.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V17

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Next
AuthorMessage
Man4822
Bintara Muda


Posts : 511
Join date : 24/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Thu Aug 25, 2011 11:07 am

nurkaye_akmal wrote:
Man4822 wrote:
Salam , dah lama tak online sini
Ada 1 soalan nak tanya ni, ape yang menyebabkan gear susah nak tukar?
Maksudnya dari gear 1 ke N.
Gear plk ada freeplay..
Ape penyelesaiannya?
Benda ni terjadi lpas aku bukak tukar clutch plate smlm
Harap ada yang dapat membantu

bro bleh try panjangkan skit clutch, kalo lebih setengah senang skit nk change gear, kalo salah tolong btolkan yea taiko2 hehe
tq bro for the info
semalam bukak enjin, shaft gear bengkok, spring tak duk pada kedudukan asal
patut susah nak tukar gear

nasib baik ada shaft gear lebih, kalau tak melayang $$$
malam ni nak panjangkan clutch

tupaijet_junior: aku pun nak try masuk fully jgk la lepas ni..
Back to top Go down
am125zr
Laskar Kelas I


Posts : 116
Join date : 05/01/2010
Age : 24
Location : Kuantan,Pahang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Thu Aug 25, 2011 12:53 pm

Apislegend wrote:
am125zr wrote:
salam..tolong...aku ade masalah...moto aku nie asyik kluar minyak 2t je kat pump 2t 2....
g kdai toke suh tuka ape tah nme..."auksi"mnde tah..da tuka,abih 25 riyal pas 2,3 hari kluar balik 2t sikit2...law malam 2 simpan moto,sampai mnitik2 atas lantai....so camne ni???tolong la k....
aku pernah jadi cmnie, dah tukar getah O ring, tapi masih lg bocor, akhir skali lapik 2 getah O ring baru x bocor, maybe getah O ring aku punya nipis sangat kot..aku punya bocor sebab asik tukar2 pam 2T..huhu
kedai mana hantar??

anta kat kedai area sg.lembing nie.....lapik 2 o ring??mknenye??double jela??sebab xtahan da nie...minyak meleleh..kne kat ekzos..bau hangit....
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Thu Aug 25, 2011 1:17 pm

Man4822 wrote:
Salam , dah lama tak online sini
Ada 1 soalan nak tanya ni, ape yang menyebabkan gear susah nak tukar?
Maksudnya dari gear 1 ke N.
Gear plk ada freeplay..
Ape penyelesaiannya?
Benda ni terjadi lpas aku bukak tukar clutch plate smlm
Harap ada yang dapat membantu

ko pkai gaer level yg cmne?? mksud ak gear jnis bru ni ke yg mdel lme??
yg model bru ni kdng2 kt bhgian angle (besi pnyambung antre level pedal ngn gear shaft tu (pham2 la)) ak xtau nme dia..
bhgian tu klu kne yg ok snang la.. tp klu kne yg gilo sket mmg pyh nk N gear..
try gune gear level firs mdel.. yg jnis dpan blakng tu..pastu 4t + dgn oil treatment..
lol! lol! lol! -msalah ni naem 2345 pnh kne-so kredit to naem 2345- lol!
Back to top Go down
Man4822
Bintara Muda


Posts : 511
Join date : 24/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Thu Aug 25, 2011 1:31 pm

samporna ccn wrote:
Man4822 wrote:
Salam , dah lama tak online sini
Ada 1 soalan nak tanya ni, ape yang menyebabkan gear susah nak tukar?
Maksudnya dari gear 1 ke N.
Gear plk ada freeplay..
Ape penyelesaiannya?
Benda ni terjadi lpas aku bukak tukar clutch plate smlm
Harap ada yang dapat membantu

ko pkai gaer level yg cmne?? mksud ak gear jnis bru ni ke yg mdel lme??
yg model bru ni kdng2 kt bhgian angle (besi pnyambung antre level pedal ngn gear shaft tu (pham2 la)) ak xtau nme dia..
bhgian tu klu kne yg ok snang la.. tp klu kne yg gilo sket mmg pyh nk N gear..
try gune gear level firs mdel.. yg jnis dpan blakng tu..pastu 4t + dgn oil treatment..
lol! lol! lol! -msalah ni naem 2345 pnh kne-so kredit to naem 2345- lol!
Aku pakai gear lever yang model baru.. lepas ni nak pakai model lama dah..
Problem susah nak tukar gear smlm sebab spring kat brg shaft gear tercabut
Back to top Go down
Apislegend
Laskar Kanan


Posts : 377
Join date : 01/08/2010
Age : 28
Location : kuantown-ganu-kelate

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Thu Aug 25, 2011 1:56 pm

am125zr wrote:
Apislegend wrote:
am125zr wrote:
salam..tolong...aku ade masalah...moto aku nie asyik kluar minyak 2t je kat pump 2t 2....
g kdai toke suh tuka ape tah nme..."auksi"mnde tah..da tuka,abih 25 riyal pas 2,3 hari kluar balik 2t sikit2...law malam 2 simpan moto,sampai mnitik2 atas lantai....so camne ni???tolong la k....
aku pernah jadi cmnie, dah tukar getah O ring, tapi masih lg bocor, akhir skali lapik 2 getah O ring baru x bocor, maybe getah O ring aku punya nipis sangat kot..aku punya bocor sebab asik tukar2 pam 2T..huhu
kedai mana hantar??

anta kat kedai area sg.lembing nie.....lapik 2 o ring??mknenye??double jela??sebab xtahan da nie...minyak meleleh..kne kat ekzos..bau hangit....

tp ko punya bocor kt ane??? ada gambar x??? bocor kt body pam 2T tu kew @ cantuman pam 2T ke kulit enjin???
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Fri Aug 26, 2011 12:15 am

betul ke 2pai yang model sekarang ni cc dia 115 je???
klau yg dulu2 nuh...125cc...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Fri Aug 26, 2011 2:45 am

mane dgr cte neh?
cek dlm geran la...
jgn cek geran yamaha 115zR suda...
What a Face

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
abg_apis
Laskar Kanan


Posts : 328
Join date : 19/10/2010
Location : johor~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Fri Aug 26, 2011 6:02 am

Ultra-Z wrote:
abg_apis: boleh je.. tp 2t kne bancuh sebab tkde lubang 2t kt carb tk silap sy. cme kne set mainjet n pilotjet scukup rase je kot... harge mainjet n pilotjet yg tkleh thn tu!! pale

oke tQ bro Ultra-Z .. i reli lap u lah !
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Fri Aug 26, 2011 9:29 am

Ultra-Z wrote:
mane dgr cte neh?
cek dlm geran la...
jgn cek geran yamaha 115zR suda...
What a Face

dngar dri bdak2 motor kt tempat aq...huhuhu....
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Man4822
Bintara Muda


Posts : 511
Join date : 24/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Fri Aug 26, 2011 10:19 am

Shark pfa wrote:
Ultra-Z wrote:
mane dgr cte neh?
cek dlm geran la...
jgn cek geran yamaha 115zR suda...
What a Face

dngar dri bdak2 motor kt tempat aq...huhuhu....
try cek geran.. rasanya 124.5 cc lagi bounce
Back to top Go down
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Fri Aug 26, 2011 4:32 pm

salam...sye angkat moto baru dan da bwk smpi 5000km..ape yg sye patut buat ? cuci karb ? cuci block ? sye masih baru dgn moto 2-lejang ni. and lagi 1..time sye da masuk gear 6 dan bwk smpi 80~100kmh pastu ada trafic light kt depan, sye tarik clucth and drop gear dari gear 6-gear 1 smpi kt traffic light pastu lepas clucth tetibe dgar mcm bunyi " kruukk kruuk" kt dlm engine..normal ?
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Fri Aug 26, 2011 5:54 pm

EjanNiz: kalau performance moto masih tiptop tkde problem pape, tkyh bukak pn.. time dh berenti atau time tgh nk free gear bunyi 'kruk2' tu? scratch

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Fri Aug 26, 2011 6:20 pm

yep..bunyi cm dye nk tuka gearing kt dlm..
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Fri Aug 26, 2011 8:06 pm

kalo bleh jgn neutralkn time moto masih bergerak laju..
neutralkn gear time dh btol2 berenti atau time moto dh slow 20-30kmh gtu.
normal je rasenye..
Wink

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
mudienLC152
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 14/08/2011

PostSubject: moto tk belen...   Fri Aug 26, 2011 10:36 pm

salam semua warga m125zc...
sori, tktau nk post topik ni kt mane, kalau salah mod2 bleh alihkan...
sy br amik 125z 2nd...
masalahnya, mase bawak rase handle mcm tk belen, berat sebelah...lenguh jd bahu...
nk tanye otai2 ape yg rosak? sblm bwk gi pomen klu bleh nk study dulu kt sini...
sekian...terima kasih...
Back to top Go down
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Fri Aug 26, 2011 10:55 pm

Ultra-Z wrote:
kalo bleh jgn neutralkn time moto masih bergerak laju..
neutralkn gear time dh btol2 berenti atau time moto dh slow 20-30kmh gtu.
normal je rasenye..
Wink

haaaaa~~ lega membacanye
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Fri Aug 26, 2011 11:04 pm

kene bt balancing kot,he3x..
blh pegi sini http://125z.darkbb.com/t2424p100-segala-persoalan-v17
Back to top Go down
chrome
Bintara Muda


Posts : 476
Join date : 01/09/2009
Age : 29
Location : dungun,shah alam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Fri Aug 26, 2011 11:17 pm

am125zr wrote:
salam..tolong...aku ade masalah...moto aku nie asyik kluar minyak 2t je kat pump 2t 2....
g kdai toke suh tuka ape tah nme..."auksi"mnde tah..da tuka,abih 25 riyal pas 2,3 hari kluar balik 2t sikit2...law malam 2 simpan moto,sampai mnitik2 atas lantai....so camne ni???tolong la k....


same cm problem aku...tkar getah oilseal kt dlm tu,pastu skeliling pnutup kaler itam tu ltak gam gasket....smpai skrg,dh xmenitik dh.... Smile
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sat Aug 27, 2011 2:56 am

try double stand pastu tengok tayar depan n belakang selari ke tk..
mcm chasis bengkok je..
bwk tegak pn rase senget tk balance,
kalo corner komfem lg besh.
kehkehkeh..~
What a Face

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
abg_apis
Laskar Kanan


Posts : 328
Join date : 19/10/2010
Location : johor~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sat Aug 27, 2011 5:33 am

rege sportrim ori tupai ngn ekzos stended bape ar rege ?
aku nk tolak ar sbb nk pkai duit .. adoi t'desak niw ~
rim nie tk pnah pkai , pkai pon mase 2 jam kuar kedai wakakk ..
ekzos nie stended pekak , taun 2011 nye .. condition 9.8/10
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sat Aug 27, 2011 7:01 am

mudienLC152 wrote:
salam semua warga m125zc...
sori, tktau nk post topik ni kt mane, kalau salah mod2 bleh alihkan...
sy br amik 125z 2nd...
masalahnya, mase bawak rase handle mcm tk belen, berat sebelah...lenguh jd bahu...
nk tanye otai2 ape yg rosak? sblm bwk gi pomen klu bleh nk study dulu kt sini...
sekian...terima kasih...

t-clamp bengkok pun leh buat handle berat sebelah tp xda la lenguh sgt..
handle x lock betul2x centre ker....

1st check tayar depan blakang dulu selari tak
2nd check t-clamp bengkok ker tak
3rd check body(chasis) nie kne bukak coverset lah

_________________
Back to top Go down
syamaleeto
Laskar Kanan


Posts : 333
Join date : 21/03/2011
Age : 28
Location : puchong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sat Aug 27, 2011 9:24 pm

nk tnyer ar.. ak pakai chamber kat moto ak,, chamber biase2 jer,, set pj jd 225.. kat head tuh cam berminyak2 je,, asal ehk?
Back to top Go down
mudienLC152
Laskar Muda


Posts : 27
Join date : 14/08/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 28, 2011 12:16 am


t-clamp bengkok pun leh buat handle berat sebelah tp xda la lenguh sgt..
handle x lock betul2x centre ker....

1st check tayar depan blakang dulu selari tak
2nd check t-clamp bengkok ker tak
3rd check body(chasis) nie kne bukak coverset lah[/quote]

ok bro...tq...dh ade mber bgtau, mgkin t-clamp...
klu t bgkok, bleh btul atau kene tkar?
Back to top Go down
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 28, 2011 1:48 pm

mcm mne nk setting timing 2T ? ekzos pancut 2T la kotor baju..tlg kasi pic/info yg lebih detail
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Sun Aug 28, 2011 4:52 pm

jarun meter moto aq bergetar knp ehhh???....


Last edited by Shark pfa on Mon Aug 29, 2011 10:02 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V17   Today at 6:46 pm

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V17
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: