.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 17  Next
AuthorMessage
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Thu Apr 28, 2011 12:17 am

aku nk tanye skit..dgn spec moto aku ni..blok da port lubang angin,minyak n lubang ekzos..piston 0.25..carb panther..tp problem nye past aku try top time 150kmh dye mcm semput2 la..mcm ada yg x lps jew..apa sbb ek?kna set main jet n pilot blek ke ?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Thu Apr 28, 2011 8:15 am

semput sedut2x ke blkg?,klu camtue mnyk krg,kene setting mainjet n pilotjet..
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Thu Apr 28, 2011 3:56 pm

superjoemanito wrote:
semput sedut2x ke blkg?,klu camtue mnyk krg,kene setting mainjet n pilotjet..

main jet 220,pilot 30..main jet n pilot elok set bpe ek ?..takot la jem jew nnti..
Back to top Go down
Man4822
Bintara Muda


Posts : 511
Join date : 24/03/2011
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Thu Apr 28, 2011 6:56 pm

nak tanye sikit, area kl ni, kat mana lagi ada kedai foundry selain area sentul??
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Fri Apr 29, 2011 12:33 am

Azrul wrote:
main jet 220,pilot 30..main jet n pilot elok set bpe ek ?..takot la jem jew nnti..
tue aku tanye simpton semput tue cmner?,bobok ke?,rase moto sedut ke?,try tarik gear ke gear ngan max rpm,tgk ape jd..
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Fri Apr 29, 2011 4:55 pm

superjoemanito wrote:
Azrul wrote:
main jet 220,pilot 30..main jet n pilot elok set bpe ek ?..takot la jem jew nnti..
tue aku tanye simpton semput tue cmner?,bobok ke?,rase moto sedut ke?,try tarik gear ke gear ngan max rpm,tgk ape jd..

aku tarik gear ke gear ok jew..bobok mmg x de..aku rse mcm moto sedut2 la time top 2..npe ek ?
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Sat Apr 30, 2011 1:38 pm

tarik max rpm dari gear ke gear?,klu sedut2x atau tarik2x ke blkg tue mnyk kurang,tgk plug warne ape..
Back to top Go down
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Sat Apr 30, 2011 2:18 pm

superjoemanito wrote:
tarik max rpm dari gear ke gear?,klu sedut2x atau tarik2x ke blkg tue mnyk kurang,tgk plug warne ape..

npe bila aku buka head,kt permukaan head 2 da kesan terkopak-kopak la ?pe ssb ek..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Sat Apr 30, 2011 6:48 pm

upload pic tgk..
Back to top Go down
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Mon May 02, 2011 11:33 pm

wahaahha da lame x bersuara share skit...aku 180MJ,PJ 27.5.....
boleh la ckup2 makan.,...nak jalan jauh pun ok...2 jam maintain..tapi kene bancuh la..Razz

Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Mon May 02, 2011 11:39 pm

karb ape tu adzli?pah mane mg hlg?
Back to top Go down
faristrx
Laskar Muda


Posts : 58
Join date : 02/02/2011
Age : 21
Location : kota bharu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Sat May 07, 2011 5:40 pm

nape ek moto aku bunyi terhantuk cmtue masa dari laju nk ke perlahankn moto???
...
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Sun May 08, 2011 8:16 pm

bro bro semua, aku nak tanya...
kalau kat sana motor 125Z standard gaban dapat max RPM berape?

aku pakai 125Z first model, sudah porting blok piston size standard dg carb RXK 26 mm gunakan ekzos AHM SPR RPM boleh outmeter.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
Azrul
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 24/01/2011

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue May 10, 2011 1:38 am

aku nk kongsi skit spec moto aku ni..
-blok da port
-piston 0.75
-head da potong
-carb 125z jew
untuk sementara ni aku pkai MAIN JET 140,tapi bobok gk la bwh rpm 5K..agk2 mainjet 140 ok x ngan spec moto akuw ?..
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue May 10, 2011 1:44 am

Azrul wrote:
aku nk kongsi skit spec moto aku ni..
-blok da port
-piston 0.75
-head da potong
-carb 125z jew
untuk sementara ni aku pkai MAIN JET 140,tapi bobok gk la bwh rpm 5K..agk2 mainjet 140 ok x ngan spec moto akuw ?..

ko cek busi dulu bro...
tengok kat tengah electroda busi tu.
kalau hitam berarti kebesaran MJ kau, tp kalau putih terlalu kecik... yg pas warna coklat / merah bata.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue May 10, 2011 1:57 am

Ini foto blok aku...

exhaust port height 28 mm, width 35 mm, inlet height standard.





clearance piston at top dead center 0 mm.







Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue May 10, 2011 8:24 am

waduh blok nya.Twisted Evil ..mcmana mau bikin 0mm clearance at top dead center tu Mafiaflix.?

kenapa tidak di skimmed saja headnya?..ini kalau d pake head yg suda d skim mmg kuat compression nya.. x gitu mafiaflix?

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue May 10, 2011 9:37 am

lubg ejos amat menakutkan...mgkin sesuai ngn saiz pistonnyer kot?hehehe..xterantuk ke piston ngn head kalo dh rapat cgt?mesti bunyi xmnyenagkn akn kluar nt...ngeh3
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue May 10, 2011 9:39 am

Mafiaflix wrote:
bro bro semua, aku nak tanya...
kalau kat sana motor 125Z standard gaban dapat max RPM berape?

aku pakai 125Z first model, sudah porting blok piston size standard dg carb RXK 26 mm gunakan ekzos AHM SPR RPM boleh outmeter.
wasalam..ape yg outmeter?rpm ke?ada motor forumer boleh dpt rpm outmeter blok saiz stendard,karb stendard dh lay,ekzos stendard Very Happy
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue May 10, 2011 10:10 am

outmeter time idle ka..atau time top? Cool

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue May 10, 2011 2:32 pm

devilmeasha wrote:
waduh blok nya.Twisted Evil ..mcmana mau bikin 0mm clearance at top dead center tu Mafiaflix.?

kenapa tidak di skimmed saja headnya?..ini kalau d pake head yg suda d skim mmg kuat compression nya.. x gitu mafiaflix?

ye bro, bawah blok kena skim lagi kemaren pomen kurangi blok bawah tu 0.8 mm, tepi piston pun di sesuaikan 0.8 mm juga.

head pun sudah kena skim 2 mm.

compression jadi kuat bro, karena aku buat kejar exhaust port yg sudah naik banyak.

Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue May 10, 2011 2:36 pm

yi_tupaijek01 wrote:
lubg ejos amat menakutkan...mgkin sesuai ngn saiz pistonnyer kot?hehehe..xterantuk ke piston ngn head kalo dh rapat cgt?mesti bunyi xmnyenagkn akn kluar nt...ngeh3


tidak bro, masih aman la...

itu kan masih ada gasket cylinder head tebal 0.5 mm jadi masih aman.


ini hasil dynotest motor aku.





top speed gear 6th sproket size 14-42

Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue May 10, 2011 2:38 pm

devilmeasha wrote:
outmeter time idle ka..atau time top? Cool

idle RPM bisa outmeter, time top speed gear 6th bisa outmeter juga RPM ku bro.
tapi aku gunakan sproket ringan 14-42.


piston size standard 125Z.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue May 10, 2011 4:00 pm

laju banget 125z kamu..

bila di skim bawah blok..lubang intake dan exhaust pun harus d porting ke atas kan?

kalau skim bawah 0.8mm..tambah skim head 2mm total 2.8mm..sma ngak kalau headnya saja d skim 2.8mm terus?.

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Tue May 10, 2011 4:51 pm

devilmeasha wrote:
laju banget 125z kamu..

bila di skim bawah blok..lubang intake dan exhaust pun harus d porting ke atas kan?

kalau skim bawah 0.8mm..tambah skim head 2mm total 2.8mm..sma ngak kalau headnya saja d skim 2.8mm terus?.

belum laju itu bro, motor drag 125 cc kat sini rata rata dapat 35 HP,

ye betol bro... karena semua port akan turun, ini pun blok aku salah pengerjaan bro, seharusnya tidak perlu potong blok bawah dan piston, cukup skim head je... misalkan mau buat deck clearence 0 maka cukup potong/skim blok atas je.

sama bro karena totalnya kan 2.8 mm, namun kalau potong headnya saja porting porting tidak akan turun.
CMIIW.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
Sponsored content




PostSubject: Re: Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4   Today at 6:11 pm

Back to top Go down
 
Korek, Potong, Rebore, Port, Polish Blok & Potong Head V4
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 17Go to page : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 11 ... 17  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V6
» Segala Persoalan V7
» 2T & 4T Pilihan Anda V4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: