.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Teknik2x Menampal Sticker Coverset

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Teknik2x Menampal Sticker Coverset    Thu Nov 29, 2012 9:05 pm

wahh agak sepi thread ini huhu.. memohon petunjuk.. dh 2x aku pasang stripe sabit tp asyik berbelon je.. camne nk hilangkan belon2 tersebut? dh tekan abis2an pun still xkeluar jugak.. Sad
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Teknik2x Menampal Sticker Coverset    Thu Nov 29, 2012 9:35 pm

hehe bagus la ko jadi penyeri dye, basically nak tampal stiker senang je, cume dye depend gak kadang2 stiker tupai tu yg bagi susah, setakat ni based on experience, stiker 125z edisi petir, carbon ngan skala yang paling susah nak pasang la, kt bahagian ekor terutamanya

tool2 basic

1. stiker la konpemnye hehhe
2. lighter yang boleh control api dye tu, kalo kuat sgt nanti risau hitam plak
3. air sabun, bedal je sabun ape2
4. terbaiknya kalo ade hair dryer
5. kain bersih

step
ni ikut cara aku, maybe yg lain ade yg lagi best, selalunya memang bahagian ekor yang paling susah, yg lain senang je

1. sembur atau letak air sabun dekat permukaan set
2. sembur air sabun kt stiker, kalo ikut aku, celup je, lagi senang,
3. letakkan stiker yang tengah licin tu dekat surface set tu, time tu adjust dlu placement stiker tu elok2 sbb time tu tgh licin,
4. bile rase dah fix, tolak air sabun dekat bahagian tepi set tu, kalo bahagian ekor, tolak dlu yang belah menghala ke enjin tu
5. tolak air kt situ dlu supaya bahagian tu dah tk bergerak dah, tolak ngan kain td bagi btul2 melekat ngan tkde sabut dah
6. part ni yg susah ni, sbb ko kene tolak air sabun tu perlahan ke bahagian hujung yg lagi satu, yg ni kene sabar skit, sbb memang susah, cuba tolak perlahan2, dah sampai separuh, ko cek dlu bahagian yg dah tampal tu, takot2 ade yg tk melekat ke, tk ngam ke
7. tolak air sampai habis, then lap coverset yg telah ditampal stiker elok2, kalo ade air2 sabun lagi tolak je sampai keluar
8. bile rase dah ngam, cantik dah sume tu, nyalakan hair dryer anda then halakan kt stiker tu, layan2 je lame2 sbb akan bg stiker tu melekat dengan baik, lighter pon boleh, tpi susah skit la

kalo ade gelembung angin

1. kalo rase gelembung dekat2 tepi je, dye boleh tolak lagi dengan kain, tpi buat sebelum tembak ngan hair dryer
2. kalo gelembung dekat tengah, amik jarum, cucuk dekat bahagian yang gelembung tu, amik ligter ko layur kan skit2 bahagian yg mengelembung tu, memang boleh keluar air tu, kalo gelembung besar, boleh tolak ngan kain

rase nye ni je kot, yg aku taw, maybe yg lain ade care yg lagi simple Smile

Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Teknik2x Menampal Sticker Coverset    Thu Nov 29, 2012 10:52 pm

untuk step 1-7 tu aku da wat dh. end up lepas tgg dia kering timbul lak belon2 besar n yg sakit ati, yg kecik2 tu.. jadi sebelah kiri je. aku try nyala pakai lighter konon nk tempekkn lah kt set, tapi stiker tu cam plastik skit, abis nampak retak seribu :'(

maknanya kalo cucuk pakai jarum leh kepekkan bahagian tu lh? ok aku try nnt. tq bro!
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Teknik2x Menampal Sticker Coverset    Thu Nov 29, 2012 11:19 pm

serez wrote:
untuk step 1-7 tu aku da wat dh. end up lepas tgg dia kering timbul lak belon2 besar n yg sakit ati, yg kecik2 tu.. jadi sebelah kiri je. aku try nyala pakai lighter konon nk tempekkn lah kt set, tapi stiker tu cam plastik skit, abis nampak retak seribu :'(

maknanya kalo cucuk pakai jarum leh kepekkan bahagian tu lh? ok aku try nnt. tq bro!

haha sudah semestinya, tpi make sure pkai jarum lah, jgn la ko kopek plak, cacat la stiker tu nanti hihi, anyway lawa la gambo profile
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Teknik2x Menampal Sticker Coverset    Sat Jan 19, 2013 5:07 pm

SALAM... Cool

pasal nk tmpal stiker..
korang pkai spray [kalu xde sapu je pn boleh..] air sabun..biar lenjun pn ok..
wat agak2 de panas sikit hari tu..air sabun tu tuk nk senang ejas stiker tu..
then..dah cnfom..pkai card bank atau aku pakai wiper kete house mate aku.. Smile
sapu2 kt stiker tu nnt air sabun tu kuar la..
wat kt open area ok gak..pada waktu cam kite nk wat spray cat..
kire tgh panas la..nnt xde buble trperangkap bwh stiker ms sapu2 ngan card td..


goodluck...
thanks...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Teknik2x Menampal Sticker Coverset    Today at 9:51 am

Back to top Go down
 
Teknik2x Menampal Sticker Coverset
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3
 Similar topics
-
» Borak Rasmi GengĀ² 125Z Pantai Timur
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: