.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V16

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 17  Next
AuthorMessage
mutoudoh
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Fri Jul 01, 2011 9:46 pm

Shark pfa wrote:
mutoudoh wrote:
salam..tompang tanya nape ekk rpm moto ak naik tetibe j time idle..bese dlm 1.5k j..ni smpai 3.5k gitu..rpm jd cam tu lepas ak perah moto dlm 80-90 gitu..adakah ni disebabkan brekpad masih ketat?? sbb sbelom aku tukor brekpad tkder pulak jdi cenggitu.. Rolling Eyes

try set blik carb tuu....

err tp aku xpenah pon usik carb ni..probs timbul slpas ak tukar brekpad..
Back to top Go down
wormzx
Support Crew
Support Crew


Posts : 1825
Join date : 05/04/2010
Location : kemaman<--->kerteh

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Fri Jul 01, 2011 11:31 pm

mutoudoh wrote:
Shark pfa wrote:
mutoudoh wrote:
salam..tompang tanya nape ekk rpm moto ak naik tetibe j time idle..bese dlm 1.5k j..ni smpai 3.5k gitu..rpm jd cam tu lepas ak perah moto dlm 80-90 gitu..adakah ni disebabkan brekpad masih ketat?? sbb sbelom aku tukor brekpad tkder pulak jdi cenggitu.. Rolling Eyes

try set blik carb tuu....

err tp aku xpenah pon usik carb ni..probs timbul slpas ak tukar brekpad..

ak aritu jd gak camni..tgk2 gasket bocor so try tgk head ade leaking x?....
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Sat Jul 02, 2011 12:09 am

ha'ah yg pasal gasket head pun punca rasenye, aku dah kene dua kali yg tu, memang timing selalu naik tk pasal2, brake pad tk kene mengena bro, kalo rase ketat tu sbb pad tu baru ngan tebal lagi
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Sat Jul 02, 2011 7:42 pm

salam 1malaysia
aq nk tnya ni
apasal tyar blakang moto aq bergoyang??....kwan aq ckp bearing moto dh pecah betul kee...
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Sat Jul 02, 2011 8:00 pm

ko try double stand motor ko, ko pgg tayar belakang ko tu lpas tu tolak ke kiri and kanan slow, kalo ade rase mcm longgar, lpas tu kalo rase mcm berpasir je bile time pusing tayar tu maybe bearing dye dah pecah la tu
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Sun Jul 03, 2011 12:20 pm

nurkaye_akmal wrote:
ko try double stand motor ko, ko pgg tayar belakang ko tu lpas tu tolak ke kiri and kanan slow, kalo ade rase mcm longgar, lpas tu kalo rase mcm berpasir je bile time pusing tayar tu maybe bearing dye dah pecah la tu

masa pusing xade rasa mcm berpasir....tp klau tgk tayar tu mase kita pusing dia mcm goyang2....
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Mon Jul 04, 2011 6:09 am

nk tanye skit..time aku full trottle kn,asal bila aku nk slow dye mcm ada bunyi mcm kuar kt head..bunyi dye lebey kurang mcm ni la tussss,tussss..nape bley jd mcm ni ek ?..
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Mon Jul 04, 2011 9:13 am

gasket bocor kot..xpun ikat plug tak kuat atau thread die da loose..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Mon Jul 04, 2011 9:56 am

devilmeasha wrote:
gasket bocor kot..xpun ikat plug tak kuat atau thread die da loose..

tapi moto aku baru ja past rebore..da abiz pantang aku try full trootle..x kn gasket head bocor kot ?..klau thread da loose boley wt baru ke ?..
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Mon Jul 04, 2011 2:46 pm

ce tgk kat block dulu..biasanya kalau ada bocor..akan ade minyak leaking..dari situ boleh tau kat mana tempat yg bocor..kalau thread plug rosak tu aku xtau leh repair atau x..kena hantar engineering la kot..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Mon Jul 04, 2011 11:24 pm

devilmeasha wrote:
ce tgk kat block dulu..biasanya kalau ada bocor..akan ade minyak leaking..dari situ boleh tau kat mana tempat yg bocor..kalau thread plug rosak tu aku xtau leh repair atau x..kena hantar engineering la kot..

aku kt blok x de leaking pon..cuma leaking kt lubang exzos ja..lubang xzos leaking boley drop ke performance dye ?..
Back to top Go down
mutoudoh
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Tue Jul 05, 2011 6:22 am

nurkaye_akmal wrote:
ha'ah yg pasal gasket head pun punca rasenye, aku dah kene dua kali yg tu, memang timing selalu naik tk pasal2, brake pad tk kene mengena bro, kalo rase ketat tu sbb pad tu baru ngan tebal lagi

tande2 leaking 2 cmne ekk..dia bminyak kehitam-hitaman sket gitu ke..psal kat tepi kick starter tu ade itam2 sket..ak try tuka minyak itam pakai motul 3100..rpm jd okey sikit..ak try merembat n benti tgk idle dlm 2k..okey ke tu? ke muto ak xleh pakai rimula? sori ak noob.. Question
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Tue Jul 05, 2011 8:17 am

Azrul wrote:
devilmeasha wrote:
ce tgk kat block dulu..biasanya kalau ada bocor..akan ade minyak leaking..dari situ boleh tau kat mana tempat yg bocor..kalau thread plug rosak tu aku xtau leh repair atau x..kena hantar engineering la kot..

aku kt blok x de leaking pon..cuma leaking kt lubang exzos ja..lubang xzos leaking boley drop ke performance dye ?..

kalau kat lubang ekzos..maknanya gasket ekzos je la yg kena tukar.. cheers ..

drop performance?..xde la drop kaw2..mgkin dlm 1% je(sbb moto kelihatan kotor).. lol!

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Tue Jul 05, 2011 8:39 pm

weeeeeeeeeee,,,,,ak kompius ni...

waktu set skru angin kat carb...

1 pusingan tu bmaksud 180 degree ke atau 360 degree????

ak skrg buat dua pusingan tp ak refer pd 360/pusingan so ak buat 720 degree pusingan...


mana yg betol sbnrnya ni???
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Tue Jul 05, 2011 10:52 pm

devilmeasha wrote:
Azrul wrote:
devilmeasha wrote:
ce tgk kat block dulu..biasanya kalau ada bocor..akan ade minyak leaking..dari situ boleh tau kat mana tempat yg bocor..kalau thread plug rosak tu aku xtau leh repair atau x..kena hantar engineering la kot..

aku kt blok x de leaking pon..cuma leaking kt lubang exzos ja..lubang xzos leaking boley drop ke performance dye ?..

kalau kat lubang ekzos..maknanya gasket ekzos je la yg kena tukar.. cheers ..

drop performance?..xde la drop kaw2..mgkin dlm 1% je(sbb moto kelihatan kotor).. lol!

thankzz ea bro bg pendapat.. Very Happy
Back to top Go down
Kazamasaga-san
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 15/12/2010

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Wed Jul 06, 2011 12:35 am

kawan2

Ak nak tau, skang ni market tupai baru brape sbnarnye? Kalo kt area ak baru mmg 7k-8k la.. 2nd 3500-4500 utk range tahun 03-08... mcm mane plak kt tmpat korg?
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Wed Jul 06, 2011 12:47 am

ak ad soklan pasal gasket ni..

1)ak pkai gasket head tembaga..perlu ke letak gam gasket @hardexx?

2) ak pakai piston lc..bape banyak gasket nak letak ngan perlu ke letak gam gasket?
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Wed Jul 06, 2011 4:16 am

minyak break keta bley msuk ke kt moto ?..
Back to top Go down
der z0uwl
Laskar Kelas I


Posts : 121
Join date : 02/05/2010
Location : kl

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Wed Jul 06, 2011 4:45 am

Azrul wrote:
minyak break keta bley msuk ke kt moto ?..
bleh je...pkai yg dot4 lg elok..
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Wed Jul 06, 2011 4:48 am

der z0uwl wrote:
Azrul wrote:
minyak break keta bley msuk ke kt moto ?..
bleh je...pkai yg dot4 lg elok..

oke..minyak break semua warna merah ke air dye ?.
Back to top Go down
der z0uwl
Laskar Kelas I


Posts : 121
Join date : 02/05/2010
Location : kl

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Wed Jul 06, 2011 5:00 am

kebanyakannye lah...
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Wed Jul 06, 2011 5:07 am

der z0uwl wrote:
kebanyakannye lah...

oke .. thankzz
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Wed Jul 06, 2011 8:37 am

babet wrote:
weeeeeeeeeee,,,,,ak kompius ni...

waktu set skru angin kat carb...

1 pusingan tu bmaksud 180 degree ke atau 360 degree????

ak skrg buat dua pusingan tp ak refer pd 360/pusingan so ak buat 720 degree pusingan...


mana yg betol sbnrnya ni???

btul la tu 1 pusingan=360 deg..hehehe aku x biasa guna istilah degree2 ni hehehe..biasa set kampung2 main bantai jer ikut sedap telinga..haha

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
eddy8075
Support Crew
Support Crew


Posts : 971
Join date : 03/02/2010
Age : 29
Location : shah alam-k.lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Wed Jul 06, 2011 8:38 am

Kazamasaga-san wrote:
kawan2

Ak nak tau, skang ni market tupai baru brape sbnarnye? Kalo kt area ak baru mmg 7k-8k la.. 2nd 3500-4500 utk range tahun 03-08... mcm mane plak kt tmpat korg?
ni aku cte bln 4, bln 5 ritu.
mto baru kt klang aku survey rm 7.6k pling murah.
pling mhl rm7.8k.
kt kl pon lbh kurang je.bwh rm7.5k xdpt da kot skrg ni.
so, jge tupai korg baik2.
dgr cte tahun ni last production.ke da stop.ntahla.
hrp2 sempatla ank cucu men tupai z aku ni..hehe Razz

_________________
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Wed Jul 06, 2011 8:41 am

aku nak tanya..sape ada pendapat pasal masalah moto aku..

gni.. moto aku bila bawak slow..rpm 2-5k moto vibrate kuat...tp bila up 5k baru moto kurang vibrate..kenape aa?..

geli la badan aku naik moto getar2 ni..
xkan nak laju memanjang kot..hahaha

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V16   Today at 11:03 am

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V16
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 17Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 17  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: