.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 17  Next
AuthorMessage
al0ngso
Laskar Muda


Posts : 4
Join date : 31/10/2010

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Tue Apr 26, 2011 8:46 pm

herlow/salam otai2 tupai...

asl mto aku klu reem xde gear rpm dpt spi 11k++,
tp klu ade gear dpt 8-9k jer....blok,head dh buat...

tupai korang mcmane klu ade gear???((keadaan berjalan))
Back to top Go down
banchiksk8
Laskar Muda


Posts : 72
Join date : 08/03/2010
Age : 26
Location : desa pinggiran putra, kajang, bangi, dengkil, putrajaya,serdang

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Tue May 10, 2011 1:19 am

assalamualaikum...

sume kat cni cte pasal ag dah modi tp sya nak bertanya...

skang moto tgh tersadaikat kedai untuk proses overall overhaul..
nak mnx pendapat sume rider alang2 dah bukak sume ni apa yg perlu dibuat?

tolong rekemen skit tentang :-

conrod
bearing
blok memang terpaksa rebore silap2 dah jadi 1.5
gear
clucth plate
apa2 sahaj yg berkaitan

tolong saya otai2 rider sakalian Shocked
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Tue May 10, 2011 2:02 am

al0ngso wrote:
herlow/salam otai2 tupai...

asl mto aku klu reem xde gear rpm dpt spi 11k++,
tp klu ade gear dpt 8-9k jer....blok,head dh buat...

tupai korang mcmane klu ade gear???((keadaan berjalan))

patutlah kalau xde gear rpm sampai 11k, karena memang engine tidak ade beban.
nah kalau dapat gear 1-5 9K itu termasuk bagus, biasanye gear 6 turun hanya sampai 7.5-8K saja karena pada gear 6 bersifat overdrive kecuali mesin sudah upgrade.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Tue May 10, 2011 2:26 am

Mafiaflix wrote:
al0ngso wrote:
herlow/salam otai2 tupai...

asl mto aku klu reem xde gear rpm dpt spi 11k++,
tp klu ade gear dpt 8-9k jer....blok,head dh buat...

tupai korang mcmane klu ade gear???((keadaan berjalan))

patutlah kalau xde gear rpm sampai 11k, karena memang engine tidak ade beban.
nah kalau dapat gear 1-5 9K itu termasuk bagus, biasanye gear 6 turun hanya sampai 7.5-8K saja karena pada gear 6 bersifat overdrive kecuali mesin sudah upgrade.

same le ngan motor aku, kalo time idle kalo rem sampe habes siap ketuk2 ag meter RPM tu sampe simbol signal tu hihi, tapi kalo time bwk sampe top speed dpt 8.8 lebey cmtu jer, motor standard jer
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Wed May 11, 2011 2:22 pm

ni modifikasi ak sekarang..ak nak modi sket lagi..so minx pndgn otai2:
skrg:
- piston lc saiz stndard 1.25
- blok porting:
1. lbg angin- boleh la
2. minyak - sket2
3. ekzos - polish je
- head potong x bpe mm(x pasti dh wat kawah lom)
- karb tzm dh lay pilot 22.5, mainjet 280 jarum tzm asah
- bearing racing rojak- campur2..(x ingt dh)
- ekzos bmpower cutting stended

gear 6 rpm9.5-10k

kirenya ak x puas ht lg..

Esok ak nak sumbat:
- reedvalve boyesen
- clutch plate ori (bpe keping eh elok..6@7? lagi 1 elok pakai spring racing ke stended)

next modi lak:
- korek lubang ekzos( nak wat rpm gear 6 ketuk dinding ) bleh ke?
- gear 6 rxz(kasi hidup gear 6)
- pas2 tukar primary 21T (sumpah ak x tw psal bende ni)

persoalannya:
1. kalo tkr boyesen, kene set blk ke?
2. bpe keping clutch plate nk pakai?
3. ape resipi nk korek lbg ekzos(1mm ats 2mm tepi ke ape ke)
4. kalo dh port lbg ekzos gear 6 drop, ak nk msk gear 6 rxz
5. primary 21t 2 menatang ape dan ape besnye pakai menatang ni?
6. head ak kene wat kawah x?piston ak dh 1.25..(pomen ak ckap head dh potong smpi x leh potong lagi)
7. ekzos ape yg terbaik utk pakai..ni list ekzos yg ak ad(bm power, glpendek, ahm cuting rxz)

sori banyak tnye..
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Wed May 11, 2011 2:50 pm

alamak...mcm2 segala persoalan ni..ambe nk try jwb boleh?kalo salah tlg btolkn..ambik galah jgn jolokan...hak3
1.memg kne set balik...
2.pakai 5 je...
3.resipi,mtk ngn chef wan..hik3---->paling penting jgn buang bonggol unta pd bahagian bwh porting tu...bahagian lain2,skill masing333...<-----nk bt sndiri ke ni?mcm pomen je bt ni..hik3
4.port cntik xdala drop cgt...ntah2 lg power gear 6
5.menatang ni sejenis yg xbergerak..hak3...digunakn utk kckn ratio gearbox...jd gear makin pendek,gear 6 lg hidup,spoket kne set balik,turun mate (blakang)
6.memg kne wat kawah la...
7.erkkkkk....xtau3...hak3<----noob pasal ejos...sb ambe sk karakter ejos stended je

kalo slh tlg btolkn ye otai2
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Wed May 11, 2011 3:17 pm

yi_tupaijek01 wrote:
alamak...mcm2 segala persoalan ni..ambe nk try jwb boleh?kalo salah tlg btolkn..ambik galah jgn jolokan...hak3
1.memg kne set balik...
2.pakai 5 je...
3.resipi,mtk ngn chef wan..hik3---->paling penting jgn buang bonggol unta pd bahagian bwh porting tu...bahagian lain2,skill masing333...<-----nk bt sndiri ke ni?mcm pomen je bt ni..hik3
4.port cntik xdala drop cgt...ntah2 lg power gear 6
5.menatang ni sejenis yg xbergerak..hak3...digunakn utk kckn ratio gearbox...jd gear makin pendek,gear 6 lg hidup,spoket kne set balik,turun mate (blakang)
6.memg kne wat kawah la...
7.erkkkkk....xtau3...hak3<----noob pasal ejos...sb ambe sk karakter ejos stended je

kalo slh tlg btolkn ye otai2

3. ooh itu bonggol jangan buang ka?mslhnya pomen ak x nk usik tang tu..x pe, ak goda die nt Basketball
ape mksd ni eh (exhaust port height 28 mm, width 35 mm, inlet height standard.) ni resipi mafiaflix..
5. nak tuka menatang ni kene overhaul moto ke? bpe rege bende ni n blnje la pic die sket..kalo pkai bnde ni x yah tuka gear 6 rxz pon x pela kan?
6. piston lc pon kene wat kawah ek?
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Wed May 11, 2011 5:10 pm

3-pomen mrh buang yg tu..dia xusik ejos port pon dh dpt 10k kn?ok la tu..resipi masing2 bro...
tinggi n lebar lubang ejos tu dia mksudkn kot?inlet heigth tu xpasti lak aku...
5-xpyh..buka sebelah klac tu je..rege dlam 30 keatas<----aku pon tgh cr jgk
6-piston lc xsure la bro...
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 1:54 am

inlet height tu lubang tingkap keliling silinder blok kot..?
aku maen bantai ikot logik je.....sbb inlet sme mksud dgn kemasukan, so port selain ekjos port la kn?
hehehe..
newbies~ Basketball

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 2:25 am

Semoga gambar ini bisa sedikit membantu...



Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 9:32 am

Mafiaflix wrote:
Semoga gambar ini bisa sedikit membantu...




boleh bro mafiaflix cerita sket psal gmbr 2?? sori..newbies gak..

lg 1, sape leh blanje pic primary 21t
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 10:41 am

fiq wrote:
Mafiaflix wrote:
Semoga gambar ini bisa sedikit membantu...




boleh bro mafiaflix cerita sket psal gmbr 2?? sori..newbies gak..

lg 1, sape leh blanje pic primary 21t


ye bro, aku akan cerita sikit pasal gambar gambar itu.

pada tulisan Lubang Buat ada terlihat garis Horizontal itulah yg di sebut lebar port ekzos (exhaust WIDTH), biasanya kalau nak modif lubang ini rata rata 70-75 % lebar x saiz piston... semakin melebar maka akselerasi bisa meningkat, namun jangan terlalu melebihi 75% apabila bentuk lubang ekzos macam 125Z karena akan mengakibatkan ring piston cepat rusak... tapi kalau bentuk ekzos port macam kat blok Honda NSR SP boleh lah sampai 85 % karena memang ada semacam tiang/

lalu ada garis Vertical itu di sebut tinggi port ekzos (exhaust port HEIGHT), tinggi lubang ini di patok dari 50% dari stroke, misalkan 125Z punya stroke 54.7 mm maka maximum tinggi port ekzos adalah 27.35 mm, hal ini tidak boleh mutlak langsung di terapkan pada blok kita, karena harus mempertimbangkan modifikasi pada komponen lainnya(ratio compression, ignition timing, ekzos, carburetor, dll)... jika tidak maka motor akan jadi lemah pada pickup dan hanya bagus di RPM atas saja atau topspeed.

sementara itu dulu, nanti aku khawatir x paham lah bahasa aku... hahaha
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 11:10 am

bnyak nye modi bro fiq... x pueh2 ag... hahha... dlu ntar modi mtor hnya blok & head shj di usik... lain2 sume stendet... ekzos,carb,reedvalve.. ape2 je lah... semua hnya stendet.. yg di modi blok... blok hnya di usik bhgian lubng ekzos... hasil die... Twisted Evil ....

rxz modi den cucuk kt blakng... miahahaha... max rpm 10.5.. spoket 15-35... blok y-1.. saiz 0.25 enduro...

_________________
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 11:22 am

[img] [/img]

SILAKAN JAWABPERSOALAN KU DONG..ENGGAK NGERTI BAHASA INDONESIA..HEHE..

utk width, 70-75% dr saiz piston..kalu saiz piston ku 1.25, maka lebarnya adalah 55.05mm..maka lebarnya lebih kurang 41mm

untuk height pula, less than 27.35mm..

boleh tahu berapa tinggi dan lebar lubang ekzos standard?
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 11:24 am

spec muto aku..
blok stended 0.50
head shceme 1mm
carb z bosh mj220 pj22.5
kotak angin tebuk 10lubang saiz skrewdriver
spoket 15-36(428)
rim aloi excel asia 1.4
tayar michelin 70/90 dpn belakang
bearing skf kt crank je.
top speed,sdp gak la...hehehehe
wt sdp jln ngan g keje..
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 11:26 am

paan1171 wrote:
bnyak nye modi bro fiq... x pueh2 ag... hahha... dlu ntar modi mtor hnya blok & head shj di usik... lain2 sume stendet... ekzos,carb,reedvalve.. ape2 je lah... semua hnya stendet.. yg di modi blok... blok hnya di usik bhgian lubng ekzos... hasil die... Twisted Evil ....

rxz modi den cucuk kt blakng... miahahaha... max rpm 10.5.. spoket 15-35... blok y-1.. saiz 0.25 enduro...

sori pic besar sgt..x reti nk adjust..

pergh..cair ku lihat moto paan..tu sbb nak usik lbg ekzos..bagi lebih syaitan ini motor..wakaka..
alang2 thread skru ekzos dh goyang, baik aku besarkan je lubang 2.. Twisted Evil Twisted Evil
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 11:30 am

fiq wrote:
paan1171 wrote:
bnyak nye modi bro fiq... x pueh2 ag... hahha... dlu ntar modi mtor hnya blok & head shj di usik... lain2 sume stendet... ekzos,carb,reedvalve.. ape2 je lah... semua hnya stendet.. yg di modi blok... blok hnya di usik bhgian lubng ekzos... hasil die... Twisted Evil ....

rxz modi den cucuk kt blakng... miahahaha... max rpm 10.5.. spoket 15-35... blok y-1.. saiz 0.25 enduro...

sori pic besar sgt..x reti nk adjust..

pergh..cair ku lihat moto paan..tu sbb nak usik lbg ekzos..bagi lebih syaitan ini motor..wakaka..
alang2 thread skru ekzos dh goyang, baik aku besarkan je lubang 2.. Twisted Evil Twisted Evil

tpi tu semua zman dh berlalu.. skrg stok wt g kje mtor.. crik rzeki... lc stendet pon tapau aq.. adeh.. geram btol... lyan2 stendet je skrg + solek mtor... memadai dh.. hehehe...

_________________
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 11:35 am

paan1171 wrote:
fiq wrote:
paan1171 wrote:
bnyak nye modi bro fiq... x pueh2 ag... hahha... dlu ntar modi mtor hnya blok & head shj di usik... lain2 sume stendet... ekzos,carb,reedvalve.. ape2 je lah... semua hnya stendet.. yg di modi blok... blok hnya di usik bhgian lubng ekzos... hasil die... Twisted Evil ....

rxz modi den cucuk kt blakng... miahahaha... max rpm 10.5.. spoket 15-35... blok y-1.. saiz 0.25 enduro...

sori pic besar sgt..x reti nk adjust..

pergh..cair ku lihat moto paan..tu sbb nak usik lbg ekzos..bagi lebih syaitan ini motor..wakaka..
alang2 thread skru ekzos dh goyang, baik aku besarkan je lubang 2.. Twisted Evil Twisted Evil

tpi tu semua zman dh berlalu.. skrg stok wt g kje mtor.. crik rzeki... lc stendet pon tapau aq.. adeh.. geram btol... lyan2 stendet je skrg + solek mtor... memadai dh.. hehehe...

keh2..moto ak pun bkn nak wat stok berlumba..sonok memakaije..tp x tw nafsu ape ak kat moto ni..hehe..lgpon alang2 dh buat, x kan nak lmh smgt ptah blk..huhu..apepun, dlm mse 3 bulan ni, ak dh expense kat moto ni rm3k++ gak..huhu..
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 11:41 am

fiq wrote:
[img] [/img]

SILAKAN JAWABPERSOALAN KU DONG..ENGGAK NGERTI BAHASA INDONESIA..HEHE..

utk width, 70-75% dr saiz piston..kalu saiz piston ku 1.25, maka lebarnya adalah 55.05mm..maka lebarnya lebih kurang 41mm

untuk height pula, less than 27.35mm..

boleh tahu berapa tinggi dan lebar lubang ekzos standard?

hahaha ye bro, tidak ape ape aku pun berusaha untuk menyesuaikan dg bahasa kalian.

betol bro, lebarnya boleh di buat sampai 41 mm... makin sedap lah kalau sudah gunakan piston oversize 1.25

height jalan tinggi tinggi dulu, coba 28 mm saja dulu, sesuaikan dg head di skim 2 mm.

tinggi lubang ekzos standard 31 mm bro, lebarnya aku lupa bro.

Lb = lubang

sedangkan yg tengah tengah itu lubang transfer port atau lubang angin

bilas itu lubang minyak bro... yg ade 2 lubang kecil tu disebut juga boost port.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 11:45 am

fiq wrote:
paan1171 wrote:
fiq wrote:
paan1171 wrote:
bnyak nye modi bro fiq... x pueh2 ag... hahha... dlu ntar modi mtor hnya blok & head shj di usik... lain2 sume stendet... ekzos,carb,reedvalve.. ape2 je lah... semua hnya stendet.. yg di modi blok... blok hnya di usik bhgian lubng ekzos... hasil die... Twisted Evil ....

rxz modi den cucuk kt blakng... miahahaha... max rpm 10.5.. spoket 15-35... blok y-1.. saiz 0.25 enduro...

sori pic besar sgt..x reti nk adjust..

pergh..cair ku lihat moto paan..tu sbb nak usik lbg ekzos..bagi lebih syaitan ini motor..wakaka..
alang2 thread skru ekzos dh goyang, baik aku besarkan je lubang 2.. Twisted Evil Twisted Evil

tpi tu semua zman dh berlalu.. skrg stok wt g kje mtor.. crik rzeki... lc stendet pon tapau aq.. adeh.. geram btol... lyan2 stendet je skrg + solek mtor... memadai dh.. hehehe...

keh2..moto ak pun bkn nak wat stok berlumba..sonok memakaije..tp x tw nafsu ape ak kat moto ni..hehe..lgpon alang2 dh buat, x kan nak lmh smgt ptah blk..huhu..apepun, dlm mse 3 bulan ni, ak dh expense kat moto ni rm3k++ gak..huhu..


hahaha banyak sekali kau sudah expense kat motor mu bro? RM 3000 sudah bisa dapat carb Keihin PWK 35 mm Air Striker SUDCO, dengan ignition kit Yamaha YZ125 SE, Vforce3 reed valve system, bearing bearing hispeed FAG, dan ekzos AHM SPR.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 11:51 am


hahaha ye bro, tidak ape ape aku pun berusaha untuk menyesuaikan dg bahasa kalian.

betol bro, lebarnya boleh di buat sampai 41 mm... makin sedap lah kalau sudah gunakan piston oversize 1.25

height jalan tinggi tinggi dulu, coba 28 mm saja dulu, sesuaikan dg head di skim 2 mm.

tinggi lubang ekzos standard 31 mm bro, lebarnya aku lupa bro.

Lb = lubang

sedangkan yg tengah tengah itu lubang transfer port atau lubang angin

bilas itu lubang minyak bro... yg ade 2 lubang kecil tu disebut juga boost port.
[/quote]

31mm itu tinggi atau lebarnya?

kalo begitu, saya cuba tinggi 27mm dan lebar 40mm..ok ke? gear 6 hidup atau x?
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 11:55 am


hahaha banyak sekali kau sudah expense kat motor mu bro? RM 3000 sudah bisa dapat carb Keihin PWK 35 mm Air Striker SUDCO, dengan ignition kit Yamaha YZ125 SE, Vforce3 reed valve system, bearing bearing hispeed FAG, dan ekzos AHM SPR.[/quote]

haha..ini masuk skali rim aloi, coverset dll..tp kalo pada enjin sahaja mgkn rm2000..mslhnya motor ku banyak masalah..
piston sahaja rasanya sdah 5 kali tukar
rod 2 kali
bearing sekali dan macam2 lagi..huhu..
lagipun pomen ku bukan hebat dalam kira-kira ni..
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 11:59 am

fiq wrote:


31mm itu tinggi atau lebarnya?

kalo begitu, saya cuba tinggi 27mm dan lebar 40mm..ok ke? gear 6 hidup atau x?


31 mm tu tinggi lubang buang/ekzos standard.

jangan tinggi dulu la bro, kau buat 29 mm dulu jer, nah lebar 40 mm dulu oke la.
nanti kalau kurang baru kau naikan lagi menjadi 28 mm, lebarkan lg jadi 41 mm.

step by step je.

head skim 2 mm lalu bentuk ulang kawah.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 12:05 pm

Mafiaflix wrote:
fiq wrote:


31mm itu tinggi atau lebarnya?

kalo begitu, saya cuba tinggi 27mm dan lebar 40mm..ok ke? gear 6 hidup atau x?


31 mm tu tinggi lubang buang/ekzos standard.

jangan tinggi dulu la bro, kau buat 29 mm dulu jer, nah lebar 40 mm dulu oke la.
nanti kalau kurang baru kau naikan lagi menjadi 28 mm, lebarkan lg jadi 41 mm.

step by step je.

head skim 2 mm lalu bentuk ulang kawah.

maaf, saya kurang mengerti..mksd bro tinggi lbg standard 31mm..bagaimana mahu jadikan 31mm->28mm?
atau bro mkdkan 31mm+28mm= 59mm?

lebar yg bro mksdkan total lebarnya adalah 40mm kan?
Back to top Go down
nazjb
Bintara Muda


Posts : 463
Join date : 28/09/2010
Age : 30
Location : Jb>kempas>bandar jb

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 12:10 pm

bro mafiaflix,
contohnya blok ku saiz 0.50,nk port lubang ekzos pada blok itu..
maknanya 70% x 0.50 =35mm.
betul ke?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Today at 11:58 pm

Back to top Go down
 
Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 17Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 17  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: