.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
pasquale
Kadet


Posts : 1429
Join date : 02/05/2010
Age : 26
Location : tapah - gombak

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Mon Nov 08, 2010 6:32 pm

aku nak bwk gak tools la cmn...
btul jgk tu...
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Mon Nov 08, 2010 6:36 pm

skrg ambe pki sss 415,spoket depan 14,blkg 36,odometer dah tunjuk 10,000km perjalanan..

ambe pasang masa bulan 12 tahun lepas,sebelum gi gtt kat genting highland,sampai la skrg..

berat ambe 85kg,selama pki ni slalu travel bangi ke k.trg,slalu ambe bwk dlm 130-150kmh,x berani weh laju2..

alhamdulillah sampai arini ok lg,dan insyaAllah bulan 12 nnt sebelum gi gtt ambe nok tukar hok baru..ada jgk la seram2 tu sbb rantai lama jgk la pki..

camner ambe jaga?pastikan rantai bersih dan selalu berminyak,jangan kasi kering dan berkarat..spoket jgn tunggu sampai dah haus bebetul baru nak tukar,dah nampak haus tinggal separuh tu trus jer tukar spoket baru..alah spoket depan baru baper ringgit,spoket blkg ada la dlm belas2 jer utk besi punya,xde hal la

bese sebelum minyakkan rantai ambe bersihkan dl rantai ngan kain buruk..ni masa malas ngan xde masa la..kl tgh rajin ambe bkk le rantai tu kasi cuci bersih2 kendian baru minyakkan

sekian

_________________
i'am wearing a poker face,until when can i hold it?...
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Fri Dec 03, 2010 5:17 pm

kalo rntai saiz 415 x sesuai ke utk org bdan besar?? cam aku ni berat cam choco.. huhuhu
Back to top Go down
wormzx
Support Crew
Support Crew


Posts : 1825
Join date : 05/04/2010
Location : kemaman<--->kerteh

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Tue Dec 07, 2010 11:24 pm

mtor ak pon dh kene servis slow2 b4 g gtt...sprocket pon kene tuka baru...sss415, pkai xsmpai 1thun..huhu, sempat la akhir bulan neh...huhu...

tool yg lain, bwk la petrol 4geleng....tuti 14 botol....hehehe
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Wed Dec 08, 2010 12:47 am

bg motor yg dh potong head....
ad tips x bg mngelakkan overheat wktu ride?
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Wed Dec 08, 2010 12:53 am

pasang air-cond kat head tu.. hehehe...sorry terspam lak..

_________________
[WTB] btg fork ori.. btg fork sj.. ade pm aku..URGENT!!!!!!


Last edited by chaosworld on Wed Dec 08, 2010 12:50 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Wed Dec 08, 2010 1:30 am

chaosworld wrote:
pasang air-cond kat head tu.. hehehe...sorry terspam lak..

serius r bro...kang ade yg bwt btol kang... silent Laughing
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Wed Dec 08, 2010 12:17 pm

huhu, pkai minyak bijan kudaun lar..kan leh kurang kan pnas kat head.. btol x aku ckp ni?? aku hentam je..

_________________
[WTB] btg fork ori.. btg fork sj.. ade pm aku..URGENT!!!!!!


Last edited by chaosworld on Wed Dec 08, 2010 12:49 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Wed Dec 08, 2010 12:48 pm

capik_9981 wrote:
pkai rntai 415 tuk long distance ni xbhye ke???de resiko x nk pts ke???

grand tt tahun lepas aku pkai rantai 415, ride batu pahat-kl, +250km sehala..
hiway 160-18+kmh, jln biase 100-160kmh, lyn corner genting pepah kaw2.
condition rantai, tk igt pkai brp lme tp rse +6 bulan, ade joint dh 'mati', O-ring ade dh pecah..
alhamdulillah selamat pergi dan pulang..
cerita bukan nk kerek/poyo/koya sdak, tp ade perasaan " Suspect " ble org menilai kekuatan dr segi saiz..

*kelemahan sebenar rantai 415; spoket cepat habes so rantai selalu kendur. mls letak pelincir, rantai cepat 'mati'. jangkahayat maksimum bergantung gak pd cara penjagaan/tunggangan..
Back to top Go down
redline
Laskar Kanan


Posts : 359
Join date : 25/08/2010
Age : 32
Location : x lama lagi dok kat stadium pulak ^_^

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Wed Dec 08, 2010 1:55 pm

aku sokong kata2 ultra tu, stakat ni 415 rk-m tiada membawa masalah pada aku, sepupu sepapat dan yg sewaktu ndgnnya...selalu yg ptus tu adalah rantai2 415 cap kambing je...klu takut putus, ko standby la rantai lain/stick saja pd 428... kita xkan tau dan belajar klu kita tidak mencubanya sendiri...
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Wed Dec 08, 2010 2:03 pm

nk try gak lar 415, sape tau kat ktn kedai mne jual murah2 brand sss ngan rkm?
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Tue Dec 14, 2010 8:53 pm

salam sume, aku first time ni nak ride balik Bangi dari Kuala Kangsar ni, agak 2t nk kene bancuh gak ke, lagi satu tank minyak full untuk 125z standard mendet ni bleh cover berape kilo ek, freshie ag ni

help me!!! bounce bounce
Back to top Go down
Kato_125
Bintara Kanan


Posts : 682
Join date : 28/09/2010
Age : 26
Location : kUaNtaN mEnJeRiT

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Tue Dec 14, 2010 9:49 pm

klu salah tolun btol kn.... tank 5.5 liter tok 125Z bleh pegi 130-140 km... klu bwk menten 130-140km/j....
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Tue Dec 14, 2010 10:42 pm

bwk maintain h.way untuk spec standard blh la pegi 140km tue,klu dah modi mcm2x mmg x dpt la,bancuh skit la 2t dlm tank untuk jln jauh,besarkan skit benang 2t,dah cukup..
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Tue Dec 14, 2010 11:01 pm

superjoemanito wrote:
bwk maintain h.way untuk spec standard blh la pegi 140km tue,klu dah modi mcm2x mmg x dpt la,bancuh skit la 2t dlm tank untuk jln jauh,besarkan skit benang 2t,dah cukup..

maksud ko pe?? mmg modi modi xleh maintain 140km/h?? mmg lebih sokmo bwk?? gitu?? hehe biasa lar..org mto smpai outmeter mmg lar xleh stay 140..kurang2 180..xgitu??
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Tue Dec 14, 2010 11:10 pm

owh kira dalam 2 kali gak la ke stesen minyak ek, penah try dari ipoh ke taiping maintain dalam 140 memang laju gak la meter minyak tu trun, kekadang dapat gak la cecah 160, tu pun ta bleh lelame la, tanx to superjoemanito and Kato_125, t bleh bagi info2 beguna lagi
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Tue Dec 14, 2010 11:22 pm

chaosworld wrote:
superjoemanito wrote:
bwk maintain h.way untuk spec standard blh la pegi 140km tue,klu dah modi mcm2x mmg x dpt la,bancuh skit la 2t dlm tank untuk jln jauh,besarkan skit benang 2t,dah cukup..

maksud ko pe?? mmg modi modi xleh maintain 140km/h?? mmg lebih sokmo bwk?? gitu?? hehe biasa lar..org mto smpai outmeter mmg lar xleh stay 140..kurang2 180..xgitu??


laju tu, haa best gler la kalo dapat meintain 180 atas highway, memang lc putih mata di asap moto ko je la hehe
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Tue Dec 14, 2010 11:23 pm

chaosworld wrote:
maksud ko pe?? mmg modi modi xleh maintain 140km/h?? mmg lebih sokmo bwk?? gitu?? hehe biasa lar..org mto smpai outmeter mmg lar xleh stay 140..kurang2 180..xgitu??
140kilometer bro,bkn kilometer/hour,mksdnye fulltank blh pegi untuk spec standard,klu spec modi mcm2x mmg x dpt la 140kilometer..
p/s=klu modi smp outmeter x kan nk bwk 140kmh je kan,baik x pyh modi Razz
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Tue Dec 14, 2010 11:41 pm

hehe btol2 buat rugi je modi kan, tapi kalo motor yg dah setting mcm2, selalunya fulltank dapat berape kilo je dye pegi, more or less
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Tue Dec 14, 2010 11:55 pm

nurkaye_akmal wrote:
hehe btol2 buat rugi je modi kan, tapi kalo motor yg dah setting mcm2, selalunya fulltank dapat berape kilo je dye pegi, more or less
biase moto2x modi nie dlm 100km-120km je,klu lyn town ngan bobok lagi mmg skit la km blh pegi,blh je setting modi + minyak jimat,kene pandai la Wink
Back to top Go down
nurkaye_akmal
Pegawai Waran I


Posts : 1229
Join date : 25/11/2010
Age : 26
Location : Kuale Kangsor

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Wed Dec 15, 2010 12:07 am

hehe parak gak tu, tapi nk wat cmne kan, motor dah laju, minyak pun laju jugakle turun nye, sikit hari lagi maw kasi modi2 skit la, kasi sdap skit jalan
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Wed Dec 15, 2010 3:33 pm

superjoemanito wrote:
chaosworld wrote:
maksud ko pe?? mmg modi modi xleh maintain 140km/h?? mmg lebih sokmo bwk?? gitu?? hehe biasa lar..org mto smpai outmeter mmg lar xleh stay 140..kurang2 180..xgitu??
140kilometer bro,bkn kilometer/hour,mksdnye fulltank blh pegi untuk spec standard,klu spec modi mcm2x mmg x dpt la 140kilometer..
p/s=klu modi smp outmeter x kan nk bwk 140kmh je kan,baik x pyh modi Razz

ya ya..aku sokong..kalo dah modi, xkn bwk 140 je kot...hehe
Back to top Go down
dtk3a
Laskar Kanan


Posts : 339
Join date : 22/08/2010
Age : 27
Location : Sitiawan --> IpoH --> Manjung

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Sun Dec 19, 2010 11:36 am

erm ak pun sokong............ak nya tupai pun ucik sket jer....hehe kasi besar sikit blok...

erm minyak pun ok....Ipoh to Kl...ade ar dlm RM 15 tue pun 2X isi....smpi KL...adew ar balance

banyak lagi,,,,siap2 ley pusing2 KL...anggaran ak save ar walau merembat 140 0r 160km/j

full tank minyak ley tahan smpi 140km or 160km.....beradasarkan cara pemanduan...

Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Sun Dec 19, 2010 12:06 pm

kalo nk save minyak, bwk pd klajuan economic lar..huhu.. 80-100 ase klajuan economic.. aku merembat highway pekan kuantan full trottle,pegi balik abis RM12..
Back to top Go down
dtk3a
Laskar Kanan


Posts : 339
Join date : 22/08/2010
Age : 27
Location : Sitiawan --> IpoH --> Manjung

PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Sun Dec 19, 2010 1:50 pm

hehehe oooo erm betui3...nak jimat kurengkan full throtle.....hehe

erm erm bapa KM pekan n kuantan??
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..   Today at 10:02 pm

Back to top Go down
 
Tips2x Berguna Untuk Perjalanan Jauh..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 Similar topics
-
» DRFC Camp Jasin,Melaka 29/30-5-2010
» 2T & 4T Pilihan Anda V5
» Picture Of The Day V2
» Konvoi Teluk Batik Perak

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Perbincangan :: Diskusi Motosikal-
Jump to: