blik nk mati2 je..lma2 aku biar ok la..
skang persoalanya...x effect apa2 ke kalo jem skejap gtu?
rasany blok fit lg..tp pantang da lbh 500km..

mcm block ada mslah jer bro..
piston ring tu ngam3 x masuk kat tempat die?
kedai wat ke bro buat?
Back to top Go down
masterpanda
Laskar Muda


Posts : 14
Join date : 04/04/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat Jun 09, 2012 11:31 pm

Ijat Stylo wrote:
masterpanda wrote:
nak tnya ni...bru test lenjan tupai..trik 60km/j ok..trik 80 ok..trik 100 ok..trik 120 jem smpi tayar blakang x bputar trus..then moto drift..nsb x jatoh..then moto mati..idopkn tupai blik nk mati2 je..lma2 aku biar ok la..
skang persoalanya...x effect apa2 ke kalo jem skejap gtu?
rasany blok fit lg..tp pantang da lbh 500km..

mcm block ada mslah jer bro..
piston ring tu ngam3 x masuk kat tempat die?
kedai wat ke bro buat?

xpasan lak msa tuh...
mmg kedai la wat
Back to top Go down
Ijat Stylo
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 23/12/2011
Age : 28
Location : (KLang) Selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Jun 10, 2012 2:40 am

masterpanda wrote:
Ijat Stylo wrote:
masterpanda wrote:
nak tnya ni...bru test lenjan tupai..trik 60km/j ok..trik 80 ok..trik 100 ok..trik 120 jem smpi tayar blakang x bputar trus..then moto drift..nsb x jatoh..then moto mati..idopkn tupai blik nk mati2 je..lma2 aku biar ok la..
skang persoalanya...x effect apa2 ke kalo jem skejap gtu?
rasany blok fit lg..tp pantang da lbh 500km..

mcm block ada mslah jer bro..
piston ring tu ngam3 x masuk kat tempat die?
kedai wat ke bro buat?

xpasan lak msa tuh...
mmg kedai la wat

kalo kedai..mmg taram la..
janji siap...bkn peduli orang lain punya harta,,janji duit mari..sbar3..
baik awk buat sendiri jer..bljar skit3
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Jun 10, 2012 10:26 am

masterpanda wrote:
nak tnya ni...bru test lenjan tupai..trik 60km/j ok..trik 80 ok..trik 100 ok..trik 120 jem smpi tayar blakang x bputar trus..then moto drift..nsb x jatoh..then moto mati..idopkn tupai blik nk mati2 je..lma2 aku biar ok la..
skang persoalanya...x effect apa2 ke kalo jem skejap gtu?
rasany blok fit lg..tp pantang da lbh 500km..

kalaw blok bunyi kuat dr sblm jem + rasa compression xkaw....
sila la buka blok anda...kemungkinan piston dan blok sudah calar...
moto mati ketika merembat boleh jd sbb angin buka besar dan myk xsupport...
Back to top Go down
mat lam
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 16/01/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Jun 10, 2012 12:53 pm

Ijat Stylo wrote:
mat lam wrote:
salam, nk tye skit besi kecik yg ddk kat carb yang jadi perantara antara lubg 2t dgn host 2t tu ade jual x? yg besi wane emas tu..bentuk silinder...yg aku penye hilang...


ko cari dawai dah la...
beli dawai kat hardware..
pahtu potong dlm 1 cm..
lilitkan dekat hos tu 2t..
pahtu pusingkan antara 2 penyambung
pastikan kemas la buat..jangan terlampau ketat..
rosak hos 2t..gune playar tirus


bukan besi pengetat tu..besi yang tertonjol keluar dari carb tu...tmpat sumbat hos 2t...yg wane emas tu...tercabut..tapi masalah ni dh selesai...amik dari carb lama yg rosak..
tapi masalha baru lk timbul
skru tmpat cok carb tu pulak rosak...ade jual baru x?
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Jun 10, 2012 5:55 pm

To mat lam : benda yg mcmni kn?.. yg aku tandakn bulat tu

[img] [/img]

kalo benda tu ada jual ,tapi yg ori aku x tau,yg aku prnah beli OEM,tpi bole pakai dgn cemerlang skali hehe.. harga murah je
Back to top Go down
masterpanda
Laskar Muda


Posts : 14
Join date : 04/04/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Jun 10, 2012 6:24 pm

babet wrote:
masterpanda wrote:
nak tnya ni...bru test lenjan tupai..trik 60km/j ok..trik 80 ok..trik 100 ok..trik 120 jem smpi tayar blakang x bputar trus..then moto drift..nsb x jatoh..then moto mati..idopkn tupai blik nk mati2 je..lma2 aku biar ok la..
skang persoalanya...x effect apa2 ke kalo jem skejap gtu?
rasany blok fit lg..tp pantang da lbh 500km..

kalaw blok bunyi kuat dr sblm jem + rasa compression xkaw....
sila la buka blok anda...kemungkinan piston dan blok sudah calar...
moto mati ketika merembat boleh jd sbb angin buka besar dan myk xsupport...

bunyi blok kuat cmne ek?
compression x kaw cmne gak?
so far aq trik skang ni..bnyi kuat je..sbb ekzos or blok racing 60mm ke?
xtau lak nk bezakn cmne..
Neutral Neutral Neutral Neutral Neutral
Back to top Go down
masterpanda
Laskar Muda


Posts : 14
Join date : 04/04/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Jun 10, 2012 6:27 pm

babet wrote:
masterpanda wrote:
nak tnya ni...bru test lenjan tupai..trik 60km/j ok..trik 80 ok..trik 100 ok..trik 120 jem smpi tayar blakang x bputar trus..then moto drift..nsb x jatoh..then moto mati..idopkn tupai blik nk mati2 je..lma2 aku biar ok la..
skang persoalanya...x effect apa2 ke kalo jem skejap gtu?
rasany blok fit lg..tp pantang da lbh 500km..

kalaw blok bunyi kuat dr sblm jem + rasa compression xkaw....
sila la buka blok anda...kemungkinan piston dan blok sudah calar...
moto mati ketika merembat boleh jd sbb angin buka besar dan myk xsupport...

skang xbpe brani nk tarik dlu la..bio pantang smpi 1000km la
then msa aritu try trik ag la..smpi 120 moto mati..plug kong..npe ek?

Neutral Neutral Neutral Neutral Neutral Neutral Neutral
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Jun 10, 2012 11:41 pm

-sLip- wrote:
To mat lam : benda yg mcmni kn?.. yg aku tandakn bulat tu

[img] [/img]

kalo benda tu ada jual ,tapi yg ori aku x tau,yg aku prnah beli OEM,tpi bole pakai dgn cemerlang skali hehe.. harga murah je

spesis apa ni?
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Jun 11, 2012 1:39 am

masterpanda wrote:
babet wrote:
masterpanda wrote:
nak tnya ni...bru test lenjan tupai..trik 60km/j ok..trik 80 ok..trik 100 ok..trik 120 jem smpi tayar blakang x bputar trus..then moto drift..nsb x jatoh..then moto mati..idopkn tupai blik nk mati2 je..lma2 aku biar ok la..
skang persoalanya...x effect apa2 ke kalo jem skejap gtu?
rasany blok fit lg..tp pantang da lbh 500km..

kalaw blok bunyi kuat dr sblm jem + rasa compression xkaw....
sila la buka blok anda...kemungkinan piston dan blok sudah calar...
moto mati ketika merembat boleh jd sbb angin buka besar dan myk xsupport...

bunyi blok kuat cmne ek?
compression x kaw cmne gak?
so far aq trik skang ni..bnyi kuat je..sbb ekzos or blok racing 60mm ke?
xtau lak nk bezakn cmne..
Neutral Neutral Neutral Neutral Neutral

bunyi org btukang....
kalaw xde tu kire xde pe la...
tp ak suggest bukak jgk blok tu confirmkn...memandangkn dh pernah jem...
compression xkaw means susah nk dpt top speed sblm jem...
katakn la sblm jem bleh 180...lepas jem 160 je...nk start kick pun ad rasa longgar....
ni means ad brg dlm blok sudah calar...

so kasi bukak tgk...
pernah jd kt ak....merembat bukak angin besar...
moto jem lekat tyr n then mati...tggu kejap bleh hdup balik...
tp bunyi blok manyak bising....skali cek piston dan blok sudah calar balar...
Back to top Go down
mat lam
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 16/01/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Jun 11, 2012 12:29 pm

-sLip- wrote:
To mat lam : benda yg mcmni kn?.. yg aku tandakn bulat tu

[img] [/img]

kalo benda tu ada jual ,tapi yg ori aku x tau,yg aku prnah beli OEM,tpi bole pakai dgn cemerlang skali hehe.. harga murah je

haa..bende tu la...ade jual lah ye...ok2 trimas3
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Jun 11, 2012 4:48 pm

babet wrote:
Shark pfa wrote:
nk ejas timing mcm mane eh???
pulas skru yg ada spring tu dkt2 dgn skru angin....


ak nk tnye...selain TKRJ,bearing dgn pin piston apa lg yg bagus?
brand safety cmne?

bearing NTN pun ok gak..tp xde jual pin skali kot..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
EmpatBelasRatus
Laskar Muda


Posts : 58
Join date : 08/01/2010
Age : 22
Location : Shah Alam , Bukit Jalil

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Jun 12, 2012 2:52 pm

Bro - bro sekalian,
Mohon jasa baik bro - bro semua untuk bg info,
Kenapa ya kalu saya brek mengejut je, enjin akan mati ?
E.g. : Tengah sedap-sedap cilok, tiba - tiba ada kereta depan block, jadi terpaksa la brek mengejut, pastu enjin terus mati, padahal da tarik clutch dah masa tu.
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Jun 12, 2012 3:30 pm

EmpatBelasRatus wrote:
Bro - bro sekalian,
Mohon jasa baik bro - bro semua untuk bg info,
Kenapa ya kalu saya brek mengejut je, enjin akan mati ?
E.g. : Tengah sedap-sedap cilok, tiba - tiba ada kereta depan block, jadi terpaksa la brek mengejut, pastu enjin terus mati, padahal da tarik clutch dah masa tu.

sekadar membantu, maybe try tgk timing motor, sekalu kalo timing normal maybe around 1-1.5 kalo time idle, kalo bawah dari satu memang kadang2 boleh bagi timing drop time brek mengejut
Back to top Go down
EmpatBelasRatus
Laskar Muda


Posts : 58
Join date : 08/01/2010
Age : 22
Location : Shah Alam , Bukit Jalil

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Jun 12, 2012 5:22 pm

nurkaye_akmal wrote:
EmpatBelasRatus wrote:
Bro - bro sekalian,
Mohon jasa baik bro - bro semua untuk bg info,
Kenapa ya kalu saya brek mengejut je, enjin akan mati ?
E.g. : Tengah sedap-sedap cilok, tiba - tiba ada kereta depan block, jadi terpaksa la brek mengejut, pastu enjin terus mati, padahal da tarik clutch dah masa tu.

sekadar membantu, maybe try tgk timing motor, sekalu kalo timing normal maybe around 1-1.5 kalo time idle, kalo bawah dari satu memang kadang2 boleh bagi timing drop time brek mengejut

Oh, macam tu ke,
saya punya muto kalu idle memang bawah 1k rpm,
dalam 900 macam tu la,
kalu nak adjust timing, pusing skru angin kat karburetor tu kan ?
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Jun 12, 2012 7:42 pm

yup2 pusing kt skru tuk timing tu, bukan skru angin, kang lari plak setting motot ko
Back to top Go down
EmpatBelasRatus
Laskar Muda


Posts : 58
Join date : 08/01/2010
Age : 22
Location : Shah Alam , Bukit Jalil

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Jun 13, 2012 12:18 am

Okay bro,
thank you very much.
Back to top Go down
Kaoru
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 03/08/2009
Age : 28

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Jun 13, 2012 1:43 pm

nak tanya skit pasal size mainjet ngan pilot jet tuk block size 1.75.
Size skarang 1.50 tp block dah jem akibat kuat lenjan tanpa pantang time tukar piston & rod T_T. Kalo rebore size 1.75, size mainjet & pilot jet ape yg sesuai tuk mengelak drpd jem lg???
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu Jun 14, 2012 10:03 pm

Kaoru wrote:
nak tanya skit pasal size mainjet ngan pilot jet tuk block size 1.75.
Size skarang 1.50 tp block dah jem akibat kuat lenjan tanpa pantang time tukar piston & rod T_T. Kalo rebore size 1.75, size mainjet & pilot jet ape yg sesuai tuk mengelak drpd jem lg???

nk ckp saiz mainjet ngn pilot ni ssah kene tgk setting moto sndiri...semua moto xsama setting....tp klau nk elak jem ni...kene setting minyak lebih 2t lebih...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Jun 18, 2012 12:52 pm

Kaoru wrote:
nak tanya skit pasal size mainjet ngan pilot jet tuk block size 1.75.
Size skarang 1.50 tp block dah jem akibat kuat lenjan tanpa pantang time tukar piston & rod T_T. Kalo rebore size 1.75, size mainjet & pilot jet ape yg sesuai tuk mengelak drpd jem lg???

bagitau guna carb apa da korek ke belom?
pakai kotak angin ke tak?
blok korek ke tak?
head skim ke?
skg jetting mj/pj carb size apa?

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue Jun 19, 2012 7:04 pm

cost rebert clutch brp???
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
mat lam
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 16/01/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Jun 20, 2012 3:27 pm

[url] [/url]


dah ok x setting ni? pj22.5 mj130...
lepas ni nk jalan jauh ni...ke kne naikkan lg mj? klau kne naikkan brape? tulun2
Back to top Go down
Serigala Angin
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 27/05/2012

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed Jun 20, 2012 6:27 pm

salam,
aku nak tanya la tangki minyak tupai ni ade tangki spare tak sebab, masa aku isi minyak motor aku hari tu tangki aku dah kosong (motor mati tepi stesen minyak n meter aku pun dah bwh paras E) tapi aku isi full tank minyak tu cam tak logik je. sebab masa aku isi full tank minyak 95 aku kena RM9.50 n masa aku isi minyak 97 (masa motor mati tepi stesen) aku kena RM10.50 je cam tak logik kan?paras minyak pun naik paras F n masa aku isi tu aku tgk minyak dah nak melimpah keluar dah. tolong otai2 bagi aku pendapat korang.
tq
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Today at 6:08 pm

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V19
View previous topic View next topic Back to top 
Page 15 of 16Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: