.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Do It Yourself - (D.I.Y)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
Serigala Angin
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 27/05/2012

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Jun 09, 2012 8:20 pm

unknownh wrote:
bukak cover belah kanan tu,bakul lagi.senang citer,bukak bende yang leh jd halangan untuk bukak suis tu.pastu,cabut je la.pakai screwdriver atau spanar.part wayar tu,klu yang same dengan yang asal ,masuk je la.
gitu jgk ntuk kunci seat

ade step by step dia tak kalo ade gambar cara bukak lagi bagus. kita org baru blajaq bawak moto tupai ni byk benda tak tau lagi. study study study study
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Jun 12, 2012 10:04 pm

Serigala Angin wrote:

ade step by step dia tak kalo ade gambar cara bukak lagi bagus. kita org baru blajaq bawak moto tupai ni byk benda tak tau lagi. study study study study
KALAU,KALAU aku rajin la,aku buat la jugak ntuk forum nih.
tapi,nset aku snri pun xde kamera,ni skrg pun nga rosak.sminggu xde kontek sapa2.sedih tul Sad
Back to top Go down
Serigala Angin
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 27/05/2012

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Jun 13, 2012 8:13 am

tu tanda dia minta nset baru la tu
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Jun 13, 2012 10:40 pm

unknownh wrote:
Serigala Angin wrote:

ade step by step dia tak kalo ade gambar cara bukak lagi bagus. kita org baru blajaq bawak moto tupai ni byk benda tak tau lagi. study study study study
KALAU,KALAU aku rajin la,aku buat la jugak ntuk forum nih.
tapi,nset aku snri pun xde kamera,ni skrg pun nga rosak.sminggu xde kontek sapa2.sedih tul Sad

minta en. serigala angin sponsor tepon
Back to top Go down
Serigala Angin
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 27/05/2012

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Jun 14, 2012 7:39 am

erk...
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Jun 14, 2012 1:28 pm

yes!!
dah dapat nset baru smlm.hahaha.tapi camera vga je.amik gamabar nampak x nampak gak.
Back to top Go down
Serigala Angin
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 27/05/2012

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Jun 14, 2012 9:16 pm

cantik... leh la upload tutorial nak tukar kunci ke kunci nazi nanti. lagi satu kunci nazi ni bpe rm ek..
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Fri Jun 15, 2012 4:37 am

aku x pakai nazi.aku pakai # punye
Back to top Go down
Serigala Angin
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 27/05/2012

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Fri Jun 15, 2012 9:04 am

mana lagi elok # dgn nazi atau ade yg lagi bagus dari 2 ni. n bpe lak harga dia beb.
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Jun 16, 2012 2:45 am

aku bli aku dlu rm70 camtu a.slain nazi nga #,aku x tau la
Back to top Go down
Serigala Angin
Laskar Muda


Posts : 33
Join date : 27/05/2012

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Jun 16, 2012 9:46 pm

sepengetahuan bro unknownh mana lagi elok antara dua kunci tu. aku baca dlm blog (blog indon) ramai yang kata jenis nazi ni bagus. tapi tak tau la otai unknownh punya persepsi lak camne?
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Aug 23, 2012 7:32 pm

mintak maaf x prasan post bro.sebab ambe pun org x byk pengetahuan,xleh nak kate la yg mane lagi bagus tu.

Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Oct 01, 2012 12:26 am

DIY hilangkan calar pada Lens Flasher aka Cover Signal

Barang2 yang diperlukan:-
1. Masking tape (tape kertas)
2. Kertas pasir grit 240, 320, 1000, 2000. (boleh didapati di hardware)
3. Sedikit air.
4. Polishing compound (polish kereta biasa2.)
5. Kain buruk.(lembut seperti kain t-shirt)


Cover signal yang calar.


Lagi gambar cover signal


1st, tapekan keliling kawasan calar untuk melindungi kawasan
lain dari terjejas.


2. Mula gosok dengan kertas pasir grit 240 untuk ratakan permukaan calar yang kasar,
seterusnya gunakan kertas pasir grit 320 untuk menghaluskan lagi permukaan.
Pastikan permukaan rata dan tiada calar yang dalam.


3. Basahkan kertas pasir grit 1000 dan permukaan cover,
gosok sampai agak2 licin. Masking tape dah boleh cabut.


Ready untuk next step.


4. Ulang langkah nombor 3 dengan menggunakan kertas pasir grit 2000 bersama air.
Gosok sehingga licin. Kemudian bilas dengan air dan keringkan.


5. Letak sedikit polish kereta dan gosok dengan kain dalam gerakan bulatan (circular motion).


Jika masih terdapat calar2 halus, ulang langkah 5.


Hasilnya.





Selamat mencuba! & TQ for viewing Wink


* Kaedah ini juga boleh digunakan untuk merawat lampu hadapan kereta plastik yang kekuningan dan kusam, kertas pasir yang digunakan hanya grit 1000 dan 2000 sahaja.

*** AMARAN - SEGALA RISIKO ADALAH ATAS TANGGUNGAN ANDA SENDIRI
Back to top Go down
125z ganu
Laskar Kelas I


Posts : 164
Join date : 31/10/2011
Location : Kelate-Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Oct 01, 2012 10:54 pm

perghhhh....nice info!!!
Back to top Go down
softoperator
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 699
Join date : 12/01/2010
Age : 27
Location : kl

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Oct 02, 2012 1:42 am

terbaek la letak_pisang...

_________________
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Oct 02, 2012 2:29 pm

cheers terbaik!!
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Oct 02, 2012 8:57 pm

ada sesiapa yg boleh ajar ak buka tayar depan tak? ak nak tukar mudguard tapi tak tahu buka tayar depan
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Oct 03, 2012 9:00 pm

Azeri_conquistador wrote:
ada sesiapa yg boleh ajar ak buka tayar depan tak? ak nak tukar mudguard tapi tak tahu buka tayar depan

hehe biar btol bro, senang je care dye, standard la kan, aku dlu pon tk tahu ape2 hehe, aku tk ingat la plak size dye brape, ko bukak je nut kt sap tayar depan tu, bukak nut, tarik batang sap keluar, then cabut tayar slow2 dari btg fork tu, washer2, nut ngan btg sap letak kt tempat tk bepasir sbb bende tu berminyak, bile dah melekat ngan pasir t kalo nk ikat nut boleh bg rosak thread, then ko tukar la tayar ker, nk tukar mudguard ke Smile
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Oct 03, 2012 9:01 pm

letak_pisang wrote:
DIY hilangkan calar pada Lens Flasher aka Cover Signal

Barang2 yang diperlukan:-
1. Masking tape (tape kertas)
2. Kertas pasir grit 240, 320, 1000, 2000. (boleh didapati di hardware)
3. Sedikit air.
4. Polishing compound (polish kereta biasa2.)
5. Kain buruk.(lembut seperti kain t-shirt)


Cover signal yang calar.


Lagi gambar cover signal


1st, tapekan keliling kawasan calar untuk melindungi kawasan
lain dari terjejas.


2. Mula gosok dengan kertas pasir grit 240 untuk ratakan permukaan calar yang kasar,
seterusnya gunakan kertas pasir grit 320 untuk menghaluskan lagi permukaan.
Pastikan permukaan rata dan tiada calar yang dalam.


3. Basahkan kertas pasir grit 1000 dan permukaan cover,
gosok sampai agak2 licin. Masking tape dah boleh cabut.


Ready untuk next step.


4. Ulang langkah nombor 3 dengan menggunakan kertas pasir grit 2000 bersama air.
Gosok sehingga licin. Kemudian bilas dengan air dan keringkan.


5. Letak sedikit polish kereta dan gosok dengan kain dalam gerakan bulatan (circular motion).


Jika masih terdapat calar2 halus, ulang langkah 5.


Hasilnya.





Selamat mencuba! & TQ for viewing Wink


* Kaedah ini juga boleh digunakan untuk merawat lampu hadapan kereta plastik yang kekuningan dan kusam, kertas pasir yang digunakan hanya grit 1000 dan 2000 sahaja.

*** AMARAN - SEGALA RISIKO ADALAH ATAS TANGGUNGAN ANDA SENDIRI


damn very nice info bro, memang sgt2 berguna
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Oct 03, 2012 10:41 pm

nurkaye_akmal wrote:
Azeri_conquistador wrote:
ada sesiapa yg boleh ajar ak buka tayar depan tak? ak nak tukar mudguard tapi tak tahu buka tayar depan

hehe biar btol bro, senang je care dye, standard la kan, aku dlu pon tk tahu ape2 hehe, aku tk ingat la plak size dye brape, ko bukak je nut kt sap tayar depan tu, bukak nut, tarik batang sap keluar, then cabut tayar slow2 dari btg fork tu, washer2, nut ngan btg sap letak kt tempat tk bepasir sbb bende tu berminyak, bile dah melekat ngan pasir t kalo nk ikat nut boleh bg rosak thread, then ko tukar la tayar ker, nk tukar mudguard ke Smile

thanks bro Very Happy
Back to top Go down
SAA1729H
Laskar Muda


Posts : 20
Join date : 01/10/2012

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Oct 24, 2012 2:20 pm

letak_pisang wrote:
DIY hilangkan calar pada Lens Flasher aka Cover Signal

Barang2 yang diperlukan:-
1. Masking tape (tape kertas)
2. Kertas pasir grit 240, 320, 1000, 2000. (boleh didapati di hardware)
3. Sedikit air.
4. Polishing compound (polish kereta biasa2.)
5. Kain buruk.(lembut seperti kain t-shirt)


Cover signal yang calar.


Lagi gambar cover signal


1st, tapekan keliling kawasan calar untuk melindungi kawasan
lain dari terjejas.


2. Mula gosok dengan kertas pasir grit 240 untuk ratakan permukaan calar yang kasar,
seterusnya gunakan kertas pasir grit 320 untuk menghaluskan lagi permukaan.
Pastikan permukaan rata dan tiada calar yang dalam.


3. Basahkan kertas pasir grit 1000 dan permukaan cover,
gosok sampai agak2 licin. Masking tape dah boleh cabut.


Ready untuk next step.


4. Ulang langkah nombor 3 dengan menggunakan kertas pasir grit 2000 bersama air.
Gosok sehingga licin. Kemudian bilas dengan air dan keringkan.


5. Letak sedikit polish kereta dan gosok dengan kain dalam gerakan bulatan (circular motion).


Jika masih terdapat calar2 halus, ulang langkah 5.


Hasilnya.





Selamat mencuba! & TQ for viewing Wink


* Kaedah ini juga boleh digunakan untuk merawat lampu hadapan kereta plastik yang kekuningan dan kusam, kertas pasir yang digunakan hanya grit 1000 dan 2000 sahaja.

*** AMARAN - SEGALA RISIKO ADALAH ATAS TANGGUNGAN ANDA SENDIRI

study study study study study study study study study study study study study study study study study
Back to top Go down
ayen_la
Laskar Muda


Posts : 1
Join date : 30/09/2012

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Oct 30, 2012 1:20 am

salam...bro2 sklian bley x bg tips sket pasal:-

1. tnda2 headblock,pistn ptt diservice..dah lama xservis la.hehehe..
2. part kat enjin manakah yg sng rosak...

hrp2 ada bley tolong xplain...mnx maap..bdk bru heheheh

kalu off topic sket sory k,
Back to top Go down
scremo91
Laskar Muda


Posts : 4
Join date : 22/11/2012
Age : 25
Location : sp rAwK

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Nov 22, 2012 11:30 pm

salam.. sy nk wt minyak direct kt 125zr..
nk tnya betul x gambar kt bwh ni cork Kriss110 -+


pasang cork ni kt tangki minyak terus ke?
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sun Nov 25, 2012 12:10 am

yup
btol la tu
Back to top Go down
scremo91
Laskar Muda


Posts : 4
Join date : 22/11/2012
Age : 25
Location : sp rAwK

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Nov 26, 2012 7:01 pm

absolute_ahben wrote:
yup
btol la tu

btl ye..thx.
kalu pasang ni minyak jimat skit tk?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Today at 6:30 pm

Back to top Go down
 
Do It Yourself - (D.I.Y)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 9 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: