.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11 ... 17  Next
AuthorMessage
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 12:21 pm

fiq wrote:
Mafiaflix wrote:
fiq wrote:


31mm itu tinggi atau lebarnya?

kalo begitu, saya cuba tinggi 27mm dan lebar 40mm..ok ke? gear 6 hidup atau x?


31 mm tu tinggi lubang buang/ekzos standard.

jangan tinggi dulu la bro, kau buat 29 mm dulu jer, nah lebar 40 mm dulu oke la.
nanti kalau kurang baru kau naikan lagi menjadi 28 mm, lebarkan lg jadi 41 mm.

step by step je.

head skim 2 mm lalu bentuk ulang kawah.

maaf, saya kurang mengerti..mksd bro tinggi lbg standard 31mm..bagaimana mahu jadikan 31mm->28mm?
atau bro mkdkan 31mm+28mm= 59mm?

lebar yg bro mksdkan total lebarnya adalah 40mm kan?


x ape ape bro, santai je... kita belajar sama sama.

bro ukur menggunakan vernie caliper di ukur tingginya dari tepi atas blok sampai menyentuh lubang ekzos/buang pada bahagian atas... nanti ketemu 31 mm, nah apabila ingin menjadikan 29 mm maka harus di korek lagi agar tinggi lubang tersebut bisa naik ke atas, sehingga apabila di ukur akan ketemu 29 mm dari tepi atas blok

betol lebarnya di jadikan 40 mm, usahakan bentuk/shape dari lubang tersebut sama dg model standard hanya ukurannya je yg lebih besar.

Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 12:24 pm

nazjb wrote:
bro mafiaflix,
contohnya blok ku saiz 0.50,nk port lubang ekzos pada blok itu..
maknanya 70% x 0.50 =35mm.
betul ke?


bukan begitu bro, tapi rumusnya adalah

70 % x diameter saiz piston.

jadi misalkan bro sudah gunakan piston oversize 0.50 maka size piston tsb adalah 54.3 mm.

untuk itu lebar lubang ekzos adalah = 70 % x 54.3 mm.

begitu kira kira nya bro.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 12:49 pm

ooh..sy udah ngerti dong..

mksdnya dr atas blok diukur gunakan caliper smpi ke lubang atas ekzos adalah 29mm..jadi saya perlu korek bhagian atas lubang ekzos sebanyak 2mm..bahagian bawah pula jangan diusik..

lebar pula saya jadikan 40mm..
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 1:24 pm

fiq wrote:
ooh..sy udah ngerti dong..

mksdnya dr atas blok diukur gunakan caliper smpi ke lubang atas ekzos adalah 29mm..jadi saya perlu korek bhagian atas lubang ekzos sebanyak 2mm..bahagian bawah pula jangan diusik..

lebar pula saya jadikan 40mm..


ye bro... betol betol betol [upin & ipin mode on]

Very Happy
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 1:57 pm

Mafiaflix wrote:
fiq wrote:
ooh..sy udah ngerti dong..

mksdnya dr atas blok diukur gunakan caliper smpi ke lubang atas ekzos adalah 29mm..jadi saya perlu korek bhagian atas lubang ekzos sebanyak 2mm..bahagian bawah pula jangan diusik..

lebar pula saya jadikan 40mm..


ye bro... betol betol betol [upin & ipin mode on]

Very Happy

bagus bangat sih kamu..hehe..terpengaruh cerita indonesia..trimas bro
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 3:44 pm

huhu..bes bc ilmu2.dalam ni....erk lebang lubang ejos stended brape ye bro mafialix?
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 4:16 pm

yi_tupaijek01 wrote:
huhu..bes bc ilmu2.dalam ni....erk lebang lubang ejos stended brape ye bro mafialix?

lebarnya aku tidak pernah ukur bro, biasanya untuk motor standard modif cukup lah di buka (di lebarkan) kanan kiri + 2 mm.

tinggi lubang transfer (angin) dan lubang boost (minyak) apabila di naikkan akan tambah lagi RPM motor, tp x boleh banyak banyak... sikit je la... 0.3 mm sudah cukup
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 4:18 pm

fomula ni mcm cilok dr buku modi 125z tu jer..hihihi Cool

mgkin kbetulan saja..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Thu May 12, 2011 5:06 pm

devilmeasha wrote:
fomula ni mcm cilok dr buku modi 125z tu jer..hihihi Cool

mgkin kbetulan saja..

ERK~..bocorkan la lagi..hehe..sharing is caring
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri May 13, 2011 8:07 am

xle..xleh..hahaha..rahsia mohor besar negara tuh...untuk rider 125z haluan kiri..hahaha..

<<---tgk avatar aku ni...akatsuki da..haluan kiri pnya org.. Twisted Evil

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri May 13, 2011 8:58 am

devilmeasha wrote:
xle..xleh..hahaha..rahsia mohor besar negara tuh...untuk rider 125z haluan kiri..hahaha..

<<---tgk avatar aku ni...akatsuki da..haluan kiri pnya org.. Twisted Evil

ceh..peda...x pe, nanti ak beli buku 2..hehe..

lagi satu, lbg apa yg elok dipolish eh?ekzos,angin, minyak? atau x yah polish lagi baik..
ce bg pro n cons kalo polish ni?

*spe nk blnje pic primary 21T ni..ak tanay kedai sparepart sume x tw
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri May 13, 2011 10:29 am

elok polish sume la..bagi flow angin lancar.. Smile

aku rasa kkurangan dia xleh saing ngan member2 da..bb moto da laju..kena saing ngan superbike plak..haha



ni ha primary 21T, sma je mcm std..beza 1 gigi je..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri May 13, 2011 10:40 am

KAH3...ade ke lwn ngan superbike..cicir le..
ooh..itu macam ka..bese bpe eh kos polish?

yg 21T ni jenama ape elok?faito ni okeh ke? bro devilmeasha pakai ke?meh le review sket
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri May 13, 2011 10:45 am

bab polish-memolish aku kurang arif gak..noob nak mmpos..hehe..besa buat sendiri jer,.beli autosol,metal polish tu..gosok la smpai berkilat..hehe

aku skg pkai faito..ok je smpai skg..da 4-5 bln mcm tu..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri May 13, 2011 10:56 am

ooh..bpe rege eh??lagi 1 ape beza bila dh pakai primary 21 t ni?gearing lagi ringan ke?
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri May 13, 2011 12:32 pm

fiq wrote:
devilmeasha wrote:
xle..xleh..hahaha..rahsia mohor besar negara tuh...untuk rider 125z haluan kiri..hahaha..

<<---tgk avatar aku ni...akatsuki da..haluan kiri pnya org.. Twisted Evil

ceh..peda...x pe, nanti ak beli buku 2..hehe..

lagi satu, lbg apa yg elok dipolish eh?ekzos,angin, minyak? atau x yah polish lagi baik..
ce bg pro n cons kalo polish ni?

*spe nk blnje pic primary 21T ni..ak tanay kedai sparepart sume x tw


yg boleh di polish tu lubang ekzos dan minyak bro... sedangkan lubang transfer/angin jangan di polish, biarkan dia kasar karena alat korek.

cylinder head pun boleh lah kau polish sampai mengkilap.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri May 13, 2011 12:44 pm

fiq wrote:
ooh..bpe rege eh??lagi 1 ape beza bila dh pakai primary 21 t ni?gearing lagi ringan ke?

ye bro... pasti lebih ringan, macam kau pakai sproket size besar (14-43) lah dg gearbox ratio standar...

lebih baik kalau ada wang beli je gearbox ratio 1 set, macam merk IKK tu... nanti sproket tinggal menyesuaikan.

karena apabila ganti gearbox maka akan berpengaruh pada perpindahan gigi yg lebih close/ jatuhnya RPM ketika perpindahan gigi tidak banyak.


berikut ini adalah RPM drop list ketika shiffting/perpindahan gigi ketika memakai gearbox ratio standard.

gear 1 - 0
gear 1 - gear 2 4140 RPM
gear 2 - gear 3 2823 RPM
gear 3 - gear 4 1891 RPM
gear 4 - gear 5 1439 RPM
gear 5 - gear 6 1438 RPM


lalu apabila kita sudah tukar gearbox racing yg memiliki spec close gearbox ratio macam IKK itu akan menjadi seperti di bawah ini.

gear 1 - 0
gear 1 - gear 2 3013 RPM
gear 2 - gear 3 1761 RPM
gear 3 - gear 4 1472 RPM
gear 4 - gear 5 950 RPM
gear 5 - gear 6 851 RPM







Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri May 13, 2011 2:38 pm

tp dong mas, sy tiada banyak uang..hehe..

nice info bro..

as example, saya pakai sprocket skrg 15-36..saya mahu pakai primary 21T..
jadi sprocket saya yang sesuai berapa?
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri May 13, 2011 4:11 pm

hahaha..aku pakai primary 21t.sproket 14-35..blok 1.00..mgerang2 moto aku nak gear lagi..hehehe

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri May 13, 2011 4:16 pm

fiq wrote:
tp dong mas, sy tiada banyak uang..hehe..

nice info bro..

as example, saya pakai sprocket skrg 15-36..saya mahu pakai primary 21T..
jadi sprocket saya yang sesuai berapa?


hahahaha itu sama saja dengan pakai gear 14-36 bro.... tapi primary 22T.

primary sekunder standard itu 22-71 bro = 3.227

sedangkan kalau pakai 21-71 = 3.380
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Fri May 13, 2011 8:46 pm

sumbat primary gear 21t dah mcm naikkan spoket blkg 3 mate,klu dah psg standby la spoket kecik untuk blkg,klu x mmg meraung cam nk pecah enjin..
Back to top Go down
Mafiaflix
Laskar Muda


Posts : 77
Join date : 08/12/2010
Age : 28
Location : Yogyakarta - Indonesia.

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Sat May 14, 2011 1:10 am

superjoemanito wrote:
sumbat primary gear 21t dah mcm naikkan spoket blkg 3 mate,klu dah psg standby la spoket kecik untuk blkg,klu x mmg meraung cam nk pecah enjin..

betol itu bro... seperti sproket depan tukar 1 mata lah.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/dzakiwardana
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Wed May 18, 2011 3:43 pm

patut la bila tukar moto jadi ringan..hehe..kena ubah sprocket balik..yg bestnya pakai primary ni..boleh pakai sprocket kecik2..tu jer..hehehe.

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
fiq
Laskar Kanan


Posts : 214
Join date : 29/07/2010
Age : 26
Location : seri iskandar

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Wed May 18, 2011 5:05 pm

so effect die same ke kalo pakai yg asal pastu pakai spocket 15-36 dengan pakai primary 21T dengan spocket 15-33..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Wed May 18, 2011 6:23 pm

x same sbb sumbat je 21t ratio gear ke gear akan jd rapat,so akan rase bile tkr gear ke gear jd pendek,gear 6 akan rase x menung sgt la,pastu kene counter ngan kecikkan spoket blkg,klu x mmg meraung la moto..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3   Today at 11:54 pm

Back to top Go down
 
Spesifikasi & Modifikasi Tupai Masing2 V3
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 17Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11 ... 17  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: