.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17  Next
AuthorMessage
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Jun 12, 2012 8:35 pm

devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
salam otai2..sori byk tanya skit ni..aku dah jenuh nak set carb z aku pakai jarum panther tu..so skrg aku dah tukar jarum panther yg tirus tu kepada jarum asal carb z yg ada 5 takuk tu..so cadangan Mj yg sesuai berapa ek?? anggarannya la..space motor aku semua std,blok 0.0 std..cuma ekzos je ahm..so set Mj yg plg sesuai dan jimat berapa ek?? bkn apa,motor buat pi kerja je..

try setting mj yg dulu 165 tu.., pj 22.5..

tgk mcmana...jarum tengah2..

*biasa la tu kalau setting carb..mmg kena tekun..haha..n banyak sabar..

owh..ok bro..nnti aku try..tq sgt2 bro..
haha..ya bah..mau jiwa kental bah setting carb ni..mau byk sabar juga..hihi..mau los udah skru carb ku tu sbb asik buka dan tutup jak..hihi..
Back to top Go down
Serigala Angin
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 27/05/2012

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Jun 13, 2012 8:43 am

~*PeRaK MaLI*~ wrote:
slalu kalu tarik choke choke rpm akan naik kn dan utk kes ssh nk start pg2 moto akan sng idup..itu normal...tp choke saya ni tbalik lak fungsi dy..lg tarik tros dye mati...yg pasal tarik choke mase moto da panas sbb nk wat inspection utk moto...rsau jgak nt kalau moto payah nk start jenuh nk tendang sbb choke da xbfungsi....sob sob sob pale

aku ade try kat motor aku bila start pastu tarik choke. motor aku pun mati gak. aku rasa choke tak bleh tarik masa motor idup la. tapi tak tau la kot2 moto aku je.
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Jun 13, 2012 11:54 am

Serigala Angin wrote:
~*PeRaK MaLI*~ wrote:
slalu kalu tarik choke choke rpm akan naik kn dan utk kes ssh nk start pg2 moto akan sng idup..itu normal...tp choke saya ni tbalik lak fungsi dy..lg tarik tros dye mati...yg pasal tarik choke mase moto da panas sbb nk wat inspection utk moto...rsau jgak nt kalau moto payah nk start jenuh nk tendang sbb choke da xbfungsi....sob sob sob pale

aku ade try kat motor aku bila start pastu tarik choke. motor aku pun mati gak. aku rasa choke tak bleh tarik masa motor idup la. tapi tak tau la kot2 moto aku je.

motor aku gitu gak, 125z member sama gak, moto 125z abang aku pn sama jg...moto sedara aku pun macam tu jg.. smua moto dak2 S125ZMC pun mcm tu jg.. lol! lol! lol! lol! lol!

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Jun 13, 2012 11:58 am

adeqyana wrote:
devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
salam otai2..sori byk tanya skit ni..aku dah jenuh nak set carb z aku pakai jarum panther tu..so skrg aku dah tukar jarum panther yg tirus tu kepada jarum asal carb z yg ada 5 takuk tu..so cadangan Mj yg sesuai berapa ek?? anggarannya la..space motor aku semua std,blok 0.0 std..cuma ekzos je ahm..so set Mj yg plg sesuai dan jimat berapa ek?? bkn apa,motor buat pi kerja je..

try setting mj yg dulu 165 tu.., pj 22.5..

tgk mcmana...jarum tengah2..

*biasa la tu kalau setting carb..mmg kena tekun..haha..n banyak sabar..

owh..ok bro..nnti aku try..tq sgt2 bro..
haha..ya bah..mau jiwa kental bah setting carb ni..mau byk sabar juga..hihi..mau los udah skru carb ku tu sbb asik buka dan tutup jak..hihi..

skru yg loose boleh ganti.. yg penting ilmu/pengalaman susah mo d cari ganti..hehe

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Jun 13, 2012 9:50 pm

devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
salam otai2..sori byk tanya skit ni..aku dah jenuh nak set carb z aku pakai jarum panther tu..so skrg aku dah tukar jarum panther yg tirus tu kepada jarum asal carb z yg ada 5 takuk tu..so cadangan Mj yg sesuai berapa ek?? anggarannya la..space motor aku semua std,blok 0.0 std..cuma ekzos je ahm..so set Mj yg plg sesuai dan jimat berapa ek?? bkn apa,motor buat pi kerja je..

try setting mj yg dulu 165 tu.., pj 22.5..

tgk mcmana...jarum tengah2..

*biasa la tu kalau setting carb..mmg kena tekun..haha..n banyak sabar..

owh..ok bro..nnti aku try..tq sgt2 bro..
haha..ya bah..mau jiwa kental bah setting carb ni..mau byk sabar juga..hihi..mau los udah skru carb ku tu sbb asik buka dan tutup jak..hihi..

skru yg loose boleh ganti.. yg penting ilmu/pengalaman susah mo d cari ganti..hehe

hihi..btl2..sokong ckp bro tu..ilmu dan pengalaman mmg ssh mau d cari ganti..
Back to top Go down
mat lam
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 16/01/2012

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Jun 15, 2012 4:37 pm

carb lay, head potong 2mm, blok o.25 bikin...rase pj dgn mj brape?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Jun 16, 2012 12:52 pm

mat lam wrote:
carb lay, head potong 2mm, blok o.25 bikin...rase pj dgn mj brape?
mj=120-130,pj=22.5..
Back to top Go down
Ijat Stylo
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 23/12/2011
Age : 28
Location : (KLang) Selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Jun 16, 2012 7:04 pm

asl motor sye rpm 8k jer..150 kmj..15-38 sporket..
rasa nak pergi lagi tapi mati dekat rpm 8..
otai3 tolong saya..motor standard jer...
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Jun 16, 2012 9:48 pm

Ijat Stylo wrote:
asl motor sye rpm 8k jer..150 kmj..15-38 sporket..
rasa nak pergi lagi tapi mati dekat rpm 8..
otai3 tolong saya..motor standard jer...
rpm 8k tue mmg plg max la untuk moto btl2x standard..kalu nk naik lg mmg kene la usik2x mende lain..
Back to top Go down
softoperator
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 699
Join date : 12/01/2010
Age : 27
Location : kl

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Jun 17, 2012 12:49 am

superjoemanito wrote:
Ijat Stylo wrote:
asl motor sye rpm 8k jer..150 kmj..15-38 sporket..
rasa nak pergi lagi tapi mati dekat rpm 8..
otai3 tolong saya..motor standard jer...
rpm 8k tue mmg plg max la untuk moto btl2x standard..kalu nk naik lg mmg kene la usik2x mende lain..

tang mne yg nk kne usik2 tu...nk stendet tp lju sket ley x..??rpm 9 ke..

_________________
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Jun 17, 2012 12:29 pm

Bcakap tentang setting carb (mj pj), kalau blok baru rebore/potong skali (0.25) perlu ke ubah mainjet @ pilotjet? atau pun biar standard pun boleh? tq bros.
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Jun 17, 2012 2:31 pm

gearbox la,tkr gearbox bulldozer..
Back to top Go down
softoperator
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 699
Join date : 12/01/2010
Age : 27
Location : kl

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Jun 17, 2012 2:34 pm

abam joe ni mesty pki gearbox bulldozer an sbb tu la motot die laju jekk..

_________________
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Jun 17, 2012 2:34 pm

letak_pisang wrote:
Bcakap tentang setting carb (mj pj), kalau blok baru rebore/potong skali (0.25) perlu ke ubah mainjet @ pilotjet? atau pun biar standard pun boleh? tq bros.
kalu rebore 1 @ 2 mate dari saiz asal,x nk setting carb pun xpe,setting angin blk je dah cukup..nk setting ok jgk la,kire cam untuk sedapkan hati la..
Back to top Go down
mat lam
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 16/01/2012

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Jun 17, 2012 10:56 pm

http://imageshack.us/photo/my-images/825/20120617222925.jpg/

ok x setting ni...?pj 22.5 mj 130...

p/s; camne nk post image terus?hahaha...noobies
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Mon Jun 18, 2012 12:49 pm

mat lam wrote:
http://imageshack.us/photo/my-images/825/20120617222925.jpg/

ok x setting ni...?pj 22.5 mj 130...

p/s; camne nk post image terus?hahaha...noobies

apa spec moto bro?..jgn la segan2 share..hehe

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
mat lam
Laskar Muda


Posts : 30
Join date : 16/01/2012

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Jun 19, 2012 6:47 am

devilmeasha wrote:
mat lam wrote:
http://imageshack.us/photo/my-images/825/20120617222925.jpg/

ok x setting ni...?pj 22.5 mj 130...

p/s; camne nk post image terus?hahaha...noobies

apa spec moto bro?..jgn la segan2 share..hehe

ermmm....cdi racing, ekzos oprate, head potong 2mm, blok bikin(tp aku x tau ape yg bikin nyer haha), spoket 15-38, dlu pkai carb pe 28, skrg nk try carb 125 lay plak... da ok x plug tu? tapi moto berat semacam jer...haha...lain x macm dlu(kurang pikup, lambat nk g top speed, rpm makin ringan time rem, last skali....minyak jimat dri dlu ... sbb tukar carb kot...skrg stting 130,22.5...kne top up lg ke?
Back to top Go down
comebackid
Laskar Muda


Posts : 96
Join date : 31/03/2012
Age : 20
Location : Perak

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Jun 19, 2012 2:13 pm

Pakai carburetor Catalyzer camna nak kasi jimat minyak ?

Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Jun 19, 2012 6:50 pm

comebackid wrote:
Pakai carburetor Catalyzer camna nak kasi jimat minyak ?


setting biar perfect...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
comebackid
Laskar Muda


Posts : 96
Join date : 31/03/2012
Age : 20
Location : Perak

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Jun 19, 2012 8:10 pm

Shark pfa wrote:
comebackid wrote:
Pakai carburetor Catalyzer camna nak kasi jimat minyak ?


setting biar perfect...


satu lagi kenpa moto ak tu klau bawak orang moto ak tu x le blah rasa berat je .. Question
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Jun 24, 2012 7:47 pm

mat lam wrote:
devilmeasha wrote:
mat lam wrote:
http://imageshack.us/photo/my-images/825/20120617222925.jpg/

ok x setting ni...?pj 22.5 mj 130...

p/s; camne nk post image terus?hahaha...noobies

apa spec moto bro?..jgn la segan2 share..hehe

ermmm....cdi racing, ekzos oprate, head potong 2mm, blok bikin(tp aku x tau ape yg bikin nyer haha), spoket 15-38, dlu pkai carb pe 28, skrg nk try carb 125 lay plak... da ok x plug tu? tapi moto berat semacam jer...haha...lain x macm dlu(kurang pikup, lambat nk g top speed, rpm makin ringan time rem, last skali....minyak jimat dri dlu ... sbb tukar carb kot...skrg stting 130,22.5...kne top up lg ke?

simptom2 tu kurang 2t...tengok plug pun ada kelabu2..dan minyak lean.. mengikut spec bro..mainjet memang kecil lg..block size berapa?mmg mainjet nak kena up lagi..jarum ada usik tak?

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Serigala Angin
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 27/05/2012

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Jun 27, 2012 10:23 am

salam,
aku ade masalah skunk motor aku tak bleh start tadi ok jer aku start masa aku tgh panaskan enjin dia mati lak. pastu nak start dah bleh.minta2 otai2 tlg aku, aku nak pegi keje tak bleh ni. bunyi dia macam minyak tak masuk. minyak dlm tank ade separuh lagi. pls help me.
tq

p/s:- ke aku kena dajal dek org len, diaorg tutup lubang minyak aku. tapi tak tau lak nak tgk kat mana benda alah nak laras minyak tu.
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Jun 28, 2012 9:55 pm

Serigala Angin wrote:
salam,
aku ade masalah skunk motor aku tak bleh start tadi ok jer aku start masa aku tgh panaskan enjin dia mati lak. pastu nak start dah bleh.minta2 otai2 tlg aku, aku nak pegi keje tak bleh ni. bunyi dia macam minyak tak masuk. minyak dlm tank ade separuh lagi. pls help me.
tq

p/s:- ke aku kena dajal dek org len, diaorg tutup lubang minyak aku. tapi tak tau lak nak tgk kat mana benda alah nak laras minyak tu.
125z xde tmpt nk ttp mnyk,mmg org x blh nk dajal nk ttp mnyk,mende nie jd sendiri ke atau ko ade bt something?,nk troubleshoot try yg sng2x dulu cm tkr cdi lain,pstu servis plug ke,pastu servis carb ke..
Back to top Go down
Serigala Angin
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 27/05/2012

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Jun 29, 2012 2:36 pm

dah tau dah sebabnya rupanya ade org cabut CABLE plug aku dari kepala hitam dia. aku tgk mcm kena sentap jer. tapi member aku kata cable tu memang dia cucuk jer dekat kepala hitam tu takde ikat atau balut pun. entahla janji dah bleh pegi keje semula ok la
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Jul 01, 2012 6:56 pm

salam otai....
ak baca cara setting skru angin kt lman web ni
http://www.exriders.com/archive/topic/229923-1.html

ak x paham yang no 4 tu...bleh tolong perincikan x??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Today at 6:43 pm

Back to top Go down
 
Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5
View previous topic View next topic Back to top 
Page 15 of 17Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17  Next
 Similar topics
-
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: