.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 10 ... 17  Next
AuthorMessage
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Dec 15, 2011 5:22 pm

Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Dec 15, 2011 8:15 pm

To nurkaye_akmal.
reedvalve stndet yg ko beli tu ori ye? kalo rm15 sekeping x 2 = rm30..
ada rezki bln dpn mau beli jgak la,moto aku dah dkt 9tahun x bertukar benda tu,dah mula gatal tgn nk bukak tukar benda tu.. cyclops
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Dec 16, 2011 3:48 pm

orait dah beli,selepas solat Jumaat tdi,kerja pn dah setel,balik umah,tinggal malas dgn rajin je nk psg... kalo rajin lepas asar nnti la psg

belanja sikit gambar reedvalve itu,ori aaa...tapi x tau la pulakkk kalo ada yg terer,bijak,pandai,expert,pakar,otai yg mengatakn ianya lokel,x kisah larr motor aku

[img] [/img]


[img] [/img]

rm25 tunai x2 = kira la sendri ahahaa... lain tmpt x tau kot2 dpt lagi murah,kalo dpt lagi murah utk rezki korg lah,dah suma spare part,kedai moto dll aku redah,ini yg terbaik,yg cap ayam lagi best harga dia rm8 je,x brani aku nk pakai
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Dec 16, 2011 6:27 pm

-sLip- wrote:
orait dah beli,selepas solat Jumaat tdi,kerja pn dah setel,balik umah,tinggal malas dgn rajin je nk psg... kalo rajin lepas asar nnti la psg

belanja sikit gambar reedvalve itu,ori aaa...tapi x tau la pulakkk kalo ada yg terer,bijak,pandai,expert,pakar,otai yg mengatakn ianya lokel,x kisah larr motor aku

[img] [/img]


[img] [/img]

rm25 tunai x2 = kira la sendri ahahaa... lain tmpt x tau kot2 dpt lagi murah,kalo dpt lagi murah utk rezki korg lah,dah suma spare part,kedai moto dll aku redah,ini yg terbaik,yg cap ayam lagi best harga dia rm8 je,x brani aku nk pakai

hehe tgk kan reedvalve ko kt gambo tu tgk mcm okay je, cun je lagi keh2, sbb reedvalve tupai jarnag rosak, tpi kalo dah 9 tahun tu boleh la tukar dah, takut t kot2 tekoyak time ride jauh2 ke kan2
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Dec 16, 2011 6:29 pm

125z ganu wrote:
owh...hahaha,pasni ko xnk gune yg carbon lagik ke? hehheh..

hahahhahahahha tanak dah wakakkaka, pkai standard lebey selamat dah sedap keh2
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Dec 16, 2011 6:35 pm

reed petal x tunggu koyak utk jadi rosak..kl reed petal tu dah renggang byk pun dah kira rosak

_________________
i'am wearing a poker face,until when can i hold it?...
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Dec 17, 2011 1:43 pm

betul2 ckp En.chocolate itu... sokong 500% hehehe...

renggang.... nah blanje lagi gambar hehe....

[img] [/img]

[img] [/img]

[img] [/img]

bila dah renggang motoku jdi kureng sedap... maklumla reedvalve petalnye udah 9 tahun hehehe,lemau dah,terlepas pandang benda tu

eh sini bkn ruangan reedvalve kn,tapi x kisah la yerr hehehe...
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Dec 18, 2011 12:36 pm

ape guna tkat jarun kat kabretr tu??....
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Dec 18, 2011 8:32 pm

utk bagi minyak jd rich atau lean...
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Dec 18, 2011 9:30 pm

ok99999
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Dec 18, 2011 9:39 pm

-sLip- wrote:
betul2 ckp En.chocolate itu... sokong 500% hehehe...

renggang.... nah blanje lagi gambar hehe....







bila dah renggang motoku jdi kureng sedap... maklumla reedvalve petalnye udah 9 tahun hehehe,lemau dah,terlepas pandang benda tu

eh sini bkn ruangan reedvalve kn,tapi x kisah la yerr hehehe...

pic yg 1st tu,reedvalve renggang bleh kasi moto jadi camner? Slow? Bobok? Xpikup? Cube terangkan skit..ak nih nubis jek...
Back to top Go down
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Dec 18, 2011 9:41 pm

nurkaye_akmal wrote:
125z ganu wrote:
owh...hahaha,pasni ko xnk gune yg carbon lagik ke? hehheh..

hahahhahahahha tanak dah wakakkaka, pkai standard lebey selamat dah sedap keh2

hahaha...ak pon pakey yg stendet dh skrg..dulu kaki rempit..skrg dh kaki basikal..hahahaha... afro
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Dec 18, 2011 10:31 pm

To>125z ganu

Yg terjadi kt moto aku akibat petal reedvalve tu renggang,low rpm dlm 4>5rpm bobok,sengguk2,tpi kalo pakai caburetor rxz set rich sikit myk lebih mmg bobok juge sikit,tapi bobok sesengguk lain mcm sikit,tpi moto msh bole idup lagi,bole jln,tpi ada rsa kekurgan,time top ada rasa lain,semcm je,rasa slow sikit,berbanding kebiasaan,mcm dulu mmg aku terlepas pandang petal reedvalve tu,ingtkn x leh merenggang,tgk2... jeng3.. cth pict no.1 tu,tpi kalo ada simptom mcm aku tu,try check yg mana simple2 dlu,kot plug ke @ sbagainyer

nk pulak dah lama sgt x servis reedvalve mau berkerak,kotor,habuk2 halus melekat krn x pakai air filter & sendal nut 12"

aku pn bkn pandai sgt benda2 tu hehe... kalo slh @ ada penambahan info nnti otai2 forum tlog ya....


Last edited by -sLip- on Sun Dec 18, 2011 10:55 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Dec 18, 2011 10:40 pm

oh lupa... lepas tukar petal reedvalve tu,servis bersih2,ok Al hamdulilah rasa sugguh lancar.. bwk top giler2 je x test lagi,x brani aku nk bwk lelaju,tapi ada rasa perbezaan berbanding sblum ni,dah lama sgt aku bwk motor dlm keadaan petal reedvalve merenggang
Back to top Go down
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Dec 18, 2011 10:55 pm

-sLip- wrote:
To>125z ganu

Yg terjadi kt moto aku akibat petal reedvalve tu renggang,low rpm dlm 4>5rpm bobok,sengguk2,tpi kalo pakai caburetor rxz set rich sikit myk lebih mmg bobok juge sikit,tapi bobok sesengguk lain mcm sikit,tpi moto msh bole idup lagi,bole jln,tpi ada rsa kekurgan,time top ada rasa lain,semcm je,rasa slow sikit,rasa mcm berat pn ada juge,berbanding kebiasaan,mcm dulu mmg aku terlepas pandang petal reedvalve tu,ingtkn x leh merenggang,tgk2... jeng3.. cth pict no.1 tu,tpi kalo ada simptom mcm aku tu,try check yg mana simple2 dlu,kot plug ke @ sbagainyer

nk pulak dah lama sgt x servis reedvalve mau berkerak,kotor,habuk2 halus melekat krn x pakai air filter & sendal nut 12"

aku pn bkn pandai sgt benda2 tu hehe... kalo slh @ ada penambahan info nnti otai2 forum tlog ya....

Moto ak pun same cam ko..dah berkurun..kat 10tahun dah..tapi time rpm xder lak cam bobok..cume rase berat n time top rase berat jgk..
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Dec 18, 2011 11:09 pm

To>125z ganu

kalo dah lama sgt try buka tgk keadaan reedvalve tu mcmner,kalo ok benda lain kot,ape2 pn try tgk dulu,lagipn pict cth dah ada bole check...

Dan juga terima ksh krn forum ni mmbtkn aku tergerak gatal tgn nk buka,kalo x,mmg merenggang je la kehkehkeh
Back to top Go down
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Dec 18, 2011 11:21 pm

-sLip- wrote:
To>125z ganu

kalo dah lama sgt try buka tgk keadaan reedvalve tu mcmner,kalo ok benda lain kot,ape2 pn try tgk dulu,lagipn pict cth dah ada bole check...

Dan juga terima ksh krn forum ni mmbtkn aku tergerak gatal tgn nk buka,kalo x,mmg merenggang je la kehkehkeh

hahahaha...thx bro..esk ak cadang nk cek...kalo sempat,ak nk letak pic skali..bg rujukan...
Back to top Go down
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Mon Dec 19, 2011 7:03 pm

yeah..projek bukak reedvalve tadi dah berjaya...sblh petal tu renggang mcm pic no1 tuh..mgkin agak byk..sebelah je renggang,sebelah lagi kemas lagik..sry lar,takde pic...kamera rosak..

So,skrg nk blajar cara2 cabut n pasang reedvalve baru..sape leh ajarkan?? kang wat2 salah pasang,terbalik ke hape..ak ni nubis je...
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Mon Dec 19, 2011 8:37 pm

125z ganu wrote:
yeah..projek bukak reedvalve tadi dah berjaya...sblh petal tu renggang mcm pic no1 tuh..mgkin agak byk..sebelah je renggang,sebelah lagi kemas lagik..sry lar,takde pic...kamera rosak..

So,skrg nk blajar cara2 cabut n pasang reedvalve baru..sape leh ajarkan?? kang wat2 salah pasang,terbalik ke hape..ak ni nubis je...

1. anda kene cabut terlebih dahulu reedvalve tu dengan dye nye rumah(reed cage) tu skali dari motor anda
2. amik screwdriver, lepas tu bukak empat2 skru tuk cabut reedvalve nye petal tu
3. ingat step2 waktu cabut tu sbb nanti nk pasang kene aplied care yg same
4. cabut stopper and dye nye reed petal tu
5. buang yg lame amik yg baru haha
6. sebelum ko pasang tu ko bersihkan la dulu perumah dye tu, stopper dye, kasi bersih jgan sampai ade habuk2 atau pasir
7. lepas tu pasang balik mcm biasa, ikat skru tu kuat2
8. bersihkan pulak kt area2 tempat nk letak reedvalve kt motor tu, area2 bawah2 carb tu sbb kt situ selalu ade pasir2 melekat
9. ingat mcm mane anda keluar td, mcm tu la anda masuk balik kt lubang reedvalve tu

siap hihihi
Back to top Go down
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Mon Dec 19, 2011 9:04 pm

nurkaye_akmal wrote:

1. anda kene cabut terlebih dahulu reedvalve tu dengan dye nye rumah(reed cage) tu skali dari motor anda
2. amik screwdriver, lepas tu bukak empat2 skru tuk cabut reedvalve nye petal tu
3. ingat step2 waktu cabut tu sbb nanti nk pasang kene aplied care yg same
4. cabut stopper and dye nye reed petal tu
5. buang yg lame amik yg baru haha
6. sebelum ko pasang tu ko bersihkan la dulu perumah dye tu, stopper dye, kasi bersih jgan sampai ade habuk2 atau pasir
7. lepas tu pasang balik mcm biasa, ikat skru tu kuat2
8. bersihkan pulak kt area2 tempat nk letak reedvalve kt motor tu, area2 bawah2 carb tu sbb kt situ selalu ade pasir2 melekat
9. ingat mcm mane anda keluar td, mcm tu la anda masuk balik kt lubang reedvalve tu

siap hihihi

wah wah...thx nurkaye,harap dapat berjaye gak projek nih...kikiki..reedvalve yg ko beli hari tu rm15 kn?
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Mon Dec 19, 2011 9:51 pm

ha'ah, ala kuar duit lebey skit je haha
Back to top Go down
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Mon Dec 19, 2011 10:02 pm

owh..ok2,boyesen tuh kalo pakai kt moto stendet camne? ader kene set pape x? sje je tnye..ke moto modi or stendet PnP je?
Back to top Go down
Mad JayJay
Laskar Muda


Posts : 10
Join date : 27/09/2011
Location : Bangsar

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Dec 27, 2011 7:14 pm

kalau carb ad leaking tarok gam gasket jd x??..ke ad effect2 lain..
Back to top Go down
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Dec 27, 2011 8:37 pm

Mad JayJay wrote:
kalau carb ad leaking tarok gam gasket jd x??..ke ad effect2 lain..

ok je..xde effect pape,dlu ak penah kena camtu gak..pastu taruk gam gasket...tapi biler dh byk sgt leak,ak campak je carb tuh..pasang carb bru..sttle,xder leaking pon..
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Dec 28, 2011 10:18 pm

tukar je ngan gasket baru....pastikan amek yg ori,bukan plastik...
eh nk tanye sket je...turunkan pilotjet leh kurangkan bobok ke?nt angin lepas ke x?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Today at 10:01 am

Back to top Go down
 
Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 17Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 10 ... 17  Next
 Similar topics
-
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: