.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Do It Yourself - (D.I.Y)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Thu Sep 08, 2011 11:56 pm

baek ko sumbat blik je hdung b*b* tu.. heheeh...
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Fri Sep 09, 2011 9:17 am

samporna ccn wrote:
baek ko sumbat blik je hdung b*b* tu.. heheeh...

hdung b**b tu dh ilang lrr...sbab tu aq buat mcm nii...hjua99
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
tupai comel
Pegawai Kadet Kanan


Posts : 1677
Join date : 22/12/2009
Age : 27
Location : Segamat ShahAlam

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Fri Sep 09, 2011 2:10 pm



ah..sudah..sudah..tanpa berlengah masa lagi..
disini sy ade DIY utk dikongsi bersame..lu langsi lu mati..

ape yg diperlukan ialah..bracket pump disc belakang..local kt kedai dlm rm20-rm25..
ini die..



kemudian..kite cuba try test pasang dulu..
terbalikkan ke bawah..hal ini adalah untuk buat ukuran secukup rasa..
blocker perlu ditambah supaya bracket tu tak gerak2..
ini contoh..



potong part kale merah tu..pastu gunekan part itu untuk wat blocker seperti yg kale biru...
aish..cane nk ckp ni..
tgk jela mcm ni..


upah welding..dlm rm5 - rm12..pastikan welding elok2 ye..

pastu hasilnya..

jadilah cubprix pump disc..



saje2 je mekap2 mcm ni..nmpk laen dari yg laen..
brake je mcm cubprix tp speed biase2 je..ha3..
selamat mencuba dan beramal..


Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Fri Sep 09, 2011 3:35 pm

ohh mcm tuu....klau upah abg Tupai Cute buat brp ingit???....ade discount 90% ke??
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Fri Sep 16, 2011 9:17 pm

harap mod bleh buang DIY aku yg "DIY Lampu Belakang"
memang nyala cam ori tapi ade kesan sampinga jangka panjang..
nanti reflective crome dalam sarang lampu blakang tu ade kesan hitam lak..rosak saran tu je nanti..
pesanan penaja:beli je lampu led ganti almpu ori..harga dah dekat sama dengan yang ori tapi led punya lg tahan lame..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Sep 17, 2011 10:51 am

unknownh wrote:
harap mod bleh buang DIY aku yg "DIY Lampu Belakang"
memang nyala cam ori tapi ade kesan sampinga jangka panjang..
nanti reflective crome dalam sarang lampu blakang tu ade kesan hitam lak..rosak saran tu je nanti..
pesanan penaja:beli je lampu led ganti almpu ori..harga dah dekat sama dengan yang ori tapi led punya lg tahan lame..

oo xleh guna marker la. Lampu led???
Back to top Go down
NCH_KU
Bintara Muda


Posts : 524
Join date : 19/06/2010
Location : gemencheh

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Sep 17, 2011 4:29 pm

[img] [/img]

memang terang pakai lampu led ni..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Sep 17, 2011 5:39 pm

wah cantik. dia macam mentol biasa cuma ada led dlm tu?? kdai sparepart moto ada jual?
Back to top Go down
NCH_KU
Bintara Muda


Posts : 524
Join date : 19/06/2010
Location : gemencheh

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sat Sep 17, 2011 6:15 pm

ajizaimi wrote:
wah cantik. dia macam mentol biasa cuma ada led dlm tu?? kdai sparepart moto ada jual?

yep semua led..aku beli ni kedai spare part seksyn 7 shah alam..harga 20 lebih kot,aku pon dh x ingat..
Back to top Go down
komi
Bintara Muda


Posts : 593
Join date : 14/09/2009
Age : 30
Location : Bukit Katil, Melaka

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sun Sep 18, 2011 2:18 am

aku beli rm10 je kt kedai racing boy..yg rm20 lebih tu mgkin lampu lg cantek...ade byk jenis...
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Sep 19, 2011 10:54 am

unknownh wrote:
harap mod bleh buang DIY aku yg "DIY Lampu Belakang"
memang nyala cam ori tapi ade kesan sampinga jangka panjang..
nanti reflective crome dalam sarang lampu blakang tu ade kesan hitam lak..rosak saran tu je nanti..
pesanan penaja:beli je lampu led ganti almpu ori..harga dah dekat sama dengan yang ori tapi led punya lg tahan lame..

fuhhh.. nsib baek ak xwat ag...
hehhehehe..klu x nyesal xabis ak..hahahah
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Sep 19, 2011 7:23 pm

haah..aku punye led die banyak sket..banyak pattern
Back to top Go down
unknownh
Bintara Kanan


Posts : 631
Join date : 21/05/2010
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Sep 19, 2011 7:24 pm

btw,mintak maaf banyak2 kepada sume ek..bg DIY x bertauliah lak..sory sume ek
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sun Sep 25, 2011 3:36 pm

DIY TOPOVERHAUL 125Z

1


2


3


4 BUKAN "SKRU" tapi NAT. Salah tulis


5


6


7 SALAH EJA "TEST PEN"


8


9


10


11


12


13


14


ANTARA PERALATAN YG DI GUNAKAN. + TEST PEN, PLAYAR MUNCUNG TIRUS,PISAU, dan . . . .



ok dah siap edit


Last edited by ajizaimi on Sun Sep 25, 2011 7:44 pm; edited 6 times in total
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sun Sep 25, 2011 4:08 pm

hehehe.ape pun ni dh kire yg terbaik bro.susun blk bg member lain faham...terbaikkkk!
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Sun Sep 25, 2011 10:13 pm

ajizaimi : perlu ke bka cover atas head tu???
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Sep 26, 2011 12:33 am

samporna ccn wrote:
ajizaimi : perlu ke bka cover atas head tu???

xtau la patik, blh kot. Kalau x mengganggu nak bka nat head. Aku ni amatur hehe. Nampak sangat keamaturan aku
Back to top Go down
samporna ccn
Laskar Kelas II


Posts : 876
Join date : 06/05/2010
Age : 25
Location : jengka <- gambang -> kuantan

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Sep 28, 2011 11:54 am

sbb klu bg yg bru nk bka mmg gaban la ketat dia..
besa la brng kilang skru tmbk pkai gun..
stakat bka pkai ring tu mau jd bulat kpla skru tu
xyh bka la.. cri la soket box yg pnjng sket..
bley je..xgnggu la.. hehhehehehe..
Back to top Go down
CerealKiller
Laskar Muda


Posts : 14
Join date : 19/06/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Oct 03, 2011 11:04 pm

DIY yang terbaik, simple & mudah faham utk budak baru mcm sy nih..

Selalu kedai charge berapa RM ye utk wat top overhaul camni?

Ape kesan/feel selepas wat top overhaul ni?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Oct 03, 2011 11:28 pm

CerealKiller wrote:
DIY yang terbaik, simple & mudah faham utk budak baru mcm sy nih..

Selalu kedai charge berapa RM ye utk wat top overhaul camni?

Ape kesan/feel selepas wat top overhaul ni?
kesan die moto jd ringan la,biase servis sekali ngan carb..bt sendiri je bro,ajk mmb yg pandai,beli gasket rm2..plg murah dah tue,nk lg bgs beli gasket noboru,byk saiz gasket blok dari 0.3-0.5mm,blh la klu nk main2x tebal gasket..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Mon Oct 03, 2011 11:37 pm

diy dah cun..cume x pyh bkk cover head tue,trs je bkk pakai sepana L,klu pakai sepana latched 2 way cam dlm pic tue terpakse la tggl cover head sbb L die pendek nk smpi ke skru head n menyusahkan keje nnt,pastu ade skit silap psg kt gasket blok n pin blok mmg tarak ke?,cam missing in action je..
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Oct 04, 2011 11:25 am

pin blok ak dh 2 ketul ilang....haha
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Tue Oct 04, 2011 5:16 pm

superjoemanito wrote:
diy dah cun..cume x pyh bkk cover head tue,trs je bkk pakai sepana L,klu pakai sepana latched 2 way cam dlm pic tue terpakse la tggl cover head sbb L die pendek nk smpi ke skru head n menyusahkan keje nnt,pastu ade skit silap psg kt gasket blok n pin blok mmg tarak ke?,cam missing in action je..

gasket terbalik ke?? pin blok?? aku tak kenal
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Oct 05, 2011 8:43 pm

ade je pin tue melekat kt enjin ko tue,wakaka..tapi gasket terbalik,yg lbg besar untuk btg stud mesti psg kt pin tue..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Wed Oct 05, 2011 11:47 pm

superjoemanito wrote:
ade je pin tue melekat kt enjin ko tue,wakaka..tapi gasket terbalik,yg lbg besar untuk btg stud mesti psg kt pin tue..

2 je pin kan? Patut nak masukkan kat pin blok tu xmuat. Tp aku rasa aku dah tukar2 kedudukan gasket tu tp xmuat jgk dgn pin tu. Aplagi amik pisau besarkan lubang,malas nk sakitkan kepala
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Do It Yourself - (D.I.Y)   Today at 11:58 pm

Back to top Go down
 
Do It Yourself - (D.I.Y)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: