.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Perbincangan Sprocket V5

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16
AuthorMessage
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Sat Jan 26, 2013 4:01 am

BCDSyaz wrote:
letak_pisang wrote:
15-48? stended kedai rse nye 15-43, xsilap la. mmg btul 15-37 38 sesedap rse je

huhu...sori...slh taip daaa.... Cool ...
semenjak 2 menjak ni..15-37 tupai aku cam berat la kalu de pmbonceng [awek aku la tu]..bdn pn kecik je..cam aku gak..berat dlm 50kg je sorang..
aku igt nk try naikkn sikit r...15-38 ok kot?

dgn aku2 skali salah type. haha..skrg aku tgh pkai 15-38. bg aku okla, penah naik 2org, msing2 70kg+- (ikot manual total load xleh lebih 140kg! haha) msih bleh pegi walau stended. mcm azeri ckp 38/39 tu ok da..
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Sat Jan 26, 2013 8:41 am

ooh okok trima kasih brah. ms standard aku pnh pakai 15-38 tp mmg rasa berat sgt, mmg xbleh blah. drop 14-39 baru ok skit, x over rev sedang2 saja. bila dh standard modi baru la rasa berbeza sikit. 15-39 memang ngam cuma bajet2 nak try 15-38 sebab nak tengok kestabilan high speed pada rpm yang sedang-sedang. jalan jauh gi keja hari2 hehe.. Smile
Back to top Go down
zahrul
Laskar Muda


Posts : 25
Join date : 13/01/2013
Age : 20
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Mon Jan 28, 2013 12:14 pm

Semalam aku pergi kelang test kat highway. Spoket 43 cdi first model. Top gear 100kmh ram 11. Dah tak boleh tak mampu pergi lagi. something wrong somewhere ke?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Mon Jan 28, 2013 12:49 pm

zahrul wrote:
Semalam aku pergi kelang test kat highway. Spoket 43 cdi first model. Top gear 100kmh ram 11. Dah tak boleh tak mampu pergi lagi. something wrong somewhere ke?

ya psti ada masalah, spoket 43 mmg leh lps 100km/h melainkan bdn ko berat sgt n cdi ak rsa x main peranan sgt pn dlm top speed.. try servis n set carb balik
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Feb 15, 2013 12:49 am

skrg aku tgh pakai 15-36 ..
gear 1 je dpt terangkat , tu pun sikit ..
tp bila tgh bwk , then nk pecut .. lembap gile nk pegi ..
kalau bwk pembonceng memang tak dpt nk bayangkan la ...
kene tinggal dgn 4stroke la jawabnye .. Crying or Very sad
korang dpt agak tak bdn cam aku ni berat cmne ??
aku pun lama tak timbang berat .. -,-''
rasa sesuai tak kalau aku bertukar ke 15-38 ????
moto stended kedai .
aku confius nk amek 15-38 or 15-39 ...
tolong otai otai tupaijet .... Crying or Very sad
Back to top Go down
Shark pfa
Bintara Kanan


Posts : 611
Join date : 18/05/2011
Location : Terengganu,Besut

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Feb 15, 2013 8:49 am

standart 15-38 lar..
Back to top Go down
http://facebook : mr_shark_face@yahoo.com
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Feb 15, 2013 9:36 am

Shark pfa wrote:
standart 15-38 lar..

ok bro .. Very Happy
terima kasih .
kalau 38 tak sedap , aku tukar sprocket blakang jelah kan .. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Feb 15, 2013 8:50 pm

areyz95 wrote:
skrg aku tgh pakai 15-36 ..
gear 1 je dpt terangkat , tu pun sikit ..
tp bila tgh bwk , then nk pecut .. lembap gile nk pegi ..
kalau bwk pembonceng memang tak dpt nk bayangkan la ...
kene tinggal dgn 4stroke la jawabnye .. Crying or Very sad
korang dpt agak tak bdn cam aku ni berat cmne ??
aku pun lama tak timbang berat .. -,-''
rasa sesuai tak kalau aku bertukar ke 15-38 ????
moto stended kedai .
aku confius nk amek 15-38 or 15-39 ...
tolong otai otai tupaijet .... Crying or Very sad

ak rsa ko try dulu 39 sbb 38 kalau naik 2 org leh tahan berat jgk
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Sun Feb 17, 2013 10:55 am

aku da tukar da 38 ,, pickup ok , naik 2 org pun ok cuma berat sikit je dr naik sorg ..
memang best n berbeza lah 38 ni .. tp rasa nk test juga 39 .. bounce
sgt berbeza time aku pakai 36 dulu sebab bila gear 6 mesti down gile gile ...
biasa la moto stended .. skrg gear 6 pun makin lajak . Twisted Evil
biar masak dulu baru aku nk test tgok meter pegy brape ,,
ahahaa ..,,
Back to top Go down
supcicak
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 07/01/2013
Location : pahang

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Tue Jul 16, 2013 2:08 am

Blok saiz o.25 ..spoket dpn blakg n saiz spoket ape yg cun utk tupai gua.. Tlg Wink
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Tue Jul 16, 2013 10:13 am

supcicak wrote:
Blok  saiz o.25 ..spoket dpn blakg n saiz spoket ape yg cun utk tupai gua.. Tlg Wink

bro..try 15-36..cam aku pakai sekarang..biar 1 set semue baru..sprocket depan belakang baru..rantai baru..sarung 1 set jenama RKM..terbaik..
                                                                  lol!
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Sat Jul 20, 2013 2:40 am

BCDSyaz wrote:
supcicak wrote:
Blok  saiz o.25 ..spoket dpn blakg n saiz spoket ape yg cun utk tupai gua.. Tlg Wink

bro..try 15-36..cam aku pakai sekarang..biar 1 set semue baru..sprocket depan belakang baru..rantai baru..sarung 1 set jenama RKM..terbaik..
                                                                  lol!

gear 6 x lemau ke bro? atau da modi? hehe
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Sat Jul 20, 2013 12:20 pm

sprocket size 15-36 kalau nk naik bukit mesti parah kn
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Wed Aug 14, 2013 1:04 pm

yup...set 36 gear 6 lembab la..gear 1 - 5 memang cun..
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Wed Aug 14, 2013 4:52 pm

BCDSyaz wrote:
yup...set 36 gear 6 lembab la..gear 1 - 5 memang cun..
lembab2 pn bila dh sampai top senyum memanjang je lol! 
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Aug 16, 2013 11:01 am

tul tu..tp hiwaykan xsepanjang jalan die mendatar..selalu membukit..ha mase mendaki tula yg xbest..throttle habeh dah pulas tp rpm takat 6 je..Adoi...pening la. Crying or Very sad 
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Aug 16, 2013 12:25 pm

BCDSyaz wrote:
tul tu..tp hiwaykan xsepanjang jalan die mendatar..selalu membukit..ha mase mendaki tula yg xbest..throttle habeh dah pulas tp rpm takat 6 je..Adoi...pening la. Crying or Very sad 
ko guna gear brapa masa mendaki??
Back to top Go down
alang_y125z
Laskar Muda


Posts : 43
Join date : 20/10/2013
Age : 25
Location : seremban-bangi

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Mon Oct 21, 2013 1:20 pm

salam kepada semua pengguna tupai sedunia.
saya ada sedikit persoalan hendak diajukan.motor saya standard je cuma saya pakai rim belakang 2.5 pastu tayar 100/70.saja nak merasa tayar lebar,hehe
agak2 apa sproket yang sesuai ye? pasal saya sekarang pakai spoket 14-37.tak boleh pegi je rasa motor ni. lebih2 lagi bonceng member. segala pandangan semua amat lah dihargai.skema gitu.hahak
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Mon Oct 21, 2013 2:33 pm

try up semata saiz sporket belakang..38 ke..
Back to top Go down
EncikTupai
Laskar Muda


Posts : 13
Join date : 11/01/2014

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Thu Jan 16, 2014 5:48 am

Sape boleh bagi cadangan nak pakai spoket saiz berapa ..
Sekarang aku pakai 37-15 (motor standard baru kuar kedai) untuk jalan jauh setiap hujung minggu, tapi jalan tu macam berbukit-bukit.. gear 6 dapat 120-130 jer, RPM baru nak naik dah bukit lagi .. Kalau main kat bandar best lah sebab jalan rata jer ...
ingat nak test pakai 35-15 atau 36-15 okay tak ? ..Terima kasih  study
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Thu Jan 16, 2014 2:42 pm

EncikTupai wrote:
Sape boleh bagi cadangan nak pakai spoket saiz berapa ..
Sekarang aku pakai 37-15 (motor standard baru kuar kedai) untuk jalan jauh setiap hujung minggu, tapi jalan tu macam berbukit-bukit.. gear 6 dapat 120-130 jer, RPM baru nak naik dah bukit lagi .. Kalau main kat bandar best lah sebab jalan rata jer ...
ingat nak test pakai 35-15 atau 36-15 okay tak ? ..Terima kasih  study

15-35/36(pilihan kaki highway + jalan lurus je) pickup teruk dan gear 6 mcm tk berapa hidup sbb motor bro std lagi.. tapi kalau jalan rata meter leh cecah 170-180 kalau pandai bwk.. kalau jalan berbukit mnyk telan kuat sbb sprocket kecil ni berat.. silap2 masa mendaki bukit boleh guna gear 2-3 je.. saiz 15-37/38/39(highway + bandar + jalan berbukit) ni pilihan motor2 std.. saiz sprocket bro tu dh sesuai da,tapi kalau bro nk try jgk better try 15-36 dulu..
Back to top Go down
EncikTupai
Laskar Muda


Posts : 13
Join date : 11/01/2014

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Jan 17, 2014 11:11 pm

Azeri_conquistador wrote:
EncikTupai wrote:
Sape boleh bagi cadangan nak pakai spoket saiz berapa ..
Sekarang aku pakai 37-15 (motor standard baru kuar kedai) untuk jalan jauh setiap hujung minggu, tapi jalan tu macam berbukit-bukit.. gear 6 dapat 120-130 jer, RPM baru nak naik dah bukit lagi .. Kalau main kat bandar best lah sebab jalan rata jer ...
ingat nak test pakai 35-15 atau 36-15 okay tak ? ..Terima kasih  study

15-35/36(pilihan kaki highway + jalan lurus je) pickup teruk dan gear 6 mcm tk berapa hidup sbb motor bro std lagi.. tapi kalau jalan rata meter leh cecah 170-180 kalau pandai bwk.. kalau jalan berbukit mnyk telan kuat sbb sprocket kecil ni berat.. silap2 masa mendaki bukit boleh guna gear 2-3 je.. saiz 15-37/38/39(highway + bandar + jalan berbukit) ni pilihan motor2 std.. saiz sprocket bro tu dh sesuai da,tapi kalau bro nk try jgk better try 15-36 dulu..

yer bro cadang 36-15 la ... nanti try  bounce 
Back to top Go down
Mudeng
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 06/10/2014

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Tue Oct 07, 2014 12:03 am

Sekarang ni aku pakai 14-37 rantai 428. Top dapat 160 kmh je. Moto stendet kilang. Ade sape2 boleh tolong tak?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Today at 11:03 am

Back to top Go down
 
Perbincangan Sprocket V5
View previous topic View next topic Back to top 
Page 16 of 16Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V7

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: