.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Horse Power @ RPM

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Thu Jun 11, 2009 2:08 pm

wan,aku ada satu soalan berangkai..hehe.. pirat

-bila kite dah dapat tahu yang jentera kite MAX POWER at 112.4bhp @9867rpm and power akan drop lepas je 9867rpm,ape yang perlu kite buat time memecut atau menten top speed tu?..

*adakah kite perlu menten pada rpm tu walaupon jentera kite masih boleh pergi sampai 12K rpm?..
*adakah kite perlu main pada rpm yang boleh dapat MAX POWER tu untuk dapatkan top speed sebenar?..
*bila HP dah jatuh lepas MAX POWER,current speed pon akan ikut turunkan?..
*jadi,perlu ke kite full throtle untuk dapatkan top speed sedangkan MAX POWER ada pada rpm tertentu..


pada pendapat aku,aku dapat buat kesimpulan dari segi teori,kenapa org buat DYNO TEST selain nak tau max HP n torque jentere?...jawapannya untuk dapatkan graf HP n torque..so rider akan tau kat mane power jentere dorg..n dorg perlu main kat kawasan tu je untuk dapatkan speed n pickup yang maksimum..so that,jentera boleh di"push to the limit"..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Fri Jun 12, 2009 8:47 am

soNa wrote:
wan,aku ada satu soalan berangkai..hehe.. pirat

-bila kite dah dapat tahu yang jentera kite MAX POWER at 112.4bhp @9867rpm and power akan drop lepas je 9867rpm,ape yang perlu kite buat time memecut atau menten top speed tu?..

*adakah kite perlu menten pada rpm tu walaupon jentera kite masih boleh pergi sampai 12K rpm?..
*adakah kite perlu main pada rpm yang boleh dapat MAX POWER tu untuk dapatkan top speed sebenar?..
*bila HP dah jatuh lepas MAX POWER,current speed pon akan ikut turunkan?..
*jadi,perlu ke kite full throtle untuk dapatkan top speed sedangkan MAX POWER ada pada rpm tertentu..


pada pendapat aku,aku dapat buat kesimpulan dari segi teori,kenapa org buat DYNO TEST selain nak tau max HP n torque jentere?...jawapannya untuk dapatkan graf HP n torque..so rider akan tau kat mane power jentere dorg..n dorg perlu main kat kawasan tu je untuk dapatkan speed n pickup yang maksimum..so that,jentera boleh di"push to the limit"..



ok basically mcmni.. dyno test dibuat utk tawu karakter sbenar output motor,so that rider / engineer dapat tawu kat mane fault / power motor..
contoh amek graf kat ats tu :
*rider dah tawu rpm mana ade power n rpm mane xde power..
*jadi untuk dapat kan accelaration yg sempurna,rider akan full throttle sampai approx 10k then upshift,so tiade powerloss,n motor sentiase ade momentum untuk memecut..


*xsemestinye hp drop,speed pun drop,cume org kate "xleh pegi lar"..bile sampai stage mcmni,sampai la pulak ke aspek setting spoket plak..spoket akan diubah supaye powerloss tidak berlaku,n power enjin dapat diguna sepenuhnya..

amek contoh spec 125z at sepang straight line..
-power moto katekan max pade rpm 9.5k,biasenye pakai 15/39..
katekan klau pakai 15/40..blum sampai 200m terakhir dah over rev,so ade powerloss,moto lain yg kat blakang yg spoket setting ngam dapat potong kite..
-klau pakai 15/39,ngam2 nak overrev je dah sampai braking point..

*kesimpulannya sebab tu penting utk rider/mekanik/engineer kene tawu karakter enjin moto n spoket yg ngam dalam sesuatu perlumbaan..

*so aspek utk dapatkan topspeed sebenar bergantung pade power n spoket moto..
Back to top Go down
Sonic
Laskar Muda


Posts : 6
Join date : 04/06/2009
Location : borneo

PostSubject: dyno test   Fri Jun 12, 2009 4:25 pm

bro....wow...dasyat dah set cam ni siap pakai dyno....thank ngan info2 brnas2....ni biasa utk set cub prix ke ?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Fri Jun 12, 2009 6:06 pm

Sonic wrote:
bro....wow...dasyat dah set cam ni siap pakai dyno....thank ngan info2 brnas2....ni biasa utk set cub prix ke ?

yg atas tu contoh saje.. yg moto aku nye dyno ade kat utmracing lagi..hehe hak milik diorang.. yg aku nye 26.5hp tu setting utk trek..
Back to top Go down
encik hariz
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 30/05/2009

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Mon Jul 13, 2009 4:24 pm

nak tanye...2 stroke nih ader pakai valve ker??
power valve tu aku tau la tp valve...ade ker?
sbb aku pernah terlihat kat laman web berkaitan motoGP 2 stroke..
iaitu utk kelas 250cc ngan 125cc...ader info pasal spec enjin diorg pakai valve..
ke aku salah pandang?...confuse... scratch
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Mon Jul 13, 2009 6:42 pm

valve ? mungkin rotary disk kot

ok basic enjin 2 stroke ada 3 jenis intake

pertama piston timing,maknanya closing ngan opening port bergantung pada perjalanan piston

kedua reed valve,yg ni intake dr karb melalui opening reed valve

yg ketiga intake melalui rotary disk,ada satu disk yg ada lubang melekat kat crankshaft,berfungsi sbgi intake dr karb ke blok..

sbb tu kl tgk gambar2 superbike 2 stroke besenya yg 500cc dia punya karb duduk kat sisi kiri knn muto..sbb diorang guna rotary disk sbgi intake ke crankshaft..

btolkan kl silap yer
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Mon Jul 13, 2009 9:10 pm

mungkin maksud hariz tu valve cam batang cendawan tu kot..hehe xde bro,kalu 4 stroke mmg ade..
Back to top Go down
encik hariz
Laskar Kelas I


Posts : 146
Join date : 30/05/2009

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Tue Jul 14, 2009 3:28 pm

owh...terima kasih atas penerangan encik choc..

tp hamba masih fenin...cuba tengok kat sini.

http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_motorcycle_racing#Engine_Specifications

dekat valves tuh dier ade tulis :

Valves: 16-valve (MotoGP), 8-valve (250 cc, 125 cc)

ini lah bende yang memeningkan hamba sbnr nyer.. pale
Back to top Go down
ekzosboorukipoh
Laskar Kanan


Posts : 325
Join date : 20/06/2009
Age : 28
Location : petaling jaya & ipoh...

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Thu Jul 23, 2009 12:15 am

oo..bro WKQ4913..lu salu g trek ke?lu team utmracing ke?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Thu Jul 23, 2009 9:24 pm

ekzosboorukipoh wrote:
oo..bro WKQ4913..lu salu g trek ke?lu team utmracing ke?

kalo ade trekday g la.. tapi tahun ni x pegi lagi...rehat jap concentarte study.. modal nak upgrade blum ade lagi.. xla,aku hantar moto setting n buat kat xsitu je..
Back to top Go down
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 3:13 pm

salam sume rotai2....aku nyer moto low rpm berat la....asal??1-4 tu berat biler reed valve da open baru laju nek...x best la pikap camni...huhuhu
Back to top Go down
kelvin45
Support Crew
Support Crew


Posts : 745
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Putrajaya,Dengkil,Semenyih,Kajang.....

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 3:28 pm

azdli90 wrote:
salam sume rotai2....aku nyer moto low rpm berat la....asal??1-4 tu berat biler reed valve da open baru laju nek...x best la pikap camni...huhuhu
biler reed valve da open baru laju nek...????Har?????
Kalau time idling.....reed valve masih tutup ek???
Hm................thanks for the INFO....... Rolling Eyes
Back to top Go down
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 3:30 pm

la ko x taw...mase idling tutup la...cube ko dengar maser tarik pada satu mase die nyer bunyi aku lain n rpm naek laju jer..tu reed valve da open...nad lagi 1 kelvin asal aku nyer nie berat eyk low rpm
Back to top Go down
kelvin45
Support Crew
Support Crew


Posts : 745
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Putrajaya,Dengkil,Semenyih,Kajang.....

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 3:36 pm

azdli90 wrote:
la ko x taw...mase idling tutup la...cube ko dengar maser tarik pada satu mase die nyer bunyi aku lain n rpm naek laju jer..tu reed valve da open...nad lagi 1 kelvin asal aku nyer nie berat eyk low rpm
Yes.......sebab sy tak tau...tulah sy tanya bro...............hahaa.........
Bro tau tak reed valve tu kat mana????dan aper fungsi dia????
Bila bukak,bila tutup????
Thanks........ scratch scratch
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 3:44 pm

bukaan max r.valve pun main peranan penting jgk ,tapi klu nk best jom pegi ke topic reed valve,khe3x..
Back to top Go down
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 3:47 pm

ala...joe aku nak taw camne nak wat moto aku nie..berat low rpm
Back to top Go down
kelvin45
Support Crew
Support Crew


Posts : 745
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Putrajaya,Dengkil,Semenyih,Kajang.....

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 3:48 pm

Bro azdli90.........tolong jawap soalan sy...............ingin nak tau la bro..............
Twisted Evil
Back to top Go down
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 3:49 pm

zzz alamak mati aku..jom pergi ke thread reed valver untuk kiter samer2 belajar hex3
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 3:52 pm

kelvin tgh tggu jwpan ko tue azdli,moto ko bkn standard kn?,list la ape2 modi yg dibuat kt moto,postkan kt dlm topic segala persoalan,standard la klu moto dah modi2 nie,low rpm berat,tapi klu tarik above 5k,sendiri tau la kan,khe3x..
Back to top Go down
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 3:58 pm

ha joe betol tu...die atas 4 pun da laju da naek...tapi below slow..mmg moto modi stendet camtu eyk??law stendet x per ar..aku takut ader prob jer
Back to top Go down
kelvin45
Support Crew
Support Crew


Posts : 745
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Putrajaya,Dengkil,Semenyih,Kajang.....

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 3:58 pm

OKlah.......saje tanya.........
Sometime motor berat coz setting bro minyak lebih kan...........???
Kalau set ringan pun tak baik........takut minyak tak cukup time top............
Reedvalve kat belakang carb je...........fungsi untuk bukak bagi air fuel masuk.........
pastu tutup untuk air fuel kat area crank transfer ke ruang pembakaran.........kk
errrr...............
Back to top Go down
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 4:00 pm

ooooo cam tu thank bro kelvin
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 4:07 pm

kl reedvalve x bkk camner mutot nak hidup? hehehe kelvin buli org wahahaha

reedvalve tu slalu je bkk tiap kali piston tolak kebawah,dan akan tutup tiap kali piston naik keatas@kompress..

mcm muto ko tu en azdli,kan kata dah bikin blok sumer,stended la 2 stroke yg dah bikin low rpm berat..nak ringan kalu pki blok stended jer
Back to top Go down
azdli90
Kadet


Posts : 1443
Join date : 13/09/2009
Age : 26
Location : BEsut+terengganu

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 4:10 pm

oooooooooo...paham2......thx bro...aku igt moto aku rosak
Back to top Go down
kelvin45
Support Crew
Support Crew


Posts : 745
Join date : 19/04/2009
Age : 28
Location : Putrajaya,Dengkil,Semenyih,Kajang.....

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Sep 27, 2009 4:19 pm

Weh..............aku yg kena buli.................haiz.............
la ko x taw...mase idling tutup la...
^^..............
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Today at 9:51 am

Back to top Go down
 
Horse Power @ RPM
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Ekzos yg korg pakai? V3

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: