.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V11

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 16  Next
AuthorMessage
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Fri Jan 14, 2011 11:45 am

pergh..
mr.mark punye set 8-24mm tnk serat lebih plak..
kalo nk bukak bengkel ok sgt nk pkai.
aku beli brand 'shark' ke 'dolphin' ntah bwh rm30 je satu set.
boleh pkai la..<---'boleh' mksudnye 'man2' je, bukan 'bagus' punye..
impact tu pn brand 'boleh pkai' jugak.
beli mate spare skali(mr mark punye tk smpai rm10 satu pcs mate) sbb mate yg dpt dlm set tu sgt 'kureng' kualitinye..
haa, tlupe set allenkey..
rm20 satu set.. yg bwh rm10 tu pkai skali dua je, yg rm20 tu (aku pn pkai), insyaAllah thn lame..
eh ape punye segala persoalan daa kt cni?
tips utk DIY?
pn boleh..~

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven
Back to top Go down
geeks
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 1556
Join date : 12/09/2009
Location : shah alam/puchong/saujana putra/kuala pilah

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Fri Jan 14, 2011 12:04 pm



aku rase skang jadi persoalan harge tools berjename di pasaran.. wakaka..

kamal, aku bagi cadangan.. mule-mule ko beli tools nak bukak set, head & blok je dulu.. pastuh baru beli yang lain, sket2.. tapi beli la toolbox dulu.. nanti kang tools ko bersepah2.. ekeke...

_________________


blind and could not see, deaf and could not hear, stupid and could not understand

Bayerische Motoren Werke
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Fri Jan 14, 2011 12:36 pm

hehe tanx geek ngan ultraz, set allenkey hari tu pon bli yg murah jer, tp tahan lagi la sampai hari ni hehe, t nk usha slow la brand2 yg elok tu, tool box ader, tpi dlm dye kosong je hahaks lol! , adela tools2 yg bese2 jer
Back to top Go down
Faiz
Laskar Muda


Posts : 39
Join date : 30/05/2010
Age : 25
Location : Cheras.bndar sri permaisuri

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sat Jan 15, 2011 7:21 am

salam kpd otai2 .
Sy nk bertnye . Moto sy spoket 15-38 rntai 415 kalo ta silap blok da korek+ polish lubang2 . Head stndart lg . Carb z . Exhust still standrt tanpa tebuk apa2 .
Masalahnye moto sy ni pick up kuat . tp top agk kureng la .
Dlm 400m tak tunduk dpt 160 kalo tunduk bole la 170 dlm 500m ke 600m . Pada rpm 9k . Top dye agk slow .
Piston size 0,50 .
Ape yg ptt dye buat nak kasi out meter 180 dlm jarak tak smpai 1kilo . Potong head blok dlm 2mm atau setting spoket ?
Back to top Go down
N.A.M.I
Pegawai Waran II


Posts : 1131
Join date : 25/07/2010
Age : 27
Location : MELAKA BANDARRAYA BERSEJARAH

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sat Jan 15, 2011 11:12 am

hehe salam kpd otai2 semua...
ni ade maksud2 yg aku ingin tau.sape2 yg tau tolong la ajar aku yg masih mentah ni ye..hehe
saje2 nak tau je..hehe harap semua leh membantu

1)YPVS=???
2)CATALYZER=???
3)YCLS=???
4)kenapa aku x nampak cik kudaunismall(ijat) hari ahad(2 januari 2011) time korang semua nak balik itu hari dari GTT melaka?

hehe soalan no.4 tu bonus.... Very Happy
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sat Jan 15, 2011 1:50 pm

Faiz wrote:
salam kpd otai2 .
Sy nk bertnye . Moto sy spoket 15-38 rntai 415 kalo ta silap blok da korek+ polish lubang2 . Head stndart lg . Carb z . Exhust still standrt tanpa tebuk apa2 .
Masalahnye moto sy ni pick up kuat . tp top agk kureng la .
Dlm 400m tak tunduk dpt 160 kalo tunduk bole la 170 dlm 500m ke 600m . Pada rpm 9k . Top dye agk slow .
Piston size 0,50 .
Ape yg ptt dye buat nak kasi out meter 180 dlm jarak tak smpai 1kilo . Potong head blok dlm 2mm atau setting spoket ?
ooo, lmbt smpai top.. bleh try potong head n turunkn spoket.. mainjet set ngam2 sparkplug kaler perang muda..

N.A.M.I wrote:
hehe salam kpd otai2 semua...
ni ade maksud2 yg aku ingin tau.sape2 yg tau tolong la ajar aku yg masih mentah ni ye..hehe
saje2 nak tau je..hehe harap semua leh membantu

1)YPVS=???
2)CATALYZER=???
3)YCLS=???
4)kenapa aku x nampak cik kudaunismall(ijat) hari ahad(2 januari 2011) time korang semua nak balik itu hari dari GTT melaka?

hehe soalan no.4 tu bonus.... Very Happy

1. Yamaha Power Valve System..
2. Pemangkin mesra alam sekitar ini tidak memerlukan penyelenggaraan.<---ayat dari brochure 125z/rxz catalyzerr
3. Yamaha Computerized Lubricating System
3.5. Yamaha Energy Induction System = YEIS
4. sbb die subuh2 lg dh roket blk bangi, nk kne ade kt perak by noon kot. ko tk tanye aritu, aku pn lupe bitau.. haha..

_________________
Like a Star @ heaven moto saya dah lama tak basuh...... Suspect ......moto anda bagaimana? Like a Star @ heaven


Last edited by Ultra-Z on Sat Jan 15, 2011 9:53 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
N.A.M.I
Pegawai Waran II


Posts : 1131
Join date : 25/07/2010
Age : 27
Location : MELAKA BANDARRAYA BERSEJARAH

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sat Jan 15, 2011 7:25 pm

haha thanx to zam tolong jawabkan soalan aku tu...
tp "Pemangkin mesra alam sekitar ini tidak memerlukan penyelenggaraan"
maksudnye pe pulak?ape kene mengene ngan jentera YAMAHA..hehe

haha patut r aku nengok macam kurang orang je haritu..hehe
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sat Jan 15, 2011 8:52 pm

macamna nak buka flywhell a.k.a Rotor assy tnpa special tools(flywhell puller)????


_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sat Jan 15, 2011 10:37 pm

N.A.M.I wrote:
haha thanx to zam tolong jawabkan soalan aku tu...
tp "Pemangkin mesra alam sekitar ini tidak memerlukan penyelenggaraan"
maksudnye pe pulak?ape kene mengene ngan jentera YAMAHA..
hehe

haha patut r aku nengok macam kurang orang je haritu..hehe


Maksudnye exzos tu x gune silenser... cam rxz sblom catalyzer kuar..
free maintance.. xyah nk buang fiber atau ganti fiber dlm tabung exzos...
Back to top Go down
midi
Bintara Muda


Posts : 456
Join date : 25/10/2010
Age : 22
Location : somban

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sat Jan 15, 2011 10:39 pm

asaalamualaikum.. sy ade persoalan ni.. enjin moto ak bising mase start,
bile tarik clutch senyap je .. apahal eh ?? bunyinye mcm kasar kat bahagian enjin..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sat Jan 15, 2011 10:48 pm

midi wrote:
asaalamualaikum.. sy ade persoalan ni.. enjin moto ak bising mase start,
bile tarik clutch senyap je .. apahal eh ?? bunyinye mcm kasar kat bahagian enjin..

mangkuk cluch kene ribet blk... 'ejaan salah' drunken hrp phm..
Back to top Go down
midi
Bintara Muda


Posts : 456
Join date : 25/10/2010
Age : 22
Location : somban

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sat Jan 15, 2011 10:50 pm

yap : mcm mane boleh jadi ?? aku bawak tenang2 je selalu..
Back to top Go down
N.A.M.I
Pegawai Waran II


Posts : 1131
Join date : 25/07/2010
Age : 27
Location : MELAKA BANDARRAYA BERSEJARAH

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 12:04 am

Yap S.ALam wrote:
N.A.M.I wrote:
haha thanx to zam tolong jawabkan soalan aku tu...
tp "Pemangkin mesra alam sekitar ini tidak memerlukan penyelenggaraan"
maksudnye pe pulak?ape kene mengene ngan jentera YAMAHA..
hehe

haha patut r aku nengok macam kurang orang je haritu..hehe


Maksudnye exzos tu x gune silenser... cam rxz sblom catalyzer kuar..
free maintance.. xyah nk buang fiber atau ganti fiber dlm tabung exzos...

haha thanx yap...
baru r faham skit citer dier..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 1:15 am

midi wrote:
yap : mcm mane boleh jadi ?? aku bawak tenang2 je selalu..


ko de pakai spring racing x?? x pown slalu men willy2..
x pown tarik pikup kejap2... bwk moto hari2 men cluch pown bley jadi gak..
tu antara faktornye...
sblom jadi lebih parah 'mkn mangkuk cluch' baik g ribet baru..
anggaran harga dlm rm13 ~ rm15 ikut pomen,, drunken
cincai2 dlm rm30 gak skali tkr minyak hitam ngan gasket klu perlu...
Back to top Go down
Faiz
Laskar Muda


Posts : 39
Join date : 30/05/2010
Age : 25
Location : Cheras.bndar sri permaisuri

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 4:46 am

thx yea ultra z .
Back to top Go down
midi
Bintara Muda


Posts : 456
Join date : 25/10/2010
Age : 22
Location : somban

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 5:16 am

Yap S.ALam wrote:
midi wrote:
yap : mcm mane boleh jadi ?? aku bawak tenang2 je selalu..


ko de pakai spring racing x?? x pown slalu men willy2..
x pown tarik pikup kejap2... bwk moto hari2 men cluch pown bley jadi gak..
tu antara faktornye...
sblom jadi lebih parah 'mkn mangkuk cluch' baik g ribet baru..
anggaran harga dlm rm13 ~ rm15 ikut pomen,, drunken
cincai2 dlm rm30 gak skali tkr minyak hitam ngan gasket klu perlu...

yap ! tekaan yang tepat ! cukup bulan ak g tkr r.. thanks ...
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 5:36 pm

kalau nak pakai gear 4&6 rxz..tukar gear asal jer ker?pinion gear x tukar?

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 6:25 pm

okeyh2 ni ade satu persoalan lagi hihi, ptg td tgh2 usha awek kt pam minyak, tibe2 aku ternampak dlm tank minyak aku, minyak ron 95 yg berwarna kuning sudah bertukar menjadi biru, biru yg menyerupai shell sx, aku tk bancuh2 pun, plisss knape ni
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 7:02 pm

nurkaye_akmal wrote:
okeyh2 ni ade satu persoalan lagi hihi, ptg td tgh2 usha awek kt pam minyak, tibe2 aku ternampak dlm tank minyak aku, minyak ron 95 yg berwarna kuning sudah bertukar menjadi biru, biru yg menyerupai shell sx, aku tk bancuh2 pun, plisss knape ni

abes la.. kena bli mtor baru... keh3... prasaan ko je kot... hahaha... sllagi idup n bergerak mtor ko ok la..

_________________
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 7:09 pm

hehe bior btol ni kapten paan, kot2 ade leaking ke ape ni
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 7:12 pm

nurkaye_akmal wrote:
hehe bior btol ni kapten paan, kot2 ade leaking ke ape ni
xde pape kot.... ko jlan ok.? lau ok xde pape la.. lain lah trus mati mtor ko... mmg ad prob la...

_________________
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 7:14 pm

devilmeasha wrote:
macamna nak buka flywhell a.k.a Rotor assy tnpa special tools(flywhell puller)????

camner nk removekan magnet tanpa gune tools yg x ptt?,mmg x ptt la kan..
contoh tool kelik here,mende nie bbdk pggl jet magnet,alat nk kuarkan magnet..


Last edited by superjoemanito on Sun Jan 16, 2011 7:23 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 7:22 pm

devilmeasha wrote:
kalau nak pakai gear 4&6 rxz..tukar gear asal jer ker?pinion gear x tukar?
swap ngan gear asal n sedikit modifikasi pada f.shift,klu swap ke2-2 gear,heaven akan terasa bile shift gear tue,tkr 6 pun dah ok..
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 7:25 pm

paan1171 wrote:

xde pape kot.... ko jlan ok.? lau ok xde pape la.. lain lah trus mati mtor ko... mmg ad prob la...

ha'ah kalo bwk okay jer, tkde prob ape2 pun, huhu ingatkan kot ade ape2 td, riso2 nk blik kg minggu dpan nih
Back to top Go down
devilmeasha
Pegawai Waran II


Posts : 1141
Join date : 28/03/2010
Location : Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Sun Jan 16, 2011 8:29 pm

superjoemanito wrote:
devilmeasha wrote:
kalau nak pakai gear 4&6 rxz..tukar gear asal jer ker?pinion gear x tukar?
swap ngan gear asal n sedikit modifikasi pada f.shift,klu swap ke2-2 gear,heaven akan terasa bile shift gear tue,tkr 6 pun dah ok..

modifikasi mcmna tu bro?..f.shift tu yg mana?boleh terangkn secara detail x?..plzz...da 1mggu motor tersadai....sedih siot..ni nak minta simpati..hehehehe

gear 4&6 aku da pecah..bolt cluth x ikat kuat punya pasal..so terpaksa ganti jg gear 4&6 tu..


gambar yg mnunjukkn gear 4 rosak teruk..Evil or Very Mad

Quote :
Quote :
devilmeasha wrote:
macamna nak buka flywhell a.k.a Rotor assy tnpa special tools(flywhell puller)????


camner nk removekan magnet tanpa gune tools yg x ptt?,mmg x ptt la kan..
contoh tool kelik here,mende nie bbdk pggl jet magnet,alat nk kuarkan magnet..

wau...thanks in advance bro superjoe.....memang advanced larr.....da ada idea nak bukak macmana,..

_________________
Boobs is like "Burning Sun", Nice to see, but don't ever stare!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V11   Today at 6:42 pm

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V11
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: