.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next
AuthorMessage
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 12:36 am

masalah wiring:

samade tukar bateri,tukar fius,tukar relay/flasher (ori DENSO atau MITSUBA),rectifier ataupun bedah wiring balik..

klau nak tuka bende2 kat ats,pastikan ori atau berkualiti..
Back to top Go down
S-T-P
Laskar Kelas I


Posts : 185
Join date : 07/07/2009
Age : 29
Location : Jasin melaka

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 1:31 am

semua elok
munking wiring kot
tap dah baper kali try detec x dpt gak
kalu ader manual macam keterkan senang
aku beljar wiring keter pun x sesh nie
Back to top Go down
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 9:10 am

samer cam aku baru pagi tadi.mase ignition lampu N pun x nyala..biler da start baru mneyala...n law tekan brek lampu N tu jadi pudar...asal eyk??kekurangan air bateri ker??kene tambah??tolong otai2
Back to top Go down
kick_ingoal
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 11/04/2009
Age : 28
Location : Subang-Perlis

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 9:16 am

azdli90 wrote:
samer cam aku baru pagi tadi.mase ignition lampu N pun x nyala..biler da start baru mneyala...n law tekan brek lampu N tu jadi pudar...asal eyk??kekurangan air bateri ker??kene tambah??tolong otai2

try cek air bateri,rasa dah kurang tu..
Back to top Go down
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 9:31 am

ooo air bateri eyk..ok2....beser tukar air or tambah air bateri baper eyk??
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 09/07/2009
Age : 29
Location : Pantai Melawi

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 9:38 am

jangan lebih jangan kurang...tgk je kat level tu...

sentiasa check paras air btry..klu da rasa cam malap tu xpon hon berapa kuat..

terus tambah...
Back to top Go down
http://www.syok.org/
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 9:41 am

ooo....lagi simptom dye..aku nyer signal an...slow jer berkelip x cam beser...law press thorttle baru laju cam beser...bateri eyk??
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 09/07/2009
Age : 29
Location : Pantai Melawi

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 10:20 am

bateri atau pun connection bateri tersebut..klu sblum nie ko x edjust paper atau pomen xkacau sgt bahagian wiring atau bateri,ko cek balik kat terminal batery positif atau negatif tu yang mana connection dia loose...

dlu aku nyer byk kali gak loose..mula2 xprasan sbb nampak cam kemas jer..last2 bila sumer malap aku try sambung balik tanpa clipper antara wiring ke terminal batery direct...terus nyala...



nih cam aku nyer dulu...kelip bahagian kanan tu yg rosak..
bila ak buang cket pmbalut wayar tu...kt dlm wayar cam nak reput dah...
terus bli clip sambung balik then last2 ok dah hon dan signal ku...Razz
Back to top Go down
http://www.syok.org/
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 10:23 am

ooo...law nt aku try law x jadi..baru tambah air bateri
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 4:01 pm

sebenarnye klau dah lame sgt x topup air bateri,bateri leh kong gak,walaupun ko refill balik..

jadi semggu skali tu rajen2 la tgk air bateri..

masalah lampu malap,ignition da on tapi lampu x nyala la,bile dah strt baru nyala la etc,tu sume dari BATERI selalunye la,wiring jarang jadi prob klau x usik...cek balik bateri anda n rectifier..kadang klau rectifier kong,bateri xleh recaj..
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts : 70
Join date : 09/07/2009
Age : 29
Location : Pantai Melawi

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 5:08 pm

aah...btul kata wan....
jgn bagi dia kong sudey...
kalu bleh jgnn bagi naik kristal2 garam kat terminal tuh dahhh...Smile
Back to top Go down
http://www.syok.org/
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 6:07 pm

rectifier tu kat mane bro wan??aku da tambah air bateri..da ok balik da,....cume nak taw benda rectifier kat maner??
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 7:09 pm

btl2,jgn bg sampai air bateri hbs trs,bile dah tggl skit trs refill,bateri akan cepat kong klu biar sampai kering,klu rectifier problem,bateri jgk blh cpt kong,die tak charge bateri sebaliknya jahanamkan bateri,begitu jgk ngan wiring,klu problem,bateri cepat kong,nie mendenye rectifier tue,duk kt cover set body belah kanan..

Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 7:39 pm

hehe bagus la abg joe ni,sume part die ade gambor,leh compile wat katalog ni.hehe..

rectifier ori kat2 RM58 ooo..
Back to top Go down
ekzosboorukipoh
Laskar Kanan


Posts : 325
Join date : 20/06/2009
Age : 28
Location : petaling jaya & ipoh...

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 9:20 pm

bro..kalu bteri 2 da kering,tp xtaw bp lame...n pas aku sedari bteri da kering n aku refil air bteri..agak2 ley guna recaj blik x bteri??ke kong truz n kena ganti bteri laen...klu bteri kong truz n truz guna,ade efek pape x kt part laen??
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 9:25 pm

khe3x,xde ape2 efek buruk pun,try running moto,pegi jln2..klu dah running satu hari,tapi still same jgk,kong la tue mksdnye..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 9:25 pm

WKQ4913 wrote:
hehe bagus la abg joe ni,sume part die ade gambor,leh compile wat katalog ni.hehe..

rectifier ori kat2 RM58 ooo..

mende kenik camnie pun sampai rm58 ek
Back to top Go down
ekzosboorukipoh
Laskar Kanan


Posts : 325
Join date : 20/06/2009
Age : 28
Location : petaling jaya & ipoh...

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 9:29 pm

oo..xde efek pape eh..sbb ari tu pomen india kedai kt area sek17,die bgtaw kalu bteri kong,nt efek kt cdi...aku pn pelik gak n xbrapa sure..cuak gak aku bile die bgtaw 2..jd xde pape efek la ek...wokeyh,,,aku try recaj blik....adoiyai...
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 9:36 pm

ekzosboorukipoh wrote:
oo..xde efek pape eh..sbb ari tu pomen india kedai kt area sek17,die bgtaw kalu bteri kong,nt efek kt cdi...aku pn pelik gak n xbrapa sure..cuak gak aku bile die bgtaw 2..jd xde pape efek la ek...wokeyh,,,aku try recaj blik....adoiyai...

aku xsure bab tue,klu takut jd ape2,disconnect la cable bateri tue,salah satu cable pun xpe,maby pomen india tu bg tau terminal + ngan - dah short kot,blh jd la bg masalah kt part lain
Back to top Go down
ekzosboorukipoh
Laskar Kanan


Posts : 325
Join date : 20/06/2009
Age : 28
Location : petaling jaya & ipoh...

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 9:40 pm

oo..orait bro..thanx 4 da info bro...aku fening skit kalu bab2 bteri n wiring nih...
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 9:50 pm

ok2,same2..klu wiring problem mmg pening nk troubleshoot,nasib baik aku dlm bdg elektronik,dpt gak la membantu
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 10:46 pm

nampaknya brader joe pakar dlm bidang elektronik.... bagus ni...

aku ada satu soalan... berkaitan ngan wiring.
cam ni... biasanya kita tgk kalau motor baru kuar kedai.. dia punya signal,horn,lampu semua sharp kan...nyala terang seolah2 nampak mcm tak berkongsi power antara satu sama lain.

so,,..bila motor tua cam aku punya ni... signal, horn,lampu, lampu indicator semua nyala molek dan terang....CUMA dia mcm berkongsi power. bila on signal, lampu kat indicator pun mcm berkelip gak... tapi kalau dari jauh tak ketara. ko paham tak?? so, apa masalahnya?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 02, 2009 11:58 pm

owh paham,contohnya klu nyalakan signal,lampu neutral n lampu warning 2t akan malap(time idle),mengikut pengalaman saye,cewah..mende nie jd klu sumbat bateri baru,die blm charge lagi,bile moto dah running lame baru die ok,pstu mende camnie jgk jd bile bateri tue nk kong,rasanya xde ape2 masalah akan jd kt moto..
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 12:53 am

superjoemanito wrote:
khe3x,xde ape2 efek buruk pun,try running moto,pegi jln2..klu dah running satu hari,tapi still same jgk,kong la tue mksdnye..
en joe,ni kalau bateri kong..kalau aku park mto untuk satu jangka masa macam 4 5 hari tanpa start,bila nak start balik indicator semua tak nyala..dah start enjin,lampu indicator akan idop ikut irama enjin..n bila dah running,indicator semua menyala seperti biasa.. ni maknanya ada leaking pada wiring kan?..cas yang ada dalam bateri dibazirkan sbb ada kebocoran arus..betol tak en joe?..sebab dari apa yang berlaku,rectifier masih mengecas bateri n bateri masih berfungsi menyimpan cas..

kalau betol aduhai..nak kena troubleshoot wiring la pulak..

_________________

soNa - 0194485713
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 03, 2009 8:26 am

mksd ko bateri dibazirkan semasa park moto,secara amnye bateri menyimpan tenaga-watt- bile die dah di charge,dah try buat camnie,bile ko nk park dlm mase yg lame,try disconnect salah satu terminal + atau -,n bile dah 4 atau 5 hari,try connect blk wire tue,klu ok bermksd bateri tue dlm condisi bgs la n maby wiring yg buat problem,klu same meant bateri problem..

p/s=aku penah kene mende nie,bile bedah wiring tgk,grounding nyer cable dah reput,cam ade short ngan cable2 lain,wiring 125z selalunye problem kt area2 sini..

Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Today at 6:00 am

Back to top Go down
 
Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Picture Of The Day V2
» Konvoi Teluk Batik Perak

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: