.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16  Next
AuthorMessage
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sat Nov 05, 2011 7:34 am

tukar rectifier dulu r.maybe rectifier tu dh uzur.aku dulu kene mcm ni..bateri x cas balik.tu yg signal,hon,lampu brek segan2 je nk bunyik,nyala..
azijaimi: aku dh pakai 8bulan bateri gel ni..erm,ok setakat ni..Smile
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sun Nov 06, 2011 12:06 am

nazjb wrote:
tukar rectifier dulu r.maybe rectifier tu dh uzur.aku dulu kene mcm ni..bateri x cas balik.tu yg signal,hon,lampu brek segan2 je nk bunyik,nyala..
azijaimi: aku dh pakai 8bulan bateri gel ni..erm,ok setakat ni..Smile

Xkan 8bulan dah low
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sun Nov 06, 2011 8:43 am

low sbb rectifier aku rosak daa...haha..la ni tukar rectifier yg baru..
gune bateri yuasa yg lame aku punye..patot r bateri tu low.terkejut gak aku..huhu..
Back to top Go down
tupaiberasap
Laskar Muda


Posts : 95
Join date : 10/08/2011
Age : 21
Location : Johor/Skudai/Tmn U

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sun Nov 06, 2011 2:29 pm

camna ni moto aku pakai coil magnet + magnet ori cuma plug coil je local , api ada , cuma moto takleh idup . perlu tak aku tukar plug? tolongggg .
Back to top Go down
http://facebook.com/tupaiberbeza
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sun Nov 06, 2011 7:20 pm

minyak xde ke?cek dulu nohhhh...api dh ade tu,kira ok lar..cer bukak tank,tgk ade x RON95 atau RON97 kt dlm tank tu...
Back to top Go down
tupaiberasap
Laskar Muda


Posts : 95
Join date : 10/08/2011
Age : 21
Location : Johor/Skudai/Tmn U

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 08, 2011 11:11 am

a'ah minyak habes, potong stim tol laaaa . Very Happy
thanks . hahahaha 2 hari tk jalan
Back to top Go down
http://facebook.com/tupaiberbeza
megnamon
Laskar Muda


Posts : 71
Join date : 16/05/2011
Location : BM,Muar( Sekarang ) /Shah Alam

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Nov 09, 2011 11:30 pm

geng sume , aku tak tahu mane thread nak masuk ni. tapi kelihatan bahagian wiring mungkin boleh kut . Apa pun ni masalahnya, aku nye stop switch tuk lampu belakang prob , tekan lembut boleh , tapi tekan kuat2 tak muncul pla lampu brek . tension . persoalannye , boleh betulkan ke stop switch tu ? Neutral
Back to top Go down
tupaiberasap
Laskar Muda


Posts : 95
Join date : 10/08/2011
Age : 21
Location : Johor/Skudai/Tmn U

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Nov 10, 2011 3:03 am

megnamon wrote:
geng sume , aku tak tahu mane thread nak masuk ni. tapi kelihatan bahagian wiring mungkin boleh kut . Apa pun ni masalahnya, aku nye stop switch tuk lampu belakang prob , tekan lembut boleh , tapi tekan kuat2 tak muncul pla lampu brek . tension . persoalannye , boleh betulkan ke stop switch tu ? Neutral

cube try spray wd40 kat natang sensor tuu . bukak spring dulu , , , pastu spray . tgok ape jadik .
Back to top Go down
http://facebook.com/tupaiberbeza
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Nov 10, 2011 9:50 am

megnamon wrote:
geng sume , aku tak tahu mane thread nak masuk ni. tapi kelihatan bahagian wiring mungkin boleh kut . Apa pun ni masalahnya, aku nye stop switch tuk lampu belakang prob , tekan lembut boleh , tapi tekan kuat2 tak muncul pla lampu brek . tension . persoalannye , boleh betulkan ke stop switch tu ? Neutral

tukar baru je sensor die... xpon tgok spring die.. adjust skit..

_________________
Back to top Go down
megnamon
Laskar Muda


Posts : 71
Join date : 16/05/2011
Location : BM,Muar( Sekarang ) /Shah Alam

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Nov 10, 2011 11:40 am

aku pun sedang mencari sensor yang baru ni. ada sesape jual ke ? g kedai motor lupa pla nak tanya .
Back to top Go down
JJR2395
Laskar Kelas I


Posts : 176
Join date : 12/04/2010
Age : 24
Location : kluang

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Nov 10, 2011 8:28 pm

tumpang tanya, apa punca2 CDI kong, rosak? lme dah nak jwpn ni, sbb pernah kena dlu. hehe.

*slalu cabut CDI, punca CDI rosak gak ke??
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Nov 10, 2011 10:50 pm

nazjb wrote:
tukar rectifier dulu r.maybe rectifier tu dh uzur.aku dulu kene mcm ni..bateri x cas balik.tu yg signal,hon,lampu brek segan2 je nk bunyik,nyala..
azijaimi: aku dh pakai 8bulan bateri gel ni..erm,ok setakat ni..Smile

kalu rectifier uzur@rosak, bler high rev mentol akan terbakar Smile
rasenye ade sambungan wayar kt bahagian bawah panel meter tuh longgar.
try cek blek Smile
hamba rase la.
Back to top Go down
jacob
Laskar Kanan


Posts : 349
Join date : 30/05/2010
Age : 26
Location : UTP,perak

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sun Nov 13, 2011 4:01 pm

kalo nk tkr rectifier..brand ap bgus?RM?
pastu cane rupe rectifier ne?kedudukan kt mane?
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sun Nov 13, 2011 4:11 pm

bukak coverset sebelah kanan..blkg tau,bukan depan..
pastu rectifier ni letaknye dekat ngan kotak angin..cume ade 1 benda yg bersambung ngan wirering kt situ...rectifier ni diskru ngan nat saiz 10..cer try tgk
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sun Nov 13, 2011 11:31 pm

btl tue..nie rupe die..
Back to top Go down
tupai comel
Pegawai Kadet Kanan


Posts : 1677
Join date : 22/12/2009
Age : 27
Location : Segamat ShahAlam

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 14, 2011 3:38 am

org2 kampung pggl "katab"..
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Nov 14, 2011 9:15 pm

abg joe.yg tue ori ea?
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Nov 22, 2011 1:28 pm

ori la beb.. abam joe x main lokel2... ngeh3... Razz

_________________
Back to top Go down
mutoudoh
Laskar Muda


Posts : 34
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Dec 01, 2011 7:23 pm

salam..moto aku ade problem sikit

1.time on suis lampu xmnyala, start enjin baru sume lampu2 nyale tu pn malap2 j..jalan dalam 2km baru jd terang..

2.knape bateri moto aku cuma tahan sehari je?kalo off moto dalam sejam pn bateri jadi low..

adakah bateri kong ataupn rectifier yg kong? tapi air bateri aku xmiss isi kalo kurang..cuma aku ada isi sampai melimpah air bateri tu..kalo macam tu ade efek ke kat bateri? sori aku taktau pape..baru j nak main 125z ni..tq Razz
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Dec 02, 2011 3:31 pm

mutoudoh wrote:
salam..moto aku ade problem sikit

1.time on suis lampu xmnyala, start enjin baru sume lampu2 nyale tu pn malap2 j..jalan dalam 2km baru jd terang..

2.knape bateri moto aku cuma tahan sehari je?kalo off moto dalam sejam pn bateri jadi low..

adakah bateri kong ataupn rectifier yg kong? tapi air bateri aku xmiss isi kalo kurang..cuma aku ada isi sampai melimpah air bateri tu..kalo macam tu ade efek ke kat bateri? sori aku taktau pape..baru j nak main 125z ni..tq Razz

bateri dh smpai limit kot.. dh nk kong/expired.. xpon rectifier dh kong.. try cek la dlu.. rse bateri dh smpai jangka hayat die...

_________________
Back to top Go down
G.i.joule
Laskar Muda


Posts : 23
Join date : 27/09/2010
Age : 24
Location : KOTA TINGGI~~PENANG

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Jan 20, 2012 11:08 pm

owh sebab katab laa yer bateri xnak charge semula..klaw nk tuka..mcmne nk taw ori..sblum nie asyk kne kencing aje ngan kdai.. Crying or Very sad
Back to top Go down
zouk188
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 17/06/2009
Age : 32
Location : USJ Subang Jaya

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Jan 26, 2012 7:00 pm

ada sapa2 leh bantu??

camner layout nak buat starter coil direct ke CDI direct ke coil plug je.. sng citer nak buang wiring lain yg ada, kecuali nak wiring ignition saja..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sat Jan 28, 2012 11:43 am

zouk188 wrote:
ada sapa2 leh bantu??

camner layout nak buat starter coil direct ke CDI direct ke coil plug je.. sng citer nak buang wiring lain yg ada, kecuali nak wiring ignition saja..
amik wire api n ground je dari coil magnet,output dari cdi trs ke coil plug,tapi ignition kene ubah gk wiring die,sbb fungsi asal dah jd lain,layout xde la plak..
Back to top Go down
Flashback
Laskar Muda


Posts : 3
Join date : 02/06/2012
Age : 29
Location : Sabah

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sun Jun 03, 2012 12:01 am

Salam..sya ada nak tanya dkt otai2 ni....
1.. pasal bateri atau rectifier..sya guna horn siput...mula2 pasang tak bunyi...bila bawa bateri g cas...boleh pula guna horn tu tapi lepas beberapa hari..horn dah tak bunyi.tapi bila enjin hidup bole pula horn tu bunyi....masalah bateri atau rectifier??
2..
Back to top Go down
Flashback
Laskar Muda


Posts : 3
Join date : 02/06/2012
Age : 29
Location : Sabah

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Jun 04, 2012 9:27 pm

adoii..dh tk aktiv lgi ke forum ni,,xada sapa pn nk jwb.. bounce lol!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Today at 1:49 pm

Back to top Go down
 
Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x
View previous topic View next topic Back to top 
Page 15 of 16Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Picture Of The Day V2
» Konvoi Teluk Batik Perak

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: