.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Next
AuthorMessage
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Nov 06, 2009 5:28 pm

rectifier tu menukarkan arus terus kepada arus ulang alik..

fungsi dia nak charge balik bateri tu la..

kalo x salah aku ler.. Laughing
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Nov 06, 2009 6:38 pm

udin_014 wrote:
rectifier tu menukarkan arus terus kepada arus ulang alik..

fungsi dia nak charge balik bateri tu la..

kalo x salah aku ler.. Laughing

yep btol.10markah utk anda udin..hehe..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sun Feb 28, 2010 7:38 am

salam. dalam ni ada sapa2 yang tau macamne nk pasang alarm?? blh masuk dalam topik ni ke??
Back to top Go down
apiz
Laskar Kelas I


Posts : 130
Join date : 09/02/2010
Age : 27
Location : PG,skudai,JB/Tok Bali,kelantan

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Mar 03, 2010 1:59 am

aku nk kongsi pengalaman aku sal bateri ori la..bateri aku dah lma air bteri kering dlm stengah taun la..pastu alang2 aku g setting carb kt kdai aku suh apek tu isi air bateri,pastu dia ckp 'MNE LEH PKAI AG BTERI NI WOO..INI BTERI DAH KONDEM SBB XJGA AIR BTERI..LU TUKAR BALU LA ITU BATERI'
pastu aku ckp dgn dia xyah ag la..aku alik umah hjung mngu pastu aku tmbah air bateri sndri..dlm 2 hri charge kt moto,bteri ori aku ok jer cm baru.

kesimpulannye:klo apex suh tkar ape2 bnde sabar lu..tngot keadaan,jgn trtipu..he3
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Mar 03, 2010 9:04 pm

apiz wrote:
aku nk kongsi pengalaman aku sal bateri ori la..bateri aku dah lma air bteri kering dlm stengah taun la..pastu alang2 aku g setting carb kt kdai aku suh apek tu isi air bateri,pastu dia ckp 'MNE LEH PKAI AG BTERI NI WOO..INI BTERI DAH KONDEM SBB XJGA AIR BTERI..LU TUKAR BALU LA ITU BATERI'
pastu aku ckp dgn dia xyah ag la..aku alik umah hjung mngu pastu aku tmbah air bateri sndri..dlm 2 hri charge kt moto,bteri ori aku ok jer cm baru.

kesimpulannye:klo apex suh tkar ape2 bnde sabar lu..tngot keadaan,jgn trtipu..he3

betul. aku pn pnah jd mcm ni,air bateri gak. top up pastu ok
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Mar 22, 2010 12:02 am

udin_014 wrote:
rectifier tu menukarkan arus terus kepada arus ulang alik..

fungsi dia nak charge balik bateri tu la..

kalo x salah aku ler.. Laughing

mcm terbalikje...erm bukan dri arus ulang alik kpd arus terus?
sori kalu aku salah Very Happy
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Mar 22, 2010 12:18 am

kesilapan skit disitu,btl la ko bg tau tu man,rectifier berfungsi menukarkan arus ulang-alik kepada arus terus,sbnrnye rectifier nie gabunggan diode,bile lbh dari satu diode dismbgkan,namenyer pun dah berubah menjadi menjadi rectifier
Back to top Go down
mousepink
Bintara Muda


Posts : 400
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Mar 22, 2010 12:19 am

man JGN8917 wrote:
udin_014 wrote:
rectifier tu menukarkan arus terus kepada arus ulang alik..

fungsi dia nak charge balik bateri tu la..

kalo x salah aku ler.. Laughing

mcm terbalikje...erm bukan dri arus ulang alik kpd arus terus?
sori kalu aku salah Very Happy

aah betul ckp ko man...rectifier 2 convert dari ac to dc..pastu gune voltage regulator kasik maintain itu dc... tp tgh pk... mana dtg ac( voltage ulang alik) kt moto ekk? coil api 2 generate ac ke? tgh fening dgn wiring2 nie...hehe
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Mar 22, 2010 12:25 am

aahh..ac dtg dri coil magnet..mcm dynamo basikal...dia pusing2 n terus berpusing..tu yg dpt ac...mentol+signal lamp+bateri suma tu lak gne dc Very Happy
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Mar 22, 2010 12:27 am

ko keja ape joe...mcm ada kaitan dgn bidang letrik je


Last edited by man JGN8917 on Mon Mar 22, 2010 1:23 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
mousepink
Bintara Muda


Posts : 400
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Mar 22, 2010 12:29 am

man JGN8917 wrote:
aahh..ac dtg dri coil magnet..mcm dynamo basikal...dia pusing2 n terus berpusing..tu yg dpt ac...mentol+signal lamp+bateri suma tu lak gne dc Very Happy

kejap...magnet kt moto 2 (magnet a.k.a dynamo) ker? perasan ada wayar dari magnet sambung ke wiring moto...
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Mar 22, 2010 12:34 am

mousepink wrote:
man JGN8917 wrote:
udin_014 wrote:
rectifier tu menukarkan arus terus kepada arus ulang alik..

fungsi dia nak charge balik bateri tu la..

kalo x salah aku ler.. Laughing

mcm terbalikje...erm bukan dri arus ulang alik kpd arus terus?
sori kalu aku salah Very Happy

aah betul ckp ko man...rectifier 2 convert dari ac to dc..pastu gune voltage regulator kasik maintain itu dc... tp tgh pk... mana dtg ac( voltage ulang alik) kt moto ekk? coil api 2 generate ac ke? tgh fening dgn wiring2 nie...hehe

coil api xgenerate ape2 energy(current@voltage)..dia just besarkan voltage yg dtg dri cdi yg sblmya digenerate dri coil magnet..pd aku coil api ni mcm transformer injak naik..sal tu bdk2 yg nak api pnjg gne coil api racing(spark api lg pnjang+power)...otai2 tlg betulkan salah silap Very Happy
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Mar 22, 2010 12:42 am

aku xpasti lak coil magnet=dynamo....yg aku just pasti PRINSIP KERJA je sama...bayangkan basikal yg xde bateri tu tp leh nyalakan mentol..sbb ada dynamo yg lekat kat tayar basikal...elektrik yg terhasil tu namanya elektrik aruhan...bayangkan gak ko ader segelung wayar yg ada byk lilitan.pastu ko gerak kan 1 magnet dlm gelung wayar tu...akan ada elektrik yg terhasil...prinsip kerja cmtu la
Back to top Go down
mousepink
Bintara Muda


Posts : 400
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Mon Mar 22, 2010 12:51 am

time operate moto semalam...yg aku perasan magnet bersambung dgn cranshaft....bagaikan 1 dynamo yg bersambung dgn coil api...pastu baru di convert kepada dc oleh rectifier untuk electrical system moto(lampu, hon, cas bateri dll)...disebabkan itu yg moto still boleh start walaupun tiada bateri..

bile tendang itu kick starter, magnet akan berpusing dan generate ac kan?


sekadar hipotesis aku semata2...sesapa rajin leh buat conclusion x?hehe
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Apr 02, 2010 10:43 am

tapi knape plak effect kat meter, lampu signal, hon plak bunyik mcm masuk air kalau bateri weak?.. hurm.. sebab kalau enjin dah jalan, rasenye elektrik kuat.. nih tak.. enjin dah jalan, bateri weak tapi hon mcm masuk air.. hurmm..

ade sape2 leh tolong?..

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Apr 02, 2010 11:05 am

mmg enjin jln tp benda2 tu(horn,signal) bkn amik drect current dri coil magnet shj..bnda tu amik gak current dri bateri..sal tu ble start enjin horn& signal still ader tp lemau sal current xcukup...ko pasan x kt horn & signal ader relay...relay selain function sbg suis dia gak la yg kuatkan arus..relay ni xsalah connect ke bateri...so bila bateri lemah signal & horn turut lemah..ader tu ader tp lemah...

solution:1)cek fius bateri takot putus
2)cek bateri takot dh kong..kalu air kurang topup air bateri cpt2
3)cek rectifier...takot dah kong...bnda nila yg cas kan bateri ko
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Apr 02, 2010 11:11 am

man JGN8917 wrote:
mmg enjin jln tp benda2 tu(horn,signal) bkn amik drect current dri coil magnet shj..bnda tu amik gak current dri bateri..sal tu ble start enjin horn& signal still ader tp lemau sal current xcukup...ko pasan x kt horn & signal ader relay...relay ni la yg kuatkan arus..relay ni xsalah connect ke bateri...so bila bateri lemah signal & horn turut lemah..ader tu ader tp lemah...

solution:1)cek fius bateri takot putus
2)cek bateri takot dh kong..kalu air kurang topup air bateri cpt2
3)cek rectifier...takot dah kong...bnda nila yg cas kan bateri ko

tak boleh amik direct ke coil magnet ke?.. so function bateri just backup sikit2 je lah eh?..

cane nak tau recitifier tuh ok ke tak?.. cucuh kat body kuar api je bleh ke?..

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Apr 02, 2010 11:30 am

haha tu aku xtau la nak convert just amik dri coil magnet..sal engineer yamaha dh wat camtu...msti ader sbb...saltu kalo ko pasan npe lampu signal & horn suma pki 12v...sal bateri tu sendiri gne 12v..nak match dgn volt bateri tu...rectifier tu ader wayer yg masuk ke rectifier & wayer yg kuar dri rectifier..xle nk kata rectifier yg kong sbb kdg2 coil magnet pun le jd gak sbb current xmasuk dri coil magnet ke rectifier..

nak cek rectifier tu time enjin dh start ko gne multimeter:

1)cara nak cek coil magnet rosak ke x(gne wayer yg MASUK ke rectifier)
..wayer yg masuk ke rectifier xtau ader berapa..kalu ader 3(aku namakan a,b,c)..connectkan 2 wayer je 1 masa...kalu ko connect (a&b) @(b&c)@ (c&a) kne dpt voltage same@lebih kurang antara 3 connection tu...kalu salah 1 voltage kurang mean coil magnet yg rosak...

2)cara nak cek rectifier rosak ke x(gne wayer yg KELUAR dari rectifier)
..same gak gne cara yg no 1 td...kalu salah 1 connection bg nilai voltage yg kurg dri yg lain maknanya rectifier ko yg dh kong


Last edited by man JGN8917 on Mon Apr 05, 2010 6:07 am; edited 2 times in total
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Apr 02, 2010 11:36 am

man JGN8917 wrote:
haha tu aku xtau la nak convert just amik dri coil magnet..sal engineer yamaha dh wat camtu...msti ader sbb...saltu kalo ko pasan npe lampu signal & horn suma pki 12v...sal bateri tu sendiri gne 12v..nak match dgn volt bateri tu...rectifier tu ader wayer yg masuk ke rectifier & wayer yg kuar dri rectifier..xle nk kata rectifier yg kong sbb kdg2 coil magnet pun le jd gak sbb current xmasuk dri coil magnet ke rectifier..

nak cek rectifier tu time enjin dh start ko amik gne multimeter
1)cara nak cek coil magnet rosak ke x(gne wayer yg MASUK ke rectifier)..wayer yg masuk ke rectifier xtau ader berapa..kalu ader 3(aku namakan a,b,c)..connectkan 2 wayer je 1 masa...kalu ko connect (a&b) @(b&c)@ (c&a) kne dpt voltage same@lebih kurang antara 3 connection tu...kalu salah 1 voltage kurang mean coil magnet yg rosak...

2)cara nak cek rectifier rosak ke x(gne wayer yg KELUAR dari rectifier)...same gak gne cara yg no 1 td...kalu salah 1 connection bg nilai voltage yg kurg dri yg lain maknanya rectifier ko yg dh kong

hehe... baru je pikir tak nak pakai bateri... Razz... haa.. byk kegunaan multimeter nih... nak check alternator kete pun gune kaedah yang lebh kurang same gak.. hurm...

bro.. kalau ade gambar lagi syok kut.. Razz

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Apr 02, 2010 5:41 pm

gmbr pe bro..gmbr rectifier ke gmbr multimeter
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Fri Apr 02, 2010 8:53 pm

haa.. gambar rectifier tersebut.. hehe.. Smile

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sat Apr 03, 2010 1:34 am

[img][/img]
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sat Apr 03, 2010 1:47 am

byk btl cable tie bro,he3x..nie pic dah cbt sng skit nmpk,rectifier sbnrnye gbgn bilangan diode,bile digbg die bertukar nama menjadi rectifier,nk pakai satu diode pun blh untuk menukarkan voltage au@ac ke at@dc,tapi voltagenye xcukup pure n ade byk distort,tpi bile diode nie di combine,ouput voltage at@dc akan lebih stabil,sbb tue la klu rectifier prob blh jhnmkan bateri coz,bile salah satu diode faulty,voltage au@ac akan direct inject ke bateri tanpa menukarkan kepada voltage ke at@dc,mmg jhnam la bateri..


ade 4 kaki,2 kaki untuk input au@ac,2 kaki lg output at@dc yg akan digenerate untuk caskan bateri..


nie lak gambarajah dlm rectifier tue,bridge rectifier..
Back to top Go down
hidup_sihat
Laskar Kanan


Posts : 222
Join date : 03/11/2009
Age : 28
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sat Apr 03, 2010 4:20 am

pergh. budak2 letrik beraksi.

rase macam masuk klas electronic & microP sem lepas.
Back to top Go down
mousepink
Bintara Muda


Posts : 400
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Sun Apr 04, 2010 11:55 am

salam...sapa tau cmne nk buat hazard light yg bling2 tuh kt 125z...aku tgk kt mbc tp mcm rabun2 ayam sikit x paham...

http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,32105.260.html
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Today at 10:04 pm

Back to top Go down
 
Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Picture Of The Day V2
» Konvoi Teluk Batik Perak

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: