.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Horse Power @ RPM

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: 2 Stroke Power   Thu Apr 23, 2009 9:17 pm

Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Fri Apr 24, 2009 8:54 am

Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sat Apr 25, 2009 11:42 am

pergh... siap ambik dari youtube tu.. bravo bro.. hehe
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sat Apr 25, 2009 8:51 pm

so dari petikan klip tadi,korang leh dengar:

thats is y 2 stroke engine is lighter n TWICE more power than 4 stroke..hehe..

n nak tambah cket,enjin 2stroke x pakai cam untuk kawal valve intake sebab dalam enjin stroke,port blok tu yang memainkan peranan seperti camshaft dalam 4stroke..

klau 4stroke,kite main bahagian camshaft untuk dapat kan bukaan durasi dalam rpm,mcm nak rpm mid range or hi range ke,dalam 2 stroke plak kite main port blok untuk nak dapatkan power dari beberape peringkat rpm..sebab tu port blok ni xleh main port je,kene tau gak..hehe..
Back to top Go down
venom
Laskar Kanan


Posts : 343
Join date : 03/04/2009
Age : 41
Location : Semenyih - KL - Semenyih

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sat Apr 25, 2009 10:58 pm

nak tanya sikit....tapi agak off topik sikit.

tupai kita ni boleh pasang electric starter tak? letih la kaki menendang pepagi.... Laughing
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Apr 26, 2009 7:18 pm

venom wrote:
nak tanya sikit....tapi agak off topik sikit.

tupai kita ni boleh pasang electric starter tak? letih la kaki menendang pepagi.... Laughing

rasenye x bleh,kalo bleh dah lame dah 2stroke ade electric starter..ni ade kaitan ngan prinsip kerje enjin... hehe ko setting cun2 je moto ko,konpem tendang skali je..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Tue May 19, 2009 9:33 pm

try tgk cni.. 2stroke power.. diorang tgh wat 1100 cc 2stroke kawasaki superbike!

http://www.twostrokeshop.com/index.htm
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Wed May 20, 2009 6:11 pm

WKQ4913 wrote:
try tgk cni.. 2stroke power.. diorang tgh wat 1100 cc 2stroke kawasaki superbike!

http://www.twostrokeshop.com/index.htm

perghh laju tu cheers
Back to top Go down
udin_014
Laskar Kelas I


Posts : 109
Join date : 23/03/2009
Age : 30
Location : taman melawati - kl

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Wed May 20, 2009 6:21 pm

WKQ4913 wrote:
try tgk cni.. 2stroke power.. diorang tgh wat 1100 cc 2stroke kawasaki superbike!

http://www.twostrokeshop.com/index.htm

pergh.. mantap ni kalo jadi..

enjin tu nak panggil camne tu? 3 inline? What a Face

1100cc 2stroke.. macam mane la peginye tu nanti ye..
ni kompom2 tank 2t kene besar giler ni.. Laughing
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Wed May 20, 2009 7:26 pm

motor aku ada masa senang nak start... ada masa susah giler nak start

kalau hari² ride... setiap pagi mmg susah nak start...
kena tarik choke atau tendang lebih kurang 30 kali tanpa tarikh choke...

kalau ari ni aku ride... esok aku tak ride... lusa sekali tendang je... confirm hidup x mati² dah... ada penjelasan saintifik tak?

scratch scratch scratch scratch scratch
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Wed May 20, 2009 10:25 pm

udin_014 wrote:
WKQ4913 wrote:
try tgk cni.. 2stroke power.. diorang tgh wat 1100 cc 2stroke kawasaki superbike!

http://www.twostrokeshop.com/index.htm

pergh.. mantap ni kalo jadi..

enjin tu nak panggil camne tu? 3 inline? What a Face

1100cc 2stroke.. macam mane la peginye tu nanti ye..
ni kompom2 tank 2t kene besar giler ni.. Laughing

hehe aku rase W shape kot enjin die..peh camne la plak expansion chamber die.. 250 hp at 9500 rpm! moto GP baru 220hp,ducati 1098R x silap 186bhp..huhu.. torque 2X zx0 nye torque! giler la..

*tgk RS500GP die tu,based model die pakai AP250..huhu.. nak hanta tupai g operate kat sane lah!haha lol!
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Wed May 20, 2009 10:28 pm

Admin wrote:
motor aku ada masa senang nak start... ada masa susah giler nak start

kalau hari² ride... setiap pagi mmg susah nak start...
kena tarik choke atau tendang lebih kurang 30 kali tanpa tarikh choke...

kalau ari ni aku ride... esok aku tak ride... lusa sekali tendang je... confirm hidup x mati² dah... ada penjelasan saintifik tak?

scratch scratch scratch scratch scratch

aku rase la kan,klau kite hari2 ride / kerap run enjin moto,maknenye kan carbon akan terkumpul kat head..so bile kerap ride,maknenye carbon banyak (depends kat 2t)..klau kite x ride,maka xdela carbon..x gitu? bile karbon terkumpul,mmg susah nak start..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Wed May 20, 2009 11:04 pm

WKQ4913 wrote:
try tgk cni.. 2stroke power.. diorang tgh wat 1100 cc 2stroke kawasaki superbike!

http://www.twostrokeshop.com/index.htm

gile 4 silinder 2000cc 2 stroke.. affraid tupai yg single ni agak2 bape besar cc bleh sumbat? bunyi camner agaknyer? sesapa penah buat?

projek 1100cc ni baru lg kan? aritu tgk diorang still ngan aperla 500 lg

skill porting blok diorang tu cam... affraid auxilary port merata2..gile ah,aku x sanggup bayangkan No
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Horse Power @ RPM   Sun Jun 07, 2009 8:44 pm

Aku x faham la benda teknikal ni...
Wan.. cerita kat aku skit... hehehehe
member lain pun kalau tau share la kat sini

kalau macam 125Z - 17.26 hp @ 8000rpm

apa maksud @ 8000rpm?

adakah the highest horse power berada pada 8000rpm ?
abis tu kalau dah 9000rpm apa jadi?
Back to top Go down
dy rasau
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 23/03/2009
Location : dekat2 ni je...

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Jun 07, 2009 10:13 pm

aa kn...9000,10000 cmner plak..
Back to top Go down
Admin
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 518
Join date : 22/03/2009

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Sun Jun 07, 2009 10:34 pm

aku rasa graf untuk horse power akan menurun...

rpm makin tinggi... tapi horse power makin rendah...
aku rasa laa....

sekarang... ape pula perkaitan antara semua ni dengan top speed (full throttle)...
rpm dah cecah merah... horse power dah menurun... motor tetap pergi laju...

apakah perkaitan ini?? waa... aku dah pening dgn fizik...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Mon Jun 08, 2009 12:12 pm

Admin wrote:
aku rasa graf untuk horse power akan menurun...

rpm makin tinggi... tapi horse power makin rendah...
aku rasa laa....

sekarang... ape pula perkaitan antara semua ni dengan top speed (full throttle)...
rpm dah cecah merah... horse power dah menurun... motor tetap pergi laju...

apakah perkaitan ini?? waa... aku dah pening dgn fizik...

contoh 17.6bhp at 800orpm..

maknenye peak bhp kite adelah pade 8000rpm.. pade rpm lain ade bhp,tapi x peak la.. graf bhp VS rpm bagi stroke normally narrow (naik trun,kecerunan tggi..)..
pade topsdeeed kite rase laju sebab stiil ade power tp xla tggi,mungkin pade rpm atas,bhp die linear,x jatuh sgt..

*aku xdpt jumpe graf dyno moto 125z standed..huhu,tu yg susah nak terangkn.. tapi klau moto aku time modi trek dulu,26.5bhp at 9100rpm.. graf dia linear kat bawah 4500rpm,stat nek pade 4500rpm sampai 9000rpm,9000rpm dia linear smpai 11200,then jatuh..

ok ni basic :

bhp (brake horse power)..slalu refer pade kuase..
torque = slalu refer pade pickup..

klau kite tgk pade kereta contoh NEO CPS:

150nm @ 4500 rpm
125bhp @6500 rpm

maknenye pickup maximum pade 4500rpm,n power maximum pade 6500 rpm..
means klao nak potong kereta or nek bukit,kite akan rase pickup dari 4500rpm keatas.. n pade rpm 6500 rpm,enjin ni dah produce total maximum HP..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Mon Jun 08, 2009 1:24 pm

wan incik wan... kalau nak up sampai 25hp tu.. ape benda kena tukar? RPM tu rotation per minute kan.. betukkan saye kalau salah.. hehehe..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Mon Jun 08, 2009 3:00 pm

mantadkb wrote:
wan incik wan... kalau nak up sampai 25hp tu.. ape benda kena tukar? RPM tu rotation per minute kan.. betukkan saye kalau salah.. hehehe..

rotation/revolution per minit..hehe btol la tu..

hehe,blok,head,carb,ejos,plug,sistem nyalaan..kire same ngan hp standed panther150..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Mon Jun 08, 2009 8:19 pm

WKQ4913 wrote:
mantadkb wrote:
wan incik wan... kalau nak up sampai 25hp tu.. ape benda kena tukar? RPM tu rotation per minute kan.. betulkan saye kalau salah.. hehehe..

rotation/revolution per minit..hehe btol la tu..

hehe,blok,head,carb,ejos,plug,sistem nyalaan..kire same ngan hp standed panther150..

uiks... modal nak buat berapa rat ek??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Tue Jun 09, 2009 10:43 am

mantadkb wrote:
WKQ4913 wrote:
mantadkb wrote:
wan incik wan... kalau nak up sampai 25hp tu.. ape benda kena tukar? RPM tu rotation per minute kan.. betulkan saye kalau salah.. hehehe..

rotation/revolution per minit..hehe btol la tu..

hehe,blok,head,carb,ejos,plug,sistem nyalaan..kire same ngan hp standed panther150..

uiks... modal nak buat berapa rat ek??

em blok n head dalam 4rat,ejos dalam 250,plug racing seketul rm12,coil racing x igt brape,carb tzm rm150 (2nd hand)..pehtu labour cost utk setting..
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Wed Jun 10, 2009 12:17 pm

ni aku ade satu graf DYNO untuk tgk HP and torque..(tapi bukan tupai punya..juz untuk kefahaman je..)




*graf merah hati tu adalah HP..hp akan terus naik sampai satu RPM die akan linear..kalau dari graf tu kite leh tgk linear start dari RPM 4.5k..
benda ni yang wan cakap peak HP masa RPM tertentu tu..macam tupai 17.6HP pada RPM 8500..bagi jentera yang ni pulak,kite leh baca dari graf 330HP pada RPM 4.5k..ikut graf ni,HP datang dari RPM 2.4k sehingga RPM 4.5k...

*graf pink tu pulak tunjukkan torque..torque akan menurun bila RPM meningkat...440ft-lbs pada RPM 2.8k..bila melebihi 2.8k,torque akan linear dan menurun sikit2 berkadar songsang dgn nilai RPM..torque enjin adalah peak@maksimum pada RPM 2.8k..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Wed Jun 10, 2009 1:35 pm

nak tambah keterangan bro sona:

*kesimpulannye,jentera atas ni xpayah nak drop gear klau nak potong ke ape ke,sebab BHP n Tork die dah ade dari rpm bawah lagi..

untuk motor 4 stroke:

graf die slalunye naikn turun..means die more tu low-mid power..so klau tarik rpm tggi pun x gune,bukan leh laju pun..


untuk 2 stroke:

selalunye naik x turun2 dah sampai la rpm tggi..hehe killer machine Twisted Evil
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Thu Jun 11, 2009 12:30 am

WKQ4913 wrote:
nak tambah keterangan bro sona:

untuk 2 stroke:

selalunye naik x turun2 dah sampai la rpm tggi..hehe killer machine Twisted Evil
maksudnya,graf DYNO enjin 2 stroke bagi HP adalah stabil dan berkadar terus dgn RPM sehingga sampai satu RPM maksima iaitu pada high RPM...jadi,untuk dapatkan HP@kuasa yang maksima bagi mencapai topspeed,RPM perlu berada dalam julat RPM yang tertentu (semestinya RPM tinggi) mengikut spesifikasi@modifikasi mto...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Thu Jun 11, 2009 1:51 pm

ok lagi satu contoh graf,2stroke punye..



so basically,dari graf diatas,kite leh tgk power moto ni datang dari rpm 6000 dan naik sehingga 10000 rpm..
dimana disini lah peak bhp yg ditulis sebagai rating seperti ini : 112.4bhp @9867rpm

dan selepas rpm 10000,curve die akan menurun..

*kesimpulannya motor ni mempunyai power yg berkadar terus ngan rpm sehingga 10000rpm.. tapi klau kite tarik sampai 11+000 rpm,kite akan rase powerloss disitu... so 10000rpm adelah mase upshift yg paling baik...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Horse Power @ RPM   Today at 6:09 pm

Back to top Go down
 
Horse Power @ RPM
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 8Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Ekzos yg korg pakai? V3

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: