.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Do It Yourself - (D.I.Y)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Oct 06, 2011 7:02 pm

nk tanya ni...klau kite bkak carbretor....minyak dan 2t dari wayar tu x keluar kee..
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Oct 06, 2011 7:51 pm

xla.. ni bkn mcm z ex5 n sebgainye..
myak dlm tank kuar sbb ad hose vacum yg tolak mnyak..
vacum tu time enjen hdup.. so enjen xhdup xkuar la mnyak..
2t plak ikut ko pum 2t.. pum 2t xgerak dah tentu ko pnye 2t xkuar... lol! lol!
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Oct 06, 2011 8:09 pm

samporna ccn wrote:
xla.. ni bkn mcm z ex5 n sebgainye..
myak dlm tank kuar sbb ad hose vacum yg tolak mnyak..
vacum tu time enjen hdup.. so enjen xhdup xkuar la mnyak..
2t plak ikut ko pum 2t.. pum 2t xgerak dah tentu ko pnye 2t xkuar... lol! lol!

ohhh....esk stat pojek servise carbretor...hehe
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
pok tokol
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 31/10/2011

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Nov 01, 2011 4:23 pm



mne tempat yg plg sesuai sekali nk cri serbuk soda tue yea?tkt terslh tny tmpt malu je nnti..huhu

Back to top Go down
tupaiberasap
Laskar Muda


Posts : 95
Join date : 10/08/2011
Age : 21
Location : Johor/Skudai/Tmn U

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Nov 01, 2011 7:35 pm

kedai hardware or kedai 2 hengget tk silap .
Back to top Go down
http://facebook.com/tupaiberbeza
pok tokol
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 31/10/2011

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Nov 02, 2011 7:17 am

tupaiberasap wrote:
kedai hardware or kedai 2 hengget tk silap .



ckp je nk serbuk soda diorg fhm ke?kn silap2 diorg plak tny blk,serbuk soda tue binatang ape?ssh nk terangkn nnti.. lol!

Back to top Go down
pok tokol
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 31/10/2011

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Nov 02, 2011 2:06 pm

pok tokol wrote:
tupaiberasap wrote:
kedai hardware or kedai 2 hengget tk silap .



ckp je nk serbuk soda diorg fhm ke?kn silap2 diorg plak tny blk,serbuk soda tue binatang ape?ssh nk terangkn nnti.. lol!


serbuk soda yg digunakan ni serbuk soda yg buat kueh tue ke?soda bikarbonat ke?huhu

Back to top Go down
tupaiberasap
Laskar Muda


Posts : 95
Join date : 10/08/2011
Age : 21
Location : Johor/Skudai/Tmn U

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Nov 02, 2011 7:01 pm

bukan soda buat kueh . tapi soda cam ubat gegat gitu . . .
Back to top Go down
http://facebook.com/tupaiberbeza
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Nov 07, 2011 9:25 pm

erk...tuan mod..DIY aku sal lampu blakang tu,harap bleh la buang/delete..sal ade long term side effect..nanti reflective crome,rumah lampu tu ade kesan hitam lak..
aku taknak a ade yg buat DIY aku tu nanti..rosak je brg moto,mahal2 bli..so harap leh usahakn la..TQ
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Nov 08, 2011 9:34 am

unknownh wrote:
erk...tuan mod..DIY aku sal lampu blakang tu,harap bleh la buang/delete..sal ade long term side effect..nanti reflective crome,rumah lampu tu ade kesan hitam lak..
aku taknak a ade yg buat DIY aku tu nanti..rosak je brg moto,mahal2 bli..so harap leh usahakn la..TQ
seperti yg diminta..
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Feb 04, 2012 3:48 pm

tolong sape2 bg tutorial ntuk DIY tukar clutch plate/tukar spring clutch
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Feb 29, 2012 10:36 pm

kalau bakar xzos nk bagi buang arang23 dalam xzos boleh buat xzos jadi semakin nipis ke?????
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Feb 29, 2012 11:02 pm

Shark pfa wrote:
kalau bakar xzos nk bagi buang arang23 dalam xzos boleh buat xzos jadi semakin nipis ke?????

tak pun.
bila bakar ekzos, yang berubah ialah sifat besi ekzos tu.
bukan makin nipis.
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Mar 01, 2012 2:32 pm

absolute_ahben wrote:
Shark pfa wrote:
kalau bakar xzos nk bagi buang arang23 dalam xzos boleh buat xzos jadi semakin nipis ke?????

tak pun.
bila bakar ekzos, yang berubah ialah sifat besi ekzos tu.
bukan makin nipis.

dari segi bunyi berubah x???....
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
sherlock
Laskar Kanan


Posts : 247
Join date : 07/01/2010
Age : 28
Location : jEnGkAx to BanGi...

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sun Mar 04, 2012 9:45 pm

AMARAN (pendapat nobis)..!!! Laughing

xsyorkn sgt la kalo KITE BAKORKAN AJE ekjoz tupai nie...
ekjoz tupai kite ni with CATALYZER,bkn ekjoz kosong...
lgpon kalo bakor cam xbrape nk efek gak keladak2 dalam 2...
aku lbh prefer pakai soda je..
ley kate KOMPOM bersih la pakai soda nie...

tol ke pendapat aku nie OTAI2...
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sun Mar 04, 2012 10:16 pm

xzos 1st model pakai catylyzer gak ke??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
hyuhuu
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 30/11/2011
Age : 28

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Mar 05, 2012 12:04 am

tmpang tnya..
2ndary switch on/off tu..klu nk start mtr, kna on kn 2-2 switch br ley start ke? nubis psl letrik2 ni..hehe
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Mar 05, 2012 1:04 am

sherlock wrote:
AMARAN (pendapat nobis)..!!! Laughing

xsyorkn sgt la kalo KITE BAKORKAN AJE ekjoz tupai nie...
ekjoz tupai kite ni with CATALYZER,bkn ekjoz kosong...
lgpon kalo bakor cam xbrape nk efek gak keladak2 dalam 2...
aku lbh prefer pakai soda je..
ley kate KOMPOM bersih la pakai soda nie...

tol ke pendapat aku nie OTAI2...

sebenarnye aku rase gune bakar lebih baik kot, sbb kalo bakar ejos memang bleh kate dah kategori bersih tahap gaban dah, memang cair sume keledak2 carbon dalam tu, tapi kalo bakar better belah and masuk sarang baru, baru sedap balik, kalo gune soda pon okay, tpi aku rase soda/acid tk bersih habis kt dalam ejos tu sbb kebanyakan soda yg jual kt kedai tu tk berape kuat sangat detergency dye, mungkin akan dapat buang carbon2 dlm ejos tu, tpi bukan boleh sampai bersih la. kalo perasaan lepas gune soda, bile kite goncang ejos mesti ade bunyi serdak2 carbon yang tk lepas keluar. nk sedap lagi beli ejos baru wakakkakaka
Back to top Go down
hyuhuu
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 30/11/2011
Age : 28

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Mar 05, 2012 7:52 pm

at last..settle gk aku ny DIY psl 2ndary switch.. credit to SONa...
tqvm..feel safe n secure hehe..
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Mar 05, 2012 10:38 pm

nurkaye_akmal wrote:
sherlock wrote:
AMARAN (pendapat nobis)..!!! Laughing

xsyorkn sgt la kalo KITE BAKORKAN AJE ekjoz tupai nie...
ekjoz tupai kite ni with CATALYZER,bkn ekjoz kosong...
lgpon kalo bakor cam xbrape nk efek gak keladak2 dalam 2...
aku lbh prefer pakai soda je..
ley kate KOMPOM bersih la pakai soda nie...

tol ke pendapat aku nie OTAI2...

sebenarnye aku rase gune bakar lebih baik kot, sbb kalo bakar ejos memang bleh kate dah kategori bersih tahap gaban dah, memang cair sume keledak2 carbon dalam tu, tapi kalo bakar better belah and masuk sarang baru, baru sedap balik, kalo gune soda pon okay, tpi aku rase soda/acid tk bersih habis kt dalam ejos tu sbb kebanyakan soda yg jual kt kedai tu tk berape kuat sangat detergency dye, mungkin akan dapat buang carbon2 dlm ejos tu, tpi bukan boleh sampai bersih la. kalo perasaan lepas gune soda, bile kite goncang ejos mesti ade bunyi serdak2 carbon yang tk lepas keluar. nk sedap lagi beli ejos baru wakakkakaka

tu dia...otai xzos dah sampai.....msk cuti ni....dah nk stat projek cuci xzos.....kalau nk bakar...aq ambk minyak pertol...tuang dalam xzos pas tu pusing2 xzos tu agak2 minyak dah rata dalam xzos tu pas tu gantung dan bakar....ok x cara ni???
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
hyuhuu
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 30/11/2011
Age : 28

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Mar 07, 2012 12:52 am

asyik psl ekjos je da page 8 da..huhu..
tukar lh plak psl len..heheh Sleep
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Mar 07, 2012 8:44 am

hehe selalunye orang campak je dalam api tgh2 menjulang tu hahaks, tpi jgn lame plak, kang cair ngan besi2 ejos tu skali haha
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Mar 07, 2012 9:40 pm

kalau nk servis pump brake,sebaiknye gune ape?
1.petrol
2.minyak brake
3.WD-40
4.air
5.kertas pasir(gosok kat piston pump tu)

rasenye pump brake ni macam selalu dipandang sambil lewa.jnji boleh pakai..kadang2 nk kene servis gak..
ade yg penah wat x?
Back to top Go down
sherlock
Laskar Kanan


Posts : 247
Join date : 07/01/2010
Age : 28
Location : jEnGkAx to BanGi...

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Mar 07, 2012 9:50 pm

ooooo,camtu erkkk...
tapi akmal,campak dalam api xefek pape ke kt stopper2 dlm ekjoz 2...???
Back to top Go down
adeqyana
Laskar Kelas I


Posts : 133
Join date : 05/12/2011

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Mar 08, 2012 11:43 pm

salam semua member2 malaysian 125z community..aku ada sedikit persoalan ni ttg piston..mcm gbr ni ka yg d katakan piston calar??td aku buka blok aku,tgok2 piston dah jd mcm ni..blok pun calar juga..so kna tukar piston la ni kn?? blok mcm mana?? apa punca piston calar?? setahu aku xpernah motor aku ni jem..
[img] [/img]
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Today at 6:28 pm

Back to top Go down
 
Do It Yourself - (D.I.Y)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: