.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11 ... 17  Next
AuthorMessage
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Jan 27, 2012 8:07 pm

chill la..hehe..post jer apa2 masalah yg berkaitan kat sini..sbb tu la forum ni d wujudkan..insyallah ada member yg ada ilmu lebih akan share tanpa prejudis..
What a Face

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Jan 31, 2012 11:40 am

sbelum ni aku pkai piston 0.50.. mse pkai piston ni mainjet aku saiz 190 carb Z..skunk aku baru rebore blok pkai saiz 1.00 .. mainjet nk kna set lain ke ?..
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Feb 01, 2012 6:19 pm

Azrul wrote:
sbelum ni aku pkai piston 0.50.. mse pkai piston ni mainjet aku saiz 190 carb Z..skunk aku baru rebore blok pkai saiz 1.00 .. mainjet nk kna set lain ke ?..

try up sikit minjet 195,pilot 22.5@25 @ tgk pada plug.

Mcm aku pn piston dah 1:00 carb Z millenium ori kedai (bkn ori moto keh3 wokeyy jekk) minjet 190,pilot 22.5,jarum panther ori takuk tgh,adjust 2t smpai tangkuk ke-4.. ini utk motor aku la yer... kdg2 motor lain2.. tapi x pe bole test

x pe ko tunggu je lagi info2 otai2 yg lain,aku ni bkn tahu sgt pn,berani2 sndri je
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Feb 02, 2012 9:10 am

-sLip- wrote:
Azrul wrote:
sbelum ni aku pkai piston 0.50.. mse pkai piston ni mainjet aku saiz 190 carb Z..skunk aku baru rebore blok pkai saiz 1.00 .. mainjet nk kna set lain ke ?..

try up sikit minjet 195,pilot 22.5@25 @ tgk pada plug.

Mcm aku pn piston dah 1:00 carb Z millenium ori kedai (bkn ori moto keh3 wokeyy jekk) minjet 190,pilot 22.5,jarum panther ori takuk tgh,adjust 2t smpai tangkuk ke-4.. ini utk motor aku la yer... kdg2 motor lain2.. tapi x pe bole test

x pe ko tunggu je lagi info2 otai2 yg lain,aku ni bkn tahu sgt pn,berani2 sndri je
ni setting pakai kotak angin ke?topspeed dpt brape?
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Feb 02, 2012 6:46 pm

-sLip- wrote:
Azrul wrote:
sbelum ni aku pkai piston 0.50.. mse pkai piston ni mainjet aku saiz 190 carb Z..skunk aku baru rebore blok pkai saiz 1.00 .. mainjet nk kna set lain ke ?..

try up sikit minjet 195,pilot 22.5@25 @ tgk pada plug.

Mcm aku pn piston dah 1:00 carb Z millenium ori kedai (bkn ori moto keh3 wokeyy jekk) minjet 190,pilot 22.5,jarum panther ori takuk tgh,adjust 2t smpai tangkuk ke-4.. ini utk motor aku la yer... kdg2 motor lain2.. tapi x pe bole test

x pe ko tunggu je lagi info2 otai2 yg lain,aku ni bkn tahu sgt pn,berani2 sndri je

THANKZZ ea bro.. aku pon pkai carb mili gk ori moto laa..aku tngk plug oke jaa..plug tgh2 hitam ,tepi pon hitam gk.. klau bwak sloww bobok.. x pyh tukar mainjet x pe kot ?..
Back to top Go down
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Feb 02, 2012 7:05 pm

Azrul wrote:
-sLip- wrote:
Azrul wrote:
sbelum ni aku pkai piston 0.50.. mse pkai piston ni mainjet aku saiz 190 carb Z..skunk aku baru rebore blok pkai saiz 1.00 .. mainjet nk kna set lain ke ?..

try up sikit minjet 195,pilot 22.5@25 @ tgk pada plug.

Mcm aku pn piston dah 1:00 carb Z millenium ori kedai (bkn ori moto keh3 wokeyy jekk) minjet 190,pilot 22.5,jarum panther ori takuk tgh,adjust 2t smpai tangkuk ke-4.. ini utk motor aku la yer... kdg2 motor lain2.. tapi x pe bole test

x pe ko tunggu je lagi info2 otai2 yg lain,aku ni bkn tahu sgt pn,berani2 sndri je

THANKZZ ea bro.. aku pon pkai carb mili gk ori moto laa..aku tngk plug oke jaa..plug tgh2 hitam ,tepi pon hitam gk.. klau bwak sloww bobok.. x pyh tukar mainjet x pe kot ?..

kalau bobok,bkn masalah menjet...tu masalah jarum carb..cuma naikkan satu takat jarum tu..
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Feb 02, 2012 10:34 pm

[/quote]
ni setting pakai kotak angin ke?topspeed dpt brape?[/quote]

aku msh lagi pakai kotak angin,cuma sendal nut saiz 12 dgn 1 skru bwh kotak angin x psg,top bese2 aje,blok msh standet lubang2nye,top bolela rpm8.5k,meter speedometer tarak kabel putus.skrg ni ok la bg aku set ni,berbanding dulu2 time motor sakit dipenuhi dgn brg cap ayam,nk dpt rpm 7k pn sesak... tapi aku dah try tutup kotak fuh boboknyer,top berat x sedap,bukak kotak angin sikit terus smooth dan lancar,plug pn ok.. x lean
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Feb 02, 2012 10:46 pm

THANKZZ ea bro.. aku pon pkai carb mili gk ori moto laa..aku tngk plug oke jaa..plug tgh2 hitam ,tepi pon hitam gk.. klau bwak sloww bobok.. x pyh tukar mainjet x pe kot ?..[/quote]

sma la mcm aku,ada sikit boboknyer,tapi msh ok la jnji jgn bobok giler mcm aku try minjet 210,pilot 22.5,fuh gilerr x sedap lah,membobok2,naik bukit,kena rintangan angin dari dpn langsung x sedap,bunyi agak ganas... ganas tapi x leh blah ... jarum aku biar je takuk tgh2,bertungkus lumus menyeting bukak psg bukak psg carb keh3

nk psg blok nakal pn dah naik malas,kena rombak balik minjet dgn pilot,biar blok nakal duduk bwh katil hehehe,standet je la skrg wlpn piston 1:00
Back to top Go down
AFH 4015
Laskar Muda


Posts : 3
Join date : 07/02/2012
Age : 24
Location : ipoh / butterwprth

PostSubject: moto semput!!!!   Tue Feb 07, 2012 1:51 pm

mintak tlg otai2....moto aq br jew overhaul....rase mcm set x cun jew...mj dah buka 300 pj x pasti....kotak angin satu side dah buka...tp moto mcm senak/ tercunggap jew....selalu kalau gear 6 aq bawa 80kmh bunyi smooth jew...tp skang hampe....memekak jew pastu xleh belah....nk blh dr 80>100 memang slow..tp bile dah 100+ bunyi pun ok dan smooth jew...asal yew bro???mintak tlg...nk try set card 125z gak...kalau xleh aq nk tuka blk card rxz milli lame...
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Wed Feb 08, 2012 4:50 pm

wow besarnyer minjet 300... ... ko cerita la sikit blok ada bt aper2 x?
x pe ko tuggu otai2 nnti bg jwpn ye,nk bg pendpt aku x terer sgt
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Feb 10, 2012 7:37 pm

salam semua knight raider....1 persoaln ingt di kemukakan....apasal moto aq masa bhenti trafic light mesti jadi nk mati ehh??...kene main throttle klau setiap kali bhenti kt trafic light.....mainjet 175 pilot 30.0 masa idle meter RPM naik 3/4 darpada 1....klau tinggikan skru angin sikit...bunyi carbretr kuat sngat...


Last edited by Shark pfa on Tue Feb 14, 2012 4:19 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
AFH 4015
Laskar Muda


Posts : 3
Join date : 07/02/2012
Age : 24
Location : ipoh / butterwprth

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Feb 14, 2012 10:31 am

-sLip- wrote:
wow besarnyer minjet 300... ... ko cerita la sikit blok ada bt aper2 x?
x pe ko tuggu otai2 nnti bg jwpn ye,nk bg pendpt aku x terer sgt

motor aq br kene overhaul 3 kali....tp pomen kedai tue kate carb stnd aq dah nk jahanam...tp bile tanye akt kedai lain depa kate carb ok jew...cume x set btl....aq try survey kat pomen lg soang die suruh tukar carb rxz bosch tros lg bes....tp carb bosch tue susah dpt ler plak....kalau upah nk set carb nie selalu brape eh bro????

"aq dah lama gak pakai 125z ni tp time pakai sampai die jem 2 bulan lepas br aq dok selongkar cari ilmu...:p " tgk lar dlm 2 bulan dah jem 3 kali...peh!!!koyak poket aq dah...Sad"

kalau blh tue nk tau pomen yg pro kat belah seberang perai nie eh bro....sbb aq dok kat bkt mertajam jew...blaja lg... tq
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Feb 14, 2012 3:10 pm

bro..pomen yg terbaik adalah owner moto sendiri..pomen bukan leh pcya sgt..(kecuali mmg da kenal rapat)..kekadang ada pomen nak siapkan moto jer..tp tak setting cun2..

kes bro ni..moto jem..pastu rebore...tp pomen tak set carb/ 2t..tu yg jem slalu..dan blok yg kena rebore kena pantang dulu..tak bole bawa rpm tinggi2 sgt..

pakai tupai jangan tau lenjan jer..bila ring da bunyi kuat memang nak kena ganti..sebb ring da haus..

kalau beli tupai baru..mesti ada dpt buku manual dia..masa2 moto kena servis..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Tue Feb 14, 2012 8:15 pm

ye aku sokong kata2 devilmeasha tu "pomen yg terbaik adalah owner moto sendiri"mana yg kita rsa mampu,kita pomen moto kita sndri,kalo dah kes yg kdg2 mugkin brg,tool x menukupi terpaksa ke kedai tapi kena betul2 cari pomen yg ok.

mcm aku sndri dah mcm2 pomen jumpa,yg x ok,kita kasi rejek itu org hehe..

x pe AFH 4015 slow2 bca segala ruangan kt 125z comunity ni,insyallah dptla nnti segala info dan ilmu,mcm aku ni pn terus mmbca segala ruangan kt sni,tentg upah tu aku pn x brapa pasti tapi kalo minjet dgn pilot tu x brapa mhl,uishhh...dlm 2bln 3kali jem nguahh..

aku pn bkn pandai sgt tentg 125z ni,tapi sbb minat dan nk tahu dan ada 125z aku sronok mmbca segala info hehe yg mana aku rsa samar2 tu aku slamber je tnya..
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Feb 16, 2012 2:02 pm

Shark pfa wrote:
salam semua knight raider....1 persoaln ingt di kemukakan....apasal moto aq masa bhenti trafic light mesti jadi nk mati ehh??...kene main throttle klau setiap kali bhenti kt trafic light.....mainjet 175 pilot 30.0 masa idle meter RPM naik 3/4 darpada 1....klau tinggikan skru angin sikit...bunyi carbretr kuat sngat...

pilot besar.

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Feb 16, 2012 4:57 pm

devilmeasha wrote:
Shark pfa wrote:
salam semua knight raider....1 persoaln ingt di kemukakan....apasal moto aq masa bhenti trafic light mesti jadi nk mati ehh??...kene main throttle klau setiap kali bhenti kt trafic light.....mainjet 175 pilot 30.0 masa idle meter RPM naik 3/4 darpada 1....klau tinggikan skru angin sikit...bunyi carbretr kuat sngat...

pilot besar.

nk pkai saiz brp agak2 27.5 , 25 , 22.5
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Feb 16, 2012 6:10 pm

aritu set mto ak gne blok size 200 a.k.a 00 enduro..
owner asal blok kabo blok tu dia pkai gne mj 200 ngn pj27.5 ..
ak pown try la.. tp ngam.. size yg ngam mj115 ngn pj 15..
reading plug ok je..cun..
soaln ak -------> xbhya ke ha blok beso tp mj kcik????????
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Feb 16, 2012 6:28 pm

Rombak balik minjet dan pilot,gud bye utk set minjet 190,pilot 22.5.
Skrg pakai minjet 210,pilot 27.5,jarum panther msh pakai dan plug kaler di bwh



set minjet 190,pilot 22.5 amat mencurigakn jiwa dan raga aku lah


Back to top Go down
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Feb 16, 2012 7:21 pm

samporna ccn wrote:
aritu set mto ak gne blok size 200 a.k.a 00 enduro..
owner asal blok kabo blok tu dia pkai gne mj 200 ngn pj27.5 ..
ak pown try la.. tp ngam.. size yg ngam mj115 ngn pj 15..
reading plug ok je..cun..
soaln ak -------> xbhya ke ha blok beso tp mj kcik????????

mmg bahaye.minyak xckup..silap2 boleh bocor piston...atau overheat...
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Thu Feb 16, 2012 8:05 pm

Shark pfa wrote:
devilmeasha wrote:
Shark pfa wrote:
salam semua knight raider....1 persoaln ingt di kemukakan....apasal moto aq masa bhenti trafic light mesti jadi nk mati ehh??...kene main throttle klau setiap kali bhenti kt trafic light.....mainjet 175 pilot 30.0 masa idle meter RPM naik 3/4 darpada 1....klau tinggikan skru angin sikit...bunyi carbretr kuat sngat...

pilot besar.

nk pkai saiz brp agak2 27.5 , 25 , 22.5

1LAGI klau prgi merembat sikit,,,ade bau hangit knp ehh???
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
manokbesi
Laskar Muda


Posts : 5
Join date : 29/01/2012
Age : 34
Location : kuching

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Feb 17, 2012 9:59 am

assalammualaikum semua. di pagi jumat yang indah ini saya ada satu kemusykilan yg ingin dirungkaikan. tupai saya baru ambik, beli second je dari member. bobok bole thn kuat, bila cek plug reading mcm ok, apa pendapat2 sahabat yang lain? heheheheh....gbr tak kuar le
http://imageshack.us/photo/my-images/696/20120217094023.jpg/
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Feb 17, 2012 10:22 am

Shark pfa wrote:
devilmeasha wrote:
Shark pfa wrote:
salam semua knight raider....1 persoaln ingt di kemukakan....apasal moto aq masa bhenti trafic light mesti jadi nk mati ehh??...kene main throttle klau setiap kali bhenti kt trafic light.....mainjet 175 pilot 30.0 masa idle meter RPM naik 3/4 darpada 1....klau tinggikan skru angin sikit...bunyi carbretr kuat sngat...

pilot besar.

nk pkai saiz brp agak2 27.5 , 25 , 22.5

bergantung pada spec..untuk permulaan..set 22.5 dulu..kalau ride tak best(rpm lambat steady masa idle)...naik 1 mata.

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Feb 17, 2012 10:30 am

samporna ccn wrote:
aritu set mto ak gne blok size 200 a.k.a 00 enduro..
owner asal blok kabo blok tu dia pkai gne mj 200 ngn pj27.5 ..
ak pown try la.. tp ngam.. size yg ngam mj115 ngn pj 15..
reading plug ok je..cun..
soaln ak -------> xbhya ke ha blok beso tp mj kcik????????

carb apa?..jarum asah ker?..

mj kecik takpe..asalkan bole supply minyak dlm jumlah yg mencukupi..


mengikut pengalaman aku la..setting mj bergantung pada cc block, tinggi deck, keadaan reed valve, kotak angin dan jarum carb.

kalau salah satu dari d atas mengalami perubahan, maka setting mj jg perlu dirombak..

*skema nya ayat aku.. What a Face

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Feb 17, 2012 10:33 am

Shark pfa wrote:
Shark pfa wrote:
devilmeasha wrote:
Shark pfa wrote:
salam semua knight raider....1 persoaln ingt di kemukakan....apasal moto aq masa bhenti trafic light mesti jadi nk mati ehh??...kene main throttle klau setiap kali bhenti kt trafic light.....mainjet 175 pilot 30.0 masa idle meter RPM naik 3/4 darpada 1....klau tinggikan skru angin sikit...bunyi carbretr kuat sngat...

pilot besar.

nk pkai saiz brp agak2 27.5 , 25 , 22.5

1LAGI klau prgi merembat sikit,,,ade bau hangit knp ehh???

pergh..soalan bernilai sejuta ringgit...bole guna talian hayat ker?..hehe

opkos la hangit...da bawak g merembat, konpem ekzos jd panas..hehe..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Fri Feb 17, 2012 10:34 am

manokbesi wrote:
assalammualaikum semua. di pagi jumat yang indah ini saya ada satu kemusykilan yg ingin dirungkaikan. tupai saya baru ambik, beli second je dari member. bobok bole thn kuat, bila cek plug reading mcm ok, apa pendapat2 sahabat yang lain? heheheheh....gbr tak kuar le
http://imageshack.us/photo/my-images/696/20120217094023.jpg/


ni plug time rembat ker atau masa bawak normal ride?

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5   Today at 10:02 am

Back to top Go down
 
Setting Carb & Penggunaan Pilot n MainJet V5
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 17Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11 ... 17  Next
 Similar topics
-
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix
» Segala Persoalan V6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: