.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Perbincangan Sprocket V4

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next
AuthorMessage
assasins
Laskar Kelas I


Posts : 143
Join date : 22/09/2010
Age : 30
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Tue Nov 09, 2010 4:20 pm

mazakim wrote:
iqram wrote:
salam...
xde ke otai2 pkai spoket depan 16???
nk tahu jgk cmne responnye.. Cool Cool

kategori 'otai' mne pki saiz tue beb....nubis jer yg pki tongue

'otai' sume pki 13 Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

*p/s : average ratio kegemaran otai mahupun nubis 15-37 tak kira 415/429/428 sume boleh Very Happy

mazakim.. sila beri pasangan kepada spocket 13 & ???? he he he.... nak tau gak....
Back to top Go down
tupai comel
Pegawai Kadet Kanan


Posts : 1677
Join date : 22/12/2009
Age : 27
Location : Segamat ShahAlam

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Tue Nov 09, 2010 5:46 pm

assasins wrote:
mazakim wrote:
iqram wrote:
salam...
xde ke otai2 pkai spoket depan 16???
nk tahu jgk cmne responnye.. Cool Cool

kategori 'otai' mne pki saiz tue beb....nubis jer yg pki tongue

'otai' sume pki 13 Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

*p/s : average ratio kegemaran otai mahupun nubis 15-37 tak kira 415/429/428 sume boleh Very Happy

mazakim.. sila beri pasangan kepada spocket 13 & ???? he he he.... nak tau gak....

pakai primary gear 22T kot..wakaka
Back to top Go down
chaosworld
Leftenan Muda


Posts : 1928
Join date : 26/07/2010
Location : pekan-kuantan

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Tue Nov 09, 2010 5:57 pm

chocolate wrote:
alahai,skrg rasa ok ke x moto tu?kl gear nam xde rasa drop yg mendadak dr gear lima layankan ajer..kl dr gear lima 9.5 change gear nam trus turun 7,haa tu prob le tu..

muto bese2 mmg biasa la drop dlm 1k masa change gear..jgn nak banding ngan muto drag plak haha

oo cam tu ek.. huhuh.. choco, aku minat ar ngn coverset ko tu.. yg 38 tu..cantik giler ko wat.. ajar aku bleh?? mksud aku ajar tu cara2 nk spray.. pastu guna spray ape.. nk wat stripe tu cm ne.. bleh x??
Back to top Go down
ikhwan tawau
Laskar Muda


Posts : 68
Join date : 14/10/2010
Location : Sabah

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Wed Nov 10, 2010 2:21 pm

naem 2345 wrote:
ikhwan tawau wrote:

uih takkn 15-38 leh g 130 je...
kalo stended kua kilang pun boleh g 140...cek balik bro...setting die mane2 tu


ni aq bwa dl sekilo... bkn jalan highway. mter aq 100 rpm 7000

meter 100km rpm 7..??
gear brape tu.??
moto aq gear 6 meter 150km rpm 7...180km rpm 8.5....
spoket 37-16...420[/quote]


gear 6 la....
spoket 15 - 38
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Wed Nov 10, 2010 3:14 pm

iqram: aku pnah pkai 16-35.. tp spec muto dh modi sane sini la.. 800meter leh dpt 170kmh beh kuang.. pkai sportrim yamaha 6btg..

TC: primary racing 21T bro.. kalo 22T tu standard punye.. hehehehe..

chaosworld: usha2 topic re-paint coverset.. kt ctu choco dh share segala bagai teknik dlm proses penghasilan kaberset 38 beliau..

Back to top Go down
tupai comel
Pegawai Kadet Kanan


Posts : 1677
Join date : 22/12/2009
Age : 27
Location : Segamat ShahAlam

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Wed Nov 10, 2010 5:10 pm

standard bukan 20T ke
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Wed Nov 10, 2010 5:22 pm

primary gear stended: 22T
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Wed Nov 10, 2010 10:14 pm

sedappppp wooOOoo primary 21T pickup nk overtake lori balak sesedap
winston light selepas lunch bersama scandal awek....

stended primary 22T - klu moto stended ngan berat owner 70kg kebwh 15-37/38 da sesuai rasanya

berat ak 60kg pki primary 21T blok super saiya tahap 2 rim RB 3btg 2.15 pki 13-33 so far so nice....
Very Happy

_________________
Back to top Go down
chocolate
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 3215
Join date : 22/03/2009
Age : 30
Location : terengganu,bangi,kuala lumpur

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Wed Nov 10, 2010 10:49 pm

patut la muto aku x power,22t + berat owner 85 kilo...kesian muto aku

hoho choasworld,mcm ultra post,aku dah share kat link bwh..kl ada apa2 soklan pm yer,selagi dlm pengetahuan ambe,ambe cuba jawab yer

http://125z.darkbb.com/diskusi-bengkel-diy-f5/re-paint-coverset-v2-t1140.htm

_________________
i'am wearing a poker face,until when can i hold it?...
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Wed Nov 10, 2010 11:06 pm

chocolate wrote:
patut la muto aku x power,22t + berat owner 85 kilo...kesian muto aku

hoho choasworld,mcm ultra post,aku dah share kat link bwh..kl ada apa2 soklan pm yer,selagi dlm pengetahuan ambe,ambe cuba jawab yer

http://125z.darkbb.com/diskusi-bengkel-diy-f5/re-paint-coverset-v2-t1140.htm

bukan moto tak power tp owner yg tak power..ske bwk slow2x tongue

_________________
Back to top Go down
babet
Leftenan Muda


Posts : 1806
Join date : 04/03/2010
Location : bumi Allah S.W.T

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Wed Nov 10, 2010 11:41 pm

sori out topic sikit...

juz nk taw...

ape kelebihan primary gear 21T ni berbanding stended?
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 4:37 am

mazakim wrote:
sedappppp wooOOoo primary 21T pickup nk overtake lori balak sesedap
winston light selepas lunch bersama scandal awek....

stended primary 22T - klu moto stended ngan berat owner 70kg kebwh 15-37/38 da sesuai rasanya

berat ak 60kg pki primary 21T blok super saiya tahap 2 rim RB 3btg 2.15 pki 13-33 so far so nice....
Very Happy

mazakim..dgn spec 21T yg tgh ko pki tu nk tye la..akupun tgh pki 21T..
1.penah pki sproket 15-38?..kalu penah,teruskan menjwb soalan seterusnya...haha
2.apa perbezaan yg ko rasa pada pickup antara kalu pakai 15-38 dgn pki 13-33..mana lg best..sbb aku kira guna calculator td..ratio 15-38 dgn 13-33 sama..dlm 2.53..
3.TOP lak mcm mana..sbb even ratio sama..tp saiz sproket blkg 33 tu lg kecik dari 38..so adakah boleh menambah TOP berdasarkan pengalaman ko..

mcm format soalan final lak.. Razz

note:akupun tgh pki 21T..tp xjumpa lg TOP yg memuaskan nafsu syahwat gila kuasa akuni..
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 8:54 am

1- tak penah, lepas oberhol enjin pomen ak yg sumbat 13-33 nie,ak hanya ikut pomen
lagipun dia da buat sesi soaljawap sebelum sumbat 13-33 tue..dia kata ratio nie sesuai

2- yup 13-33 mmg sama ngan 15-38 beza dia :-

~ 13-33 lebih pada pickup rasa cam pki chamber bila tarik gear peginya,top plak leh jer
dapat outmeter tp klu jalan tak rata/beralun/mendaki walau landai mmg tak tahan
wajip drop gear dr 6 ke 5....so far enjin ak cantik xda mengerang cam nak runtuh ke haper
~ 15-38 pickup kurang,dia sedang2x elok jer tp top sedap nak hold lelama leh maintain
jer tak kira jalan rata ke haper...tp 22T lar coz 21T ak lum try lagi...

3- 13-33 lebih pastas dr 15-38 dari segi jarak nak dapatkan top,time maintain ak rasa
15-38 lebih praktikal coz 13-33 nie sometime buat hati rasa tak tenteram maintain lelama
rasa cam tak confiden walhal ok jer sebenarnya..nak kata menambah top mmg takda
top dier sama jer ikut modifikasi enjin..klu enjin leh capai 170km/j buh la sprocket
apapun mmg takat tue jer dia pegi...

ok sekian Razz

_________________
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 10:34 am

ok phm..
ape yg dpt tangkap dri penerangan tu aku kena pertingkatkan lgi usaha memodikan lg moto aku..
xlupa juga memasukkan gear 6 rxz time aku oberhaul enjin kelak..
penat2 mazakim bg penerangan rupanya ni yg aku phm..
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 10:46 am

hoho tarakhal punye Very Happy

tue lar mesin ak nie pun kekadang senang dpt 180km/j kekadang dpt 170km/j jer....
cecah N emmm xpenah...turun lar bukit camne pun jarum tue mati kat 180km/j...
(cover plastik da potong) <<-- bagitau siap2x kang igt jarum mati psl tak potong tongue

before nie ak slalu gne 15-38 rasa selesa ngan ratio nie... Cool

_________________
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 11:17 am

erm..xtry turunkan lg ke sproket tu..
180kmh tu sproket 13-33 ke..kn ratio dh mcm 15-38..
aku yg byk air ni pn pki 15-38..
ko lg la 60kg..blok modi+gearbox kompem dh usik hehe+bearing lesing+futrest pn lesing..
xde rasa mengerang ke..
aku ni pn rasanya ptt turun lg 1 mata jd 37<---(ayat bajet rasa mcm dh kurus lepas jog 1round pg td) Razz
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 11:23 am

takda beza la man,ak turun dr 15-38 ke 15-36 tetap sama top tue..
beze leh rasa kat pickup jer...top mmg camtu jer lemau ngeehehe Laughing

tue lar kan sume dah buat tp.........................kita sume tak penah lak
testing ske sama ske antara kita...emm jom set satu hari kita drag 10 kilo Shocked


_________________
Back to top Go down
hery kery
Laskar Kanan


Posts : 246
Join date : 16/09/2010
Age : 28
Location : butterworth

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 11:27 am

man JGN8917 wrote:
ok phm..
ape yg dpt tangkap dri penerangan tu aku kena pertingkatkan lgi usaha memodikan lg moto aku..
xlupa juga memasukkan gear 6 rxz time aku oberhaul enjin kelak..
penat2 mazakim bg penerangan rupanya ni yg aku phm..
nk tkr gear 6 z kne mody ke x? ke plu n play jer??
dok dgr cm best je gear 6 x
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 11:33 am

plug n play jer....

best psl rpm tak drop banyak bila shift gear 5 ke 6 time fullthrottle....

sekian Very Happy

_________________
Back to top Go down
hery kery
Laskar Kanan


Posts : 246
Join date : 16/09/2010
Age : 28
Location : butterworth

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 11:40 am

oo....nk kne tgu ovrhl mto la bru nk ble...huhu.tq2
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 11:41 am

ke sbb rantai..borak2 dgn tc boy dia kata pki 415 dpt 175kmh...pki 428 mati kt 160kmh je..
drag dgn aku??..waa mcm (lin dan vs hafiz hashim)...x aci woo..
aku dgn enjin mcm dh nak runtuh..hehe.....
tp pe salah nya..lau takat nak sukat meter tepat ke x..
sblh2 bleh je....

tp kan ade gak lg 1 idea..
try la pgang 1 fon gps letak kt kocek time meroket..
meroket la 2 3 mlm yg berlainan(sbb xnk engine panas)..
kalu meter gps tu pun xberubah lepas dh wat 2 3 ujikaji...maknanya btol la meter ko tu leh g takat tu je...
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 11:42 am

waaaaaa...drag 10kilo...aku stuju ngn mazakim tu,bila motor dh smp limit,tukar lor spoket brape pon,laju tetap same..beza kt rpm je n pickup
Back to top Go down
Ultra-Z
Support Crew
Support Crew


Posts : 2250
Join date : 13/07/2009
Age : 29
Location : sebelah ko.. haa, cuak..~ cuak...~

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 12:17 pm

yola,
hp yg di'generate' oleh enjin still same..
cme efficiency yg berlainan ble ratio(spoket, gearing, bla2..) berlainan..
same gak kalo 125z masuk gear 7.(bleh susun blk ratio gear 1-7, atau just tmbh ratio lg kcik utk gear 7)
top speed at lower rpm..(maybe top ade tmbh +10kmh gtu je, ntah2 drop psl ratio tkleh cope ngan power dr engine)
tu je bleh cpai..
hehe..
7th gear..when 6th gear is not enough..
Back to top Go down
hery kery
Laskar Kanan


Posts : 246
Join date : 16/09/2010
Age : 28
Location : butterworth

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 12:25 pm

7th.....
Back to top Go down
mazakim
Laksamana Armada
Laksamana Armada


Posts : 2181
Join date : 26/04/2009
Age : 30
Location : cheras

PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Thu Nov 11, 2010 12:38 pm

compem la kne custom gear 7th tuh..sebijon dekar rm300 wooOo mau bikin(eh mne ak tau)

compem la sume ratio dr 1-7 stok gear pendek..tak reti main throttle terbelah 46 piston Razz

*sumbat gear6 rxz klu blok tak buat pun tarak guna lg truk dr stok punye gear silent

_________________
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Perbincangan Sprocket V4   Today at 4:08 pm

Back to top Go down
 
Perbincangan Sprocket V4
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V7

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: