.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V13

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16
AuthorMessage
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Mon Apr 04, 2011 9:30 pm

ape beza spring clucth yg aku beli kat ats ngan yg kat bwh nie..?
yg ni ade 6 spring..cam ne beza dari segi performance? ade lg mantap ka?\






Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Mon Apr 04, 2011 10:30 pm

spring nie 2 jer beza dia tak kira la brand apa ko pki...

spring ori = lembut (tarik lever clucth pun smooth)

spring racing = keras (tarik lever clucth rasa ketat)

respon cepat/pantas bila pki spring racing ??? dengan kadar perkiraan microsecond
antara spring ori vs spring racing ak kata sama jer x sempat pun nak rasa bezanya...

beza paling ketara time tarik lever clucth tuh jer mmg jauh beza.... What a Face

_________________
Back to top Go down
askrun
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 31/05/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 12:56 am

salam
nak tanya sikit
kenapa motor aku
gear 6 mati pada 120kmh je
gear 1 sampai 5 memang smooth macam nak terbang pun ada
bila time top macam angin tak cukup pun ada gak
spec moto
karburetor rxz
block racing dah porting lubang angin,minyak dengan ekzos
head adjust untuk piston
ekzos standard
reedvalve boyesen
primary gear 21T
spocket 35/15 420
bearing engin c3
kotak angin tebuk
tolong kawan2 tengah pening ni
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 1:04 am

askrun wrote:
salam
nak tanya sikit
kenapa motor aku
gear 6 mati pada 120kmh je
gear 1 sampai 5 memang smooth macam nak terbang pun ada
bila time top macam angin tak cukup pun ada gak
spec moto
karburetor rxz
block racing dah porting lubang angin,minyak dengan ekzos
head adjust untuk piston
ekzos standard
reedvalve boyesen
primary gear 21T
spocket 35/15 420
bearing engin c3
kotak angin tebuk
tolong kawan2 tengah pening ni

waaa mantap btol mto ko, maybe setting carb x ngam kot..
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 9:01 am

incik tanyalari patik pun penah merasa situasi tuan ambe dulo2x tp tue
sbb patik pki ejos pipe open..gear 1-5 mmg sedap tp masuk jer gear6
trus drop rpm...kelajuan max pun 120km/j saje....

kes patik tue berkaitan masalah ratio gear(gear6 standed xleh blah) so
patik tukar pki rxz punye...setting carb patik da cun cuma tue jerlah masalah
patik masuk gear6 mmg hampeh.....

tp incik tanyalari pki ejos stended kan so patut da tiptop tuh....
maybe angin & minyak dah lari.....

_________________
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 9:01 am

120km/h je?...biar btul..120m/h kot..bro salah tgk meter tu.. What a Face

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
askrun
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 31/05/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 9:03 am

ye ke...
so apa yang patut saya buat
Smile
Back to top Go down
askrun
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 31/05/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 9:04 am

devilmeasha wrote:
120km/h je?...biar btul..120m/h kot..bro salah tgk meter tu.. What a Face
betul x tipu pun

mmg 120 je
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 9:05 am

tak penah kne mmg ler ckp itu ini kan....tp mmg betul gear 5 leh menten
170km/j....shift jer gear 6 dr 170km/j tuh trus drop ke 120km/j....

pulas ler camne xmo blah da...da cam bwk ex5 jer rasa What a Face

_________________
Back to top Go down
askrun
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 31/05/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 9:07 am

tahu x pe betul kata ko mazakim, so apa yang patut aku lakukan...?

che cite skit
Smile
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 9:10 am

chaosworld wrote:
ape beza spring clucth yg aku beli kat ats ngan yg kat bwh nie..?
yg ni ade 6 spring..cam ne beza dari segi performance? ade lg mantap ka?\







yang ni spring untuk modenas kriss lar...

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 9:14 am

mmg lar.. tp kedai ni time aku mintak yg 125z punye, dia bwk kuar yg ni gak.. dia ckp yg baikkk punya mcm nie..dia ade yg ni je..aku pi kedai len,dia bwk kuar mcm yg aku tunjuk yg sebelum ni RM15 je.. yg ni utk satu set kot..beli mangkuk clucth faito nye gak yg leh pkai 6spring..
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 9:17 am

askrun...gear 6 ko tuh rs camne ??? cer citer skit..contoh bila ko menten
gear 5 leh dpt 160km/j bila shift jer gear 6 trus drop spi 120km/j...contoh
jer ler so cer citer skit.....

*p/s: ak x sure lar solution terbaik apapun try set carb dulu,klu masih jadi
gak tue dia mintak gear 6 alejek la tuh clown

_________________
Back to top Go down
askrun
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 31/05/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 9:21 am

mazakim wrote:
askrun...gear 6 ko tuh rs camne ??? cer citer skit..contoh bila ko menten
gear 5 leh dpt 160km/j bila shift jer gear 6 trus drop spi 120km/j...contoh
jer ler so cer citer skit.....

*p/s: ak x sure lar solution terbaik apapun try set carb dulu,klu masih jadi
gak tue dia mintak gear 6 alejek la tuh clown

macam ko cakap gear 5 sampai 150-160km/j cm 2 pastu aku shift gear 6 terus drop
aku rasa ni mesti berkenaan dengan setting carburetor sebab dlu x pernah jadi macam ni, lepas aku porting block pulak jadi cm ni...
so apa jetting yang sesuai untuk carburetor aku
skrng pakai jarum standard rxz tapi dah asah skit, mainjet 210 tapi dah korek, pilot 22.5 ???
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 9:22 am

cuba pkai jarum standard je..
Back to top Go down
askrun
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 31/05/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 9:24 am

dah pakai der, memang x dpt setting susah gila nak ngam
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 10:14 am

askrun wrote:
dah pakai der, memang x dpt setting susah gila nak ngam

klau setting dh cun.. plug cun.. set balik ratio spoket... skrg pkai saiz ape..?

_________________
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 11:09 am

prob askrun nie xda sangkut ngan ratio sprocket tp lebih pada setting
carb dia sbb gear 6 jer rpm drop....

ak cadang ko set carb dulu n klu boleh pki jarum panther...jarum alejet
mmg susah dpt setting yg cantik...ada jer prob dia...

*p/s : pki carb 125z pun ok der leh jer cecah top....

_________________
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 12:48 pm

askrun wrote:
mazakim wrote:
askrun...gear 6 ko tuh rs camne ??? cer citer skit..contoh bila ko menten
gear 5 leh dpt 160km/j bila shift jer gear 6 trus drop spi 120km/j...contoh
jer ler so cer citer skit.....

*p/s: ak x sure lar solution terbaik apapun try set carb dulu,klu masih jadi
gak tue dia mintak gear 6 alejek la tuh clown

macam ko cakap gear 5 sampai 150-160km/j cm 2 pastu aku shift gear 6 terus drop
aku rasa ni mesti berkenaan dengan setting carburetor sebab dlu x pernah jadi macam ni, lepas aku porting block pulak jadi cm ni...
so apa jetting yang sesuai untuk carburetor aku
skrng pakai jarum standard rxz tapi dah asah skit, mainjet 210 tapi dah korek, pilot 22.5 ???
salam...ambe rs la...lubang ejos blok anda tu overport...solution dia,kne upkn spoket la...xpon cr blok len
Back to top Go down
askrun
Laskar Kelas I


Posts : 145
Join date : 31/05/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Tue Apr 05, 2011 1:13 pm

mazakim-jarum panther eh...?aku takut pulak kalau nak pakai jarum panther nnti minyak cm parah je

Yi:-tak gak yi, lubang ekzos x ada overport sgt, sbb klu porting dia besar, bunyi dia yang kuar dkt ekzos mesti kasar dgn garang bak kata ultra
Smile
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V13   Today at 9:05 am

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V13
View previous topic View next topic Back to top 
Page 16 of 16Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: