.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V17

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next
AuthorMessage
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sat Aug 20, 2011 11:22 pm

haizamlee wrote:
absolute_ahben wrote:
alamak aiyo. nat kple spark plug dipegang menggunakan playar bro

lol...ptt la familiar je ruper,,,hahaha,,,sori la,,,den masih mentah ni,,,br nk blaja,,, Embarassed Embarassed

ala klu ko mls sngt nk cri skru kt ekor plug tu, ko gi kdai hrdware je..xpun kdai elektronik..sbb skru ngn nat yg leh msuk kt stu kcik sngt.. pastu gne nat jnis ni snang sket ko nk grip gne playa.. yg nat ekor plug ni pyah sket bg ak.. (nat kpla spark plug tu ak pnggil nut ekor spark plug Laughing Laughing )
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sat Aug 20, 2011 11:26 pm

bro pos kt sni ye.. http://125z.darkbb.com/t2424p40-segala-persoalan-v17#141775
sgala persoalan n pndpat klu bro nk share kt sni ye...
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sat Aug 20, 2011 11:51 pm

boodark besour wrote:
salam bro2 skalian...amcam klu plat dpan wt plat trojan??mari x??

alih kat sini yer bro... Very Happy

plat trojan tuh amenda ??? plat yg terpacak cam muto dulo2x ker ? pendapat peribadi aku x ensem ler klu pasang kat 125z...huduh clown

_________________
Back to top Go down
tupaijet_junior
Laskar Kelas I


Posts : 161
Join date : 24/04/2010
Location : Petaling Jaya

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 12:38 am


BABET

- aq pasan lame dah...
tapi makin lame makin haru biru aq dengar krok krek krok krek tu...
pagi tadi aq dah kendurkan rantai...sje nak test bunyi datang dari mana....
ATUYAIIII~

APISLEGEND

- oil seal x boco...
yang paling aq syak, bearing dah hancuss....
cuma tunggu masa je nak bederai....
pomen tangan kero la....ketat giler baby punya hal la ni...


APISLEGEND & BABET
-Skrg aq dah pening...
motot baru dalam setahun lebih je,
tapi bunyi mak ai....riso2....dah la nak raye da ni.. scratch
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 3:29 am

tupaijet_junior wrote:

BABET

- aq pasan lame dah...
tapi makin lame makin haru biru aq dengar krok krek krok krek tu...
pagi tadi aq dah kendurkan rantai...sje nak test bunyi datang dari mana....
ATUYAIIII~

APISLEGEND

- oil seal x boco...
yang paling aq syak, bearing dah hancuss....
cuma tunggu masa je nak bederai....
pomen tangan kero la....ketat giler baby punya hal la ni...


APISLEGEND & BABET
-Skrg aq dah pening...
motot baru dalam setahun lebih je,
tapi bunyi mak ai....riso2....dah la nak raye da ni.. scratch

bro mane tawu bearing tu da hancur?
setau saye la *nubis*
bearing tu x nmpk.
tp cmne ley tawu bearing da hancur.hu3
Back to top Go down
Apislegend
Laskar Kanan


Posts : 377
Join date : 01/08/2010
Age : 28
Location : kuantown-ganu-kelate

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 4:44 am

klu nak tau bearing tu nak hancur @ tunggu masa nak hancur try la buka oilseal kt blah spoket depan tuh....klu sayang xpayah buka pun xpe sbb nanti kena ganti gan oil seal baru...

pada pendapat aku,kalau selalu main wheally pun tak pernah lagi kena bearing hancur, bearing tu memang tahan, terbukti...huhu
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 12:21 pm

Apislegend wrote:
klu nak tau bearing tu nak hancur @ tunggu masa nak hancur try la buka oilseal kt blah spoket depan tuh....klu sayang xpayah buka pun xpe sbb nanti kena ganti gan oil seal baru...

pada pendapat aku,kalau selalu main wheally pun tak pernah lagi kena bearing hancur, bearing tu memang tahan, terbukti...huhu

mhal gle oil seal tu.. aritu mto ak ad leaking kt shaft gear.. tkar oil seal kt shaft tu je pun 5inggt.. kecik je kot
tp dlm kes tupaijet_junior ni ak plik gak..btul apis ckp tu bearing tu pyh nk hncur lg2 mto bru..
tupaijet_junior : ko pkai spoket ngn rantai saiz bpe?? 4.28 ke 4.20 ke 4.15??
Back to top Go down
tupaijet_junior
Laskar Kelas I


Posts : 161
Join date : 24/04/2010
Location : Petaling Jaya

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 1:17 pm


ABSOLUTE_AHBEN
-cume syak2 n musykil lagi ni...
nak carik geng yag arif cikit,.
pegi kedai kang itu la ini la yg osaknye...mau depa kincing aq lak..
moto jadi berat beb, bile pusing taya kedepan n kebelakang, makin ari makin ganas lak bunyik nye...taya pun segan2 je pusing keberatan... Crying or Very sad
...rantai sss cun melecun lagi...atuii...


APISLEGEND
- x reti aq wheellie2 n seumpamanya.... Twisted Evil
tp yg masih segar dalam fikiran, pomen ketat kan rantai aq mcm nak putus aq tgk...
*keje malas, tapi kena layan gak customer.
memey x ada free play langsung....bila aq pegang rantai tu...mak ai....macam cable nak tarik traktor kebun sawit je.....
mende ni belaku lepas aq g servis pertama kat kedai....time milage 1000k.


SAMPORNA CCN
dulu masa aq dah mule syak krok krek2 ni masa aq pakai 428 15-43 stended kilang milo.
skrg dah pakai sss 415-15-37,
aq dah x sedap hati....taya moto jadi berat...,
bunyi lak kuat tambah2 kalo letak telinga kat tepi cover spoket depan tu...

ALL- sori la....aq x reti sgt pasal repair2 heavy2 part2 engine ni...
cikai2 tu bole la...aq risau tebarai je motot aq tepi jalan...bunyi agak ngeri la bagi moto
yang baru berusia setahun jagung.NEWWBISSKUUBBBIS>>>.heheh2
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 1:23 pm

ooo mse spoket ngn rntai stndrd kilng lg da bunyi ke.. hehehhe
ke taya moto ko tu berat sbb snget..pomen tu lupe nk adjust breket pum disc blakng ko kot.. hehehhe.. yg psal bunyi tu ak xtau le.. try la bwk gi kdai yg ko percye..mmbe2 dkt ngn umh ko ke...
Back to top Go down
Apislegend
Laskar Kanan


Posts : 377
Join date : 01/08/2010
Age : 28
Location : kuantown-ganu-kelate

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 2:23 pm

aku pun tak berapa pasti apa yang dah rosak, ada cuba cek tak bearing tayar belakang, mana tau takut yang bearing tu dah sampai masa nak pecah....keluar bunyi krok krek2 gak...
Back to top Go down
NCH_KU
Bintara Muda


Posts : 524
Join date : 19/06/2010
Location : gemencheh

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 2:51 pm

tupaijet_junior-bro kt spoket depan tu ada free play x?..maksudnya bleh gerak ke luar ngan kedalam sebab ada gap antara spoket depan tu dengan pengikat spoket tu..aku macam penah kena cam ko..
Back to top Go down
ak
Laskar Kanan


Posts : 279
Join date : 04/05/2009
Location : tengganu,dungun

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 5:29 pm

tupaijet_junior:ad leaking bnyk x kat oilseal shaft sproket tu??klu bearing btl2 da out la,mesti da leaking kaw2 kat belah sproket tu,sbb oilseal xleh cover da minyak tu....try cabut sproket n goyang2 shaft tu tngk ad goyang x...bearing situ mmg payah nk hancus...
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 6:47 pm

tupaijet_junior wrote:

ABSOLUTE_AHBEN
-cume syak2 n musykil lagi ni...
nak carik geng yag arif cikit,.
pegi kedai kang itu la ini la yg osaknye...mau depa kincing aq lak..
moto jadi berat beb, bile pusing taya kedepan n kebelakang, makin ari makin ganas lak bunyik nye...taya pun segan2 je pusing keberatan... Crying or Very sad
...rantai sss cun melecun lagi...atuii...


APISLEGEND
- x reti aq wheellie2 n seumpamanya.... Twisted Evil
tp yg masih segar dalam fikiran, pomen ketat kan rantai aq mcm nak putus aq tgk...
*keje malas, tapi kena layan gak customer.
memey x ada free play langsung....bila aq pegang rantai tu...mak ai....macam cable nak tarik traktor kebun sawit je.....
mende ni belaku lepas aq g servis pertama kat kedai....time milage 1000k.


SAMPORNA CCN
dulu masa aq dah mule syak krok krek2 ni masa aq pakai 428 15-43 stended kilang milo.
skrg dah pakai sss 415-15-37,
aq dah x sedap hati....taya moto jadi berat...,
bunyi lak kuat tambah2 kalo letak telinga kat tepi cover spoket depan tu...

ALL- sori la....aq x reti sgt pasal repair2 heavy2 part2 engine ni...
cikai2 tu bole la...aq risau tebarai je motot aq tepi jalan...bunyi agak ngeri la bagi moto
yang baru berusia setahun jagung.NEWWBISSKUUBBBIS>>>.heheh2

ko dh try longgarkn rantai ke blum?

pegi la mana2 bengkel mintak dye longgarkn rantai ckit n isi minyak..

ak xase bearing spoket dpn tu pecah...

bile rantai ikt tlalu ketat mmg akn ad kuar bunyi kreuk krek tu...

n of course jgak tayar susah nk dpusingkn...
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 7:10 pm

tupaijet_jr: umah kt PJ join aje tt amjal. ko taip krokrek34x pn susah kami nk mmbygkn. bleh try mintak tlg incik suparjoemanito kot.. payung nasik lemak 2round sebelum n selepas azan isyak, beliau pasti tkdakhal... Wink

*rmai lg otai sukan bermontoran slalu ade time tt..

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 8:37 pm

macamana rupa magnet yg da lay?....
macamana rupa clutch da mody?..

ada sapa2 boleh belanje gmbar tak?.. What a Face

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 11:13 pm

devilmeasha: ade pic magnet lay je bleh tk bang? heheheh... ini pn aku korek dari friendster aku.....ntah zaman ble maen frenster ni. tk musim langsung! wakakaa!~


- kepingan besi diumpil n dbuang..
- kemudian mangkuk magnet tu dinipiskan/lay dlm kelebaran yg ditandakan..
- tk sure lay bpe mm aritu aku wat....1-2mm je kot..

ni plak pic magnet yg dibuang besi balancing tp tk lay:
http://img17.imageshack.us/img17/4528/p3004091811.jpg
(pic beso sgt la... lupe nk resize b4 uplod..)

ringan sgt top speed tk 'JAHAT' la bang.. Evil or Very Mad

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
Kaer
Pegawai Waran II


Posts : 1111
Join date : 24/05/2010
Location : Jay Bee - Bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 21, 2011 11:42 pm

ultra: kalo nk lay cover magnet mcm dlm pic tu nk ckp cane dgn pomen ek..
lay smpai lunyai ke..ekeke..Razz
kalo lay cover magnet tu just wat mesin cam ringan jela an time nk pegi tu..eah..? scratch
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Mon Aug 22, 2011 12:23 am

Kaer: lay smpai lebam.. hahahaha... hmm, ntah cmne nk ckp ngan pomen ek?? scratch
sng ko save page ni pastu bwk laptop tunjuk kt pomen. Razz harharhar!~ lol!
mesin rase ringan sebab dh kurangkan 'beban' putaran crankshaft kot... tp MAYBE top speed kacau sbb momentum/inersia putaran crankshaft tu dh kurang.. kalo leh dpt top speed ngam pn MAYBE(lg skali) nk menten top speed tu kachau(lg skali) contohnye ble naek bukit meter drop dari 180kmh kpd 172.5kmh.......turun bukit naek insyaAllah dpt blk 180kmh tu.. Wink

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
tupaijet_junior
Laskar Kelas I


Posts : 161
Join date : 24/04/2010
Location : Petaling Jaya

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Mon Aug 22, 2011 12:45 am


SAMPORNA CCN
-dia ada bukak nat brek disc masa ketat kan..,
masa kuar kilang x lagi bunyi ni...tapi masa lepas dia ketatkan start lah bunyi puaka
ni lps kejadian telalu ketat tuu...tp aq ingat moto baru memg ada bunyi cikit..
tapi lama2 makin kuat....tu yg aq haru biru skrg.


APISLEGEND
-Bearing taya blakang dah cun...
aq dah penah cabut sepotrim masa nak tukar taya baru,
sume elok...kilat2 bling2 lagi...tp haru betul la skrg...
besok ada sape2 nak g HLY sg buluh pm2 la...aq nak pi sana,


NCH KU
-emm...ku x sure la..
belom cek ag freeplay dia..
x de tool *(impactor skru utk cover magnet tu)
besok pas aq g HLY cek sume, aq kasi review kat sini... silent


AK
-entah..x pasan lak..
ase nya x ada leaking apa2 pun...
cume ada minyak itam meleleh sbb dari minyak rantai je kot..tapi hati aq musykil lagi ni...nak kene bukak cover tu, goyang2 n tgk seniri part mna yg dah buat hal...
risau giler...mcm mane la nk uplod video kasi korg dengar seniri bunyi tu....~


BABET
- dah kendurkan rantai... n siap cuci skali bbrpa ari lepas..
yg masalah nye kan, bila pusing taya, jadi ketat gak ...pastu kendur balik...
setiap kali pusing jadi mcm tu, bersulam dgn bunyi yg x menyedapkan hati tu.
haihh...~

UlTRA JET
-memey nak jumpe dia ni..nak turun TT kat bangsar tu..
pening cek finin...mau kena jumpa otai jgk ni....hehh2
besok aq arap terungkai lah masalah tu kat HLY sg buluh..
harap2 masalah ni x bebankan poket aq....

paling naya aq kalo tupai buat hal masa tgh jalan2 jaoh ditgh highwayyyy~
Back to top Go down
CerealKiller
Laskar Muda


Posts : 14
Join date : 19/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Mon Aug 22, 2011 1:43 am

Salam, sy nak tanya lah, getah hitam utk kedap udara dlm mini tank minyak brek disk belakang tu kalau dah kembang & koyak/bocor boleh ganti getah tu je ke?

Ke kena bli 1 set dgn mini tank tu skali?
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Mon Aug 22, 2011 2:51 am

tupaijet
ak rase bearing tayar balakng ko out.
try cek.
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Mon Aug 22, 2011 8:17 am

Ultra-Z wrote:
devilmeasha: ade pic magnet lay je bleh tk bang? heheheh... ini pn aku korek dari friendster aku.....ntah zaman ble maen frenster ni. tk musim langsung! wakakaa!~

- kepingan besi diumpil n dbuang..
- kemudian mangkuk magnet tu dinipiskan/lay dlm kelebaran yg ditandakan..
- tk sure lay bpe mm aritu aku wat....1-2mm je kot..

ni plak pic magnet yg dibuang besi balancing tp tk lay:
http://img17.imageshack.us/img17/4528/p3004091811.jpg
(pic beso sgt la... lupe nk resize b4 uplod..)

ringan sgt top speed tk 'JAHAT' la bang.. Evil or Very Mad

trima kasih abam ultra..kini terjawab suda persoalan tentang magnet..saja nak timba ilmu..org asyik ckp lay magnet apa benda aku xtau..hahaha..

sapa ada gambar mangkuk clutch yg da mody?.. Twisted Evil

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Mon Aug 22, 2011 2:26 pm

CerealKiller wrote:
Salam, sy nak tanya lah, getah hitam utk kedap udara dlm mini tank minyak brek disk belakang tu kalau dah kembang & koyak/bocor boleh ganti getah tu je ke?

Ke kena bli 1 set dgn mini tank tu skali?

asenye ad jual mnde tu.. tp xsure ar coz aritu mmbe ak ble utk brek dpn..
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Mon Aug 22, 2011 3:16 pm

otai2 bab2 wayering leh tlng x??
spe pnh wat signal emergency.. Laughing Laughing hehhehe.. yg mcm kete tu..
yg signal kelip2 serentak tu la..
tp ak nk wat time brek la.. kre klu brek lmpu brek ngn led hdup cmbiasa.. tp signal pun hdup skali tp klip2.. hehehhe.. pe nk kne wat ye?? leh ajr x??
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Mon Aug 22, 2011 6:33 pm

absolute_ahben wrote:
ajizaimi wrote:
ajizaimi wrote:
salam,korang tau macam mana taknak bagi belakang baju kita kotor bila bawa moto masa hujan. Jaket kalau warna cerah semua ada bintik2 hitam huhu

yg ni takde otai blh tolong?

x terjawab la soalan abg ajizaimi ni Razz
nk buat cmne. tu la lumrah naek 2 stroke.
x nk kotor kne bwk pembonceng blakang kot. bru la kite x kne. tp orang belakang yang kne Razz

bkn 2stroke je, naik LC pun sama. Mudguard cantik tapi tak berfungsi sangat. Kira soalan aku ni tahap super sayya la sebab xde otai ada penyelesaian haha
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Today at 7:09 am

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V17
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: