.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Next
AuthorMessage
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Oct 24, 2011 11:46 am

jacob wrote:
macam mane nk taw fius dah blow/out?

bukak fius tengok ler.
hu3.
Back to top Go down
jacob
Laskar Kanan


Posts : 349
Join date : 30/05/2010
Age : 26
Location : UTP,perak

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Oct 24, 2011 11:47 am

makne nye ad kesan terbakar la?hitam2 gitu?
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Oct 24, 2011 11:54 am

th.
yang biase tengah2 die putus.
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Oct 24, 2011 1:54 pm

man JGN8917 wrote:
ajizaimi wrote:
salam. nak tanya mentol 25/25w bgn 35/35w mana lagi terang?? tokey kedai cakap 35/35w kurang terang bbanding 25/25w. aku jadi keliru betul ke tokey kedai ni. Sape ada pengalaman pakai yg halogen punya?? cair ke tapak lampu??

makin tinggi watt sebuah mentol makin tinggi kecerahan nya...
& perlu diingat makin tggi wat makin byk arus elektrik yg diperlukan...
tp pada akula..pakai mentol 10 15 watt yang lebih tggi dari biasa takde masalah lg pada cubchai ni....pada moto akula...moto org lain tak tau la plak...

try la mcm soperjoemanito ckp tu..pki mentol yang tggi sikit dri stended spec...

sepanjang aku pki halogen yg kaler biru tu tak de plak head lamp aku cair...org depan silau lg adela...sbb terang dri biasa
tahla...maybe nasib org lain2....tak berani jamin... What a Face

aku sesah je pki mentol halogen...kena berani try & error...kalu tak cuba smpi bila nak rasa pengalaman sendiri ye tak? What a Face


mentol halogen jenama apa n berapa watt?
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Oct 24, 2011 8:40 pm

tak igt la plak jenama apa & berapa watt ..dh lama beli..setahun lepas..mentol tu tak pernah terbakar so dh lama tak bukak tgok
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Oct 24, 2011 9:56 pm

man JGN8917 wrote:
tak igt la plak jenama apa & berapa watt ..dh lama beli..setahun lepas..mentol tu tak pernah terbakar so dh lama tak bukak tgok

apa kata bukak n kita kongsi bersama. Hahaha nanti dapat pahala
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Oct 26, 2011 12:22 am

ko beli jela ape yg ade kt pasaran...sama je...moto aku kt adik aku..aku pki 4 tayar skang..
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Oct 26, 2011 12:39 am

man JGN8917 wrote:
ko beli jela ape yg ade kt pasaran...sama je...moto aku kt adik aku..aku pki 4 tayar skang..

tolak gps abg boley?
bhahaha
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Oct 26, 2011 12:51 am

huuu...syg ooo gps tu...beli jela baru ahben...aku punya tu dh 2nd hand...kang sampai kt ko tbe2 rosak..kan rugi...pe cer lama tak jumpa ko..tak turun kl ke..
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Oct 26, 2011 2:09 am

ade la.
kt bangi sekarang.
haha..
moto x bawak lg.
bru sem 1 la katekan.
duk terperap hostel je Smile
Back to top Go down
tupaiberasap
Laskar Muda


Posts : 95
Join date : 10/08/2011
Age : 21
Location : Johor/Skudai/Tmn U

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Oct 26, 2011 8:21 am

assalamualaikum .
nak tanye sikit , aku tukar magnet local (taiwan) pastu coil magnet pon tukar sebab masuk air n rosak . magnet local aku tukar sebab lubang klip dye dah loose . masalah sekarang , api enjin sedap , tapi lampu malap , beteri pon takleh cas , ape nak kene buat ? ingat nak pakai balek magnet ori . lubang klip boleh buat blek tak?

thanks
Back to top Go down
http://facebook.com/tupaiberbeza
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Oct 26, 2011 9:33 pm

coil magnet local ni mmg kureeengggg sikit....
coil magnet aku pernah tukar..beli yg local punya..nk beli ori tak mampu...
api jd tak cantik....rpm nk lepas 9 pun seksa....

coil magnet local ni stkt leh pki boleh la...
nk dpt performance tu mcm ssh je...coil magnet ori gak pilihan sy...api lg cantik..current pun steady...
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Oct 26, 2011 9:35 pm

absolute_ahben wrote:
ade la.
kt bangi sekarang.
haha..
moto x bawak lg.
bru sem 1 la katekan.
duk terperap hostel je Smile

bonceng choco jela dtg tt...ape ade hal.....jd cikaro choco tiap mlm jumaat...hehe...
ko naik ex5/laici pun tak de sapa nk mara...hehe
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Oct 26, 2011 11:31 pm

man JGN8917 wrote:
ko beli jela ape yg ade kt pasaran...sama je...moto aku kt adik aku..aku pki 4 tayar skang..

huhu pakai 4 tayar tu. Aku dah beli mentol halogen. Dulu pakai kat LC. Lc guna 35w. Mmg panas tapi xdapat nak pastikan dia boleh mencairkan tapak lampu ke x sebab moto LC kena jual.

Skarang tupai sepatutnya pakai 25w tapi aku takut dia panas aku minta halogen 18w. Boleh la xterang xmalap mungkin sama dgn 25w stanley.
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Oct 26, 2011 11:33 pm

bonceng choco jela dtg tt...ape ade hal.....jd cikaro choco tiap mlm jumaat...hehe...
ko naik ex5/laici pun tak de sapa nk mara...hehe[/quote]

ahaha..
kalu ade membe2 bg pinjam moto tpe man.
ni sorang pun x de.
hi3
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Oct 26, 2011 11:38 pm

Quote :
bonceng choco jela dtg tt...ape ade hal.....jd cikaro choco tiap mlm jumaat...hehe...
ko naik ex5/laici pun tak de sapa nk mara...hehe

ahaha..
kalu ade membe2 bg pinjam moto tpe man.
ni sorang pun x de.
hi3
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Oct 27, 2011 3:25 am

ajizaimi wrote:
Skarang tupai sepatutnya pakai 25w tapi aku takut dia panas aku minta halogen 18w. Boleh la xterang xmalap mungkin sama dgn 25w stanley.

click pada gambar tu kalu nak lebih jelas...

mentol halogen ni selalunya kaler biru mentolnya...
ni contoh gambar...yang putih jernih tu mentol stended..yang biru tu mentol halogen..tapi dua2 tu mentol kereta...


tentang isu mentol halogen ni panas & bleh cairkan head lamp tu bleh cuba dari idea ni..
aku wat pada headlamp kereta..ko try pk kan cara tuk wat kt headlamp motor lak...aku tak pernah buat kt motor sbb head lamp moto aku tak pernah lak cair...

ni gmbr SEBELUM aku tebuk lobang kt headlamp tu


ni plak gmbr SELEPAS aku tebuk lobang kt headlamp tu


kenapa aku tebuk?..jwpnnya sbb mentol halogen ni mmg panas sikit dri spect stended kuar kilang...so aku tebuk headlamp tu supaya haba dari headlamp tu bleh di keluarkan dri headlamp tu...so ko try la aplikasi idea ni pada moto pulak tuk atasi masalah headlamp cair tu...


agak2 kalu pakai mentol halogen ni pun still tak terang gak bleh la try pki mentol HID plak...tp mentol ni kena beli sekali dgn balast...ni aku wat kt kereta aku..just nk bg idea..kecerahan HID ni mmg boleh wat org dpn sumpah seranah & baling botol kat ko...

gambar ni just perbandingan..lampu headlamp tu aku pakai mentol halogen..lampu spotlight bwh tu aku pki lampu HID..


nak tau pasal HID ni bleh usha thread diy kat forum mbc under tajuk hid
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Oct 27, 2011 10:13 am

pernah gak terpikir nak tebuk lubang ni,tak sangka dah ada orang buat. Mentol cerah ada jgk yg halogen
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Nov 04, 2011 1:08 am

[img] [/img]
[img] [/img]
sape penah nmpak@ guna bateri ni?
ok x brand ni?gune system gel,bukan air atau sel kering
boleh di charge x ek?
kalau di charge,kena brape lame..skrg betri ni dh low,,ingat nk charge..
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Nov 04, 2011 7:24 am

bateri maintanence free ke ni..tak perlu topup air ke?...harga?

tak tau la bleh charge ke tak..try tye pomen la...

masa nk charge tu depend...ade pomen set current tinggi 7 masa yg diambil nk charge pun sekejap..(1 jam)

ade pomen set current rendah & masa pun lama...(3jam)

aku tak suka jenis pomen yg charge sekejap je ni sbb aku rasa current tu kena steady & rendah semas charge utk jaga jangka hayat bateri
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Nov 04, 2011 11:28 am

mmg x yah topup air..jenis gel
harge RM60 kalau x silap..
ooo.kene charge current rendah2 la lebih bagus ye?
baru simpanan current pd bateri lebih stabil?
ok,thanks bro
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Nov 04, 2011 9:34 pm

berapa lama dah pakai bater gel ni??
Back to top Go down
fizerpool
Bintara Kanan


Posts : 697
Join date : 11/08/2009
Location : Penang / kdg2 bidor,perak

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Nov 04, 2011 10:18 pm

salam....apa pasal ha bila on suis lampu neutral aku kdg2 menyala kdg2 tak....bateri baru ja tuka....mentol suma kat meter pon ok jer....sebab rectifier(katab) ke??
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Nov 04, 2011 11:07 pm

maap nubis jawab.
try cek kaki mentol tuh.
x pun penyambung kaki mentol tuh.
teman pun dlu kne gak masalh cmni.
ingt mentol terbakar or bende laen rosak rupe nye kaki mentol x bersentuhan dengan kaki perumah mentol tuh.
Back to top Go down
fizerpool
Bintara Kanan


Posts : 697
Join date : 11/08/2009
Location : Penang / kdg2 bidor,perak

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sat Nov 05, 2011 2:26 am

absolute_ahben wrote:
maap nubis jawab.
try cek kaki mentol tuh.
x pun penyambung kaki mentol tuh.
teman pun dlu kne gak masalh cmni.
ingt mentol terbakar or bende laen rosak rupe nye kaki mentol x bersentuhan dengan kaki perumah mentol tuh.

ahben,bukan lampu neutral je x nyala....meter minyak pon xidup....kalo lampu neutral x mnyala,meter minyak x idup....mcm bateri x connect...
bnda ni kadang2 jadi,kadang2 xjadi...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Today at 5:33 pm

Back to top Go down
 
Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x
View previous topic View next topic Back to top 
Page 14 of 16Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Picture Of The Day V2
» Konvoi Teluk Batik Perak

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: