.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15, 16  Next
AuthorMessage
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Apr 25, 2011 6:58 pm

salam,aku ader pertanyaan ni..nk mintak pendapat korang.
horn aku x bunyi..aku x taw ape sebabnyer..
dh tukar bateri baru,suiz kiri ori,cuttub(betul ke ejaannyer?bende ni ader kt kanan coverset)
nk kene pulas minyak smpai rpm7 baru horn ader bunyi..ader kedai ckp,probz kt coil.tp coil ape?moto ni 2nd hand,mase aku amek kt kedai,ok je..dh 2thn pakai..
kdg2 lepas basuh moto.senang plak horn ni bunyi walaupun rpm 3,4..
tlg aku....
Back to top Go down
jacob
Laskar Kanan


Posts : 349
Join date : 30/05/2010
Age : 26
Location : UTP,perak

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Apr 25, 2011 7:10 pm

cbe ko spray WD-40 kt tmpt tekan hon tu..
mayb dah karat skit..sbb ak nye camtu gk dulu..
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Apr 25, 2011 7:18 pm

OWH yeke?thanks bro..aku cube k..
Back to top Go down
der z0uwl
Laskar Kelas I


Posts : 121
Join date : 02/05/2010
Location : kl

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Jun 08, 2011 12:57 am

lampu dpn aku x brape terang ar...dh byk kali dh try tuka mentol...
std pnye walt brape eh?.....lau time mlm mcm nk xnk je suluh.... Sad
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Jun 08, 2011 2:27 pm

der z0uwl wrote:
lampu dpn aku x brape terang ar...dh byk kali dh try tuka mentol...
std pnye walt brape eh?.....lau time mlm mcm nk xnk je suluh.... Sad

nak terang pakai la HID xenon..hehehe...standed la lampu moto x terang..kalau terlebih terang..permukaan lampu tu retak2..sbb panas..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
musesaddiq
Laskar Kelas I


Posts : 178
Join date : 07/01/2010
Age : 28
Location : Petaling Jaya

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Jun 08, 2011 5:40 pm

ak pernah guna lampu scooter, cahaya putih punya...

ari tu g repair moto pomen tu cakap x elok guna sebab nanti kacau wiring lain.

trus kena guna lampu standard mendet balik...

Apa Komen anda ?

( Still terpesona white beam )
Back to top Go down
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Jun 15, 2011 11:04 pm

salam semua...keme de persoalan sket...klu spark api plug tu kaler ade merah2 pink sket de makne ape2 ke?? atau mmg mcm tu??... sebab yg keme tau yg ok klu spark nye kaler biru... harap de yg sudi membantu....hehehe
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sun Jun 19, 2011 10:20 am

ade biru2x skit?,coil plug nk kong kot..try tkr coil plug tgk hasil..
Back to top Go down
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sun Jun 19, 2011 2:13 pm

superjoemanito wrote:
ade biru2x skit?,coil plug nk kong kot..try tkr coil plug tgk hasil..

owh..ok bro..thanks...
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Jul 26, 2011 10:34 am

musesaddiq wrote:
ak pernah guna lampu scooter, cahaya putih punya...

ari tu g repair moto pomen tu cakap x elok guna sebab nanti kacau wiring lain.

trus kena guna lampu standard mendet balik...

Apa Komen anda ?

( Still terpesona white beam )

ada betulnya ckp pomen tu..sbb bulb lampu scooter maybe berbeza dgn bulb lampu 125z...
perbezaan dari segi watt(kuasa)
katakan bulb biasa 125z stended 55 watt tp ko guna scooter punye yang 100watt...
mmg xpelik la terang sbb watt pun dah berbeza...watt makin tiggi makin byk curent yg diperlukan...so bateri pun cepat kong...
sbb tu sapa yg pakai lampu hid kt motor leh tahan 4 jam je even jln jauh sbb pakai hid ni makan byk current..

bulb yg tiigi watt nya akan kacu supply current ke komponen lain contoh mcm ke coil plug..bateri..lampu ..horn..
sbb lampu cooter tu dh "makan" byk current yg sepatutnya di supply kepada komponen lain...
komponen lain ni kalu kurang current yg supply kepadanya leh wat komponen tu kong..
supply cuurent yg berubah2 masuk ke komponen tu (kadang supply byk kdg supply sikit) pun bleh merosakkan komponen tu...
sekian nukilan dari nubis...
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Jul 26, 2011 10:40 am

devilmeasha wrote:
der z0uwl wrote:
lampu dpn aku x brape terang ar...dh byk kali dh try tuka mentol...
std pnye walt brape eh?.....lau time mlm mcm nk xnk je suluh.... Sad

nak terang pakai la HID xenon..hehehe...standed la lampu moto x terang..kalau terlebih terang..permukaan lampu tu retak2..sbb panas..

try paki halogen kaler biru tu..mmg terang...xya pakai hid@xenon tu...bulb hid tu je dh rm60...haha...lagi plak kondisi bateri ko kena mantap...
kalu tak tak nyala hid tu nanti...huuuuu

try bkk lampu motor tu..bersihkan reflector(housing tmpat bulb tu duduk)..mungkin xterang sbb reflector tu dah kusam...masukkan air sabun dalam tu..goncang2...bersihkan insyaalah terang sikit lampu tu nanti...aku pki halogen tak pernah lg reflector aku tu retak2...
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Jul 26, 2011 10:54 am

nazjb wrote:
salam,aku ader pertanyaan ni..nk mintak pendapat korang.
horn aku x bunyi..aku x taw ape sebabnyer..
dh tukar bateri baru,suiz kiri ori,cuttub(betul ke ejaannyer?bende ni ader kt kanan coverset)
nk kene pulas minyak smpai rpm7 baru horn ader bunyi..ader kedai ckp,probz kt coil.tp coil ape?moto ni 2nd hand,mase aku amek kt kedai,ok je..dh 2thn pakai..
kdg2 lepas basuh moto.senang plak horn ni bunyi walaupun rpm 3,4..
tlg aku....

coil magnet la tu maksudnya..yg duduk dlm mangkuk sebelah kiri tu..
huuu...pomen kata coil magnet ke?dah kompem ke coil magnet?
...pada aku la kalu tak sure lg yg rosak tu punca dari coil magnet jgn tukar dulu coil magnet tu...
nak tukar coil magnet ori mau pitam sekejap dgr harga..harga aftermarket coil magnet pun leh nangis oooo....
pelik lak kedai tu ek..selalunya kalu coil magnet yg rosak rpm moto ko dah sangkut2 tak boley lepas rpm 6..
lagi teruk kalu tak bleh start<<---pernah jadi pada moto aku

aku rasa bukan sbb coil magnet..ke tokey tu nak untung suruh ko tukar coil magnet... Razz
try sembur pki wd buang karat kt tempat tekan horn tu(bukak cover tekan horn tu)..maybe connection dh loose kt situ...
kalu xle setel gak baru proceed tukar rectifier

try tukar katab@rectifier dulu...ni gambarnya...rajin2 selak page lepas2...gudluck...
[/quote][img][/img]

kdg horn tak bunyi bkn sbb itu ini rosak..cuma just besi switch nak sentuhkan horn tu dh karat...kena tekan kuat baru ade bunyi..huuu
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Jul 26, 2011 9:10 pm

hr ni bateri sudah kong setelah memakai selama setahun lebih... sebelum isyak tdi pegi kedai sparepart,tawar2 dpt la Rm26,brand Yuasa (YB3L-B),belasah je lah,sebelum tjdinyer benda2 yg x diingini akibat bateri kong,baik aku beli bateri baru
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Tue Jul 26, 2011 10:42 pm

btl man bg tau tue,bateri dpt cas x?,signal blh nyala time moto mati?,klu x ok mean bateri x cas,ade kemungkinan rectifier rosak,sbb fungsi die caskan bateri,klu biarkan @ pakai rectifier rosak pun blh jhnmkan bateri coz ade kebocoran arus,coil magnet x mgkin jhnm coz 1 output xde dari coil magnet moto trs x blh hidup,try tkr hon baru,wakaka..pastu cek wiring dah reput ke ape..
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Sep 15, 2011 2:44 pm

man JGN8917 wrote:
nazjb wrote:
salam,aku ader pertanyaan ni..nk mintak pendapat korang.
horn aku x bunyi..aku x taw ape sebabnyer..
dh tukar bateri baru,suiz kiri ori,cuttub(betul ke ejaannyer?bende ni ader kt kanan coverset)
nk kene pulas minyak smpai rpm7 baru horn ader bunyi..ader kedai ckp,probz kt coil.tp coil ape?moto ni 2nd hand,mase aku amek kt kedai,ok je..dh 2thn pakai..
kdg2 lepas basuh moto.senang plak horn ni bunyi walaupun rpm 3,4..
tlg aku....

coil magnet la tu maksudnya..yg duduk dlm mangkuk sebelah kiri tu..
huuu...pomen kata coil magnet ke?dah kompem ke coil magnet?
...pada aku la kalu tak sure lg yg rosak tu punca dari coil magnet jgn tukar dulu coil magnet tu...
nak tukar coil magnet ori mau pitam sekejap dgr harga..harga aftermarket coil magnet pun leh nangis oooo....
pelik lak kedai tu ek..selalunya kalu coil magnet yg rosak rpm moto ko dah sangkut2 tak boley lepas rpm 6..
lagi teruk kalu tak bleh start<<---pernah jadi pada moto aku

aku rasa bukan sbb coil magnet..ke tokey tu nak untung suruh ko tukar coil magnet... Razz
try sembur pki wd buang karat kt tempat tekan horn tu(bukak cover tekan horn tu)..maybe connection dh loose kt situ...
kalu xle setel gak baru proceed tukar rectifier

try tukar katab@rectifier dulu...ni gambarnya...rajin2 selak page lepas2...gudluck...
[img][/img]

kdg horn tak bunyi bkn sbb itu ini rosak..cuma just besi switch nak sentuhkan horn tu dh karat...kena tekan kuat baru ade bunyi..huuu
[/quote]
rectifier ni aku dh tukar...ingat nk cari yg baru la..ori..agak2 harge berape ek?
eh yg cable tie ni ape plak?kt moto aku xde pun?
\
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Sep 16, 2011 10:46 am

bateri kering berapa RM?
Back to top Go down
esabadi84
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 14/11/2010
Age : 31
Location : around the corner in everywhere of the world

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Oct 12, 2011 2:43 am

ada tak sapa2 kat sni yang tahu wat d.i.y untuk bagi lampu 125zr ni nyala lbh terang..
actually x de mslah papn mslh wiring or magnet and elektrikal .. tapi x puas hati sebab lampu depan 125 zr ni x nyala gn terang sangat klu nk dbndngkan dengan moto lain.. lampu blkng ok skit... mlm2 klu bwk kdang2 x nmpak sngt.. tak nyuluh sangat..
aku rase semua ada isu yg sama pasal ni.. so sapa yg tahu kongsi skit2 .. klu bkn d.i.y pn x pe.. g kedai pn x pe.. yg pntng lampu depan ni terang..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Oct 12, 2011 7:55 am

mmg 2 stroke kapcai seme lampu malap je klu bhgn depan,tkr mentol la,tkr mentol watt tinggi skit..
Back to top Go down
jacob
Laskar Kanan


Posts : 349
Join date : 30/05/2010
Age : 26
Location : UTP,perak

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Oct 14, 2011 7:11 pm

bro nk tumpang tnye..
apsal ak nye signal x berkelip?horn pn x kuat..
tp kalau pulas trottle baru signal akn bkelip..tu pn cm malu2 je..haha
ak pnh tbaca psl mslh ne tp cri2 blk x jmpe pn..
mntx sape2 yg tahu tolong terangkn ye..

Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Oct 14, 2011 7:46 pm

jacob wrote:
bro nk tumpang tnye..
apsal ak nye signal x berkelip?horn pn x kuat..
tp kalau pulas trottle baru signal akn bkelip..tu pn cm malu2 je..haha
ak pnh tbaca psl mslh ne tp cri2 blk x jmpe pn..
mntx sape2 yg tahu tolong terangkn ye..


meter moto klau suiz on tp moto xstat nyala x???
klau xnyala...try cek fius moto ngan beteri anda....
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sat Oct 15, 2011 2:53 pm

salam. nak tanya mentol 25/25w bgn 35/35w mana lagi terang?? tokey kedai cakap 35/35w kurang terang bbanding 25/25w. aku jadi keliru betul ke tokey kedai ni. Sape ada pengalaman pakai yg halogen punya?? cair ke tapak lampu??
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sat Oct 15, 2011 5:08 pm

ajizaimi wrote:
salam. nak tanya mentol 25/25w bgn 35/35w mana lagi terang?? tokey kedai cakap 35/35w kurang terang bbanding 25/25w. aku jadi keliru betul ke tokey kedai ni. Sape ada pengalaman pakai yg halogen punya?? cair ke tapak lampu??

halogen cair tapak lampu.
125z/zr da memang dilahirkan lampu x brpe nak suluh sangt jalan.
nk terang boleh la pakai laici Smile
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Oct 24, 2011 4:10 am

jacob wrote:
bro nk tumpang tnye..
apsal ak nye signal x berkelip?horn pn x kuat..
tp kalau pulas trottle baru signal akn bkelip..tu pn cm malu2 je..haha
ak pnh tbaca psl mslh ne tp cri2 blk x jmpe pn..
mntx sape2 yg tahu tolong terangkn ye..


horn bunyi lemah ni selaunya sbb bateri pun lemah...
selalunya berkait dgn bateri...

mcm shark pfa bgtau try cek ape2 berkaitan dgn bateri tu...
maybe fius kt bateri tu dh blow pun leh jadi...

bila pulas throtle,coil magnet pun akan pusing laju & akan cas bateri dgn lebih byk....
sbb tu masa ko pulas throtel baru signal & horn ko ade power sikit berbanding time tak pulas..
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Oct 24, 2011 4:19 am

ajizaimi wrote:
salam. nak tanya mentol 25/25w bgn 35/35w mana lagi terang?? tokey kedai cakap 35/35w kurang terang bbanding 25/25w. aku jadi keliru betul ke tokey kedai ni. Sape ada pengalaman pakai yg halogen punya?? cair ke tapak lampu??

makin tinggi watt sebuah mentol makin tinggi kecerahan nya...
& perlu diingat makin tggi wat makin byk arus elektrik yg diperlukan...
tp pada akula..pakai mentol 10 15 watt yang lebih tggi dari biasa takde masalah lg pada cubchai ni....pada moto akula...moto org lain tak tau la plak...

try la mcm soperjoemanito ckp tu..pki mentol yang tggi sikit dri stended spec...

sepanjang aku pki halogen yg kaler biru tu tak de plak head lamp aku cair...org depan silau lg adela...sbb terang dri biasa
tahla...maybe nasib org lain2....tak berani jamin... What a Face

aku sesah je pki mentol halogen...kena berani try & error...kalu tak cuba smpi bila nak rasa pengalaman sendiri ye tak? What a Face
Back to top Go down
jacob
Laskar Kanan


Posts : 349
Join date : 30/05/2010
Age : 26
Location : UTP,perak

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Oct 24, 2011 9:06 am

macam mane nk taw fius dah blow/out?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Today at 11:03 am

Back to top Go down
 
Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x
View previous topic View next topic Back to top 
Page 13 of 16Go to page : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15, 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Picture Of The Day V2
» Konvoi Teluk Batik Perak

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: