.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 10 ... 15, 16, 17
AuthorMessage
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Sun Jun 23, 2013 8:23 am

alifmz19 wrote:
asalam otai2, mntak tlg ajar sket, sy nye carb standerd, pisT enduro 25, gear 6 idop gak la tapi lambat smpy 180 je. biler tunduk baru kluar top pon lambat, kne buat ape lg yee? supaya gear 6 sesedap rase, exzos standerd, sprocket 33 15, tunjuk ajar la ye, sy nubies je lg,,,,,,
gear nam kasi tukar...
tak ingat nak modi camner...
cube ko tanya ultra...z.. dia dah buat

_________________
dear m125zc forumer.. if u want to contact me, just contact me tru pm or facebook. my contact number listed in this forum unavailable at these moment. thanks
Back to top Go down
onetwofive
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 17/07/2013

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Wed Jul 17, 2013 10:21 pm

salam perkenalan pd semua.... dah byk hari menyedut ilmu dlm page ni... thanks pd kawan2 yg sudi berkongsi...
setelah belajar teori sy cuba praktik dkt blok sy... port blok sedang2.. xjos boleh tahan 40-28 sebab dah pakai piston enduro .50. agak2 dah lebih port ker block sy.
gear 123 cun... 45 dpt ada berat sikit 170kmh... 6 drop... carb z mj190 mj 30... spoket 15-36...
DIY.... tak try tak dpt ilmu n xperiance... mintak syare ilmu dan xperiance bg yg pernah hadapi mslh mcm ni.... cara penyelesiannya.... atau dah boleh jd tukun.... selain dr tukar gear 6 z any sugestion.....
baru berjinak2 dgn pot n polish....
Back to top Go down
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Sun Aug 04, 2013 1:35 pm

salam semua ..
nak tanya nie ,,
kuat bunyi bertukang dlm bhagian blok n enjin , aku rsa mcm bunyi piston ring ,,
bila ramp , bunyi bertukang lg kuat dr bunyi ekzos ,,
ap yg ptot aku settlekan dkt tupai aku ni ???
takot lain yg rosak , lain yg kedai buat , (nak dpt duit lebih lah kan) ..
harap otai tupai semua dpt membantu ,.. bounce bounce bounce 
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Fri Aug 23, 2013 5:06 pm

nak tanya sikit..kalau guna carb bukan ori tapi baik daripada lokel sikit tu boleh tak?
Back to top Go down
redline
Laskar Kanan


Posts : 359
Join date : 25/08/2010
Age : 32
Location : x lama lagi dok kat stadium pulak ^_^

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Fri Aug 23, 2013 5:46 pm

ha...bukan otai tp rase nak berkongsi kong saja...

areyz95 : pe lagi buka head dulu....tgk permukaan dlm head tu ada lekuk2 ke...klu ada tandanya piston sudah langgar sama head.....

tp dah alang2 buka head ko buka blok pulak, tgk ada calar ke x de...
cek ring piston ada renggang ke....
bearing kacang rosak ke....
pas tu cek rod sekali.... kalau goyang teruk mmg kena buat balik la...
mangkuk clutch mmg biasa bising he3...

budak kt : carb tu kalau senang setting gunala... tp kalau sebaliknya mmg x bleh blah.... klu x de bajet cari yang ori.... try tukar barang2 dalam carb tu guna yg ori... rase ade je jual kat sparepart....


Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Sun Aug 25, 2013 6:38 pm

redline : Terima kasih atas information.. =) carb tu made in thailand atau taiwan..tak ingat..
Back to top Go down
redline
Laskar Kanan


Posts : 359
Join date : 25/08/2010
Age : 32
Location : x lama lagi dok kat stadium pulak ^_^

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Sun Aug 25, 2013 11:22 pm

budak kt wrote:
redline : Terima kasih atas information.. =) carb tu made in thailand atau taiwan..tak ingat..
er carb jenama ape ek?
Back to top Go down
budak kt
Laskar Muda


Posts : 47
Join date : 16/10/2012
Location : Kuala Terengganu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Mon Aug 26, 2013 2:40 pm

Carb 125z la tu.. ada tulis mikun corp.. yang barang2 dalam tu tukar barang ori? apa barang itu? mainjet dengan pilot?
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Mon Aug 26, 2013 3:47 pm

adoi...Sad   semalam..eh! pd 24/8/2013 hari sabtu..aku fly dr tg.malim ke selayang..tp xde la direct aku fly..kt RnR rawang..lepas sikit je..tupai aku jem panas..blk tg.malim..gi pomen..bukak head tengok block ngan piston dah calar anjing..adoi..block korek..piston tukar 0.25 made in japan..aku serahkan semua pd pomen tu tuk setelkan..cuma aku kene kuarkan modal rm140..2t die bukak 6-7 benang..jarum carb turun 1 takok bagi minyak lebih..dan sekarang..tupai aku dlm pantang..Sad  tupai baru ber usia 8 bulan dengan mileage 150k..

persoalan: perlu x kirenye potong head? dan mintak tunjuk ajar/penjelasan pe yg perlu atau terkurang untuk dibuat kt tupai aku setelah spec lepas jem panas[lepas repair la tu]..setiap tunjuk ajar amat dihargai..
Back to top Go down
Snake125z
Laskar Muda


Posts : 20
Join date : 24/07/2012
Age : 32
Location : Kuala Krai Kelantan

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Fri Aug 30, 2013 10:29 am

Bagi saya rasanya syaz seorang pemandu yang suka bawa long distance, kadang kadang jumpa motor yang fly akan turut juga. Jadi baik setiap kali isi penuh tank minyak perlu lah bancuh saiz satu tudung minyak botol 2T bersama minyak petrol, untuk kurangkan kemungkinan jam panas.Turut bawa spare plug sekali.

Potong head harus bermula dalam 1mm, kawah ikut saiz piston. Ingat jangan tamak atau lebih skim, engin akan jadi berat dan gegar pada high gear 5,6. Gasket boleh lapik dua, jika rasa mungin terhantuk piston. tapi jangan risau head Ori baru senang dapat dengan harga tidak lebih Rm100.

Dalam masa pantang piston pula, jangan bawa lebih 80km/j selama 1000-1500 mileage, tapi ingat guna minyak 2t yang kualiti , dalam hati kena selalu bersabar dan fokus , jangan terpengaruh dengan trailer, lori pasir/pok getah dan terutamanya motor fly lain.
Selepas pantang piston, jangan sekali terus test prestasi motor, kena lah setting carb , tukar main jet dan pilot jet jika perlu , read plug paling penting, set agin biar enjin motor panas dulu.
Rasa macam banyak kung fu kena dipadankan. Kalau nak senang kerja,boleh dapatkan pomen yang boleh anggap sifu untuk settle semua. Kalau tidak usaha selama ni mungkin hancur sekelip mata.
Kesimpulannya hargai lah Motor tupai anda...555
Back to top Go down
letak_pisang
Laskar Kanan


Posts : 201
Join date : 20/07/2011
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Sun Sep 01, 2013 4:26 pm

terbaik boss  
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Sun Sep 01, 2013 5:36 pm

standard juga yg terbaik.. lenjan lama2 pn tk jem
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue Sep 03, 2013 10:27 am

Salam...aku hargai semuenye dan akan aku praktik kan..trimakasih..salam tangan semue..

masalah agak susah jugak la nk dpt pomen yg baik yg sng dimintak tulong..lagi pun jugak aku agak sibuk ngan kerja yg 7hr seminggu..jarang nk beriadah kat kedai pomen..

kalu head x usik boleh x? sebab mase repair aritu aku de tanye pomen pasal head tupai aku tu..tp die cakap jgn usik head dulu..

dan tuk pengetahuan carb masih standard..mj 110..pj xpasti..kotak angina xde span serta tutup x rapat..lepas repair..pagi2 sekali kick dah idup dan lebih krg 15minit baru aku gerak..dan masih dlm pantang..
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue Sep 03, 2013 10:31 am

ok x kalu aku up mj 115 lepas pantang nanti?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue Sep 03, 2013 3:20 pm

tnggu otai2 jawab, ak x brapa tahu sgt bab setting2 ni
Back to top Go down
Snake125z
Laskar Muda


Posts : 20
Join date : 24/07/2012
Age : 32
Location : Kuala Krai Kelantan

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Fri Oct 11, 2013 12:39 pm

Apa kata selepas pantang, anda memilih mainjet saiz 130 dulu dan lihat bagaimana hasilnya, disebabkan kotak agin telah terbuka maknanya lebih agin akan dibenarkan masuk untuk proses pembakaran , lebih petrol diminta untuk menjalankan proses tersebut.
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Mon Oct 14, 2013 9:18 am

aku de bertanye pd pomen dan jawapan nye 'kalu mainjet 130..takut moto jd berat'..adakah ianya benar?
Back to top Go down
Snake125z
Laskar Muda


Posts : 20
Join date : 24/07/2012
Age : 32
Location : Kuala Krai Kelantan

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue Oct 22, 2013 12:13 am

Dalam setting kaburator adalah kritikal untuk prestasi motor anda, silap-silap komponen engine akan mengalami kerosakan. Tidak dapat ditentukan ia adalah benar atau tidak selagi sendiri tidak melakukan kajian tersebut. Adalah penting kita tahu plug reading dengan setting angin yang paling baik....
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Mon Dec 16, 2013 10:41 am

BCDSyaz wrote:
aku de bertanye pd pomen dan jawapan nye 'kalu mainjet 130..takut moto jd berat'..adakah ianya benar?

mainjet saiz 130 tu ok lgi.. kalau mainjet kecik motor boleh jem kalau full throttle.. tapi mnyk mmg jimat
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Today at 11:03 am

Back to top Go down
 
Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4
View previous topic View next topic Back to top 
Page 17 of 17Go to page : Previous  1 ... 10 ... 15, 16, 17
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V6
» Segala Persoalan V7
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: