.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Perbincangan Sprocket V5

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Next
AuthorMessage
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Mar 30, 2012 8:37 pm

err nk tanye..spoket saiz 415,420,428 berbeza harge kn?mane yg lebih murah>mahal?
lagi 1,btl ke spoket dpn 420 xde lubang ikat skru?
Back to top Go down
esabadi84
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 14/11/2010
Age : 31
Location : around the corner in everywhere of the world

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Mar 30, 2012 8:46 pm

tumpang parking kejap... lama x masuk forum ni..

aq pn baru tukat sprocket.. pakai RKM.. 15-39
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Mar 30, 2012 11:36 pm

nazjb wrote:
err nk tanye..spoket saiz 415,420,428 berbeza harge kn?mane yg lebih murah>mahal?
lagi 1,btl ke spoket dpn 420 xde lubang ikat skru?

spoket dpn 420 ada lubang skru,aku tgh pakai,ok no problem,rantai SSS,spoket( biase2 pnya tapi ok).. Rm35 siap psg, .. kalo rantai RKM420,spoket dpn blkg(biase2 pnye tapi ok) siap psg Rm40.. RKM 420 komplet set siap psg tu mungkin akan dtg kalo ada rezki lebih aku nk try pakai

ini harga kt tmpt aku,tmpt lain mugkin berbeza.
428 dah x pakai, dah suka kt 420 akan ak trus pakai, 415 x mau pakai hehe sebab entah x tau..
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Sat Mar 31, 2012 10:39 am

-sLip- wrote:
nazjb wrote:
err nk tanye..spoket saiz 415,420,428 berbeza harge kn?mane yg lebih murah>mahal?
lagi 1,btl ke spoket dpn 420 xde lubang ikat skru?

spoket dpn 420 ada lubang skru,aku tgh pakai,ok no problem,rantai SSS,spoket( biase2 pnya tapi ok).. Rm35 siap psg, .. kalo rantai RKM420,spoket dpn blkg(biase2 pnye tapi ok) siap psg Rm40.. RKM 420 komplet set siap psg tu mungkin akan dtg kalo ada rezki lebih aku nk try pakai

ini harga kt tmpt aku,tmpt lain mugkin berbeza.
428 dah x pakai, dah suka kt 420 akan ak trus pakai, 415 x mau pakai hehe sebab entah x tau..
thanks bro...memang nk tukar spoket 1 set...triple s mcm baik je...nk try surver nanti
Back to top Go down
Liquey
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 27/07/2012
Age : 25
Location : Johor

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Jul 27, 2012 2:47 pm

salam semua,
ak nk tnya,ak pelik la,bnyak yang ak baca sprocket 15-36 majoriti kata sedap..tapi berbeza pulak dengan situasi ak,ak dlu guna 15-36 rantai 415, naik gear 6 je, meter terus tak ley naik lebih 120km..nape eak?? tpi skrg ak guna 14-36 rantai 415, gear 6 da x mati,ley trus naik mendadak, tpi still de problem sbb 14-36, motor ak mcm cepat mengerang...so bro2 yg da biasa ada idea tak mengenai masalah ini???
Back to top Go down
Liquey
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 27/07/2012
Age : 25
Location : Johor

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Jul 27, 2012 4:29 pm

ea sory2,salah tulis speed x ley naik lebih 120 time guna 15-36..hehe
Back to top Go down
su
Laskar Kelas I


Posts : 106
Join date : 05/01/2011

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Fri Jul 27, 2012 7:33 pm

klu 14 - 36 mengerang lg, try 14 - 35 pulak....
Back to top Go down
absolute_ahben
Laskar Kelas II


Posts : 894
Join date : 15/09/2009
Location : tc → shh alam → tc

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Sat Jul 28, 2012 12:16 am

yang pakai spocket 15-36 rata2 moto dah buat bang.
Back to top Go down
Liquey
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 27/07/2012
Age : 25
Location : Johor

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Sat Jul 28, 2012 4:26 am

ow tq su & absolute_ahben..ak ingt nk trus test 15-38..tpi ak mcm keruan sbb kn,ak tgk ratio lau 14-36=2.57 n 14-35=2.50 n 15-38=2.53..so i jadi blur..huhu
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Sat Jul 28, 2012 1:18 pm

To Liquey : x perlu blur2 & mnjdi x keruan hehe.. try je 38 15>pilihan spoket utk motor standet..

aku x penah pakai spoket dpn 14.. biasa pakai 15,kalo test pakai entah brape meter akan naik...

tapi kalo aku vote utk 38 15... ape2 pn slmt bjaya mncari spoket yg terbaik utk moto anda
Back to top Go down
Liquey
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 27/07/2012
Age : 25
Location : Johor

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Sat Jul 28, 2012 3:51 pm

wahh,ok2..tu la,tak sabar nk balik rmh nt,nk tukar..ea tapi kn faito pnya brand,nape mcm x de smbutan??x bagus ke??ak ari tu da beli da satu set chain n sprocket faito..nmpknye kena beli sprocket brand sama la jugak ni,ke mcm mna?kih3
Back to top Go down
tupaijet_junior
Laskar Kelas I


Posts : 161
Join date : 24/04/2010
Location : Petaling Jaya

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Sun Aug 05, 2012 12:25 am


pndapat nubis

14-35 & 15-37 ok kot Laughing

14 depan = gearing pendek

15 depan = gearing panjang cikit (gear 5 Twisted Evil )
Back to top Go down
dymmapit
Laskar Muda


Posts : 5
Join date : 20/03/2011

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Thu Aug 09, 2012 4:07 pm

assalamualaikum. ade bende nk tanye. skrg saye pakai 415 15-37. rpm10k 180kmh. kalau turun nk try pakai 15-35, boleh dpt lg ke rpm10k tu? berapa anggaran kmh pada rpm10k tu kalau saya guna sprocket 15-35? mintak bantuan yee... Very Happy
Back to top Go down
comebackid
Laskar Muda


Posts : 96
Join date : 31/03/2012
Age : 20
Location : Perak

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Thu Aug 09, 2012 7:04 pm

salam..

sya pkai 428 15-37 .. boleh je laju , tpi klau bwak orang moto jadi berat / xlarat.. knpa huh ?

moto standard carb Z.
Back to top Go down
Syukri_DK
Laskar Muda


Posts : 1
Join date : 09/09/2012

PostSubject: saya bli 38 ringgit je one set kat ah cai sungai siput perak....rantai gold lg   Sun Sep 09, 2012 7:09 pm

Ultra-Z wrote:
sape nk kirim set rantai KMC leh PM aku..
rupe die cmni:


pakej:
rantai 415
spoket depan MCS/focus
spoket belakang MCS
*free sticker KMC' kalo aku dpt pau tokei kedai..

rantai kaler silver(spt dlm gambor) RM60 jew~~
rantai kaler hitam +RM50, gold +RM75<---kalo de brminat aku kompom balek..
Back to top Go down
hazmi23
Laskar Muda


Posts : 10
Join date : 06/02/2012

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Mon Sep 10, 2012 7:54 pm

ak pkai 15-36 ok je,
mto stndard dpt nek 160 ke ats
Back to top Go down
zahrul
Laskar Muda


Posts : 25
Join date : 13/01/2013
Age : 20
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Mon Jan 14, 2013 7:58 pm

spoket aku 43 100 je dapat ni . haihh apa kena ni ? spoket dalam tak tau berapa
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Mon Jan 14, 2013 8:38 pm

zahrul wrote:
spoket aku 43 100 je dapat ni . haihh apa kena ni ? spoket dalam tak tau berapa

ari tu ak gna saiz 43 masa lepas pntang ok je leh dpt atas 160(aksi superman).. ak rsa setting ko mesti x brapa cun ni.. x pun gna la saiz 40 sebab 43 ni besar mcm pinggan da n lebih kpada pickup je
Back to top Go down
zahrul
Laskar Muda


Posts : 25
Join date : 13/01/2013
Age : 20
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Mon Jan 14, 2013 9:25 pm

Pick memang teramat lah pick up. Tapi gear 3-5 sangkut je kat 100km tu ke meter aku yang salah ni? susah brli second ni
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Mon Jan 14, 2013 10:51 pm

zahrul wrote:
Pick memang teramat lah pick up. Tapi gear 3-5 sangkut je kat 100km tu ke meter aku yang salah ni? susah brli second ni

ye la lgi pun spocket ko tu besar sgt, try turunkan mata spocket tgk ada perubahan x dan kalau x leh lebih 100 lps mata spocket turun tu try servis carb
Back to top Go down
zahrul
Laskar Muda


Posts : 25
Join date : 13/01/2013
Age : 20
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Mon Jan 14, 2013 11:18 pm

Kau rasa berapa rm diperuntukkan untuk setting balik motor aku? Aku ni budak sekolah je hhahahahahahaha
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Tue Jan 15, 2013 10:12 am

mcm tak normal je motor tk lepas 100, selalu kalo spoket standard kilang pun boleh cecah 160 bro, boleh try la usha spoket depan ko, mane taw dye letak 13 ke haha, memang style cubprix la pickup dye haha, try adjust setting 15-39 dlu bro, kos tgk la, kalo tukar spoket je belas je, jgn riso tk mahal mane pun haha
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Tue Jan 15, 2013 2:56 pm

haa sebut sal spoket rantai ni aku nk tanya sikit sebagai newbie kudie. kalau bunyi rantai yang kuat adakah berpunca sebab rantai terlalu kering? kasar gler kot bunyi n ada mcm vibrate kat stand sebelah kiri. xsure lak spoket depan ape jadi sebab xde T spanar nk bukak huhu.

lagi satu, katakanlah rantai kendur, adakah bahagian bawah rantai tak di grip oleh spoket? aku td lepas lube chain aku tgk bahagian rantai spoket sebelah bawah tu mcm tak grip, kalau tolak2 dengan kaki siap bleh bergerak2 lagi.. adeh.. adakah puncanya sebab rantai tak tegang? ataupun alignment spoket depan dan belakang x sama? fyi, aku ada modi skit bush dalam untuk masukkan rim rb 3 btg + hub rim lc lama.
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Tue Jan 15, 2013 2:56 pm

mohon pencerahan tuan tuan dan puan puan yang bijak lagi laksana
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Wed Jan 16, 2013 7:18 pm

moto aku sprocket 15 - 36 , tp bila gear 6 down gile ...
moto stended . kalau aku tukar 15 - 38 , oke tak ?
minta pendapat ..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V5   Today at 4:49 pm

Back to top Go down
 
Perbincangan Sprocket V5
View previous topic View next topic Back to top 
Page 14 of 16Go to page : Previous  1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V7

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Bengkel & D.I.Y.-
Jump to: