.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V15

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 16  Next
AuthorMessage
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Mon May 09, 2011 11:14 pm

yaaaa aku sudah paham hehe, makne kate ble susah nk start, minyak kene bgi flow lebey skit untuk senang nk hidup, then ble da hidup tkan kite nak bg minyak lebih pulak kan, mesti ratio pembakaran dye dah lari. yaaa btol2 abam conan, aku rase kes aku angin tk ckup kot, sbb minyak aku rase dah ckup dah,
Back to top Go down
tupaijet_junior
Laskar Kelas I


Posts : 161
Join date : 24/04/2010
Location : Petaling Jaya

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Tue May 10, 2011 5:05 pm

SEBUAH CERITA SADIS DI HIGHWAY NPE, JALAN KLANG LAMA,..


aduss...
tadi lps beli spare part kt jln klang lama,
ada LC potong laju...waaaa!!!.. lebih 160km-180kmh kot, nak follow pon x dapek...mmg pergi je motot nye...adess....,

aq da 140kmh-150km dah....da berat dah..nak naik 150km pon da berat msa naek bukit cikit tu...,
lau jln straight x de bukit2 baru la ley cecah2 160km...
nyesal x tarik gear 5 btul2...sng2 je LC sebelah tgn+senang ati memotong, dah la dia mula2 kena tinggal mula2 kat traffic light, x sangke dia follow diam2...laju lak tuh...cissss...kesian tupai ssetended kesayangn aq, mkn asap abang laici..hehehe...

segala persoalan :- apakah tupai saya x...x....x.........kenanpa...mengapa...(sj nk luah kan cikit kat forum ni)

kondisi tupai sy : SSS 415-37, taya maxxis 90/80 (rear) & (80/90 front), 2T pakai TCW3 QS, RON99(v-power lesing+ RON97)

..grr....kena senyum je ngn mamat LC tuh...ahaha3x...malunye, last2 surrender x le nk cucuk dah....keh3x,....

kondition LC : rim rb yg bnyk batang baru tu(wane puteh),...spoket kecik,...pikap x la sngt, tapi top...perh, taya nmpak mcm 80/90 TT900(rear n front)... moto hensem gk, wane itam2 gitu,..[i]

sekian...cerita 20sen sy..,
Back to top Go down
komi
Bintara Muda


Posts : 593
Join date : 14/09/2009
Age : 30
Location : Bukit Katil, Melaka

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Tue May 10, 2011 5:50 pm

laici kalo dh modi memang laju...silap2 rxz pon die tapau.

p/s: pengalaman ternampak lc main dgn rxz kt highway...otw aku balik mlake...
Back to top Go down
tupaijet_junior
Laskar Kelas I


Posts : 161
Join date : 24/04/2010
Location : Petaling Jaya

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Tue May 10, 2011 6:18 pm

komi wrote:
laici kalo dh modi memang laju...silap2 rxz pon die tapau.

p/s: pengalaman ternampak lc main dgn rxz kt highway...otw aku balik mlake...


woo..ptt la....nmpak mamat ni nye moto mcm dah modi la jgk....dia modi 'cam' kot...,
top dia tu yg x tahan...,
mmg x sangke...moto laici ni bedosup gak...uu...,
xpe2....dia ada toyol R40 kot...+ bering lesing...

motot sy stended spoket je da tuka, pon kena asap....
pas ni tobat x mo dok line tgh kat highway.....kang jumpe lg mamat tu,
mmg bg signal benti kat tepi..hehehe3x
Back to top Go down
Conan Edogawa
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 21/03/2011
Location : JB-Pasir Gudang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Tue May 10, 2011 6:33 pm

ala...relaks2 je tupaijet_junior....laju2 pun sampai depan jer...bukan sampai atas pun....

yang penting standard men spoket pun dah boleh folo....tu belum mod lagi tu....

(senasib ngn tupaijet aku...standard wat gi kerja jer....)
Back to top Go down
Conan Edogawa
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 21/03/2011
Location : JB-Pasir Gudang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Tue May 10, 2011 6:42 pm

nurkaye_akmal wrote:
yaaaa aku sudah paham hehe, makne kate ble susah nk start, minyak kene bgi flow lebey skit untuk senang nk hidup, then ble da hidup tkan kite nak bg minyak lebih pulak kan, mesti ratio pembakaran dye dah lari. yaaa btol2 abam conan, aku rase kes aku angin tk ckup kot, sbb minyak aku rase dah ckup dah,

aku rasa kalau nak explain agak complecated skit kot....

time sejuk @ pagi2 nk start @ baru nk start time enjin sejuk :

- minyak tak cukup support, bila tarik choke minyak rich skit so baru leh idup....lama2 bila dah mula panas semua part mula kembang then minyak dah optimum....so minyak terlampau rich sampai enjin mati....


time enjin panas :

- pembakaran dah stable,so bila tarik choke jadi rich....so enjin mula bobok sebab minyak lebih...last2 mati..
- kalau tarik choke tetiba enjin makin tinggi, sama ada minyak memang tak cukup sebelumnya atau angin tak cukup....gitu la lebih kurang..

ni dari apa yang aku alami....orang len ,lain ragamnya... Wink
Back to top Go down
tupai comel
Pegawai Kadet Kanan


Posts : 1677
Join date : 22/12/2009
Age : 27
Location : Segamat ShahAlam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Tue May 10, 2011 6:43 pm

housemate aku pakai lc..katanye rxz tunduk pon tak dpt kejar die..wakakaka...
Back to top Go down
komi
Bintara Muda


Posts : 593
Join date : 14/09/2009
Age : 30
Location : Bukit Katil, Melaka

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Tue May 10, 2011 6:46 pm

tupai comel wrote:
housemate aku pakai lc..katanye rxz tunduk pon tak dpt kejar die..wakakaka...

ala tc...moto ko kalo kips pon x terkejar kan...maklum la antara moto paling laju dlm community...hehehe.
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Tue May 10, 2011 8:08 pm

PERSOALAN AKU LAK..
lme dh nk tanye tp x tertanye..moto aku pakai carb rxz..
ble lame x start (contoh mase nk start pagi2) , klu tarik minyak nk gerak moto bobok..kne biar idle lme sket atau main2 minyak baru ok..stended ke camni?
Back to top Go down
tupaijet_junior
Laskar Kelas I


Posts : 161
Join date : 24/04/2010
Location : Petaling Jaya

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Tue May 10, 2011 9:41 pm

Conan Edogawa wrote:
ala...relaks2 je tupaijet_junior....laju2 pun sampai depan jer...bukan sampai atas pun....

yang penting standard men spoket pun dah boleh folo....tu belum mod lagi tu....

(senasib ngn tupaijet aku...standard wat gi kerja jer....)


x sangke motot laici yg senyap2 tu..,
pas ni x bole pndang sblah mate....keh3x...
hakh3x...ade gk yg senasib...

pas ni nak try guna taya maxxis 70/90 dpn n blkg lah...,
plan setahun lgi utk krgkan beban kat tupai maroon ksygn ni...,
pastu menten saiz spoket skrg ni...,

mana tau jadi ringan = lagi jimat myk + top speed betambah...,
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Tue May 10, 2011 9:53 pm

unknownh wrote:
PERSOALAN AKU LAK..
lme dh nk tanye tp x tertanye..moto aku pakai carb rxz..
ble lame x start (contoh mase nk start pagi2) , klu tarik minyak nk gerak moto bobok..kne biar idle lme sket atau main2 minyak baru ok..stended ke camni?
stended karb z memg gtu..lbh2 kalo jarum stended
Back to top Go down
Conan Edogawa
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 21/03/2011
Location : JB-Pasir Gudang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Tue May 10, 2011 11:08 pm

unknownh wrote:
PERSOALAN AKU LAK..
lme dh nk tanye tp x tertanye..moto aku pakai carb rxz..
ble lame x start (contoh mase nk start pagi2) , klu tarik minyak nk gerak moto bobok..kne biar idle lme sket atau main2 minyak baru ok..stended ke camni?

macam angin tak cukup jer...tak pun minyak tak cukup..

kalau bobok tu biasa simptom2 minyak tak cukup atau ngam2...

kalau minyak cun tapi kene highremp mungkin angin kurang....

just teori...kene try and error gak
Wink
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 12:21 am

bobok bukan minyak lebih ke?
Back to top Go down
Conan Edogawa
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 21/03/2011
Location : JB-Pasir Gudang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 12:58 am

minyak lebih pun boleh jadi bobok gak...
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 1:30 am

salam. sblm ni moto aku ssh nak start,kdg2 mati enjin kat trafik light. Tukar plug,ok kejap. Dalam hari yang sama slps tkr plug, dia xnak hdp plak. pagi esk aku try start, dapat. Pastu bt hal plak. Aku pn setting carb sdiri,xmau jgk. Esknya plak try start,dapat n aku trus g kdai cuci karb. Lps cuci, pomen test hdp. kali kedua xnak hdp gak. Cek tgk api plug, tarak. Masa tu aku pki stromberg. Jd kitaorang igt sb cik stromberg la. Tanggalkn strombeg n ada api plug. Hepi la aku. Malam tadi nk kluar xnak hdp. adeh

Sapa2 yg tau knapa. Apa punca api plug,kejap ada kejap xde. Mcm biskut chipsmore. Coil plug?? kpala kabel plug? sshnya moto baru 6500km,bergetah lagi
Back to top Go down
mangketey
Laskar Kelas I


Posts : 119
Join date : 09/09/2010
Age : 26
Location : Kerteh,terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 2:16 am

unknownh wrote:
PERSOALAN AKU LAK..
lme dh nk tanye tp x tertanye..moto aku pakai carb rxz..
ble lame x start (contoh mase nk start pagi2) , klu tarik minyak nk gerak moto bobok..kne biar idle lme sket atau main2 minyak baru ok..stended ke camni?

mu try wt besr pilot atau wt kecik sket angin..
Back to top Go down
http://man_rempitkerteh@yahoo.com
mangketey
Laskar Kelas I


Posts : 119
Join date : 09/09/2010
Age : 26
Location : Kerteh,terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 2:19 am

ajizaimi wrote:
salam. sblm ni moto aku ssh nak start,kdg2 mati enjin kat trafik light. Tukar plug,ok kejap. Dalam hari yang sama slps tkr plug, dia xnak hdp plak. pagi esk aku try start, dapat. Pastu bt hal plak. Aku pn setting carb sdiri,xmau jgk. Esknya plak try start,dapat n aku trus g kdai cuci karb. Lps cuci, pomen test hdp. kali kedua xnak hdp gak. Cek tgk api plug, tarak. Masa tu aku pki stromberg. Jd kitaorang igt sb cik stromberg la. Tanggalkn strombeg n ada api plug. Hepi la aku. Malam tadi nk kluar xnak hdp. adeh

Sapa2 yg tau knapa. Apa punca api plug,kejap ada kejap xde. Mcm biskut chipsmore. Coil plug?? kpala kabel plug? sshnya moto baru 6500km,bergetah lagi

biar btol ader mslh dh mto ko..bru lgi tuh..cmnih..ko try tukr cdi ngn kwn2 ko yg pkai 125z jgk..cube tgk okey ker x?klu okey jer mkne nyer cdi yg jem..klu x okey jgk ko kne cek coil dlm magnet..sbb kt ctu coil utama dier..klu kt ctu jem,sume akn jdi gler..biaser simptom nih tyme enjin sjuk boleh idup,tpi bler enjin pns x idup..kne tggu enjin sjuk blk bru idup..
Back to top Go down
http://man_rempitkerteh@yahoo.com
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 9:52 am

ajizaimi wrote:
salam. sblm ni moto aku ssh nak start,kdg2 mati enjin kat trafik light. Tukar plug,ok kejap. Dalam hari yang sama slps tkr plug, dia xnak hdp plak. pagi esk aku try start, dapat. Pastu bt hal plak. Aku pn setting carb sdiri,xmau jgk. Esknya plak try start,dapat n aku trus g kdai cuci karb. Lps cuci, pomen test hdp. kali kedua xnak hdp gak. Cek tgk api plug, tarak. Masa tu aku pki stromberg. Jd kitaorang igt sb cik stromberg la. Tanggalkn strombeg n ada api plug. Hepi la aku. Malam tadi nk kluar xnak hdp. adeh

Sapa2 yg tau knapa. Apa punca api plug,kejap ada kejap xde. Mcm biskut chipsmore. Coil plug?? kpala kabel plug? sshnya moto baru 6500km,bergetah lagi
try check semua wayering la...drpd magnet smp coil...tkt ada yg tercabut...xpon try cdi n coil...benda bru pon xmustahil akn rosak walaupon original...
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 9:54 am

Conan Edogawa wrote:
unknownh wrote:
PERSOALAN AKU LAK..
lme dh nk tanye tp x tertanye..moto aku pakai carb rxz..
ble lame x start (contoh mase nk start pagi2) , klu tarik minyak nk gerak moto bobok..kne biar idle lme sket atau main2 minyak baru ok..stended ke camni?

macam angin tak cukup jer...tak pun minyak tak cukup..

kalau bobok tu biasa simptom2 minyak tak cukup atau ngam2...

kalau minyak cun tapi kene highremp mungkin angin kurang....

just teori...kene try and error gak
Wink
bukan bobok minyak lebih ni...ni mcm pulas trotle,motor jd blow..time enjin sejuk pyh nk jln,=angin lebih...hik3...
Back to top Go down
tupai comel
Pegawai Kadet Kanan


Posts : 1677
Join date : 22/12/2009
Age : 27
Location : Segamat ShahAlam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 11:27 am

Conan Edogawa wrote:
unknownh wrote:
PERSOALAN AKU LAK..
lme dh nk tanye tp x tertanye..moto aku pakai carb rxz..
ble lame x start (contoh mase nk start pagi2) , klu tarik minyak nk gerak moto bobok..kne biar idle lme sket atau main2 minyak baru ok..stended ke camni?

macam angin tak cukup jer...tak pun minyak tak cukup..

kalau bobok tu biasa simptom2 minyak tak cukup atau ngam2...

kalau minyak cun tapi kene highremp mungkin angin kurang....

just teori...kene try and error gak
Wink

nk tau moto tu setting ngam tak ngam senang je..
tarik jela..kalau tarik tp bobok gile tu...mnyk lebih sgt..angin kurang..
bile engine da panas tu laen cite sbb ratio fuel-air tu da sebati..
ni bercakap time engine sejuk..
kalau bro tak caye..try cabut kotak angin..
setting carb yg sama..tp angin lebih..
tarik smooth je..tak rasa bobok pon..
kalau bobok jgk..mnyk lebih sgt la tu..

p/s: bercakap berdasarkan pengalaman la..
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 1:07 pm

yi_tupaijek01 wrote:
stended karb z memg gtu..lbh2 kalo jarum stended
gane ni yie?byk ngat khilaf ea..ingatkan kes carb z mmg stended gtu pasal z kwn aku mmg gtu pun..
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 2:07 pm

unknownh wrote:
yi_tupaijek01 wrote:
stended karb z memg gtu..lbh2 kalo jarum stended
gane ni yie?byk ngat khilaf ea..ingatkan kes carb z mmg stended gtu pasal z kwn aku mmg gtu pun..

same ngan mto aku jd gini..aku pun xtau knp..kalo sbelum nk jln, biar lame skit pnas enjin dlm 4-5minit ke..kalo xnk tunggu, rem2 skit pastu lps clucth cam biase..
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 2:40 pm

unknownh wrote:
yi_tupaijek01 wrote:
stended karb z memg gtu..lbh2 kalo jarum stended
gane ni yie?byk ngat khilaf ea..ingatkan kes carb z mmg stended gtu pasal z kwn aku mmg gtu pun..
xboh jg gtu asoh je jarum tu..hak3..tp ada jgk ckt..cktttttttttt jela..normal la tu....diameter dh besar,..angin masuk lebih.air fuel ratio bertambah ......<----pendpt sekebun kubis je..pglman sndri jgk la...hik3
Back to top Go down
EjanNiz
Laskar Muda


Posts : 56
Join date : 10/05/2011
Age : 22
Location : Semenyih/Kajang/Cheras/Balakong

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 2:58 pm

Harga Coverset original warna maroon red brape rat ek?
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Wed May 11, 2011 3:23 pm

err maroon red ke maroon hitam hehe, tpi kalo nk orin HYL sungei bulohnye dlm 300 dpt dah, sticker plak Rm100, tpi kalo crik kt sparepart murah je, rm200 dah bleh dpt dah
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V15   Today at 4:07 pm

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V15
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: