.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V19

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15, 16  Next
AuthorMessage
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Apr 15, 2012 3:48 am

rasanya btol la..pelampung tu part mana bwh,part mana atas..?

_________________
i'am wearing a poker face,until when can i hold it?...
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Apr 15, 2012 9:38 am

alamak.. aku dah compius sejenak.. ats bwh hehe...

[img] [/img]

kalo ikut kedudukan caburetor kt motor mcm gitu..

Yg ini.. haa lebih kurangg la kedudukannye,biru atas,merah bwh

[img] [/img]

tempohr aku gatal tgn pergi adjust ke bwh,kalo asal aku tgk kt tgh2... lepas psg dtg pula senguk2nyer... adeh.. mcm myk lebih pn ada.. mcm rasa senguk2 time pakai minjet besar sgt,entah la naik pening otak memikirknnyer... ingat nk adjust ke tgh balik lah... nguahhh malas betul nk buka caburetor...
Back to top Go down
sherlock
Laskar Kanan


Posts : 247
Join date : 07/01/2010
Age : 28
Location : jEnGkAx to BanGi...

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Apr 23, 2012 3:49 am

fuhhh,letey otak aku mencungkil ilmu2 dlm nie... Laughing
so,aku nk luahkn 1/1001 persoalan dlm benak aku nie...

jarum carb tupai de 3 takok kn...
stendet duk takok tengah...
persoalannyer,besar mne perbezaan diantara setiap takok2 tu erkkk...???
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon Apr 23, 2012 8:08 am

takuk bawah rich
takuk atas lean Smile
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri Apr 27, 2012 12:56 am

nak tanya skit la..kat sni ada org pernah try tak spark plug 3 mata?? apa kelebihan dan kelemahan spark plug 3 mata..
Back to top Go down
sherlock
Laskar Kanan


Posts : 247
Join date : 07/01/2010
Age : 28
Location : jEnGkAx to BanGi...

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun Apr 29, 2012 3:09 pm

absolute_ahben wrote:
takuk bawah rich
takuk atas lean Smile

ermmm,cmtu erkkk...
tp nk tau gak sjaoh mne sederhana>rich tu...
de sesape pnh try x...???
kalo rich,adekah rich sgt or cket2 jer...

cnthnyer,skang nie kalo mrembat kaler plug aku mcm ngam2 jer..(kdg2 smpi tkt nk stay gear6 lelame =P)
tp bile bwk slow jd kaler gelap cket...
tuk ke'safety'an,aku ngat nk richkn cket time mrembat 2...
so,pe cdgn korg...???
ley x kalo aku juz trnkn takok jarom or lbh safety up menjet jer...???
(malas nk gi bli menjet sbnrnyer aku nie...hahahaaaa..)

sory ar kalo karangan aku nie panjang sgt... Laughing Laughing
nk ilmuu...!!!
lol!
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sun May 06, 2012 10:56 am

salam semua abg2 atai..nak tanye skit ni..klu blok & piston calar,leh guna lg tak buat sementara nak tgu ada bajet beli br?? ada kesan yg buruk tak kat enjin klu guna piston & blok yg calar?? sbb piston & blok aku calar lg,tp xada bajet nak tukar baru..
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon May 07, 2012 12:26 am

uikss dah calar blok ko,rsanyer ko baru rebore,tuka piston,ring suma tu kn... tapi kalo ikutkn pengalaman sepupu aku yg bloknyer dah calar,selamber je sepupu aku bwk,tapi bwk x laju,kira dia pakai stok dpt gaji dia utk rebore balik,ok je enjin dia..
x pe nnti ko tunggu para otai2 bg jwpan ya
Back to top Go down
jmg235
Laskar Muda


Posts : 11
Join date : 27/09/2010
Age : 26
Location : batu pa[h]at

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon May 07, 2012 2:09 am

salam sume 0tai2 sekalian...
mcm mane ye nak kira cc mut0?...
kal0 da ad p0st kt thread mne ye?...
tyvm...
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon May 07, 2012 2:28 am

jmg235 wrote:
salam sume 0tai2 sekalian...
mcm mane ye nak kira cc mut0?...
kal0 da ad p0st kt thread mne ye?...
tyvm...

blok kalaw calar boleh je pakai lg slagi boleh idup...
bunyi jela xsodap dgr...bwk skadar bwk je
bukak 2t lebih skit smntara mnuggu gaji masuk..haha
(pnah buat)

cc muto sama je mcm nk kira isipadu brg berbentuk silinder....
formula asas : 3.142 x radius x radius x tinggi

formula moto : 3.142 x (bore/2) x (bore/2) x stroke (bhg 1000 memandangkn bore dlm unit mm)
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon May 07, 2012 9:21 am

Salam. Nak tanya. Kalau moto standard dan digunakan secara standard Smile , bila agak2nya perlu tukar piston ring sebagai langkah berjaga2. Moto baru 12000 km. 20000km? 30000km?
moto2 korang bila kali pertama tukar piston ring?
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon May 07, 2012 9:40 pm

ajizaimi wrote:
Salam. Nak tanya. Kalau moto standard dan digunakan secara standard Smile , bila agak2nya perlu tukar piston ring sebagai langkah berjaga2. Moto baru 12000 km. 20000km? 30000km?
moto2 korang bila kali pertama tukar piston ring?
selagi ring tu x bunyi ganas sgt,blh guna lagi..jage 2t utk ring tu lebih tahan lame kot....ade member ckp,servis top oberhol jgn tanggalkan ring dari piston tu.nanti bila pasang balik,ring akan bunyi..betul ke?sampai skrg aku x bukak ring tu.servis muka piston buang kerak jek..
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon May 07, 2012 10:12 pm

-sLip- wrote:
uikss dah calar blok ko,rsanyer ko baru rebore,tuka piston,ring suma tu kn... tapi kalo ikutkn pengalaman sepupu aku yg bloknyer dah calar,selamber je sepupu aku bwk,tapi bwk x laju,kira dia pakai stok dpt gaji dia utk rebore balik,ok je enjin dia..
x pe nnti ko tunggu para otai2 bg jwpan ya

a"ah bro slip..br je aku rebore hari tu..lepas je pantang aku ikut konvoi ngan kwn2 bdk LC..apa lagi meroket xingat dunia,last2 trus jem..jem sbb aku xset carb lg..xtukar MJ & PJ..main pakai setting std hr tu..lg suspek utama gak sbb ring ngan piston cap ayam..sbb xada stok piston yg bgs,ari tu aku terpaksa juga pakai piston cap ayam gred F..apa2 hal pun tq sgt bro slip sbb bagi nasihat tu..ok,tenteram skit hati dgr..huhu..

*aku heran dgn ring cap ayam aku,dah abis pantang pun dekat 2000 km masi xmasak2 juga..masi longgar..kenapa ek??
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Mon May 07, 2012 10:14 pm

babet : blok kalaw calar boleh je pakai lg slagi boleh idup...
bunyi jela xsodap dgr...bwk skadar bwk je
bukak 2t lebih skit smntara mnuggu gaji masuk..haha
(pnah buat)



owh mcm tu ya bro babet..ok2 tq2 atas nasihat tu..kejap lg la aku pi besarkn 2t motor aku tu..agak2 masi leh tak bawa dalam 120kmh klu blok dah calar?? selamat ke bawa dlm kelajuan mcm tu??
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue May 08, 2012 5:50 pm

salam para raider...
masa ak stat moto ak tadi ade keluar bunyi mcm angin keluar kt block ( ak xpasti kluar kt mana tp area dekat ngn block lr )...
knp ehh??....
ke gasket ak dah bocor??...
kalau nk tukar gasket tu gam gasket wajib pakai ke x??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Tue May 08, 2012 11:31 pm

To Shark pfa : utk motor power seperti motor ko pakaikn aje gam gasket utk mghilgkn rasa was2..

utk aku,mmg aku pakai gam gasket.. gam gasket merah ke putih ke.. dua2 aku tibai,(tapi bkn aku campur putih dgn merah tu ya)... jnji namanye gam gasket kehkehkeh...

x pn ko tunggu nnti para otai2 bg jwpn
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Wed May 09, 2012 2:35 pm

-sLip- wrote:
To Shark pfa : utk motor power seperti motor ko pakaikn aje gam gasket utk mghilgkn rasa was2..

utk aku,mmg aku pakai gam gasket.. gam gasket merah ke putih ke.. dua2 aku tibai,(tapi bkn aku campur putih dgn merah tu ya)... jnji namanye gam gasket kehkehkeh...

x pn ko tunggu nnti para otai2 bg jwpn

laju ehh...ok ambik 1ringit ni g main jauh2...hahaha
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
sherlock
Laskar Kanan


Posts : 247
Join date : 07/01/2010
Age : 28
Location : jEnGkAx to BanGi...

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu May 10, 2012 5:06 am

adeqyana wrote:
owh mcm tu ya bro babet..ok2 tq2 atas nasihat tu..kejap lg la aku pi besarkn 2t motor aku tu..agak2 masi leh tak bawa dalam 120kmh klu blok dah calar?? selamat ke bawa dlm kelajuan mcm tu??

aku pernah bantai pi balik keje slame 3@4bln ngan blok yg b'status CALAR nie...
xjaoh mne pon tmpt keje,tp ><140kmj gak la aku bantai...
time pegi roket sbb da lmbt nk msk keje,time blk roket sbb da lmbt nk men takraw petang2... Laughing Laughing Laughing
hahahahaaaa...
risau gak tp set 2t lebih je la...
bunyi enjin mmg xmo cite la,da kompom xsedap... Laughing Laughing
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Thu May 10, 2012 4:38 pm

lpas psang ring baru ni...kene pantang gak ke??

1lagi..
lpas psang ring bru ni...moto ak jadi mudah mampus...kene main throttle...lpas throttle moto mati...kick starter pn ringan semacam jee...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri May 11, 2012 10:15 pm

kene pantang sekejap je kalu tkr ring..
ptt x jd cm tue,ade something x btl tue..
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri May 11, 2012 10:38 pm

superjoemanito wrote:
kene pantang sekejap je kalu tkr ring..
ptt x jd cm tue,ade something x btl tue..

errrr...esk antar workshop lr...klau boleh nk rebore block ngn tukar piston gakk...budjet brp ni??...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat May 12, 2012 1:47 pm

moto dh siap potong block...pantang larang masa lpas potong block ape??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri May 18, 2012 3:04 am

Shark pfa wrote:
moto dh siap potong block...pantang larang masa lpas potong block ape??

ajiazmi: tukar ring bila rasa perfomance dh tak kaw...means kalaw awal2 dulu boleh lenjan 160 170 badan tegak.tp skrg 150 pun susah (compression dh kurg)...
org tua pakai moto gi keje xtukar ring btahun2, slagi boleh idup dia pakai....sbb ape?sbb org tua xpentingkn perfomance, asal jalan sudah le....
len la kita budak2 muda....

pantang lepas potong block:
kalau potong fit,pantang lama skit...dlm 800-1000km (cara ak)....2t ak bukak lebih....pnah skali 500km je dh lenjan...tp ok je...
kalau potong biasa...emmm emmmm.......ada pntang ke?haha...ak lenjan je mcm biasa....2t mau jaga...kualiti dan kuantiti...
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Fri May 18, 2012 8:04 pm

To Shark pfa : wah sudah rebore,piston sudah saiz brape shark?
kena brapa ringgit...

pantang larang masa lpas potong block... yg biasa org bt,jgn bwk laju2 aaaa,ko bwk je lah dlm 85km/sjm hehehe...
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Sat May 19, 2012 12:41 am

babet wrote:
Shark pfa wrote:
moto dh siap potong block...pantang larang masa lpas potong block ape??

ajiazmi: tukar ring bila rasa perfomance dh tak kaw...means kalaw awal2 dulu boleh lenjan 160 170 badan tegak.tp skrg 150 pun susah (compression dh kurg)...
org tua pakai moto gi keje xtukar ring btahun2, slagi boleh idup dia pakai....sbb ape?sbb org tua xpentingkn perfomance, asal jalan sudah le....
len la kita budak2 muda....

pantang lepas potong block:
kalau potong fit,pantang lama skit...dlm 800-1000km (cara ak)....2t ak bukak lebih....pnah skali 500km je dh lenjan...tp ok je...
kalau potong biasa...emmm emmmm.......ada pntang ke?haha...ak lenjan je mcm biasa....2t mau jaga...kualiti dan kuantiti...

tq lq. aku masih muda tp rasa jiwa dah menjadi tua
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V19   Today at 10:04 am

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V19
View previous topic View next topic Back to top 
Page 13 of 16Go to page : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15, 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: