.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17  Next
AuthorMessage
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Jun 06, 2012 1:43 pm

Ijat Stylo wrote:
adeqyana wrote:
Ijat Stylo wrote:
aduh...block standard...ahm pakai..kotak angin bukak..baik pakai carburetor standard jer..cume 110 mj dan 17.5 atau 20 Pj..dh cukup..bagi minyak lebey..PJ pon sapport mase high rpm..takut setting pkai carb Z..mj dan PJ silap..mau bocor piston..pick up gi la AHM..takut top speed kurang..Standard pon leh g 160..takut x leh g..lain jadi..Tapi x salah mencuba..cume cadangan jer..kalau Block buat lagi g lah pick up dan top speed..berDesup wa cakap lu...

owh mcm tu ya bro..ok2 tq atas cadangan tu..aku try pakai carb Z nak test jimat or tak jimat minyak tu..tp byk la masalah timbul..huhu..ari tu dah set MJ 230 carb Z,kira ok juga la..tp yg xoknya minyak kuat sgt..huhu..maksud bro blok kena wat tu korek ke blok tu??

lagistu..block 0.25 baru cun skit..block 0.0 pick up x best..kasi rebore..pahtu porting la lubang ekzos dan angin.nak sedap sekali minyak..hantar Jer kedai..ckp nak bsarkan lubang..tpi yang
btol3 pakar block la..boleh dipercayai3.kang wat terlebih bsar lubang ekzos..gear 6 drop..X jimat pon carbz Z..dh try..lagi jimat lagi la debar hati kat piston..boleh pakai..cume Setting kena cari la bro..
bkn mudah pkai carb lain..try 180 MJ .kebawah..Pj biar kan dulu 22.5..try rasa..biar bobok time rpm 3-ke 5..lepas dh rpm 6 tgk g mcm mne..mcm pelesit..aku suka bobok time starting..mmg besh..
time bro setting..try rpm 7..set kat rpm7 pahtu pulas skit..tgk leh g x kat rpm 11 atau tunduk habis..kalo x boleh ase3 sangkut.Mj besar lar tu..kalo leh g..Mj dh ok..apepown dh ase setting ok..try setting plug..reading plug.. kalo leh setting biar wat sendiri..jangan hantar kedai selagi boleh wat..kita bljar ape yang sukar ..dari susah bru kita ada pengalaman..

terima kasi sgt2 bro bg info yg sgt2 berguna utk panduan newbis mcm aku ni..br aku tau mcm tu nak setting MJ & Pj..tq sgt2..abis je cuti sk ni br la aku projek motor aku tu..skrg motor tinggal kat rumah..tq sgt2 bro..
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Jun 06, 2012 2:01 pm

devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
nak tanya skit ttg MJ & PJ..leh tak cadangkan berapa nak guna MJ dan Pj utk motor aku..ni dia ciri2 motor aku..hihi...

1. blok std,piston size 0.0
2. kotak angin buka penutup sahaja.
3. carb Z,jarum phanter (Mj 165 & PJ 22.5)
4. ekzos AHM std..

berapa agak2 Mj & PJ yg ok..

motor aku klu pulas abis dia akn semput skit2..bila pulas lbh dari 1/2 motor akn jd blow @ mcm nak mati..Mj & Pj ke tak ngam or angin je yg lari dan xkna setting??

tolong abg2 otai..kepala mcm nak pecah fikir cara setting motor ni..huhu
harap abg2 otai dpt membantu

jarum panther yg tirus tu ker?...jarum panther ada dua jenis, jerung dan gamma..

try set takuk jarum ke 2 dari atas.. mj & pj tu kekal kn jer.. kalau masih blow turun kan jer mj sampai tak blow..

ya bro,jarum panther yg tirus tu..tp hujung dah asah..aku beli carb Z ni jarum mmg dah jarum panther yg d asah..cuma aku xtau dari jenis jerung @ Gamma..

maksud takuk jarum ke 2 dari atas tu kat tgh2 ek?? sbb jarum panther dia ada 5 line kn?? owh ya bro,klu jarum asal carb Z takuk jarum nak letak kat mana ?
Back to top Go down
masterpanda
Laskar Muda


Posts : 14
Join date : 04/04/2012

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Jun 06, 2012 4:22 pm

kalo plug gini cmne?




Back to top Go down
comebackid
Laskar Muda


Posts : 96
Join date : 31/03/2012
Age : 20
Location : Perak

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Jun 06, 2012 7:14 pm

[quote="devilmeasha"]
comebackid wrote:
Spoiler:
 



Kira tak payah la ak beli carburetor baru la ni Question Tapi haritu baru tuka gasket sebab hari tu overflow..

Sapa beleh setting kt aku ? klau ak tahu D.I.Y kan bagus x payah susah2

tak payah, carb susa nak rosak la..boleh repair. kalau overflow masalah pelampung jer..boleh adjust.. kalau tak tau diy boleh download buku part katalog 125z..boleh refer kalau tak tau pasang/buka.. try la google

Website apa ??

saya pkai Carburetor rxz Catalyzer..
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Jun 06, 2012 8:00 pm

adeqyana wrote:
devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
nak tanya skit ttg MJ & PJ..leh tak cadangkan berapa nak guna MJ dan Pj utk motor aku..ni dia ciri2 motor aku..hihi...

1. blok std,piston size 0.0
2. kotak angin buka penutup sahaja.
3. carb Z,jarum phanter (Mj 165 & PJ 22.5)
4. ekzos AHM std..

berapa agak2 Mj & PJ yg ok..

motor aku klu pulas abis dia akn semput skit2..bila pulas lbh dari 1/2 motor akn jd blow @ mcm nak mati..Mj & Pj ke tak ngam or angin je yg lari dan xkna setting??

tolong abg2 otai..kepala mcm nak pecah fikir cara setting motor ni..huhu
harap abg2 otai dpt membantu

jarum panther yg tirus tu ker?...jarum panther ada dua jenis, jerung dan gamma..

try set takuk jarum ke 2 dari atas.. mj & pj tu kekal kn jer.. kalau masih blow turun kan jer mj sampai tak blow..

ya bro,jarum panther yg tirus tu..tp hujung dah asah..aku beli carb Z ni jarum mmg dah jarum panther yg d asah..cuma aku xtau dari jenis jerung @ Gamma..

maksud takuk jarum ke 2 dari atas tu kat tgh2 ek?? sbb jarum panther dia ada 5 line kn?? owh ya bro,klu jarum asal carb Z takuk jarum nak letak kat mana ?

oo..kalau jarum tirus mmg senang blow.. bukan tengah2, atas 1 takuk dari tengah..jarum carb z pun ada 2 jenis, boss ada 5 takuk, catlyle ada 3..

kalau sda asah mmg mau jetting kecil2..lebih2 lg set dengan blok standard.. mj 165 ni aku set dulu utk blok 56mm pakai jarum panther jg.. try 130-150..pj xpayah ubah..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!


Last edited by devilmeasha on Wed Jun 06, 2012 8:03 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Jun 06, 2012 8:01 pm

masterpanda wrote:
kalo plug gini cmne?





ok la kalau dalam town...hehe..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Jun 06, 2012 8:03 pm

[quote="comebackid"]
devilmeasha wrote:
comebackid wrote:
Spoiler:
 



Kira tak payah la ak beli carburetor baru la ni Question Tapi haritu baru tuka gasket sebab hari tu overflow..

Sapa beleh setting kt aku ? klau ak tahu D.I.Y kan bagus x payah susah2

tak payah, carb susa nak rosak la..boleh repair. kalau overflow masalah pelampung jer..boleh adjust.. kalau tak tau diy boleh download buku part katalog 125z..boleh refer kalau tak tau pasang/buka.. try la google


Website apa ??

saya pkai Carburetor rxz Catalyzer..
try la google.. byk website tu..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Jun 07, 2012 10:40 am

devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
nak tanya skit ttg MJ & PJ..leh tak cadangkan berapa nak guna MJ dan Pj utk motor aku..ni dia ciri2 motor aku..hihi...

1. blok std,piston size 0.0
2. kotak angin buka penutup sahaja.
3. carb Z,jarum phanter (Mj 165 & PJ 22.5)
4. ekzos AHM std..

berapa agak2 Mj & PJ yg ok..

motor aku klu pulas abis dia akn semput skit2..bila pulas lbh dari 1/2 motor akn jd blow @ mcm nak mati..Mj & Pj ke tak ngam or angin je yg lari dan xkna setting??

tolong abg2 otai..kepala mcm nak pecah fikir cara setting motor ni..huhu
harap abg2 otai dpt membantu

jarum panther yg tirus tu ker?...jarum panther ada dua jenis, jerung dan gamma..

try set takuk jarum ke 2 dari atas.. mj & pj tu kekal kn jer.. kalau masih blow turun kan jer mj sampai tak blow..

ya bro,jarum panther yg tirus tu..tp hujung dah asah..aku beli carb Z ni jarum mmg dah jarum panther yg d asah..cuma aku xtau dari jenis jerung @ Gamma..

maksud takuk jarum ke 2 dari atas tu kat tgh2 ek?? sbb jarum panther dia ada 5 line kn?? owh ya bro,klu jarum asal carb Z takuk jarum nak letak kat mana ?

oo..kalau jarum tirus mmg senang blow.. bukan tengah2, atas 1 takuk dari tengah..jarum carb z pun ada 2 jenis, boss ada 5 takuk, catlyle ada 3..

kalau sda asah mmg mau jetting kecil2..lebih2 lg set dengan blok standard.. mj 165 ni aku set dulu utk blok 56mm pakai jarum panther jg.. try 130-150..pj xpayah ubah..

ok bosku..nnti aku try jetting semula..tq sgt2 bro..owh maksudnya takuk yg kedua la tu kn bro..ok2..faham2..jarum carb Z sama aku tu bro ada 5 takuk,so biasa letak kat takuk yg ke berapa utk std2 ni??
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Jun 07, 2012 10:16 pm

biasenye jarum tu set kt takuk tgh2... kalo terer bole jgak eksperimen adjust2 takuk tu.. bt masa ni aku blum try eksperimen kt moto aku main adjust2 takuk tu,aku biarkn aje kt tgh2

[img] [/img]

biasa kalo standet di takuk tgh.. kira no.3.. nk main adjust takuk rujukla pict diatas..

berapa byk akan rich @ lean aku pn x tau.. x pn nnti kalo ada otai2 yg terer kasilah tambah info aaaaa... hehe
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Jun 08, 2012 4:12 pm

adeqyana wrote:
devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
nak tanya skit ttg MJ & PJ..leh tak cadangkan berapa nak guna MJ dan Pj utk motor aku..ni dia ciri2 motor aku..hihi...

1. blok std,piston size 0.0
2. kotak angin buka penutup sahaja.
3. carb Z,jarum phanter (Mj 165 & PJ 22.5)
4. ekzos AHM std..

berapa agak2 Mj & PJ yg ok..

motor aku klu pulas abis dia akn semput skit2..bila pulas lbh dari 1/2 motor akn jd blow @ mcm nak mati..Mj & Pj ke tak ngam or angin je yg lari dan xkna setting??

tolong abg2 otai..kepala mcm nak pecah fikir cara setting motor ni..huhu
harap abg2 otai dpt membantu

jarum panther yg tirus tu ker?...jarum panther ada dua jenis, jerung dan gamma..

try set takuk jarum ke 2 dari atas.. mj & pj tu kekal kn jer.. kalau masih blow turun kan jer mj sampai tak blow..

ya bro,jarum panther yg tirus tu..tp hujung dah asah..aku beli carb Z ni jarum mmg dah jarum panther yg d asah..cuma aku xtau dari jenis jerung @ Gamma..

maksud takuk jarum ke 2 dari atas tu kat tgh2 ek?? sbb jarum panther dia ada 5 line kn?? owh ya bro,klu jarum asal carb Z takuk jarum nak letak kat mana ?

oo..kalau jarum tirus mmg senang blow.. bukan tengah2, atas 1 takuk dari tengah..jarum carb z pun ada 2 jenis, boss ada 5 takuk, catlyle ada 3..

kalau sda asah mmg mau jetting kecil2..lebih2 lg set dengan blok standard.. mj 165 ni aku set dulu utk blok 56mm pakai jarum panther jg.. try 130-150..pj xpayah ubah..

ok bosku..nnti aku try jetting semula..tq sgt2 bro..owh maksudnya takuk yg kedua la tu kn bro..ok2..faham2..jarum carb Z sama aku tu bro ada 5 takuk,so biasa letak kat takuk yg ke berapa utk std2 ni??

kalau jarum carb z standard letak d takuk tengah pun boleh.. sebab jarum standard lebih besar..

mcm bro slip cakap.. makin rendah (bawah) takuk makin rich..sbb jarum akan berkedudukan tinggi, dan membuka lubang mainjet sedikit.. kalau terlalu rendah, bila pulas throttle skit moto senang blow..sebab minyak masuk terlalu cepat..(biasa terjadi kalau jarum kecil)..

jarum seharusnya berfungsi masa throttle dipulas 1/4.. kalau jarum tinggi (takuk rendah) mengakibat kan jarum berfungsi lebih awal..(secara tak langsung menyebab kan blow pada rpm rendah)..ditambah pula mainjet jg mula berfungsi pada 1/4 throttle, makin menjadi2 la rich nya..hehehe


_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Jun 08, 2012 5:26 pm

-sLip- wrote:
biasenye jarum tu set kt takuk tgh2... kalo terer bole jgak eksperimen adjust2 takuk tu.. bt masa ni aku blum try eksperimen kt moto aku main adjust2 takuk tu,aku biarkn aje kt tgh2

[img] [/img]

biasa kalo standet di takuk tgh.. kira no.3.. nk main adjust takuk rujukla pict diatas..

berapa byk akan rich @ lean aku pn x tau.. x pn nnti kalo ada otai2 yg terer kasilah tambah info aaaaa... hehe

tq bro slip..br faham skit2 fungsi takuk ni..siap ada gbr lg..tq sgt2 bro..
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Jun 08, 2012 5:28 pm

devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
devilmeasha wrote:
adeqyana wrote:
nak tanya skit ttg MJ & PJ..leh tak cadangkan berapa nak guna MJ dan Pj utk motor aku..ni dia ciri2 motor aku..hihi...

1. blok std,piston size 0.0
2. kotak angin buka penutup sahaja.
3. carb Z,jarum phanter (Mj 165 & PJ 22.5)
4. ekzos AHM std..

berapa agak2 Mj & PJ yg ok..

motor aku klu pulas abis dia akn semput skit2..bila pulas lbh dari 1/2 motor akn jd blow @ mcm nak mati..Mj & Pj ke tak ngam or angin je yg lari dan xkna setting??

tolong abg2 otai..kepala mcm nak pecah fikir cara setting motor ni..huhu
harap abg2 otai dpt membantu

jarum panther yg tirus tu ker?...jarum panther ada dua jenis, jerung dan gamma..

try set takuk jarum ke 2 dari atas.. mj & pj tu kekal kn jer.. kalau masih blow turun kan jer mj sampai tak blow..

ya bro,jarum panther yg tirus tu..tp hujung dah asah..aku beli carb Z ni jarum mmg dah jarum panther yg d asah..cuma aku xtau dari jenis jerung @ Gamma..

maksud takuk jarum ke 2 dari atas tu kat tgh2 ek?? sbb jarum panther dia ada 5 line kn?? owh ya bro,klu jarum asal carb Z takuk jarum nak letak kat mana ?

oo..kalau jarum tirus mmg senang blow.. bukan tengah2, atas 1 takuk dari tengah..jarum carb z pun ada 2 jenis, boss ada 5 takuk, catlyle ada 3..

kalau sda asah mmg mau jetting kecil2..lebih2 lg set dengan blok standard.. mj 165 ni aku set dulu utk blok 56mm pakai jarum panther jg.. try 130-150..pj xpayah ubah..

ok bosku..nnti aku try jetting semula..tq sgt2 bro..owh maksudnya takuk yg kedua la tu kn bro..ok2..faham2..jarum carb Z sama aku tu bro ada 5 takuk,so biasa letak kat takuk yg ke berapa utk std2 ni??

kalau jarum carb z standard letak d takuk tengah pun boleh.. sebab jarum standard lebih besar..

mcm bro slip cakap.. makin rendah (bawah) takuk makin rich..sbb jarum akan berkedudukan tinggi, dan membuka lubang mainjet sedikit.. kalau terlalu rendah, bila pulas throttle skit moto senang blow..sebab minyak masuk terlalu cepat..(biasa terjadi kalau jarum kecil)..

jarum seharusnya berfungsi masa throttle dipulas 1/4.. kalau jarum tinggi (takuk rendah) mengakibat kan jarum berfungsi lebih awal..(secara tak langsung menyebab kan blow pada rpm rendah)..ditambah pula mainjet jg mula berfungsi pada 1/4 throttle, makin menjadi2 la rich nya..hehehe


br la aku faham bro..tq sgt2..so klu nak kurangkn blow tu kna ejust takuk tu la kn??tq2 bro..
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Jun 09, 2012 12:06 am

errr nie jarum panther apa ye??
jerung@gamma.. aku main bedal je beli,dah beli lupa pula nk tnya tokey kedai tu...

[img] [/img]
Back to top Go down
Ijat Stylo
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 23/12/2011
Age : 28
Location : (KLang) Selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Jun 09, 2012 10:19 am

-sLip- wrote:
errr nie jarum panther apa ye??
jerung@gamma.. aku main bedal je beli,dah beli lupa pula nk tnya tokey kedai tu...

[img] [/img]


mcm jarum mesin baju jer bro...hehe
gurau3x..
jarum gamma tu..
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sat Jun 09, 2012 5:41 pm

To Ijat Stylo : orait.. tQ hehe jarum gamma rupanyer,aku main blasah je beli... krna aku dah mula compius jarum SGP apa yg aku pakai ni,antara jerung jaws dgn gamma,x tulis hehehehe... Laughing Laughing

muheks!! jarum mesin jahit baju cap SGP made in japan,brand power kalo menjahit pasti 20 tahun pn ok lagi kehkehkeh!!...

off topik jap: ijat sylo motor ko skrg unggu putih sportrim blkg merah,depan putih ye??
Back to top Go down
Ijat Stylo
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 23/12/2011
Age : 28
Location : (KLang) Selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Jun 10, 2012 2:39 am

-sLip- wrote:
To Ijat Stylo : orait.. tQ hehe jarum gamma rupanyer,aku main blasah je beli... krna aku dah mula compius jarum SGP apa yg aku pakai ni,antara jerung jaws dgn gamma,x tulis hehehehe... Laughing Laughing

muheks!! jarum mesin jahit baju cap SGP made in japan,brand power kalo menjahit pasti 20 tahun pn ok lagi kehkehkeh!!...

off topik jap: ijat sylo motor ko skrg unggu putih sportrim blkg merah,depan putih ye??


x lar...mcm asl kat tepi kotak ni.<<<<<<<<..standard mandet..jom la jumpe
Back to top Go down
~*PeRaK MaLI*~
Laskar Kelas I


Posts : 148
Join date : 17/07/2009
Age : 26
Location : Manjung,Ipoh

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Jun 10, 2012 2:43 pm

nak tumpang tanya...moto ak mase enjin tgh idup pastu tarik choke je msti mati...nape ye??bnda ni jd lpas ak bkk carb nk servis...da 2-3 kali bkk utk check..tp still choke jd cmtu..mtk tolong ye sume...
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Jun 10, 2012 5:48 pm

TO~*PeRaK MaLI*~ : kalo x slh aku rasa ianya normal kalo tarik choke motor nk mati2... x pe nnti para2 otai dpt bg pendpt..

To Ijat Stylo : : oh aku slh org la hr tu nsb baik x tegur hehe kalo x bt malu aku je keh3!!... lepak2 insyallah skrg ni agak sibukla aku.. nntila bila2 la ya... bt masa ni kita lepak kt 125z community ni hehe
Back to top Go down
Ijat Stylo
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 23/12/2011
Age : 28
Location : (KLang) Selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Sun Jun 10, 2012 8:09 pm

~*PeRaK MaLI*~ wrote:
nak tumpang tanya...moto ak mase enjin tgh idup pastu tarik choke je msti mati...nape ye??bnda ni jd lpas ak bkk carb nk servis...da 2-3 kali bkk utk check..tp still choke jd cmtu..mtk tolong ye sume...

bila time hidup awk tarik choke..dari lean jadi ke rich(minyak lebih..
kalo x tarik choke lean la..senang start
tpi standard 125z Pj 15 susah tol nak start pagi3..
10x kali baru boleh la..nak senang tukar je Pj tu ke 17.5 atau 20 pun dh ok..
Back to top Go down
~*PeRaK MaLI*~
Laskar Kelas I


Posts : 148
Join date : 17/07/2009
Age : 26
Location : Manjung,Ipoh

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Mon Jun 11, 2012 12:17 pm

Ijat Stylo wrote:
~*PeRaK MaLI*~ wrote:
nak tumpang tanya...moto ak mase enjin tgh idup pastu tarik choke je msti mati...nape ye??bnda ni jd lpas ak bkk carb nk servis...da 2-3 kali bkk utk check..tp still choke jd cmtu..mtk tolong ye sume...

bila time hidup awk tarik choke..dari lean jadi ke rich(minyak lebih..
kalo x tarik choke lean la..senang start
tpi standard 125z Pj 15 susah tol nak start pagi3..
10x kali baru boleh la..nak senang tukar je Pj tu ke 17.5 atau 20 pun dh ok..


problem ni jd bkn mase nk start enjin pg je...mase lpas balik dari mane2,ride jaoh2(enjin panas) ble tarik choke je mst mati serta merta...mcm ade yg xkene ngn choke carb tu...nape ye??sblom ni ok je choke tu...problem ni jd lpas bkk carb utk servis...pilot n mainjet xusik pon...
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Mon Jun 11, 2012 4:43 pm

~*PeRaK MaLI*~ wrote:
Ijat Stylo wrote:
~*PeRaK MaLI*~ wrote:
nak tumpang tanya...moto ak mase enjin tgh idup pastu tarik choke je msti mati...nape ye??bnda ni jd lpas ak bkk carb nk servis...da 2-3 kali bkk utk check..tp still choke jd cmtu..mtk tolong ye sume...

bila time hidup awk tarik choke..dari lean jadi ke rich(minyak lebih..
kalo x tarik choke lean la..senang start
tpi standard 125z Pj 15 susah tol nak start pagi3..
10x kali baru boleh la..nak senang tukar je Pj tu ke 17.5 atau 20 pun dh ok..


problem ni jd bkn mase nk start enjin pg je...mase lpas balik dari mane2,ride jaoh2(enjin panas) ble tarik choke je mst mati serta merta...mcm ade yg xkene ngn choke carb tu...nape ye??sblom ni ok je choke tu...problem ni jd lpas bkk carb utk servis...pilot n mainjet xusik pon...

apa function tarik choke masa motor da hidup?..

orang biasa tarik choke sebab motor susah nak start..dan tutup balik bila moto da berjaya d hidup kan..

masalah nya ialah fungsi choke telah tersalah diperguna kan nye pon...

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
~*PeRaK MaLI*~
Laskar Kelas I


Posts : 148
Join date : 17/07/2009
Age : 26
Location : Manjung,Ipoh

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Mon Jun 11, 2012 8:02 pm

slalu kalu tarik choke choke rpm akan naik kn dan utk kes ssh nk start pg2 moto akan sng idup..itu normal...tp choke saya ni tbalik lak fungsi dy..lg tarik tros dye mati...yg pasal tarik choke mase moto da panas sbb nk wat inspection utk moto...rsau jgak nt kalau moto payah nk start jenuh nk tendang sbb choke da xbfungsi....sob sob sob pale
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Mon Jun 11, 2012 11:29 pm

salam otai2..sori byk tanya skit ni..aku dah jenuh nak set carb z aku pakai jarum panther tu..so skrg aku dah tukar jarum panther yg tirus tu kepada jarum asal carb z yg ada 5 takuk tu..so cadangan Mj yg sesuai berapa ek?? anggarannya la..space motor aku semua std,blok 0.0 std..cuma ekzos je ahm..so set Mj yg plg sesuai dan jimat berapa ek?? bkn apa,motor buat pi kerja je..
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Jun 12, 2012 4:37 pm

~*PeRaK MaLI*~ wrote:
slalu kalu tarik choke choke rpm akan naik kn dan utk kes ssh nk start pg2 moto akan sng idup..itu normal...tp choke saya ni tbalik lak fungsi dy..lg tarik tros dye mati...yg pasal tarik choke mase moto da panas sbb nk wat inspection utk moto...rsau jgak nt kalau moto payah nk start jenuh nk tendang sbb choke da xbfungsi....sob sob sob pale

bro ada member lain bawak 125z ker?.. try inspect pulak moto member bro macamana..banding2kan..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Jun 12, 2012 4:41 pm

adeqyana wrote:
salam otai2..sori byk tanya skit ni..aku dah jenuh nak set carb z aku pakai jarum panther tu..so skrg aku dah tukar jarum panther yg tirus tu kepada jarum asal carb z yg ada 5 takuk tu..so cadangan Mj yg sesuai berapa ek?? anggarannya la..space motor aku semua std,blok 0.0 std..cuma ekzos je ahm..so set Mj yg plg sesuai dan jimat berapa ek?? bkn apa,motor buat pi kerja je..

try setting mj yg dulu 165 tu.., pj 22.5..

tgk mcmana...jarum tengah2..

*biasa la tu kalau setting carb..mmg kena tekun..haha..n banyak sabar..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Today at 7:33 pm

Back to top Go down
 
Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5
View previous topic View next topic Back to top 
Page 14 of 17Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17  Next
 Similar topics
-
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: