.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V14

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Next
AuthorMessage
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Sun Apr 24, 2011 12:50 am

lebih kurang la, kadang dye murah kt situ, dye tarik plak kt sni haha
Back to top Go down
Man4822
Bintara Muda


Posts : 511
Join date : 24/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Sun Apr 24, 2011 12:56 am

nurkaye_akmal wrote:
lebih kurang la, kadang dye murah kt situ, dye tarik plak kt sni haha
haha
betul2
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Sun Apr 24, 2011 1:20 am

nurkaye_akmal wrote:

*kalau DIY*
4 btg stud thread baru skali ngan skru RM 48 (1 btg RM12) ===> +rm10 sbtg
top gasket Rm12 (tembaga) ===> rm5
servis blok ngan carb RM 25 ===> gasket blok n ekzos rm3
plug baru RM 2.50 ===> biase 4-5hengget.. jgn kne cap ayam suda. hehe..

spoket tukar sbb tk ngam RM 20 (brand RKM)
tukaq tayar duro, tapi tayar second jer tp kene upah gak haha RM 5

RM 112

hasilnye memang sedap la bawak nyer

tapi persoalan dye, adakah harga ini standard di kawasan2 anda

tyr duro tu condition ok lg ke..?
brape tokey tu kire?
hmm,
apepn kalo ade tools basic leh DIY n jimat sket.
hehehe...

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
Man4822
Bintara Muda


Posts : 511
Join date : 24/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Sun Apr 24, 2011 1:27 am

Ultra-Z wrote:
nurkaye_akmal wrote:

*kalau DIY*
4 btg stud thread baru skali ngan skru RM 48 (1 btg RM12) ===> +rm10 sbtg
top gasket Rm12 (tembaga) ===> rm5
servis blok ngan carb RM 25 ===> gasket blok n ekzos rm3
plug baru RM 2.50 ===> biase 4-5hengget.. jgn kne cap ayam suda. hehe..

spoket tukar sbb tk ngam RM 20 (brand RKM)
tukaq tayar duro, tapi tayar second jer tp kene upah gak haha RM 5

RM 112

hasilnye memang sedap la bawak nyer

tapi persoalan dye, adakah harga ini standard di kawasan2 anda

tyr duro tu condition ok lg ke..?
brape tokey tu kire?
hmm,
apepn kalo ade tools basic leh DIY n jimat sket.
hehehe...
kalo DIY mmg jimat.. hati pun puas.

bagi yang x cukup tools tu, boleh la ke hardware yang berdekatan.

DIY boleh menjimatkan kos anda.
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Sun Apr 24, 2011 7:09 am

ha'ah kalo DIY memang lagi jimat la aku rase, tpi skang tgah time2 nk exam la, jadi tk sempat la nk buat sendiri, lagipun tk berapa pandai sgt nk DIY, yang simpe2 bleh la haha, tayar duro tu dye kira RM 15 jer haha, tpi bunge cun lagi, plug pkai NGK r nye
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Sun Apr 24, 2011 9:43 am

nurkaye_akmal wrote:
ha'ah kalo DIY memang lagi jimat la aku rase, tpi skang tgah time2 nk exam la, jadi tk sempat la nk buat sendiri, lagipun tk berapa pandai sgt nk DIY, yang simpe2 bleh la haha, tayar duro tu dye kira RM 15 jer haha, tpi bunge cun lagi, plug pkai NGK r nye
xpe2..mase itu emas..nt ada ms boley la diy..kdg2 nk diy tgk tmpt jgk...ada tmpt mcm mls je nk diy..hahahah
Back to top Go down
Conan Edogawa
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 21/03/2011
Location : JB-Pasir Gudang

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Sun Apr 24, 2011 1:53 pm

plug tu rasa macam murah jer.....tapi takperla....rezeki..

kalau DIY murah,tapi tenaga kene keluarkan....

kalau Kedai,badan tak penat..tapi duit lak kene korban,....

semua ada pro n kontra....pandai2 la menilai..

aku setakat ni tak penah hantar kedai...semua DIY...hantar kedai pun kalau nak renew insurans...roadtax buat kat JPJ sendiri....on the spot terus dapat.... Smile

bagi aku buat sendiri ni boleh cermat2.....lagi pulak dapat asah bakat....ada advanture skit... hihi...
Back to top Go down
malaon7
Laskar Muda


Posts : 76
Join date : 08/11/2010
Age : 25
Location : shah alam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 1:06 pm

geng.. nak tanyew nih.. lari topik sket.. meter moto kitew nih ringan sangat kew?? aku test ngan belang soh ikot sebelah.. meter aku out n putus.. (tali meter paru tukar petang.. malam dah putus.. sial!!) tapi meter diew baru 138 cam 2 lah.. yg rxz pulak 180.. manew yg betul nih??
Back to top Go down
Man4822
Bintara Muda


Posts : 511
Join date : 24/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 1:24 pm

malaon7 wrote:
geng.. nak tanyew nih.. lari topik sket.. meter moto kitew nih ringan sangat kew?? aku test ngan belang soh ikot sebelah.. meter aku out n putus.. (tali meter paru tukar petang.. malam dah putus.. sial!!) tapi meter diew baru 138 cam 2 lah.. yg rxz pulak 180.. manew yg betul nih??
kenapa pelik tu?? belang 138 km/h tu duk sebelah ko ke?? belakang ko??
rxz tu betul ke 180 km/h??

x silap aku, meter z kalo sampai tahap tu, mmg laju dah.

belang pon kena tinggal.
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 2:05 pm

belang tu sembang la tu....ke ko dpt baca meter dia?
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 2:26 pm

haha aku tk pecaye la, jauh kot beza dye, meter 125z dah 180 tp belang baru 138, haaa mcm tk logik ger, kalo kurang dlm 10km/h tu bleh la lagi
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 2:42 pm

kira logik lar tu..belang digital kan?....member aku moto out meter tp bila guna meter racingbay bro bujang(yg 260km/j tu)..nak dapt 160 pun payah..hehehe..
so 125z out meter lebih kurang 140-150km/j je..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Man4822
Bintara Muda


Posts : 511
Join date : 24/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 2:48 pm

devilmeasha wrote:
kira logik lar tu..belang digital kan?....member aku moto out meter tp bila guna meter racingbay bro bujang(yg 260km/j tu)..nak dapt 160 pun payah..hehehe..
so 125z out meter lebih kurang 140-150km/j je..
140-150 meter 125z, sama dengan 120 meter biasa jela?
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 3:03 pm

ni result yg pnah ak test pakai gps nokia...

meter 1st model yg ptama: 170km/h 125z=127km/h gps...
meter 1st model ke dua: 165km/h 125z=125 km/h gps...
meter skala: 160km/h 125z=124 km/h gps...
120km/h 125z=80 km/h gps...


ni result yg ak pnah test...tak perlu ptikaikan....
lain moto lain result...byk sgt faktor yg bleh ralatkn meter analog ni...kui3~ Very Happy
Back to top Go down
Man4822
Bintara Muda


Posts : 511
Join date : 24/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 3:07 pm

babet wrote:
ni result yg pnah ak test pakai gps nokia...

meter 1st model yg ptama: 170km/h 125z=127km/h gps...
meter 1st model ke dua: 165km/h 125z=125 km/h gps...
meter skala: 160km/h 125z=124 km/h gps...
120km/h 125z=80 km/h gps...


ni result yg ak pnah test...tak perlu ptikaikan....
lain moto lain result...byk sgt faktor yg bleh ralatkn meter analog ni...kui3~ Very Happy
betul tu..
citarasa masing2.. hehe
Back to top Go down
malaon7
Laskar Muda


Posts : 76
Join date : 08/11/2010
Age : 25
Location : shah alam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 5:22 pm

Man4822 wrote:
malaon7 wrote:
geng.. nak tanyew nih.. lari topik sket.. meter moto kitew nih ringan sangat kew?? aku test ngan belang soh ikot sebelah.. meter aku out n putus.. (tali meter paru tukar petang.. malam dah putus.. sial!!) tapi meter diew baru 138 cam 2 lah.. yg rxz pulak 180.. manew yg betul nih??
kenapa pelik tu?? belang 138 km/h tu duk sebelah ko ke?? belakang ko??
rxz tu betul ke 180 km/h??

x silap aku, meter z kalo sampai tahap tu, mmg laju dah.

belang pon kena tinggal.


kawan.. belang memang laju kalu dah modi diew nyew cam, api n karburator diew..
Back to top Go down
malaon7
Laskar Muda


Posts : 76
Join date : 08/11/2010
Age : 25
Location : shah alam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 5:23 pm

babet wrote:
belang tu sembang la tu....ke ko dpt baca meter dia?


diew cakap..
Back to top Go down
malaon7
Laskar Muda


Posts : 76
Join date : 08/11/2010
Age : 25
Location : shah alam

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 5:26 pm

lagi satu.. hahahaha.. cam new nak kasi meter berat ek? hahahaha
Back to top Go down
fareez91
Pegawai Waran II


Posts : 1192
Join date : 22/06/2009
Age : 25
Location : teluk intan to tg malim to ipoh to bt gajah

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 6:03 pm

Assalam.. aku na tnya nih.. btol kn thread nie??hee...
klau pkai carb z,bw bawah 100km/h mmg semput ke??
ke bole setting ngam2 kasi ta semput??
moto mmg stnded bangang(blok lngsung xpnah bkak da 5 taun).
just pkai ejoz stnded buang srang tgh..
suggest ntuk minjet n pilot bpa ea??
aku bkn jnis merembat,just suka kelajuan bila long distance.hahaha..
saja na sdap jln jauh je..
otai2 sila bntu..
br berjinak2 dgn carb z nie..
n aku pkai carb z bosrch..
mj 190,pj 30..
pilot ta set n aku na tukar 22.5..
mj leh trun lg ka???
Back to top Go down
Man4822
Bintara Muda


Posts : 511
Join date : 24/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 6:09 pm

malaon7 wrote:
Man4822 wrote:
malaon7 wrote:
geng.. nak tanyew nih.. lari topik sket.. meter moto kitew nih ringan sangat kew?? aku test ngan belang soh ikot sebelah.. meter aku out n putus.. (tali meter paru tukar petang.. malam dah putus.. sial!!) tapi meter diew baru 138 cam 2 lah.. yg rxz pulak 180.. manew yg betul nih??
kenapa pelik tu?? belang 138 km/h tu duk sebelah ko ke?? belakang ko??
rxz tu betul ke 180 km/h??

x silap aku, meter z kalo sampai tahap tu, mmg laju dah.

belang pon kena tinggal.


kawan.. belang memang laju kalu dah modi diew nyew cam, api n karburator diew..
aku tahu laju,, belang double cam maaa
Back to top Go down
hery kery
Laskar Kanan


Posts : 246
Join date : 16/09/2010
Age : 28
Location : butterworth

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Mon Apr 25, 2011 9:59 pm

mR.nobita wrote:
hery kery wrote:
tnye sket..... dlu da ovehl mto... kdai 2 gne myk enjen jetron...yg mne x thu la.. bru ni tka myk enjen...myk jd wrna klabu cerah..x pnh tgk lak aku...sblm ni itam jer... myb mmg cm 2 kot.. so x ksh la..aku gne cstrol la....gne 2 hri,pastu aku de tgk rmai gne shell remula r3x.. so nk try..bke2 tgk myk 2 da jd wrna klabu cerah jgk..bru 2 hri tukar... norml ke??? slalu aku dok tuka cm nk itm glap..ni klabu...cm sntan pekat pon ada..help2

biasa nye myk tu jd wrna keroh sbb ad air msuk dlm enjin...
nk cuci tu.. kne 2 3 kali tukar.. baru normal blk..
pstu kne cek kt tmpt2 yg air mudah msuk..
cnthnye tutup myk hitam tu..

myb kot..de tgk cmpo nagn air..ades...
Back to top Go down
najmimecha
Laskar Kanan


Posts : 331
Join date : 24/01/2011
Location : BandarTasikSelatan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Tue Apr 26, 2011 9:56 am



soda ni ke yg korang gne utk cuci ekzos...?????ak g kdai rncit tnya serbuk soda, lps tu die tnjuk yg ni...sthu ak ni srbuk soda yg orng wat kek...
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Tue Apr 26, 2011 10:04 am

soda tu dh betul..tp bikarbonat tu yg salah...
yg betulnya Natrium hidroksida (sodium hidroksida)...mmg tak sama langsung dgn baking soda..

Natrium hidroksida
Natrium bikarbonat

tak jumpa sodium hidroksida ni, ada jer alternatif lain yg blh guna utk cuci ekzos tu..

_________________
set skru allenkey chrome utk 125z<--klik jer
Back to top Go down
bender
Bintara Muda


Posts : 452
Join date : 16/11/2010
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Tue Apr 26, 2011 10:38 am

soda utk cuci ezos salunye org jual kat kedai2 hardware kan? bukan kdai runcit..
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Tue Apr 26, 2011 11:02 am

btol2 slalu nye carik kt kedai hardware la, ala soda tu bukan mahal mane pun, RM 3.00 je aku beli hari tu
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V14   Today at 4:50 pm

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V14
View previous topic View next topic Back to top 
Page 14 of 16Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: