.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Jenis Rantai

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Next

Rantai yg korg pkai?
RK-M
37%
 37% [ 63 ]
Osaki
5%
 5% [ 8 ]
MCS
2%
 2% [ 3 ]
Daytona
1%
 1% [ 2 ]
KMC
1%
 1% [ 2 ]
SSS
35%
 35% [ 60 ]
Renthal
0%
 0% [ 0 ]
RK-Chain
1%
 1% [ 2 ]
Saiz 415
8%
 8% [ 13 ]
Saiz 428
10%
 10% [ 17 ]
Total Votes : 170
 

AuthorMessage
neomerc
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 22/05/2009
Location : K Trg

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sat Aug 15, 2009 7:25 pm

Kalu yang saiz 428 brand mane ok? sekali dengan harga..
sb ingat nk tukar rantai sb spoket dah nk haus dah..
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sat Aug 15, 2009 8:26 pm

mazakim wrote:
huhu ak da tukau satu set rantai n sprocket SSS racing 15-38 415 menggantikan
RK-M heavy duty 15-38 428 dpt RM : sembilan puluh lima sahaja

err igt nk beli chain lube skali tp tgk kt rantai tu da siap grease kaler putih so
tgu grease tu abis dulu baru cr chain lube.....

pergh.. untuk aktiviti besok ke bro..
Back to top Go down
assasin_lunxe
Pegawai Waran I


Posts : 1222
Join date : 22/06/2009
Age : 26
Location : kuantan--->pinang

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sat Aug 15, 2009 10:56 pm

neomerc wrote:
Kalu yang saiz 428 brand mane ok? sekali dengan harga..
sb ingat nk tukar rantai sb spoket dah nk haus dah..

alang2 bro,baek tuka 420 or 415 trus..
sedap mate memandang n ringan skit.. lol! lol!
Back to top Go down
neomerc
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 22/05/2009
Location : K Trg

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sun Aug 16, 2009 4:32 pm

assasin_lunxe wrote:
neomerc wrote:
Kalu yang saiz 428 brand mane ok? sekali dengan harga..
sb ingat nk tukar rantai sb spoket dah nk haus dah..

alang2 bro,baek tuka 420 or 415 trus..
sedap mate memandang n ringan skit.. lol! lol!

415 x tahan bro ngan arge mahal,
satu gi ak dgr citer kalu tengah berambat pakai rantai ni leh putus,
pastu ak x reti pon nk jge rantai sbenarnye..

sb tu malas cari yg 415..
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sun Aug 16, 2009 5:05 pm

neomerc wrote:


415 x tahan bro ngan arge mahal,
satu gi ak dgr citer kalu tengah berambat pakai rantai ni leh putus,
pastu ak x reti pon nk jge rantai sbenarnye..

sb tu malas cari yg 415..

aritu tgk kat kedai gemuk ada jual rantai RK japan saiz 428..kl malas servis baik pki saiz stended jer,415 ni kene cerewet sket kl nak konfiden..

kl kata x tahan muto ambe dah outmeter ngan rantai nih siap pakai batlex berat gedabak depan blkg,alhamdulillah xde pape walaupun masa tu dah kecut gila babas Laughing

bro wan pun slalu main trek asah lutut guna spoket 415 Very Happy

kubprix expert 125z dl pun pki rantai saiz 415,lg la laju ngan kasar penggunaan diorang..kl x tahan xkan diguna dlm cubprix Shocked


Last edited by chocolate on Sun Aug 16, 2009 5:26 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
neomerc
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 22/05/2009
Location : K Trg

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sun Aug 16, 2009 5:14 pm

chocolate wrote:
neomerc wrote:


415 x tahan bro ngan arge mahal,
satu gi ak dgr citer kalu tengah berambat pakai rantai ni leh putus,
pastu ak x reti pon nk jge rantai sbenarnye..

sb tu malas cari yg 415..

aritu tgk kat kedai gemuk ada jual rantai RK japan saiz 428..kl malas servis baik pki saiz stended jer,415 ni kene cerewet sket kl nak konfiden..

kl kata x tahan muto ambe dah outmeter ngan rantai nih siap pakai batlex berat gedabak depan blkg,alhamdulillah xde pape walaupun masa tu dah kecut gila babas Laughing

kubprix expert 125z dl pun pki rantai saiz 415,lg la laju ngan kasar penggunaan diorang..kl x tahan xkan diguna dlm cubprix Shocked

k, ingat nk try gak 415, tp apekah tips penjagaan rantai ni? ke dah dibincangkan sblum ni?

Harga dia camne? Sb rasenye yang racing kit tu dlm rm95 kan?
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sun Aug 16, 2009 5:36 pm

yup racing kit dlm julat tu lar hargenye..

tip penjagaan? mana2 rantai pun jgn bagi kering..sbb kl kering,xde lubrication soo rantai senang rosak/putus..selalu minyakkan/servis/cuci rantai seminggu/2 minggu skali ker

rantai sss ni senang kendur masa mula2 pki,soo kene rajin2 sket usha

kl malas pki jer rantai 428,ambe pun ingat nak tukar pki 428..xtahan psikologi tgk rantai tu halus sgt hehehe

err tp pki 415 best,tp xtahan kene psiko,err tp ringan,tp kene servis slalu plak,err tp..tp..tp Mad
Back to top Go down
mantadkb
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2359
Join date : 22/03/2009
Age : 33
Location : kota belud

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sun Aug 16, 2009 6:00 pm

banyaknyer tp enko choco.. aku tengok pun poning..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sun Aug 16, 2009 8:18 pm

mmg cpt kendur la 415 nie,nak2 lak yg ske menarik tue Very Happy
Back to top Go down
assasin_lunxe
Pegawai Waran I


Posts : 1222
Join date : 22/06/2009
Age : 26
Location : kuantan--->pinang

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sun Aug 16, 2009 10:34 pm

akunye pakai 420 pn slalu kendur..
sokmo kene ketatkan balik..
kadang2 malas n bia jek
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sun Aug 16, 2009 11:14 pm

420 ssh nk cari yg branded nie ek,cam sss,aku nngk seme yg biase je..
Back to top Go down
neomerc
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 22/05/2009
Location : K Trg

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sun Aug 16, 2009 11:17 pm

chocolate wrote:
yup racing kit dlm julat tu lar hargenye..

tip penjagaan? mana2 rantai pun jgn bagi kering..sbb kl kering,xde lubrication soo rantai senang rosak/putus..selalu minyakkan/servis/cuci rantai seminggu/2 minggu skali ker

rantai sss ni senang kendur masa mula2 pki,soo kene rajin2 sket usha

kl malas pki jer rantai 428,ambe pun ingat nak tukar pki 428..xtahan psikologi tgk rantai tu halus sgt hehehe

err tp pki 415 best,tp xtahan kene psiko,err tp ringan,tp kene servis slalu plak,err tp..tp..tp Mad

haha.. ni pattern ambe take care bab ranta..

- Cuci x pernah lagi sb x pandai
- minyakkan pon baru skali minyakkan, tu pon kes rantai berbunyi

tu sb nk cari yg 428, tp nk test gak 415 sb

- nk rase pikup (ingat nk tukar spoket 15/38 lpas ni-moto stenderd)
- bukannye jenis jalan jauh, so takpelaa kalu pakai rantai 415

haha.. dlm dilema plak.. camne nk pilih r..?
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Sun Aug 16, 2009 11:24 pm

nak kata pikup tu xde la pikup sgt..cuma rantai 415 ni dah kurangkan beban enjin sikit jer..

ambe kl malas,amik kain buruk then lap2 rantai sampai daki kat rantai tu kurang..then spray wd40 sket, lap2 lg skali sampai kering, then baru sembur minyak rantai..kl nampak meleleh sgt,lap sket xnak bagi teruk sgt merciknya kat rim..biar rantai dlm 2-3 jam then br bwk jalan2

kl nak betul2 cuci, kene tanggalkan spoket ngan rantai then cuci btol2 sampai berkilat2 Shocked
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Mon Aug 17, 2009 9:37 am

aritu aku pegi bengkel,mmb aku tegangkn rantai,pomen tue pelik knp rantai asyik longgar je,pstu die tnye mmb aku tue die ltk ape,mmb jawab letak wd40,trs pomen tue marah,xblh buh wd40 ma,rantai cepat kendur die kate,emm..
Back to top Go down
assasin_lunxe
Pegawai Waran I


Posts : 1222
Join date : 22/06/2009
Age : 26
Location : kuantan--->pinang

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Mon Aug 17, 2009 10:52 am

wd40 xleh letak kew ??
ader effect rantai kendur kew ??
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Mon Aug 17, 2009 12:45 pm

assasin_lunxe wrote:
wd40 xleh letak kew ??
ader effect rantai kendur kew ??

wd40 tu untuk mencuci bleh la.. klau ko letak,kejap ke kering,pastu rantai cepat kendur..sebab die bukan lubricant.. seeloknye pakai la chain lube btol2..rm8 pun ade..
Back to top Go down
superjoemanito
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2843
Join date : 12/06/2009

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Mon Aug 17, 2009 4:40 pm

em..wd40 kan untuk kurangkan geseran,ptt le cpt kendur,untuk mencuci blh la ek..
Back to top Go down
neomerc
Laskar Muda


Posts : 74
Join date : 22/05/2009
Location : K Trg

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Mon Aug 17, 2009 11:01 pm

chocolate wrote:
nak kata pikup tu xde la pikup sgt..cuma rantai 415 ni dah kurangkan beban enjin sikit jer..

ambe kl malas,amik kain buruk then lap2 rantai sampai daki kat rantai tu kurang..then spray wd40 sket, lap2 lg skali sampai kering, then baru sembur minyak rantai..kl nampak meleleh sgt,lap sket xnak bagi teruk sgt merciknya kat rim..biar rantai dlm 2-3 jam then br bwk jalan2

kl nak betul2 cuci, kene tanggalkan spoket ngan rantai then cuci btol2 sampai berkilat2 Shocked

minyak rantai ngan chain lube tu same tak?

jadi ambe wak keputusan nk beli yang 428 banding 415.. haha
sb 415 tu mhal sangat yang racing kit tu, di luar kemampuan..
tp kalu yg 428 yang RK-m ke sss yang elok agi?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue Aug 18, 2009 1:01 am

neomerc wrote:
chocolate wrote:
nak kata pikup tu xde la pikup sgt..cuma rantai 415 ni dah kurangkan beban enjin sikit jer..

ambe kl malas,amik kain buruk then lap2 rantai sampai daki kat rantai tu kurang..then spray wd40 sket, lap2 lg skali sampai kering, then baru sembur minyak rantai..kl nampak meleleh sgt,lap sket xnak bagi teruk sgt merciknya kat rim..biar rantai dlm 2-3 jam then br bwk jalan2

kl nak betul2 cuci, kene tanggalkan spoket ngan rantai then cuci btol2 sampai berkilat2 Shocked

minyak rantai ngan chain lube tu same tak?

jadi ambe wak keputusan nk beli yang 428 banding 415.. haha
sb 415 tu mhal sangat yang racing kit tu, di luar kemampuan..
tp kalu yg 428 yang RK-m ke sss yang elok agi?

lebih kurg cume chain lube ni spray..

sama elok je,tapi klau aku amek 428 rkm nye sebab ade tulis heavy duty..hehe klau 415 lak aku amek sss...
Back to top Go down
hasrul_90
Support Crew
Support Crew


Posts : 339
Join date : 12/06/2009
Age : 26
Location : K.Terengganu

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue Aug 18, 2009 7:12 am

skrang ni motor aku pakai rantai SSS 420..
tp rantai ni sklalu je kendur slepas bawak jalan jauh2..
memang macam ni ke rantai 420 nih?
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue Aug 18, 2009 7:37 am

hasrul_90 wrote:
skrang ni motor aku pakai rantai SSS 420..
tp rantai ni sklalu je kendur slepas bawak jalan jauh2..
memang macam ni ke rantai 420 nih?

klau selalu tarik rpm tggi pade ear rendah mmg cepat kenduenye..

try cuci balik rantai tu bersih2 pakai petrol,spoket pun sama..then pasang balik,n letak myk rantai..kadang klau kekotoran melekat byk sgt pun leh jadi..
Back to top Go down
hasrul_90
Support Crew
Support Crew


Posts : 339
Join date : 12/06/2009
Age : 26
Location : K.Terengganu

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue Aug 18, 2009 7:54 am

um....jadi...penekanannye d sini..x leh tarik high RPM pade gear rendah la erk..
slalu tarik gear 3,4,5 rpm 9k....
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue Aug 18, 2009 7:56 am

hasrul_90 wrote:
um....jadi...penekanannye d sini..x leh tarik high RPM pade gear rendah la erk..
slalu tarik gear 3,4,5 rpm 9k....

bukan xleh,leh je.. tapi selalunye faktor tu yg menyebabkan rantai kendur..
Back to top Go down
hasrul_90
Support Crew
Support Crew


Posts : 339
Join date : 12/06/2009
Age : 26
Location : K.Terengganu

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue Aug 18, 2009 7:58 am

oh..ok2...standard la tu kan...benda tu kan mekanikal..
mane leh maintain cam asal kan..thanks bro wan...
Back to top Go down
WKQ4913
Support Crew
Support Crew


Posts : 1565
Join date : 04/04/2009
Age : 29
Location : Sentul KL

PostSubject: Re: Jenis Rantai   Tue Aug 18, 2009 12:08 pm

hasrul_90 wrote:
oh..ok2...standard la tu kan...benda tu kan mekanikal..
mane leh maintain cam asal kan..thanks bro wan...

no problemos,cume kene igt untuk mykkan rantai,jgn bagi kering sgt..agak lame cket cuci rantai..kalo rajin la..hehe
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Jenis Rantai   Today at 7:33 pm

Back to top Go down
 
Jenis Rantai
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Ekzos yg korg pakai? V3
» Futsal N Bola Sepak

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: