.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Tayar Pilihan Anda V5

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
harryzeen
Laskar Muda


Posts : 88
Join date : 21/04/2011
Age : 33
Location : kajang selangor

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Tue Jun 26, 2012 1:14 pm

serez wrote:
oh.. mcm menarik.. kalau 90/80 depan belakang agak2 buruk x? hehe.. ok nnt sy try ushar2 kedai len tgk. leh tahan mahal jgk maxxis ni.. kedai mana amik bro?
kalau depan 90-80 takut tak lepas mugurd depan..sedangkan 80-90 pun dh bergesel2..ada option lain gak duro ada..shinko pun ada..ikut bajet la..
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Tue Jun 26, 2012 1:56 pm

harryzeen wrote:
serez wrote:
oh.. mcm menarik.. kalau 90/80 depan belakang agak2 buruk x? hehe.. ok nnt sy try ushar2 kedai len tgk. leh tahan mahal jgk maxxis ni.. kedai mana amik bro?
kalau depan 90-80 takut tak lepas mugurd depan..sedangkan 80-90 pun dh bergesel2..ada option lain gak duro ada..shinko pun ada..ikut bajet la..

oh mcmtu.. ok tq bro idea bernas gak saiz tayar. plan nk amik swallow samurai. pernah pakai n mmg trbukti puas hati. apa2 maxxis nampak menarik jgk. grip waktu hujan ok x bro?
Back to top Go down
harryzeen
Laskar Muda


Posts : 88
Join date : 21/04/2011
Age : 33
Location : kajang selangor

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Tue Jun 26, 2012 2:14 pm

setakat ni pakai ok la..kalo hujan skit2 tu alhamdulillah la..tp kalo lebat biasanya duduk bawah jambatan dulu agak2 dh ok baru sambung blk..hehe..safety first...
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Tue Jun 26, 2012 2:33 pm

hehe itu sudah pasti lebat memang xkemana Smile
ok insyaAllah balik kerja terus survey tayar maxxis n samurai kt sentul tengok yang terbaik. anyway tq bro for info.
Back to top Go down
harryzeen
Laskar Muda


Posts : 88
Join date : 21/04/2011
Age : 33
Location : kajang selangor

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Tue Jun 26, 2012 2:53 pm

serez wrote:
hehe itu sudah pasti lebat memang xkemana Smile
ok insyaAllah balik kerja terus survey tayar maxxis n samurai kt sentul tengok yang terbaik. anyway tq bro for info.
most welcome... Very Happy
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Tue Jun 26, 2012 2:56 pm

absolute_ahben wrote:
err..
90/80 memang saiz standard tayar belakang keluar kilang..
-.-"

terbalik tu. 80/90
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Tue Jun 26, 2012 8:25 pm

Alhamdulillah... baru lepas tukar tayar.. amik swallow samurai depan belakang 80/90. sejibik rm85. puas mencari sekitar cheras tp xde. tjumpa juga last2 kat area umah aku.
tayar belakang xda masalah, cantik. sayang rim da luka skit sbb cungkil tayar tu Sad cuma tayar depan macam ada sagat sikit dengan mudguard kalau break.. apa cara terbaik mengatasi masalah ni? brader kedai suh aku potong mudguard dalam..
Back to top Go down
harryzeen
Laskar Muda


Posts : 88
Join date : 21/04/2011
Age : 33
Location : kajang selangor

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Fri Jun 29, 2012 5:52 pm

serez wrote:
Alhamdulillah... baru lepas tukar tayar.. amik swallow samurai depan belakang 80/90. sejibik rm85. puas mencari sekitar cheras tp xde. tjumpa juga last2 kat area umah aku.
tayar belakang xda masalah, cantik. sayang rim da luka skit sbb cungkil tayar tu Sad cuma tayar depan macam ada sagat sikit dengan mudguard kalau break.. apa cara terbaik mengatasi masalah ni? brader kedai suh aku potong mudguard dalam..
takyah potong mudguard
Back to top Go down
tupaiterbang
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Location : Sibu - Kuantan

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Sun Jul 01, 2012 1:58 am

aku jumpa info ni kt internet..
agak2nya info ni dh ada dlm forum ni kot?

kesesuaian saiz tayar VS saiz lebar rim...

{lebar rim X saiz rim} | {saiz tayar(dalam metrik)-saiz rim} ; {saiz tayar-saiz rim} = {bentuk tayar}

1.20 X 17" | 2.00-17 ; 50/90-17 = OK
1.40 X 17" | 2.00-17 ; 50/90-17 = Kotak
1.60 X 17" | 2.00-17 ; 50/90-17 = x OK
1.85 X 17" | 2.00-17 ; 50/90-17 = x OK
2.15 X 17" | 2.00-17 ; 50/90-17 = x OK
2.50 X 17" | 2.00-17 ; 50/90-17 = x OK

1.20 X 17" | 2.25-17 ; 60/90-17 = OK
1.40 X 17" | 2.25-17 ; 60/90-17 = OK
1.60 X 17" | 2.25-17 ; 60/90-17 = Kotak
1.85 X 17" | 2.25-17 ; 60/90-17 = x OK
2.15 X 17" | 2.25-17 ; 60/90-17 = x OK
2.50 X 17" | 2.25-17 ; 60/90-17 = x OK

1.20 X 17" | 2.50-17 ; 70/80-17 = OK
1.40 X 17" | 2.50-17 ; 70/80-17 = OK
1.60 X 17" | 2.50-17 ; 70/80-17 = OK
1.85 X 17" | 2.50-17 ; 70/80-17 = Kotak
2.15 X 17" | 2.50-17 ; 70/80-17 = x OK
2.50 X 17" | 2.50-17 ; 70/80-17 = x OK

1.20 X 17" | 2.75-17 ; 80/90-17 = Bulat
1.40 X 17" | 2.75-17 ; 80/90-17 = OK
1.60 X 17" | 2.75-17 ; 80/90-17 = OK
1.85 X 17" | 2.75-17 ; 80/90-17 = OK
2.15 X 17" | 2.75-17 ; 80/90-17 = Kotak
2.50 X 17" | 2.75-17 ; 80/90-17 = x OK

1.20 X 17" | 3.00-17 ; 90/80-17 = x OK
1.40 X 17" | 3.00-17 ; 90/80-17 = Bulat
1.60 X 17" | 3.00-17 ; 90/80-17 = OK
1.85 X 17" | 3.00-17 ; 90/80-17 = OK
2.15 X 17" | 3.00-17 ; 90/80-17 = OK
2.50 X 17" | 3.00-17 ; 90/80-17 = Kotak

1.20 X 17" | 3.50-17 ; 100/80-17 = x OK
1.40 X 17" | 3.50-17 ; 100/80-17 = x OK
1.60 X 17" | 3.50-17 ; 100/80-17 = Bulat
1.85 X 17" | 3.50-17 ; 100/80-17 = OK
2.15 X 17" | 3.50-17 ; 100/80-17 = OK
2.50 X 17" | 3.50-17 ; 100/80-17 = OK

1.20 X 17" | 4.00-17 ; 110/80-17 = x OK
1.40 X 17" | 4.00-17 ; 110/80-17 = x OK
1.60 X 17" | 4.00-17 ; 110/80-17 = x OK
1.85 X 17" | 4.00-17 ; 110/80-17 = Bulat
2.15 X 17" | 4.00-17 ; 110/80-17 = OK
2.50 X 17" | 4.00-17 ; 110/80-17 = OK

1.20 X 17" | 110/70-17 = x OK
1.40 X 17" | 110/70-17 = x OK
1.60 X 17" | 110/70-17 = x OK
1.85 X 17" | 110/70-17 = Bulat
2.15 X 17" | 110/70-17 = Smart
2.50 X 17" | 110/70-17 = OK

1.20 X 17" | 120/70-17 = x OK
1.40 X 17" | 120/70-17 = x OK
1.60 X 17" | 120/70-17 = x OK
1.85 X 17" | 120/70-17 = x OK
2.15 X 17" | 120/70-17 = Bulat
2.50 X 17" | 120/70-17 = OK

Perhatian: kenyataan diatas mungkin berbeda mengikut jenis tayar...
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Wed Jul 04, 2012 2:33 pm

dalam berkejaran dengan LC dan FZ di besraya highway tadi terlayan pula cornering yang sangat best di interchange bangi. puh.. LC tu berani mati betul layan. teringin jugak nak tau tayar apa dipakainya. ni spesis LC tayar belakang gaban tu. memang mamat tu sesah abis korner baring. dan tayar samurai pun tak mengecewakan. cengkaman terbaik. cuma keberanian je yg kurang hehe..
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Sun Jul 08, 2012 10:50 am

info yang bagus tupaiterbang..
sy plan nak pakai aloi 1.85 dpn blkg, tayar 70/80 depan, 70/90 belakang....
cemane lah rupenye ek..
hee..

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
tupaiterbang
Laskar Muda


Posts : 60
Join date : 02/09/2011
Age : 27
Location : Sibu - Kuantan

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Sun Jul 08, 2012 11:36 pm

Ultra-Z wrote:
info yang bagus tupaiterbang..
sy plan nak pakai aloi 1.85 dpn blkg, tayar 70/80 depan, 70/90 belakang....
cemane lah rupenye ek..
hee..

"halussss"

- harith iskandar

Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Tue Jul 10, 2012 5:50 pm

wakakak!!~
tgk la nnt camne berjaye ke tak transformasi mototku..
hehehe...
apsal la kedai tayar 2nd hand ni tak bukak2.....tak dapat den nak borong tayar banyak2..
Neutral

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Thu Aug 09, 2012 8:30 pm

salam semua, sye nk tnya sikit, tayar samurai swallow ok ke untuk time panas dan HUJAN? trima kasih
Back to top Go down
wan_210407
Laskar Muda


Posts : 19
Join date : 19/12/2010
Age : 25
Location : kuala terengganu/klang

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Tue Aug 28, 2012 12:33 am

Azeri_conquistador wrote:
salam semua, sye nk tnya sikit, tayar samurai swallow ok ke untuk time panas dan HUJAN? trima kasih

aku pnah pakai sebab time tu tyr tu je ade n nk g keje... overall pakai setahun jgak b4 tuka tayar baru.. hujan x terasa licin sgt masih grip mase bwk 120 kt highway...corner dlm 60 time ujan x terasa melayang sgt la... Very Happy Very Happy

sekarang dpn pakai duro racing bunga cacing belakang pakai corsa s33...dua2 90/80 - 17.. meleper baru cecah 60km je... motor tgh pantang Laughing Shocked

harap dpt membantu
Back to top Go down
meerul
Laskar Kelas I


Posts : 139
Join date : 22/05/2011
Location : shah alam

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Sun Sep 02, 2012 9:28 pm

bentuk tyar yg kotak tu best..ala2 superbike gtu.. Very Happy
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Sun Sep 02, 2012 11:18 pm

wan_210407 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
salam semua, sye nk tnya sikit, tayar samurai swallow ok ke untuk time panas dan HUJAN? trima kasih

aku pnah pakai sebab time tu tyr tu je ade n nk g keje... overall pakai setahun jgak b4 tuka tayar baru.. hujan x terasa licin sgt masih grip mase bwk 120 kt highway...corner dlm 60 time ujan x terasa melayang sgt la... Very Happy Very Happy

sekarang dpn pakai duro racing bunga cacing belakang pakai corsa s33...dua2 90/80 - 17.. meleper baru cecah 60km je... motor tgh pantang Laughing Shocked

harap dpt membantu

asal bile gne tayar ni moto ak rase berat sikit?
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Fri Sep 07, 2012 9:28 am

sape ade review tyar shinko.skrg harge berape ek?nk cari 70/90depan 80/90 belakang
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Thu Sep 13, 2012 9:57 pm

nazjb wrote:
sape ade review tyar shinko.skrg harge berape ek?nk cari 70/90depan 80/90 belakang

kt mana lh dpt tayar ni? ak cari kt penang semua tokei kedai cakap "wa talak pernah dgr ini tayar woo"
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Sun Oct 21, 2012 3:55 pm

semalam 20.10.2012 aku berkunjung spare part tmpt aku,tgh2 pandang2 rak tyr,tertarik pula aku nk tgk lebih dekat,skali tgk wow!! tyr sebijik maxxis diamond tapi bkn brand maxxis tapi brand swallow,harga lagi ok,bwh seratus (harga taraf2 duro thai),tapi swallow ni plastik dia bkn bungkusan kuning tapi wana biru...
Bkn swallow samurai yee
gambar x snap pula aku hehe... kalo tyr dah botak bole gak try ni... nk tunggu tyr botak hmmm lama lagi la nmpk gayanye
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Thu Oct 25, 2012 1:08 am

-sLip- wrote:
semalam 20.10.2012 aku berkunjung spare part tmpt aku,tgh2 pandang2 rak tyr,tertarik pula aku nk tgk lebih dekat,skali tgk wow!! tyr sebijik maxxis diamond tapi bkn brand maxxis tapi brand swallow,harga lagi ok,bwh seratus (harga taraf2 duro thai),tapi swallow ni plastik dia bkn bungkusan kuning tapi wana biru...
Bkn swallow samurai yee
gambar x snap pula aku hehe... kalo tyr dah botak bole gak try ni... nk tunggu tyr botak hmmm lama lagi la nmpk gayanye
apa nama tayar swallow tu bro? thunder? aku pun dh jatuh cinta dgn swallow sejak guna ni. mmg xmengecewakan hehe. bajet dh nk botak tayar belakang nk try swallow lain lak.
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Sat Oct 27, 2012 1:04 pm

TO serez : aku pn x tau apa jenis nama tyr swallow tu,tpi mmg sebijik ala2 maxxis diamond,bunga tyrnye,ada sisik,swallow thunder bunganye x de sisik..

cth plastik swallow tu warna biru,sori pict kecik

[img] [/img]

dah abis aku cari kt google x dpt info tetng swallow bunga ala2 maxxis diamond tu.

swallow blade pn cantik gak bunga dia,tapi x sempat nk test pakai,org lain dah beli dulu,stok dah x de,last2 aku pakai duro thai aje hehe.
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Fri Dec 21, 2012 1:00 pm

salam smua. ada boleh siapa2 bagi review pasal tayar michelin pilot sporty thai mari.
info2 psl ori x ori, grip, cornering, hujan etc. tq Wink
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Fri Dec 21, 2012 6:52 pm

letak_pisang wrote:
salam smua. ada boleh siapa2 bagi review pasal tayar michelin pilot sporty thai mari.
info2 psl ori x ori, grip, cornering, hujan etc. tq Wink

ak pernh gna, untuk daily ride ok la, main korner skit2 tapi bila hujan ALLAHUAKHBAR dia pnya licin sampai nk tekan brek pn takut
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Fri Dec 21, 2012 8:01 pm

Azeri_conquistador wrote:
letak_pisang wrote:
salam smua. ada boleh siapa2 bagi review pasal tayar michelin pilot sporty thai mari.
info2 psl ori x ori, grip, cornering, hujan etc. tq Wink

ak pernh gna, untuk daily ride ok la, main korner skit2 tapi bila hujan ALLAHUAKHBAR dia pnya licin sampai nk tekan brek pn takut

thnx 4 de reply. oh okay, time hujan licin teruk sangat ke? tayar tu ko pakai brapa lama?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tayar Pilihan Anda V5   Today at 11:57 pm

Back to top Go down
 
Tayar Pilihan Anda V5
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: