.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 16  Next
AuthorMessage
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 9:11 am

superjoemanito wrote:
owh paham,contohnya klu nyalakan signal,lampu neutral n lampu warning 2t akan malap(time idle),mengikut pengalaman saye,cewah..mende nie jd klu sumbat bateri baru,die blm charge lagi,bile moto dah running lame baru die ok,pstu mende camnie jgk jd bile bateri tue nk kong,rasanya xde ape2 masalah akan jd kt moto..

bukan joe...bukan.. benda ni sama je kalau pakai bateri lama ke, baru ke...even pakai bateri kete pun sama gak... rasanya bukan masalah bateri la.
lampu indicator tu bukan malap, dia mcm berkelip sikiiiitttt jer... kalau dari jauh tak nampak, tapi bila perati dekatĀ² mmg nampak. tapi kalau motor baru, langsung takde kelip..
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 12:00 pm

superjoemanito wrote:
mksd ko bateri dibazirkan semasa park moto,secara amnye bateri menyimpan tenaga-watt- bile die dah di charge,dah try buat camnie,bile ko nk park dlm mase yg lame,try disconnect salah satu terminal + atau -,n bile dah 4 atau 5 hari,try connect blk wire tue,klu ok bermksd bateri tue dlm condisi bgs la n maby wiring yg buat problem,klu same meant bateri problem..

p/s=aku penah kene mende nie,bile bedah wiring tgk,grounding nyer cable dah reput,cam ade short ngan cable2 lain,wiring 125z selalunye problem kt area2 sini..

yup joe,aku dah try buat macam yang ko cakap tu..aku cabut fuse merah kat terminal positif bateri(jadi litar dah terputus)..lepas beberapa hari,aku pasang balik,sume ok..lampu sume menyala dgn baik..mungkin ni masalh wiring kot joe?..wire grounding pada wiring tupai ni warna ape eh joe?..n 1 lg simptom mto aku,lampu depan malap...

_________________

soNa - 0194485713
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 7:25 pm

venom wrote:
bukan joe...bukan.. benda ni sama je kalau pakai bateri lama
ke, baru ke...even pakai bateri kete pun sama gak... rasanya bukan
masalah bateri la.
lampu indicator tu bukan malap, dia mcm berkelip
sikiiiitttt jer... kalau dari jauh tak nampak, tapi bila perati dekatĀ²
mmg nampak. tapi kalau motor baru, langsung takde kelip..

emm..xsure la plak bro klu camtue,xpnh lak kene berkelip skit aje maby contact wiring dah poor kot,ape yg jd kt moto klu jd camtue?..kete pun jd cam gak ek,emm..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 7:37 pm

soNa wrote:
yup joe,aku dah try buat macam yang ko cakap tu..aku cabut fuse
merah kat terminal positif bateri(jadi litar dah terputus)..lepas
beberapa hari,aku pasang balik,sume ok..lampu sume menyala dgn
baik..mungkin ni masalh wiring kot joe?..wire grounding pada wiring
tupai ni warna ape eh joe?..n 1 lg simptom mto aku,lampu depan
malap...

ground die warna hitam,klu ko perasan kt ending setiap connector ade wire warna hitam,biasenya kt bahagian lampu2 je yg ade wire nie,tue la ground setiap lampu,seme grounding bersambung,xpenah putus,ground nie lak dirct bersambung ke body,bab lampu malap ade problem ngan wiring la tu,biasenye problem kt bahagian connector cdi,sbb air senang bertakung kt situ,so ape lagi bedah ar..
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 8:07 pm

superjoemanito wrote:
soNa wrote:
yup joe,aku dah try buat macam yang ko cakap tu..aku cabut fuse
merah kat terminal positif bateri(jadi litar dah terputus)..lepas
beberapa hari,aku pasang balik,sume ok..lampu sume menyala dgn
baik..mungkin ni masalh wiring kot joe?..wire grounding pada wiring
tupai ni warna ape eh joe?..n 1 lg simptom mto aku,lampu depan
malap...

ground die warna hitam,klu ko perasan kt ending setiap connector ade wire warna hitam,biasenya kt bahagian lampu2 je yg ade wire nie,tue la ground setiap lampu,seme grounding bersambung,xpenah putus,ground nie lak dirct bersambung ke body,bab lampu malap ade problem ngan wiring la tu,biasenye problem kt bahagian connector cdi,sbb air senang bertakung kt situ,so ape lagi bedah ar..
ooo..itu macam ka..haha..kena bedah urat saraf pulak tupai aku ni..haritu baru lepas siap belah perut,kena belah urat pulak..hehe..orait joe,tq so much..akan aku bedah urat tupai aku tu..

_________________

soNa - 0194485713
Back to top Go down
ekzosboorukipoh
Laskar Kanan


Posts : 325
Join date : 20/06/2009
Age : 28
Location : petaling jaya & ipoh...

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 9:03 pm

joe,td aku da kasi ubat motot aku...aku kasi tkar itu bteri n rectifier...nk g kt tmpt ko td tkut ujan je..last2 aku g kdai dkat ni...bteri aku cpt kong sbb rectifier da out of service,ptut la bteri aku cpt kong...adoiyai...rectifier rm 35 n bteri yuasa rm 38...ok kn rege ni??stendet la kn??
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 9:34 pm

ekjos.. kompem ke rectifier ko problem?... macam mane kalau da tukar rectifier tapi cas still lagi tak masuk?

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 9:42 pm

geeks wrote:
ekjos.. kompem ke rectifier ko problem?... macam mane kalau da tukar rectifier tapi cas still lagi tak masuk?

kasi saman itu kedai...don't wory ajak peguam joe skali
compem menang kes dan ak sebagai hakim nyer huhuhu...

_________________
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 9:42 pm

ekzosboorukipoh wrote:
joe,td aku da kasi ubat motot aku...aku kasi tkar itu bteri n rectifier...nk g kt tmpt ko td tkut ujan je..last2 aku g kdai dkat ni...bteri aku cpt kong sbb rectifier da out of service,ptut la bteri aku cpt kong...adoiyai...rectifier rm 35 n bteri yuasa rm 38...ok kn rege ni??stendet la kn??

pehh roger la aku dulu,kedai sparepart depan umah aku je..murah.. yuasa aku dapat rm26 je.. tapi rectifier mahal sebab ori..hehe
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 10:40 pm

soNa wrote:
ooo..itu macam ka..haha..kena bedah urat saraf pulak tupai aku
ni..haritu baru lepas siap belah perut,kena belah urat
pulak..hehe..orait joe,tq so much..akan aku bedah urat tupai aku
tu..

k k,welcome2..nnt buat pembedahan elok2,pas tue buat lubang n cable tie cun2 kt tmpt yg sng masuk dek air tue..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 10:43 pm

WKQ4913 wrote:
ekzosboorukipoh wrote:
joe,td aku da kasi ubat motot aku...aku kasi tkar itu bteri n rectifier...nk g kt tmpt ko td tkut ujan je..last2 aku g kdai dkat ni...bteri aku cpt kong sbb rectifier da out of service,ptut la bteri aku cpt kong...adoiyai...rectifier rm 35 n bteri yuasa rm 38...ok kn rege ni??stendet la kn??

pehh roger la aku dulu,kedai sparepart depan umah aku je..murah.. yuasa aku dapat rm26 je.. tapi rectifier mahal sebab ori..hehe

tue harga standard kdi moto untuk jenama yuasa rm38 n ke atas,kt tmpt aku lak rm25 je,rectifier lak aku ade 2-3 bijik rasenye
Back to top Go down
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Nov 04, 2009 8:59 am

moto aku buat balik da...die x nyala ignition..biler da jalan..mati enjin ignite balik baru nyala asal??
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 09/07/2009
Age : 29
Location : Pantai Melawi

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Nov 04, 2009 9:24 am

pelikk....rectifier baru ag...
hmm...
ko penah redah hujan lebat x??
banjir ker..??
Back to top Go down
http://www.syok.org/
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Nov 04, 2009 9:25 am

hujan lebat penah...banjir x...aku isi...da air bateri ari tu ok...pastu...die jadi balik...biler da jalan baru nyala ignite...law pagi2 ignite x nyala
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 09/07/2009
Age : 29
Location : Pantai Melawi

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Nov 04, 2009 10:23 am

haa....sudah....
same simptom cam aku dlu...
hehe...Smile
try bukak balik tang batery tu...
tgk2 cket..check2 cket...
mane tau ada air ke lekat celah2...
xpon wayar terdedah sana cni...
tdedah cket pon boleh jadi mslh bile kena hujan nih..
Back to top Go down
http://www.syok.org/
ekzosboorukipoh
Laskar Kanan


Posts : 325
Join date : 20/06/2009
Age : 28
Location : petaling jaya & ipoh...

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Nov 04, 2009 7:56 pm

superjoemanito wrote:
WKQ4913 wrote:
ekzosboorukipoh wrote:
joe,td aku da kasi ubat motot aku...aku kasi tkar itu bteri n rectifier...nk g kt tmpt ko td tkut ujan je..last2 aku g kdai dkat ni...bteri aku cpt kong sbb rectifier da out of service,ptut la bteri aku cpt kong...adoiyai...rectifier rm 35 n bteri yuasa rm 38...ok kn rege ni??stendet la kn??

pehh roger la aku dulu,kedai sparepart depan umah aku je..murah.. yuasa aku dapat rm26 je.. tapi rectifier mahal sebab ori..hehe

tue harga standard kdi moto untuk jenama yuasa rm38 n ke atas,kt tmpt aku lak rm25 je,rectifier lak aku ade 2-3 bijik rasenye

lor ye ke??bek aku bli kt ko jek ari 2..tp ori yuasa ke bteri 2?tp prob la lak ari 2,.,,asal ptg je ujan,,nk g cmne...huhu..absorber aku pn x tkar2 ag ni...adusss.....


Last edited by ekzosboorukipoh on Wed Nov 04, 2009 8:00 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Nov 04, 2009 7:57 pm

ader tang kepala die terdeah belah kanan..kiri ader getah kiri da tercabut daa...abes camne??
Back to top Go down
ekzosboorukipoh
Laskar Kanan


Posts : 325
Join date : 20/06/2009
Age : 28
Location : petaling jaya & ipoh...

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Nov 04, 2009 7:58 pm

WKQ4913 wrote:
ekzosboorukipoh wrote:
joe,td aku da kasi ubat motot aku...aku kasi tkar itu bteri n rectifier...nk g kt tmpt ko td tkut ujan je..last2 aku g kdai dkat ni...bteri aku cpt kong sbb rectifier da out of service,ptut la bteri aku cpt kong...adoiyai...rectifier rm 35 n bteri yuasa rm 38...ok kn rege ni??stendet la kn??

pehh roger la aku dulu,kedai sparepart depan umah aku je..murah.. yuasa aku dapat rm26 je.. tapi rectifier mahal sebab ori..hehe

nk roger ko,tkut ko ade projek ng aweks..hehe...aku roger joe je,2 pn nk g kt area umah die,,aku pk 2 3 kali,coz tkut bsah kuyup...da ler skang musim ujan...da ler bju ujan nk jhanam da...huhu..aduss...dugaan,,bulan ni bnyk giler dugaan yg mendatang....sabo2...


Last edited by ekzosboorukipoh on Wed Nov 04, 2009 8:01 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Nov 04, 2009 8:00 pm

ekzosboorukipoh wrote:
lor ye ke??bek aku bli kt ko jek ari 2..tp prob la lakari 2,.,,asal ptg
je ujan,,nk g cmne...huhu..absorber aku pn x tkar2 ag
ni...adusss.....

xpe2,nnt nk beli absorber roger aku..
Back to top Go down
ekzosboorukipoh
Laskar Kanan


Posts : 325
Join date : 20/06/2009
Age : 28
Location : petaling jaya & ipoh...

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Nov 04, 2009 8:02 pm

bereh....tq bro..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Nov 04, 2009 8:21 pm

ekzosboorukipoh wrote:
WKQ4913 wrote:
ekzosboorukipoh wrote:
joe,td aku da kasi ubat motot aku...aku kasi tkar itu bteri n rectifier...nk g kt tmpt ko td tkut ujan je..last2 aku g kdai dkat ni...bteri aku cpt kong sbb rectifier da out of service,ptut la bteri aku cpt kong...adoiyai...rectifier rm 35 n bteri yuasa rm 38...ok kn rege ni??stendet la kn??

pehh roger la aku dulu,kedai sparepart depan umah aku je..murah.. yuasa aku dapat rm26 je.. tapi rectifier mahal sebab ori..hehe

nk roger ko,tkut ko ade projek ng aweks..hehe...aku roger joe je,2 pn nk g kt area umah die,,aku pk 2 3 kali,coz tkut bsah kuyup...da ler skang musim ujan...da ler bju ujan nk jhanam da...huhu..aduss...dugaan,,bulan ni bnyk giler dugaan yg mendatang....sabo2...


haha,awek tolak tepi,member first..awek leh carik..wahahaha,klau tau ni,mati aku kene pelangkung..hehe

rilex bro,aku pun bnyak dugaan bulan ni..sabor tu 1/2 dari iman..
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Nov 05, 2009 5:07 pm

superjoemanito wrote:
ekzosboorukipoh wrote:
lor ye ke??bek aku bli kt ko jek ari 2..tp prob la lakari 2,.,,asal ptg
je ujan,,nk g cmne...huhu..absorber aku pn x tkar2 ag
ni...adusss.....

xpe2,nnt nk beli absorber roger aku..

aku pun nak... kasi best price punya.
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Nov 05, 2009 5:53 pm

venom wrote:
superjoemanito wrote:
ekzosboorukipoh wrote:
lor ye ke??bek aku bli kt ko jek ari 2..tp prob la lakari 2,.,,asal ptg
je ujan,,nk g cmne...huhu..absorber aku pn x tkar2 ag
ni...adusss.....

xpe2,nnt nk beli absorber roger aku..

aku pun nak... kasi best price punya.

klau kat klang lama tempat aku harge monoshock 125Z orikayaba siap waranty 3 bulan RM145..
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Nov 06, 2009 3:21 am

wiring ni kalo tak digodek2 susah sket nak rosak.. so kemungkinan besar problem sebab rectifier..
kalo rectifier problem, tukar bateri banyak kali pun problem sama still akan berlaku..

simptom dia aku rasa macam sama dgn thread starter punye problem ni.. What a Face
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Nov 06, 2009 2:44 pm

alamak.... sory brader semua, apa fungsi rectifier tu??


*udin, lama tak nampak...

Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Today at 12:00 pm

Back to top Go down
 
Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Picture Of The Day V2
» Konvoi Teluk Batik Perak

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: