.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Modifikasi yg dh dibuat???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next
AuthorMessage
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Wed May 27, 2009 1:02 pm

mantadkb wrote:


takpe.. hujung minggu ni aku try baraikan motor tu.. nak jadikan projek moto.. huhu

err tools dah ada?
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Wed May 27, 2009 4:28 pm

chocolate wrote:
mantadkb wrote:


takpe.. hujung minggu ni aku try baraikan motor tu.. nak jadikan projek moto.. huhu

err tools dah ada?

tools.. cari spanar soket size 12 kan utk bukak skru kat head tu.. tinggal tu je yang takde.. yang lain patut tak susah sangat nak cari..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Wed May 27, 2009 10:57 pm

mantadkb wrote:

tools.. cari spanar soket size 12 kan utk bukak skru kat head tu.. tinggal tu je yang takde.. yang lain patut tak susah sangat nak cari..

bkk head cari spanar wrench ngan bolt saiz 12 baru best wat kerja..bkk blok kene cari spanar saiz 12 yg bulat tertutup kat hujung tu,nama apa ntah..

nnt nak bkk piston, crankcase kene tutup ngan kain,takut clip piston masuk dlm crankcase naya ler nak wat kuar
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Wed May 27, 2009 11:02 pm

kalau klip piston tak sengaja termasuk nak wat camner bro? kena barai enjin ke??
alang2 trus oberhol...ngeh3
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Thu May 28, 2009 1:45 pm

chocolate wrote:
mantadkb wrote:

tools.. cari spanar soket size 12 kan utk bukak skru kat head tu.. tinggal tu je yang takde.. yang lain patut tak susah sangat nak cari..

bkk head cari spanar wrench ngan bolt saiz 12 baru best wat kerja..bkk blok kene cari spanar saiz 12 yg bulat tertutup kat hujung tu,nama apa ntah..

nnt nak bkk piston, crankcase kene tutup ngan kain,takut clip piston masuk dlm crankcase naya ler nak wat kuar

huhu.. betul tu.. aku dah perati pomen tu buat hari tu.. memang buat macam ni la.. spanar soket la tu bro... saiz 12.. hujung minggu ni kalau tak hujan aku try bukak.. piston+ring bape ringgit ek? brand aper yang paling best nak pakai..
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Thu May 28, 2009 11:08 pm

mantadkb wrote:
chocolate wrote:
mantadkb wrote:

tools.. cari spanar soket size 12 kan utk bukak skru kat head tu.. tinggal tu je yang takde.. yang lain patut tak susah sangat nak cari..

bkk head cari spanar wrench ngan bolt saiz 12 baru best wat kerja..bkk blok kene cari spanar saiz 12 yg bulat tertutup kat hujung tu,nama apa ntah..

nnt nak bkk piston, crankcase kene tutup ngan kain,takut clip piston masuk dlm crankcase naya ler nak wat kuar

huhu.. betul tu.. aku dah perati pomen tu buat hari tu.. memang buat macam ni la.. spanar soket la tu bro... saiz 12.. hujung minggu ni kalau tak hujan aku try bukak.. piston+ring bape ringgit ek? brand aper yang paling best nak pakai..

TP,RK,YOSHI,RIK
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Thu May 28, 2009 11:10 pm

[quote="lanunlaut"]kalau klip piston tak sengaja termasuk nak wat camner bro? kena barai enjin ke??
alang2 trus oberhol...ngeh3[/quo

kena korek la bro, barai enjin tu huhu kes naya tu
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Thu May 28, 2009 11:22 pm

haa spanar soket..err baru tau le nama benda tu Shocked

ada cara senang nak kuarkan clip tu,kene ada skru driver yg bermagnet..kasi jolak celah2 crankshaft,nnt dah lekat bleh tarik kuar..

jgn pusing crankshaft masa clip tu ada kat dalam,nnt lekat trus skali ngan rod pun xbleh pusing..

cari piston TE..TOP pun dah ok..nak rebore ke?
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Fri May 29, 2009 1:24 am

blok calar la bro.. nak rebore bagi beso sikit... huhu.. lepas tu nak padankan dengan carb beso skit... hehehe... rasanyer kalau takde aral melintang... sabtu ni nak rebore+cari parts.. ahad try pasang pulak.. hehehe.. mengeksperimen moto sikit.
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Fri May 29, 2009 10:13 am

mantadkb wrote:
blok calar la bro.. nak rebore bagi beso sikit... huhu.. lepas tu nak padankan dengan carb beso skit... hehehe... rasanyer kalau takde aral melintang... sabtu ni nak rebore+cari parts.. ahad try pasang pulak.. hehehe.. mengeksperimen moto sikit.

okeh semoga berjaya Wink syok oo kl bleh wat kerja sendiri
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Fri May 29, 2009 3:55 pm

chocolate wrote:
mantadkb wrote:
blok calar la bro.. nak rebore bagi beso sikit... huhu.. lepas tu nak padankan dengan carb beso skit... hehehe... rasanyer kalau takde aral melintang... sabtu ni nak rebore+cari parts.. ahad try pasang pulak.. hehehe.. mengeksperimen moto sikit.

okeh semoga berjaya Wink syok oo kl bleh wat kerja sendiri

btol2 saya setuju! ade soklan pade bro choc.kalo nak masuk piston rxz,bape saiz kene rebore? n brape rm agak2 piston rxz n ring?
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Fri May 29, 2009 5:03 pm

WKQ4913 wrote:
chocolate wrote:
mantadkb wrote:
blok calar la bro.. nak rebore bagi beso sikit... huhu.. lepas tu nak padankan dengan carb beso skit... hehehe... rasanyer kalau takde aral melintang... sabtu ni nak rebore+cari parts.. ahad try pasang pulak.. hehehe.. mengeksperimen moto sikit.

okeh semoga berjaya Wink syok oo kl bleh wat kerja sendiri

btol2 saya setuju! ade soklan pade bro choc.kalo nak masuk piston rxz,bape saiz kene rebore? n brape rm agak2 piston rxz n ring?

ye lah.. saye pon nak tau jugak.. rase2 rebore+piston+ring bape ek... sampai seratus jugak ke??
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Mon Jun 01, 2009 10:16 pm

baru2 ni aku ade buat sesuatu pada blok aku..saje nak test tgn sendiri..dgn bantuan rakan kat sini,terutama daus n wan,projek berjaya..tapi tak push to the limit lg la..sbb takut terover modi nanti bawah 100kmj pulak top n jadi kehausan myk pulak mto aku..hehe..best wo..pickup melompat2..lepas je rpm5 rase macam powervalve bukak..perasan betul..hehe..


Last edited by soNa on Tue Jun 02, 2009 7:55 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
kick_ingoal
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 11/04/2009
Age : 28
Location : Subang-Perlis

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Mon Jun 01, 2009 11:18 pm

soNa wrote:
baru2 ni aku ade buat sesuatu pada blok aku..saje nak test tgn sendiri..dgn bantuan rakan kat sini,terutama daus n wan,projek berjaya..tapi tak push to the limit lg la..sbb takut terover modi nanti bawah 100kmj pulak top n jadi kehausan myk pulak mto aku..hehe..best wo..piskup melompat2..lepas je rpm5 rase macam powervalve bukak..perasan betul..hehe..

moto kuat ni...hehe...
cheers cheers
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Tue Jun 02, 2009 9:42 am

piston 125z ngan rx lebih kurang sama harga..kl kat terengganu bleh dapat rm80 complete ring siap top gasket..piston TE TRIM,TOP harga lebih kurang je kat sini..

tp kl beli kat KL mahal sket ler,rebore kat KL stended pun dlm rm16-18..aritu rebore,beli piston TE ngan ring kat bangi pasang sendiri kene rm120..mahal duhh

nak rebore bape besar wan? hehehe..piston stended rxz saiz 0.00 56mm,kiranya kene rebore 9 kali ler baru dapat saiz tu.. Shocked skali rebore amik le rm16..9 kali rm144 huhuhu..eh btol ke ni..kene tny kecik le wan,bese bende2 camni aku serah kat kecik jer kl duk KL
Back to top Go down
encik hariz
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 30/05/2009

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Tue Jun 23, 2009 5:37 pm

erm...kenapa yg gear tupai nih kalo masuk gear 6 dier termenung cket?
cam gear 5 aku leh tarek sampai 160km..rpm 9k..
masuk jer gear 6, dier terus drop ke 140km/150km camtuh..
mmg bleh naik lagi tp bapak lambat pastu rpm tu stay jer kat 8k..
tensi btol aku..ke care aku change gear x betol?

ader org ckp tupai mmg camtuh, kalo nak solve prob tuh pkai gearbox rxz,
x pon pakai gear racing..btol ka nih?
anyone can solve my probs?

tqvm. study
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Tue Jun 23, 2009 5:44 pm

encik hariz wrote:
erm...kenapa yg gear tupai nih kalo masuk gear 6 dier termenung cket?
cam gear 5 aku leh tarek sampai 160km..rpm 9k..
masuk jer gear 6, dier terus drop ke 140km/150km camtuh..
mmg bleh naik lagi tp bapak lambat pastu rpm tu stay jer kat 8k..
tensi btol aku..ke care aku change gear x betol?

ader org ckp tupai mmg camtuh, kalo nak solve prob tuh pkai gearbox rxz,
x pon pakai gear racing..btol ka nih?
anyone can solve my probs?

tqvm. study


mmg gear 6 125z termenung cket..nak2 plak yg pakai spoket berat..
care nak solve die mmg masuk gear 6 rxz atau gear racing..
reason die sebab bilangan gigi gear racing / rxz x sama ngan 125 standard,saiz je sama..
senang citer bile tuka nanti gear 6 nye ratio naik cket so kirenye x de rpm loss la..
gear 6 125z ni more to overdrive..so bile tuka gear 5 ke 6,xde rase berat..
ade sesetengah pomen suggest tuka gear 4 n 6 racing / rxz nye,utk dekatkan ratio gear...
so bile dah tuka gearing ni,setting spoket ko dah x sama ngan yg mase gearing standard dulu..
ade kemungkinan if skarang ko pakai 15/36,ko kene tuka pakai 15/35..
Back to top Go down
encik hariz
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 30/05/2009

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Thu Jun 25, 2009 6:27 pm

WKQ4913 wrote:



mmg gear 6 125z termenung cket..nak2 plak yg pakai spoket berat..
care nak solve die mmg masuk gear 6 rxz atau gear racing..
reason die sebab bilangan gigi gear racing / rxz x sama ngan 125 standard,saiz je sama..
senang citer bile tuka nanti gear 6 nye ratio naik cket so kirenye x de rpm loss la..
gear 6 125z ni more to overdrive..so bile tuka gear 5 ke 6,xde rase berat..
ade sesetengah pomen suggest tuka gear 4 n 6 racing / rxz nye,utk dekatkan ratio gear...
so bile dah tuka gearing ni,setting spoket ko dah x sama ngan yg mase gearing standard dulu..
ade kemungkinan if skarang ko pakai 15/36,ko kene tuka pakai 15/35..

owh...paham2... study
kalo masuk fullset gearbox rxz plak ok x encik wan?
xpon gear racing?
kalo da masuk fullset gear racing nih sesuai ke utk kegunaan daily?
Back to top Go down
ridsect
Laskar Kanan


Posts : 225
Join date : 05/04/2009
Age : 27
Location : kelantan - melaka(stdy)

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Thu Jun 25, 2009 9:31 pm

aku xbrani nk mody kawe2 ni..
takot bwk laju.......haha
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Thu Jun 25, 2009 10:54 pm

ridsect wrote:
aku xbrani nk mody kawe2 ni..
takot bwk laju.......haha

ingtlah insan yg tersayang
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Fri Jun 26, 2009 12:26 am

aku syg insan tersyg aku..
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Fri Jun 26, 2009 2:00 am

superjoemanito wrote:
aku syg insan tersyg aku..

dia syg ko ke x Laughing
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Fri Jun 26, 2009 6:34 pm

stkt nie syg tu nmpk lagi la,hrp2 berkkln ke ank cucu nnt,cewah lbh2 lak.. Very Happy
Back to top Go down
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2936
Join date : 19/05/2009
Age : 30
Location : ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Fri Jun 26, 2009 8:52 pm

superjoemanito wrote:
stkt nie syg tu nmpk lagi la,hrp2 berkkln ke ank cucu nnt,cewah lbh2 lak.. Very Happy

sampai cicit le bro..xpon smpi sepanjang hayat.. Very Happy
Back to top Go down
ridsect
Laskar Kanan


Posts : 225
Join date : 05/04/2009
Age : 27
Location : kelantan - melaka(stdy)

PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Fri Jun 26, 2009 10:25 pm

soNa wrote:
baru2 ni aku ade buat sesuatu pada blok aku..saje nak test tgn sendiri..dgn bantuan rakan kat sini,terutama daus n wan,projek berjaya..tapi tak push to the limit lg la..sbb takut terover modi nanti bawah 100kmj pulak top n jadi kehausan myk pulak mto aku..hehe..best wo..pickup melompat2..lepas je rpm5 rase macam powervalve bukak..perasan betul..hehe..

bro sona. cter la sikit kos nyer...
rase cm nk melompat2 gak la....hahah
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Modifikasi yg dh dibuat???   Today at 11:03 am

Back to top Go down
 
Modifikasi yg dh dibuat???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: