.
HomeRegisterLog in
Share | 
 

 Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 10 ... 20  Next
AuthorMessage
ihsanxx
Laskar Muda


Posts: 70
Join date: 09/07/2009
Age: 27
Location: Pantai Melawi

PostSubject: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Aug 26, 2009 11:21 am

sesaing@geng2 otai sekalian...

nak ty cket..klu beam indicator (kat meter) tetiba malap dan esok nyer xnyala langsung kenapa ek??
sblm ni aku ada redah hujan tyme balik klate tgnu..tp nek biase je..pastu ade la rembat cket2..

tp rase cam xde kaitan pasal td. skg ni cam batery aku da x berfungsi la.mslh nyer air btry byk ag..sblm ni pon ok jerk.hampir kosong trs refill..ke memang dgn tetiba dia sesenang hati jerk kong?? (duit...duit..) igt nak tinggal kedai suh dia cek,tp aku lak nak pakai moto ni..hjg mgu xbkk lak kdai feveret aku tu..


ape mslh nyer ek??agak2 yang mana satu....??

1) batery kong
2) wiring probs
3) mane2 CDI dah jam koil (*rosak)

Satu lagi masalah ,meter myk petrol aku xberfungsi..try tukar pelampung lam tangki tp xjadi gak.lgpun pelampung yg lama (ori 1st ed.) cam ok jerk..meter lain (RPM + KM/H) ok lagi..

aku rasa cam nk wiring balik sume sbb moto nie da byk kena hujan dan panas (teman aku yg paling rapat dan setia la katakan..) blh D.I.Y wiring tu??

bape kos barang saje tuk full wiring??
Back to top Go down
http://www.syok.org/
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts: 1565
Join date: 04/04/2009
Age: 27
Location: Sentul KL

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Aug 26, 2009 11:47 am

1. klau malap n trus padam tu masalah bateri.. walaupun ko isi air bateri tapi klau lambat isi pun leh menyebabkan bateri kong gak,sebab tu die ade tulih paras lower kat bateri tu,bile bawah sgt dari paras tu bateri akan kong walaupun ko dah topup air.. klau nak tahu bateri kong ke x g kedai moto suh die cekkan bateri ko..kedai kete pun leh gak..

2. mase ko on ignition nyala x indicator N & 2T? klau x nyala bateri la tu..

3. tapi klau mase on ignition x nyala,tapi biler dah start enjin nyala,n signal lampu,meter minyak sume menyala,means ade wiring ko short.. so kene cek wiring..
Back to top Go down
amex
Laskar Kelas II


Posts: 806
Join date: 10/07/2009
Location: kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Aug 26, 2009 2:00 pm

ade lg satu kalu lampu N & 2T x nyala mby lampu tu dah tebako....
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts: 70
Join date: 09/07/2009
Age: 27
Location: Pantai Melawi

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Aug 26, 2009 3:10 pm

oo..cam tu ke bro wan..??

aku da agak dah..mesti wiring sbb mse on ignition xnyala tp mse enjin start sume nyala lampu, signal bla bla bla...

cne nak check wiring ek??agak2 aku bole check sendirik x??biase nye kat mana shock??atau kena check seluruh body nyer wiring??
Back to top Go down
http://www.syok.org/
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts: 1565
Join date: 04/04/2009
Age: 27
Location: Sentul KL

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Aug 26, 2009 4:12 pm

ihsanxx wrote:
oo..cam tu ke bro wan..??

aku da agak dah..mesti wiring sbb mse on ignition xnyala tp mse enjin start sume nyala lampu, signal bla bla bla...

cne nak check wiring ek??agak2 aku bole check sendirik x??biase nye kat mana shock??atau kena check seluruh body nyer wiring??

eh jap,kalo ignition x nyala tapi biler dah start nyala tu sebab bateri..

kalo ignition x nyala,dah start pun x nyala (meter myk n naik,lamu malap,signal x nyala) tu sebab wiring.. cek dari bateri trus ke coil plug..yg dalam bungkusan itam tu.. aku hanta kedai je,leceh nak cek..lama plak tu..
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts: 809
Join date: 06/07/2009
Location: petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Aug 26, 2009 8:38 pm

ko hntr kt kedai je ker wan?
kata nk aku tgkkan...nk jugak aku cuba menyelesaikan mslh2 pelik ni.. Laughing

mtr aku dh brape kali wiring problem...
yg prblm tu plak wayar yg charge bateri...(sambungan antara 3 wayar kaler merah)
wayar putus, bateri tak dpt nk recharge blk..tu yg bile ON suis, ape lampu pn takde, bila start, menyala plak tp hon+signal lemah jer...

punca kerosakan rasanya sbb dr asid air bateri+air hujan+air cucian mtr yg ter-masuk ke dlm bhgn wiring tebal tu...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts: 1565
Join date: 04/04/2009
Age: 27
Location: Sentul KL

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Aug 26, 2009 9:37 pm

vendetta wrote:
ko hntr kt kedai je ker wan?
kata nk aku tgkkan...nk jugak aku cuba menyelesaikan mslh2 pelik ni.. Laughing

mtr aku dh brape kali wiring problem...
yg prblm tu plak wayar yg charge bateri...(sambungan antara 3 wayar kaler merah)
wayar putus, bateri tak dpt nk recharge blk..tu yg bile ON suis, ape lampu pn takde, bila start, menyala plak tp hon+signal lemah jer...

punca kerosakan rasanya sbb dr asid air bateri+air hujan+air cucian mtr yg ter-masuk ke dlm bhgn wiring tebal tu...

a..ah,alang2 aku g ampang,singgah tempat member aku..hehe malas aku nak cek satu2..last2 wayar kat bateri longgar,n wayar hon short sampai terbakar..hehe
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts: 2358
Join date: 22/03/2009
Age: 31
Location: kota belud

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Aug 26, 2009 10:03 pm

antara wiring atau bateri jer.. benda lain takde masalah tu.. hari tu aku pun kena sekali.. bateri hampir kekeringan air.. aku top up pas tu bawak moto jalan.. start jer.. meter minyak tu naik pelan2.. pas tu bawak jalan.. kasi full throtle.. fuel indicator droping giler.. slow turunnyer..tapi masalah saye tu disebabkan bateri tak cukup cas.. cek 1 by 1 bro..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts: 2843
Join date: 12/06/2009
Location: puchong,jengka mari..

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Wed Aug 26, 2009 11:26 pm

aku penah kene wiring problem gk,smpi moto xblh mati wlupun dh offkn kunci,pstu aku try tekan gear tanpa tarik clutch pun xmau mati gak,last cbt kepala pug,pstu aku bukak seme wiring,tgk2 wire untuk gnd dh hangus,cm reput2,shot hbs seme,pstu aku smbg blk pakai wire lain,tahan dlm 3bln je,pstu mcm2 problem,last aku cari satu wiring baru n aku buat lubang pnjg kt pembalut wiring yg kt bawah tue,so air blh kuar klu kene hujan atau basuh moto,smpi skrg ok la Very Happy

_________________
4T=PETRONAS SYNTIUM MOTO 4SX - SAE 15W-50..
2T=PETRONAS SYNTIUM MOTO 2SX/PENNZOIL MARINEĀ® PREMIUM PLUS OUTBOARD TWO-CYCLE OIL..



the strokes - you only live once..
final top speed_ttc..
stupid monkey..
silent is easy..
soul_reaper..
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts: 70
Join date: 09/07/2009
Age: 27
Location: Pantai Melawi

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Aug 27, 2009 6:00 am

superjoemanito wrote:
aku penah kene wiring problem gk,smpi moto xblh mati wlupun dh offkn kunci,pstu aku try tekan gear tanpa tarik clutch pun xmau mati gak,last cbt kepala pug,pstu aku bukak seme wiring,tgk2 wire untuk gnd dh hangus,cm reput2,shot hbs seme,pstu aku smbg blk pakai wire lain,tahan dlm 3bln je,pstu mcm2 problem,last aku cari satu wiring baru n aku buat lubang pnjg kt pembalut wiring yg kt bawah tue,so air blh kuar klu kene hujan atau basuh moto,smpi skrg ok la Very Happy
oo..cam tu ker..k ah.nt nak try check sndiri camne.aku rasa cam nak tukar je wayar bodi utama (yang ada pembalut tu..) pastu wat cam suparjomanito cakap..tp kan..klu btol la btry kong...haishh...syg gak la sbb batery yokohama tuu..da la abg aku yang belikan..Razz hehe
Back to top Go down
http://www.syok.org/
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts: 2181
Join date: 26/04/2009
Age: 28
Location: cheras

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Aug 27, 2009 6:26 am

wiring nie complex pada ak...walau da check berkali2 cabot pasang
still tak leh selesai gak...anta kdi pon still tak leh solve gak
bila da bling skali abis la fening lorrr...
cam motot ak...bila brek signal kiri menyala push signal kanan
lampu signal kanan pegun...aiyarrrkkkk fening owwwhhhh
nk masuk simpang pon goyang takut org x perasan kita nk belok...
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts: 70
Join date: 09/07/2009
Age: 27
Location: Pantai Melawi

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Aug 27, 2009 6:41 am

tu la pasal...skg nih signal aku cam nak x nak je nyaler..haizz..kang xpasal2 cium montot owg..XD kahkah..tp klu org yg biase men wiring tupai nh dbole je nak tgk2 kan??tul x??
Back to top Go down
http://www.syok.org/
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts: 2843
Join date: 12/06/2009
Location: puchong,jengka mari..

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Aug 27, 2009 8:48 am

nk senang cari satu wiring bru,khe3x Very Happy

_________________
4T=PETRONAS SYNTIUM MOTO 4SX - SAE 15W-50..
2T=PETRONAS SYNTIUM MOTO 2SX/PENNZOIL MARINEĀ® PREMIUM PLUS OUTBOARD TWO-CYCLE OIL..



the strokes - you only live once..
final top speed_ttc..
stupid monkey..
silent is easy..
soul_reaper..
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts: 522
Join date: 30/03/2009
Location: kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Aug 27, 2009 10:06 am

WKQ4913 wrote:
ihsanxx wrote:
oo..cam tu ke bro wan..??

aku da agak dah..mesti wiring sbb mse on ignition xnyala tp mse enjin start sume nyala lampu, signal bla bla bla...

cne nak check wiring ek??agak2 aku bole check sendirik x??biase nye kat mana shock??atau kena check seluruh body nyer wiring??

eh jap,kalo ignition x nyala tapi biler dah start nyala tu sebab bateri..

kalo ignition x nyala,dah start pun x nyala (meter myk n naik,lamu malap,signal x nyala) tu sebab wiring..

betul cakap wan tu..ada 2 kemungkinan je benda ni..

pertama: on main suis tak menyala,bila start menyala (lampu akan berkelip2 ikut rentak enjin)
kemungkinan: bateri mungkin dah tak boleh simpan cas untuk bekalkan kepada signal,horn,meter myk dan lampu indicator (peralatan yang gunakan cas dari bateri untuk hidup).maksudnya bateri dah kong.Bila start menyala ni menunjukkan yang wiring n rectifier yang berfungsi mengecas bateri adalah berfungsi dgn baik.

kedua: on main suis tak menyala,bila start pon tak menyala
kemungkinan: ada litar pintas pada wiring atau kerosakan pada rectifier. Kebiasaannya masalah pada wayar yang datang dari bateri macam bro vandetta cakap. 3 wayar merah yang sepatutnya bersambung dalam bungkusan wiring tu mungkin dah putus akibat dimakan oleh asid@berlaku oxidation yang mereputkan wayar.

juz my 2cent.. clown
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts: 70
Join date: 09/07/2009
Age: 27
Location: Pantai Melawi

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Aug 27, 2009 10:23 am

wiring baru brape eh??
mahal x??
cane rupa dia??
Back to top Go down
http://www.syok.org/
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts: 522
Join date: 30/03/2009
Location: kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Aug 27, 2009 10:27 am

Back to top Go down
amex
Laskar Kelas II


Posts: 806
Join date: 10/07/2009
Location: kepala batas n seberang jaya

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Aug 27, 2009 1:36 pm

he3....otai datang kejap je masalah selesai..
ok le 2 wiring RM20 je..
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts: 70
Join date: 09/07/2009
Age: 27
Location: Pantai Melawi

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Aug 27, 2009 2:01 pm

tapi yang baru brape ek??
bukan ape...moto tue cam sama jer umo ng moto aku...kot2 timbul plak penyakit sama...sakit den sapa nak nolong...Razz
Back to top Go down
http://www.syok.org/
aus_ipoh
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts: 2936
Join date: 19/05/2009
Age: 28
Location: ipoh dan kawasan yg sewaktu dengannya

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Aug 27, 2009 2:03 pm

terpaksa la kedai yg terdekat yg menolong itu masa kalo..manyak yg rosak..dia suh tuka mcm2 padahal elok lg..ada paham ka

_________________
M125ZC





terus pecut sampai perut kecut
Back to top Go down
ihsanxx
Laskar Muda


Posts: 70
Join date: 09/07/2009
Age: 27
Location: Pantai Melawi

PostSubject: Re: Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x   Thu Aug 27, 2009 2:08 pm

hhmm...btol2..em,klu batery basah ape2 brand (Yokohama ke..) slalu brape ek??
Back to top Go down
http://www.syok.org/
 

Perbincangan Wiring Untuk Lampu, Sistem Api, Bateri & Lain2x

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 20Go to page : 1, 2, 3 ... 10 ... 20  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community ::  :: -