.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17  Next
AuthorMessage
h@ziQ
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 14/04/2010
Location : KLANG

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu Sep 20, 2012 4:20 pm

salam... ape masalahnye klau motor da bawak jauh abs tu asap banyak sngt? klau bawak dkt2 ok je... setting x btl ke?

salam
setting terlebih minyak @ mmg saja bg bobok asap mmg banyak wlau jln jauh dekat.
Tapi kalau KES JAUH ASAP BANYAK & DEKAT ASAP SIKIT hamba pun kering kontang idea nak bg jawapan.
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu Sep 20, 2012 10:56 pm

Penah servis pump 2t ke bro?,biase kalu jd mcm ni ade mende psg terbalik,kalu x,xde idea gak la,he3x..
Back to top Go down
-sLip-
Bintara Muda


Posts : 477
Join date : 04/05/2010
Location : selangor

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Sat Sep 29, 2012 8:56 pm

spesifikasi & modifikasi... terkini..
Dah bt standert balik dah,tutup kotak angin,blok pakai yg saiz kecik sikit berbanding saiz 1:00 piston 125z,caburetor pn dah pakai 125z standart balik.. err apa lagi yerr tu je la kot

bila dah standart kn balik motor rasa cool je.. rilex.. santai.. kelajuan yg biase2 saje..
kena amik masa utk diri ini serasi dgn motor skrg... lama2 ok la ni,wlpn ada rsa kekurangan muhekk!!
Back to top Go down
Ammaro
Laskar Muda


Posts : 16
Join date : 25/10/2011
Age : 26
Location : bayan lepas penang

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Wed Oct 10, 2012 1:17 pm

salam..xdew ke otai2 yg nk kongsi ilmu sent pic dkt forum ni cara2 modi blok port lubang2 yg ade tuh untuk main highwy.. nk gak try bt sndiri tupai saye tu..mne thu kot2 bly cecah 200kmh ke..huhu lol! lol! lol! lol! lol!
Back to top Go down
jcran06
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 05/01/2013
Age : 24
Location : Perlis

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Sat Jan 05, 2013 8:17 pm

carb z, block potong skit.. spoket 15-36.. moto 160km/s.. hampehhhh... zzz
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Sun Jan 06, 2013 12:52 pm

jcran06 wrote:
carb z, block potong skit.. spoket 15-36.. moto 160km/s.. hampehhhh... zzz

set carb dh cun ke?
Back to top Go down
jcran06
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 05/01/2013
Age : 24
Location : Perlis

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Sun Jan 06, 2013 8:07 pm

Azeri_conquistador wrote:
jcran06 wrote:
carb z, block potong skit.. spoket 15-36.. moto 160km/s.. hampehhhh... zzz

set carb dh cun ke?



tu yg mcm prob ja bro.. pomen kata smua set cun.. tapi mcm sy nk bawak tu sempok2, rpm naik 3-4 dia cun balik.. wat superman cucuk gear smua sama 160km/j ja
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Sun Jan 06, 2013 9:24 pm

jcran06 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
jcran06 wrote:
carb z, block potong skit.. spoket 15-36.. moto 160km/s.. hampehhhh... zzz

set carb dh cun ke?



tu yg mcm prob ja bro.. pomen kata smua set cun.. tapi mcm sy nk bawak tu sempok2, rpm naik 3-4 dia cun balik.. wat superman cucuk gear smua sama 160km/j ja

ak rsa carb ko set x brapa nk cun la, sama mcm ak kna dulu... modi dh gila2 tpi meter x leh lebih 180, last2 asah jarum carb n set carb blik dpt 210(meter 1st model)
Back to top Go down
jcran06
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 05/01/2013
Age : 24
Location : Perlis

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Mon Jan 07, 2013 12:31 am

Azeri_conquistador wrote:
jcran06 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
jcran06 wrote:
carb z, block potong skit.. spoket 15-36.. moto 160km/s.. hampehhhh... zzz

set carb dh cun ke?



tu yg mcm prob ja bro.. pomen kata smua set cun.. tapi mcm sy nk bawak tu sempok2, rpm naik 3-4 dia cun balik.. wat superman cucuk gear smua sama 160km/j ja

ak rsa carb ko set x brapa nk cun la, sama mcm ak kna dulu... modi dh gila2 tpi meter x leh lebih 180, last2 asah jarum carb n set carb blik dpt 210(meter 1st model)


kalau cm tu sy ingat nk kena asah balik jarum ngan set balik cm bro kata kot.. thanks bro.. kalau ada apa2 lagi, nnti sy tnya ye.. terima kasih Smile
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Mon Jan 07, 2013 2:25 pm

jcran06 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
jcran06 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
jcran06 wrote:
carb z, block potong skit.. spoket 15-36.. moto 160km/s.. hampehhhh... zzz

set carb dh cun ke?



tu yg mcm prob ja bro.. pomen kata smua set cun.. tapi mcm sy nk bawak tu sempok2, rpm naik 3-4 dia cun balik.. wat superman cucuk gear smua sama 160km/j ja

ak rsa carb ko set x brapa nk cun la, sama mcm ak kna dulu... modi dh gila2 tpi meter x leh lebih 180, last2 asah jarum carb n set carb blik dpt 210(meter 1st model)


kalau cm tu sy ingat nk kena asah balik jarum ngan set balik cm bro kata kot.. thanks bro.. kalau ada apa2 lagi, nnti sy tnya ye.. terima kasih Smile

pleasure Cool
Back to top Go down
Ijat Stylo
Laskar Kelas I


Posts : 113
Join date : 23/12/2011
Age : 28
Location : (KLang) Selangor

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Mon Jan 07, 2013 11:25 pm

jcran06 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
jcran06 wrote:
carb z, block potong skit.. spoket 15-36.. moto 160km/s.. hampehhhh... zzz

set carb dh cun ke?



tu yg mcm prob ja bro.. pomen kata smua set cun.. tapi mcm sy nk bawak tu sempok2, rpm naik 3-4 dia cun balik.. wat superman cucuk gear smua sama 160km/j ja

PJ dan Mj size bpe?
x nak try carb 125z korek?
Back to top Go down
jcran06
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 05/01/2013
Age : 24
Location : Perlis

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Wed Jan 09, 2013 10:41 am

Ijat Stylo wrote:
jcran06 wrote:
Azeri_conquistador wrote:
jcran06 wrote:
carb z, block potong skit.. spoket 15-36.. moto 160km/s.. hampehhhh... zzz

set carb dh cun ke?



tu yg mcm prob ja bro.. pomen kata smua set cun.. tapi mcm sy nk bawak tu sempok2, rpm naik 3-4 dia cun balik.. wat superman cucuk gear smua sama 160km/j ja

PJ dan Mj size bpe?
x nak try carb 125z korek?


carb stendet syg lak.. haha.. pj ngan mj sy kureng pasti bro.. nnti lpas tnya pomen sy, sy gtau ekk..
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu Jan 24, 2013 9:49 pm

assalamualaikum para para otai. agak kesepian thread ni hehe.. nubis kudis tumpang bertanya pada yang tahu. motor baru buat set standard modi (ekzos buang catalyte dgn stopper, head skimmed, blok port n polish lubang asap n intake minyak, detail xsure nanti tanya blk foreman, mj 110 carb standard 125). saiz spoket 15-39 dengan berat rider +- 85kg, 2t set standard. pada rpm ke 8.5 dan ke atas tak kira gear apa pun, motor agak bobok atau semput skit. mcm ada kurang something. persoalannya apakah yang perlu diberi perhatian? carb setting ke? mj xcukup lagi ke? atau 2t kena set lebih lagi?

terima kajeh pada yang sudi menjawap.
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri Jan 25, 2013 10:35 pm

serez wrote:
assalamualaikum para para otai. agak kesepian thread ni hehe.. nubis kudis tumpang bertanya pada yang tahu. motor baru buat set standard modi (ekzos buang catalyte dgn stopper, head skimmed, blok port n polish lubang asap n intake minyak, detail xsure nanti tanya blk foreman, mj 110 carb standard 125). saiz spoket 15-39 dengan berat rider +- 85kg, 2t set standard. pada rpm ke 8.5 dan ke atas tak kira gear apa pun, motor agak bobok atau semput skit. mcm ada kurang something. persoalannya apakah yang perlu diberi perhatian? carb setting ke? mj xcukup lagi ke? atau 2t kena set lebih lagi?

terima kajeh pada yang sudi menjawap.

span kotak angin dh buang ke? kalau belum cuba buka span tu, tapi kalau dh buka maybe set carb x cun tu

sekadar pendapat..
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Sat Jan 26, 2013 8:11 am

Azeri_conquistador wrote:
span kotak angin dh buang ke? kalau belum cuba buka span tu, tapi kalau dh buka maybe set carb x cun tu

sekadar pendapat..
oh lupa pulak nk nyatakan. span semua dh buang, siap hidung vavi pun buang, kotak sedikit tebuk. bebaru ni try semula n didapati kalau enjin dah betul2 panas baru x bobok atau semput (eg. dah jalan 10km baru ok). biasa ke ni?
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Sat Jan 26, 2013 11:40 am

serez wrote:
Azeri_conquistador wrote:
span kotak angin dh buang ke? kalau belum cuba buka span tu, tapi kalau dh buka maybe set carb x cun tu

sekadar pendapat..
oh lupa pulak nk nyatakan. span semua dh buang, siap hidung vavi pun buang, kotak sedikit tebuk. bebaru ni try semula n didapati kalau enjin dah betul2 panas baru x bobok atau semput (eg. dah jalan 10km baru ok). biasa ke ni?

kalau bgi ak yg tu biasala, enjin kalau x brapa nak panas mmg nnti rasa bobok/ semput.. ak slalu pagi2 start enjin biar dlm 10-15 min bru sedap bwk

*kalau dh jln 10 km tpi enjin x panas jgk x tahu le kot2 ada hntu tumpang ke lol!
Back to top Go down
Venom86
Laskar Muda


Posts : 5
Join date : 29/08/2012
Age : 23
Location : Alor Setar, Kedah

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Mon Jan 28, 2013 10:28 pm

assalamualaikum... rider2 sekalian.. ape beza block ori moto gan block ori kedai??? jawab2???
Back to top Go down
bhs2490
Laskar Muda


Posts : 24
Join date : 22/03/2011
Age : 24
Location : Jitra > Temerloh > Kuantan > Gebeng >

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Tue Jan 29, 2013 8:04 pm

bearing dah buat,blok dah 0.25DT korek dua-dua lubang,ekzos dah buat,carb dah rxz mili..tp kenape yer..xleh potong kuda putih..?
Back to top Go down
http://facebook.com/ahmadfahmi88
areyz95
Laskar Muda


Posts : 81
Join date : 17/09/2012
Age : 21
Location : Selama Perak

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Mon Mar 18, 2013 1:42 am

otai otai ,, numpang tanya ,, newbies ,,
mcm mana blok dgn head nk buat bg set highway ??
minta pendapat ,, Smile
Back to top Go down
abe80
Laskar Muda


Posts : 3
Join date : 04/04/2013

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu Apr 04, 2013 1:15 pm

salam suma,
sy nie br nak blaja dlm bab2 modi tupai nie.
klu lepas tkr piston (made in japan) ngan clutch plate 1set nak kena pantang gak ker?
sebab bila dah buat suma tue mcm bunyi kat enjin kuat jer.
Harap2 otai2 suma blh tlg..
Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri Apr 05, 2013 10:23 am

salam semue... Cool
kalu seting jarum kt atas sekali memang dpt kurangkn FC ek? aku ni newbie lagi nag tupai ni..memang parah gak FC petrol..nk kasi save sikit pn okay la..mintak tulong jelaskn..thanks..

tupai aku baru lagi..mileage sekarang baru 7km lbh..tottaly standard gaban..
cume CDI costum..kotak angin tanggal span ngan idung die dan kasi lubang sikit..
set sporket saiz 14-36..top speed hiway ±170km/j kt 8.5rpm.. Smile
Back to top Go down
Azeri_conquistador
Bintara Kanan


Posts : 629
Join date : 07/08/2012
Location : Penang

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri Apr 05, 2013 5:01 pm

abe80 wrote:
salam suma,
sy nie br nak blaja dlm bab2 modi tupai nie.
klu lepas tkr piston (made in japan) ngan clutch plate 1set nak kena pantang gak ker?
sebab bila dah buat suma tue mcm bunyi kat enjin kuat jer.
Harap2 otai2 suma blh tlg..

kalau tukar clutch plate rasanye x yah pantang, tang piston tu x pasti tapi kalau rasa sayang enjin pantang le kejap bagi piston tu serasi dlu
Back to top Go down
serez
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 07/06/2012
Age : 34
Location : USJ

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Wed Apr 17, 2013 3:10 pm

BCDSyaz wrote:
salam semue... Cool
kalu seting jarum kt atas sekali memang dpt kurangkn FC ek? aku ni newbie lagi nag tupai ni..memang parah gak FC petrol..nk kasi save sikit pn okay la..mintak tulong jelaskn..thanks..

tupai aku baru lagi..mileage sekarang baru 7km lbh..tottaly standard gaban..
cume CDI costum..kotak angin tanggal span ngan idung die dan kasi lubang sikit..
set sporket saiz 14-36..top speed hiway ±170km/j kt 8.5rpm.. Smile
FC tupai ni kdg2 subjektif bro. bergantung kepada cara menunggang, berat fizikal rider dgn aksesori yang mempengaruhi motor. tapi yang pasti motor standard FC agak kuat sebab pembakaran tak lengkap mengakibatkan minyak yang disalurkan tu tak dibakar dengan sempurna. kalau nak setting menjet dgn pilotjet tanpa apa2 ubahsuai enjin tak bagi kesan sangat, lagi bimbang kalau minyak tak cukup membakar then boleh jem motor.

Back to top Go down
BCDSyaz
Laskar Kelas I


Posts : 169
Join date : 14/12/2012
Location : Tanjong Malim

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Wed Apr 17, 2013 6:20 pm

good..tp berbalik pd persoalan aku yg asal adalah mengenai jarum yg kt dlm carb..
tiada kene mengene ngan jetting..

btw..thanks for share.. Cool
Back to top Go down
paihdt
Laskar Muda


Posts : 2
Join date : 10/06/2011
Age : 22
Location : kedah

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Wed May 01, 2013 4:12 am

sharing is caring~

moto aku blok 100 + korek2 manja
head standard abes
mj115 pj225
spoket 37-14
maxis diamond 80/90 depan blkng

meter 180++km/h(meter ringan 5 dgn meter rxz sbb da tukar rim)
minyak mcm air terjun..

tp sblom aku setting moto aku gear 5 dpt 170 xtunduk
gear 6 down sbb slp set spoket

-credit to pomen penang-
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Today at 6:29 pm

Back to top Go down
 
Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3
View previous topic View next topic Back to top 
Page 15 of 17Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: