.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Jenis Rantai

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 9 ... 16  Next

Rantai yg korg pkai?
RK-M
37%
 37% [ 63 ]
Osaki
5%
 5% [ 8 ]
MCS
2%
 2% [ 3 ]
Daytona
1%
 1% [ 2 ]
KMC
1%
 1% [ 2 ]
SSS
35%
 35% [ 60 ]
Renthal
0%
 0% [ 0 ]
RK-Chain
1%
 1% [ 2 ]
Saiz 415
8%
 8% [ 13 ]
Saiz 428
10%
 10% [ 17 ]
Total Votes : 170
 

AuthorMessage
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed May 06, 2009 1:59 am

andy-wkv wrote:
lanunlaut wrote:
eh..bkn ke masalah rantai kendur tu disebabkan nut yang ikat tayar tu makin longgar ke?? Question

xjgk bro..kdg2 asyik kene air pn die kndur gak...

hehe bukan sindir bro,tapi bende btol..hehe..

rantai2 ape2 pun akan kendur,tgk kualiti n spec la.. cam heavyduty RKM 428 mmg susah nak kendur.. rantai kendur byk sebab :
-air
-bendeasing (pasir etc)
-slalu tarik kaw2 gear rendah
-throttle mengejut
-bawak pillion
-xde lubricant
sume faktor ni ade effect xkire la 415 ke 428 ke..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed May 06, 2009 3:49 pm

ada sesapa nak belajar dengan lebih lanjut pasal rantai n sprocket klik kat link ni:

http://faq.f650.com/FAQs/SprocketsOtherSizesFAQ.htm
Back to top Go down
UnCensored
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 13/05/2009
Age : 30
Location : KK-KB-Penang

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed May 13, 2009 10:54 am

aku pkai sss racing kit 415 39/15
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Thu May 14, 2009 3:28 pm

korang pakai 15/39 tu tak rasa ringan sgt ke? moto aku dulu pakai 15/39 ringan gila. bila dah gear 6 rasa mcm nk tekan gear lg.

satu lagi petua kalau nk bg rantai n spoket tahan lama, pakai spoket besar depan blakang. either using 14/34 better guna 17/41. ratio spoket ni hampir2 sama 2.415.
Back to top Go down
UnCensored
Laskar Muda


Posts : 12
Join date : 13/05/2009
Age : 30
Location : KK-KB-Penang

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Fri May 15, 2009 9:06 am

sesuai la bro 15/39 sbb standard la saiz tu
kalo dh modi try saiz lain plak
17/41 tu leh je pkai, yg penting bukan saiz tp ratio dier hehe betulkn kalo aku silap
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Fri May 15, 2009 10:42 am

lanunlaut wrote:
korang pakai 15/39 tu tak rasa ringan sgt ke? moto aku dulu pakai 15/39 ringan gila. bila dah gear 6 rasa mcm nk tekan gear lg.

satu lagi petua kalau nk bg rantai n spoket tahan lama, pakai spoket besar depan blakang. either using 14/34 better guna 17/41. ratio spoket ni hampir2 sama 2.415.

kalo ringan turun la lagi spoket blakang.. ikut berat rider n spec machine la..

*memang ratio same,tapi klau pakai spoket besar kat depan,moto senang blow,kalo x caye try la pakai ratio same tapi saiz lain2.. kalo spoket depan besar,maknenye momentum pun besar (M = Force x Distance),maknenye beban bertambah kat drivetrain belah depan,tu yg moto senang blow..ni blum masuk kira2 spoket belah blakang lagi.. imagine korang putarkan roda besar n roda kecik,mane senang?
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Fri May 15, 2009 1:33 pm

mmmm betul jgk cadangan bro tu, sbb spoket yg besar = momentum yg besar utk pusing spoket tu dpd speed 0. maknanya starting mmg berat sket pastu bila dah jalan baru jd sama dgn spoket kecik tu sbb ratio sama kan.
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Fri May 15, 2009 3:30 pm

lanunlaut wrote:
mmmm betul jgk cadangan bro tu, sbb spoket yg besar = momentum yg besar utk pusing spoket tu dpd speed 0. maknanya starting mmg berat sket pastu bila dah jalan baru jd sama dgn spoket kecik tu sbb ratio sama kan.

yep btol.4stroke leh la pakai spoket beso depan sebab die nye power linear,any rpm torque ade,2stroke ni lain,sebab tu 2stroke ni mencabar..hehe..berat moto pakai spoket besar depan,aku pakai 16/38 aritu dah rase dah 'keberatan' die.. Very Happy
Back to top Go down
neomerc
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 22/05/2009
Location : K Trg

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Mon May 25, 2009 6:24 pm

nk tnyer bro2 sekalian,

rantai ni bile nk tahu kene tukar..?
sb ak beli moto 2nd, tak ingat nk tnyer owner dia tukar rantai dah ke tak gi..
rase tukar dah sb spoket blakang 41 ( stenderd kilang 43)..
so any idea..?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue May 26, 2009 11:12 am

neomerc wrote:
nk tnyer bro2 sekalian,

rantai ni bile nk tahu kene tukar..?
sb ak beli moto 2nd, tak ingat nk tnyer owner dia tukar rantai dah ke tak gi..
rase tukar dah sb spoket blakang 41 ( stenderd kilang 43)..
so any idea..?

tgk spoket blakang dah tajam ke x,klau dah tajam,kene tukau spoket,n rantai leh adjust lagi x,klau dah x leh nak adjust / ketatkan,mmg kene tukau rantai..

ade org tuka spoket x tuka rantai,ade yg tuka 1 set skali trus..
Back to top Go down
neomerc
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 22/05/2009
Location : K Trg

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue May 26, 2009 6:31 pm

WKQ4913 wrote:
neomerc wrote:
nk tnyer bro2 sekalian,

rantai ni bile nk tahu kene tukar..?
sb ak beli moto 2nd, tak ingat nk tnyer owner dia tukar rantai dah ke tak gi..
rase tukar dah sb spoket blakang 41 ( stenderd kilang 43)..
so any idea..?

tgk spoket blakang dah tajam ke x,klau dah tajam,kene tukau spoket,n rantai leh adjust lagi x,klau dah x leh nak adjust / ketatkan,mmg kene tukau rantai..

ade org tuka spoket x tuka rantai,ade yg tuka 1 set skali trus..

yang rkm ngan sss brand elok kan..?
wape range price satu set ( rantai 428, sprocket 15/38)
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed May 27, 2009 10:25 am

neomerc wrote:
WKQ4913 wrote:
neomerc wrote:
nk tnyer bro2 sekalian,

rantai ni bile nk tahu kene tukar..?
sb ak beli moto 2nd, tak ingat nk tnyer owner dia tukar rantai dah ke tak gi..
rase tukar dah sb spoket blakang 41 ( stenderd kilang 43)..
so any idea..?

tgk spoket blakang dah tajam ke x,klau dah tajam,kene tukau spoket,n rantai leh adjust lagi x,klau dah x leh nak adjust / ketatkan,mmg kene tukau rantai..

ade org tuka spoket x tuka rantai,ade yg tuka 1 set skali trus..

yang rkm ngan sss brand elok kan..?
wape range price satu set ( rantai 428, sprocket 15/38)

harge RKM n SSS lebih kurang je,kualiti pun same sebab dari kilang yg sama klau x silap aku.. satu set rm50+ kot,x ingat dah..hehe
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed Jun 10, 2009 4:01 pm

aku pakai set rantai DID japan..kotak kuning..

pakej datang dgn rantai+sporket depan+sporket belakang

harga RM50..

setakat ni aku dah pakai dekat 6 bulan,so far best..

*jarang rantai jadi kendur..
*pusingan rantai yang smooth..



dulu pakai RKM,dalam 2 mggu nak kena ketatkan..penat nak ketatkan je..tapi tak tau la kalau masalah lain yang buat rantai cepat kendur tu.. clown
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Thu Jun 11, 2009 11:05 am

bro sona,kasi payung gambo DID tu.. nak tgk..hehe
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Thu Jun 11, 2009 11:49 am

WKQ4913 wrote:
bro sona,kasi payung gambo DID tu.. nak tgk..hehe
ini dia encik wan.. clown




Back to top Go down
dy rasau
Laskar Muda


Posts : 80
Join date : 23/03/2009
Location : dekat2 ni je...

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Thu Jun 11, 2009 1:27 pm

tp btul la, DID ni skrg tgh fames..asal g kdai tnye spoket,rantai..org rekemen DID..
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Thu Jun 11, 2009 1:34 pm

saiz rantai n panjang brape? 428 / 120L eh?
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Thu Jun 11, 2009 1:46 pm

WKQ4913 wrote:
saiz rantai n panjang brape? 428 / 120L eh?
aah wan..428-120L..berminat ke?..hehe.. Twisted Evil
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Thu Jun 11, 2009 2:03 pm

soNa wrote:
WKQ4913 wrote:
saiz rantai n panjang brape? 428 / 120L eh?
aah wan..428-120L..berminat ke?..hehe.. Twisted Evil

hehe ko kat penang kan?klau aku mintak belikan plug kat skyboy leh x? yg b8ecs..pastu ko poskan kat aku satu set did ni..leh?? klau leh t aku konpemkan balik..hehe Twisted Evil
Back to top Go down
soNa
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 522
Join date : 30/03/2009
Location : kelana jaya|puncak jalil|gemas

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Thu Jun 11, 2009 2:11 pm

WKQ4913 wrote:
soNa wrote:
WKQ4913 wrote:
saiz rantai n panjang brape? 428 / 120L eh?
aah wan..428-120L..berminat ke?..hehe.. Twisted Evil

hehe ko kat penang kan?klau aku mintak belikan plug kat skyboy leh x? yg b8ecs..pastu ko poskan kat aku satu set did ni..leh?? klau leh t aku konpemkan balik..hehe Twisted Evil
boleh je wan..takda masalah..skyboy tu sng je aku nak contact..msg je die datang..ok..tapi posting tu aku takut mahal skit wan..sbb besi sumenya tu.. affraid
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed Jul 01, 2009 3:33 am

brp ye DID 1set??

skang pkai SSS 415 15/37
ok la... thn lame..
Back to top Go down
HailToKing
Laskar Kanan


Posts : 321
Join date : 24/03/2009
Age : 36
Location : KK-Likas-Penampang-Keningau-Labuan

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Thu Jul 02, 2009 9:16 am

bru2 ni aku ade try servay2 rantai, aku ade jmpe rantai 428 gold brand racing bee, tp x tnye rege, nnti aku g lg aku amek gmbr, mcm menarik je
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Mon Jul 13, 2009 6:34 pm

tolong..tolong..tolong...ak nk tny skit..ahad lepas bpk ak g tukau sprocket lagenda adk ak...15-34 size dier n kdi tu ckp nk kasi RK-M 428 dier kapak bpk ak spi RM60++ yg ak heran nape kt sprocket tu tulis "sunrise" bkn RK-M ?????
ak da hangat aty nie..dok kelentong bpk ak kikis sana cney !!!!!
"sunrise" ni RK-M gak ke ????tlg..tlg...plzzzzz

p/s :-Total RM100 dier kapak juz tukau sprocket+rantai,minyak itam & brake
lining rear(drum) c*b*i tul...!!!!!!
Back to top Go down
ekzosboorukipoh
Laskar Kanan


Posts : 325
Join date : 20/06/2009
Age : 28
Location : petaling jaya & ipoh...

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Wed Jul 22, 2009 10:11 am

gua mampu rantai brand triple S je..hu3 Sad
Back to top Go down
osiris
Laskar Kanan


Posts : 275
Join date : 28/04/2009
Age : 28
Location : Miri-KK

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Thu Jul 30, 2009 11:01 pm

nk tny sket..set sprocket SSS 415 yg LC pny ble x msuk kt 125z?sbb tokey kedai tu ckp bole msuk..ak plik gak..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Jenis Rantai   Today at 5:59 am

Back to top Go down
 
Jenis Rantai
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 9 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Ekzos yg korg pakai? V3
» Futsal N Bola Sepak

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: