.
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Segala Persoalan V9

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Next
AuthorMessage
yan_zr
Laskar Muda


Posts : 29
Join date : 10/08/2010

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Mon Oct 04, 2010 8:43 pm

salam..nk tanya..kalau nk ribet mangkuk cluth..camne ha caranya?..dia pakai ribet camna?..getah yg nk direbet 2 org panggil apa ha?..sapa taw harga getah 2?
Back to top Go down
Kaer
Pegawai Waran II


Posts : 1111
Join date : 24/05/2010
Location : Jay Bee - Bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Mon Oct 04, 2010 8:58 pm

rivet mangkuk klac anta g kedai jela mangkuk klac tuh..
bru rm15..
Back to top Go down
yan_zr
Laskar Muda


Posts : 29
Join date : 10/08/2010

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Mon Oct 04, 2010 9:10 pm

boleh nk hantar kedai..tapi saja ja..mana la nk taw kot2 ada sapa2 bleh tolong terangkan..http://www.emocutez.com..boleh tumpang belajar..
Back to top Go down
Kaer
Pegawai Waran II


Posts : 1111
Join date : 24/05/2010
Location : Jay Bee - Bangi

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 3:20 am

rivet klac ni die bukn pkai tangan kosong je der..
kne de skill + tools + experience bru r jd..
Back to top Go down
xapex
Pegawai Waran II


Posts : 1040
Join date : 02/12/2009
Age : 21

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 10:03 am

owww..camtu...
sy dak bru blaja...
bru2 men moto..harap ley ajar...
Back to top Go down
Jokey Cabuk
Laskar Kanan


Posts : 217
Join date : 04/10/2010
Age : 76
Location : Bandaraya Pesisir Air

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 1:00 pm

Assamualaikum..kwn²,tnye skit psl mtr leh?apasal bteri mtr aku slalu kong?aku baru letak bteri baru pastu x sampai seminggu trus kong..dh xde karen dh..apa masalahnye tu bro?adakah wiring?@ sebaliknye?
thanks sbb sudi membantu.. rabbit
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 1:18 pm

Jokey Cabuk wrote:
Assamualaikum..kwn²,tnye skit psl mtr leh?apasal bteri mtr aku slalu kong?aku baru letak bteri baru pastu x sampai seminggu trus kong..dh xde karen dh..apa masalahnye tu bro?adakah wiring?@ sebaliknye?
thanks sbb sudi membantu.. rabbit

ssh nak ckp ape problem sbnrnya..byk bnda leh jd punca...moto lak xde depan mata...
kalu air kurang mmg leh gak jd kong...
kalu air bateri penuh pun leh jd kong gak kalu xcharge dlm jangka masa lama (running enjin)
mengikut flow voltage & current bateri kong jd sbb xde cas2 ion yg masuk dlm air bateri tu....
dgn lebih mudah phm sbb current xmasuk ke bateri...

just leh bg idea je kt sini antara problem2 yg mungkin:
1. fius dh blow
2.rectifier dh kong
3.wayar dh reput/kaput/hangus

lampu dpn ko idup x..lampu dpn dpt dri supply coil magnet...lau idup maksudnya coil magnet ok lg...

g kedai moto try charge bateri..rm 3 je... then tukar fius dulu...
lau xsettle gak baru proceed cari punca prob tu dri part2 ln lak..
try satu2... Very Happy
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 2:06 pm

yan_zr wrote:
boleh nk hantar kedai..tapi saja ja..mana la nk taw kot2 ada sapa2 bleh tolong terangkan....boleh tumpang belajar..

kalau bush getah rosak, bila goyang antara gear&mangkuk tu ada freeplay lebih dr normal..
kalau bush tembaga rosak, ni bila dh ikat kt shaft ketat2, tp mangkuk clutch 1 set tu blh goyang2 lg..

rivet mcm paku kt mangkuk clutch tu kene grind...ada 6btg..
bila dh grind rata, gear & mangkuk clutch tu diasingkn..
dlm tu ada la getah2 bush...getah tu mmg takde jual yg original ACS...semua jenis biasa punye hrga dlm rm6-rm10..
bush tembaga utk masuk kt shaft gearbox tu pn blh kluakn...kene pandai2 ketuk atau press guna mesin...bush tu hrga dlm rm10-rm15...mmg takde yg original jugak..

biasa kalau beli getah bush tu, akan dpt skali paku/rivet baru..
dh susun getah bush tu baru blh rivet blk guna paku baru tu...ada kedai yg otai skit biasa ketuk guna tukul besi je, ada kedai guna mesin press..
rivet ni tak blh fit sgt, tak blh longgar sgt...kene sesedap rasa gak..
tak semestinya lps rivet je mst tiptop..slalunya ada gak bunyi skit...melainkn kalau beli 1 set baru, original dlm rm200++..

ni gambaran yg dh dibaraikn..

_________________
set skru allenkey chrome utk 125z<--klik jer
Back to top Go down
Jokey Cabuk
Laskar Kanan


Posts : 217
Join date : 04/10/2010
Age : 76
Location : Bandaraya Pesisir Air

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 2:35 pm

man JGN8917 wrote:
Jokey Cabuk wrote:
Assamualaikum..kwn²,tnye skit psl mtr leh?apasal bteri mtr aku slalu kong?aku baru letak bteri baru pastu x sampai seminggu trus kong..dh xde karen dh..apa masalahnye tu bro?adakah wiring?@ sebaliknye?
thanks sbb sudi membantu.. rabbit

ssh nak ckp ape problem sbnrnya..byk bnda leh jd punca...moto lak xde depan mata...
kalu air kurang mmg leh gak jd kong...
kalu air bateri penuh pun leh jd kong gak kalu xcharge dlm jangka masa lama (running enjin)
mengikut flow voltage & current bateri kong jd sbb xde cas2 ion yg masuk dlm air bateri tu....
dgn lebih mudah phm sbb current xmasuk ke bateri...

just leh bg idea je kt sini antara problem2 yg mungkin:
1. fius dh blow
2.rectifier dh kong
3.wayar dh reput/kaput/hangus

lampu dpn ko idup x..lampu dpn dpt dri supply coil magnet...lau idup maksudnya coil magnet ok lg...

g kedai moto try charge bateri..rm 3 je... then tukar fius dulu...
lau xsettle gak baru proceed cari punca prob tu dri part2 ln lak..
try satu2... Very Happy
lampu depan blakang sumenye nyala..berfungsi ngn elok..fius dh tukar baru dh..chek wiring sume ok..bteri tu mcm x charge bila running enjin..karen bteri yg ada tu die direct trus ke eletronik lain.. Rolling Eyes
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 2:43 pm

kalu aku la kne prob ni..
aku amik multimeter "tap" kn dkt WAYAR +ve & -ve yg ikat kt bateri tu...
kalu ade nilai volt kt multimeter mean suma ok la..

kalu xde nilai volt aku suspek rectifier prob...
xpun wayer dri coil magnet nak ke rectifier prob...
@maybe wayar dri rectifier nak ke bateri yg prob...
cara ni kalu prob ni kne kt akula...
Back to top Go down
Jokey Cabuk
Laskar Kanan


Posts : 217
Join date : 04/10/2010
Age : 76
Location : Bandaraya Pesisir Air

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 2:59 pm

tu la..sakit pale aku pikir..bwk mtr jln jauh² pn tkt sbb meter minyak xnaik (perlu ada karen baru naik)..minyk pn main bajet je klu nk g memane..susah btol..
bro,rectifier brape harge market skrg?
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 3:10 pm

jap2..ko ckp td bateri ko kong tu ko ditect mcm mana ko tau bateri tu kong?..
lampu signal malap ke..horn bunyi lemau x...
kalu signal & horn suma ok & just meter minyak xnaik2 tah2 sbb wayering kt tank minyak tu prob...bkn sbb bateri..

aku pnah gak kena meter minyak xnaik...aku bukak alas getah atas tank tu & goyang2 kan sikit wayering pelampung,lepas tu suma ok..

kne state tul2 ape prob ko..kang aku salah bg info wat naya je tukar bnda yg xrosak...
p/s;harga rectifier tu xtaula bro..xpnah rosak lg..tp rasanya dlm rm40 gitu2 la..
Back to top Go down
Jokey Cabuk
Laskar Kanan


Posts : 217
Join date : 04/10/2010
Age : 76
Location : Bandaraya Pesisir Air

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 5:02 pm

meter aku ok klu bateri die ok..skrng nie bateri aku x ok jd meter pn x naik la..kn meter tu perlu tenaga lektik jgk klu die nk naik..
mahal jgk rupenye benda alah tu..ingtkn rm10 jer..huhuhu
Back to top Go down
yi_tupaijek01
Leftenan Madya


Posts : 2078
Join date : 05/01/2010
Age : 29
Location : KUALA TERENGGANU-SHAH ALAM

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 6:12 pm

Jokey Cabuk wrote:
meter aku ok klu bateri die ok..skrng nie bateri aku x ok jd meter pn x naik la..kn meter tu perlu tenaga lektik jgk klu die nk naik..
mahal jgk rupenye benda alah tu..ingtkn rm10 jer..huhuhu
rectifier tu mcmne eh?cuba tunjukn ckt...rs mcm kt umah aku ada menda alah tu..yg original
Back to top Go down
yan_zr
Laskar Muda


Posts : 29
Join date : 10/08/2010

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 6:18 pm

vendetta wrote:
yan_zr wrote:
boleh nk hantar kedai..tapi saja ja..mana la nk taw kot2 ada sapa2 bleh tolong terangkan....boleh tumpang belajar..

kalau bush getah rosak, bila goyang antara gear&mangkuk tu ada freeplay lebih dr normal..
kalau bush tembaga rosak, ni bila dh ikat kt shaft ketat2, tp mangkuk clutch 1 set tu blh goyang2 lg..

rivet mcm paku kt mangkuk clutch tu kene grind...ada 6btg..
bila dh grind rata, gear & mangkuk clutch tu diasingkn..
dlm tu ada la getah2 bush...getah tu mmg takde jual yg original ACS...semua jenis biasa punye hrga dlm rm6-rm10..
bush tembaga utk masuk kt shaft gearbox tu pn blh kluakn...kene pandai2 ketuk atau press guna mesin...bush tu hrga dlm rm10-rm15...mmg takde yg original jugak..

biasa kalau beli getah bush tu, akan dpt skali paku/rivet baru..
dh susun getah bush tu baru blh rivet blk guna paku baru tu...ada kedai yg otai skit biasa ketuk guna tukul besi je, ada kedai guna mesin press..
rivet ni tak blh fit sgt, tak blh longgar sgt...kene sesedap rasa gak..
tak semestinya lps rivet je mst tiptop..slalunya ada gak bunyi skit...melainkn kalau beli 1 set baru, original dlm rm200++..

ni gambaran yg dh dibaraikn..

he3..terbaik ah..http://www.emocutez.com..thx bro diatas pekongsian ilmu..ngah practical skang neh..tools cukup kot..tapi 2 la cam susah jek sbub x pnh buat..nanti x taw agak2 plak..takut jadi kot lain..huhu http://www.emocutez.com..nk tanya pomen2 kat tempat practical ni diorg cakap bub enjin2 motor2 ni diorang kurang sket..
Back to top Go down
man JGN8917
Laskar Kelas II


Posts : 824
Join date : 20/12/2009
Location : SHAH ALAM-SEGAMAT

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Tue Oct 05, 2010 7:49 pm

Jokey Cabuk wrote:
meter aku ok klu bateri die ok..skrng nie bateri aku x ok jd meter pn x naik la..kn meter tu perlu tenaga lektik jgk klu die nk naik..
mahal jgk rupenye benda alah tu..ingtkn rm10 jer..huhuhu

mmgla meter minyak perlukan bateri..tp tgok keaadaan gak...
kalu lampu signal & horn suma ok tp HANYA meter minyak xnaik xke pelik...
sbb signal & horn tu dpt supply dri bateri gak...
sbb tu nak tau signal & horn ok x...
sbb kalu just prob meter minyak xnaik maybe sbb pelampung/wayering pelampung
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Wed Oct 06, 2010 12:46 am

SALAM. nk tny kpd yg pakai tupai baru ni. moto baru ni nat 2t dia dilaras plg kecik ke? xnampak benang? utk moto baru dan standard
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Wed Oct 06, 2010 1:49 am

salam, nk tanya
1. apa keburukan & kebaikan kalau pasang karberator aftermarket mcm uma, keihin, dsb....
2. apa saiz yg sesuai dgn 125z blok dah porting piston saiz 1.00 ekzos ahm yg kaler hitam tu?
Back to top Go down
paan1171
Support Crew
Support Crew


Posts : 1523
Join date : 04/07/2010
Location : jb - p.j

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Wed Oct 06, 2010 2:48 am

lanunlaut wrote:
salam, nk tanya
1. apa keburukan & kebaikan kalau pasang karberator aftermarket mcm uma, keihin, dsb....
2. apa saiz yg sesuai dgn 125z blok dah porting piston saiz 1.00 ekzos ahm yg kaler hitam tu?
soalan no 2 x brape hambe pham lah..? saiz ape yg anda mksudkn itu..?

_________________
Back to top Go down
imanhalimi
Bintara Kanan


Posts : 637
Join date : 16/06/2010
Age : 29
Location : Perlis->kL->???

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Wed Oct 06, 2010 3:04 am

ajizaimi wrote:
SALAM. nk tny kpd yg pakai tupai baru ni. moto baru ni nat 2t dia dilaras plg kecik ke? xnampak benang? utk moto baru dan standard

haah..kasi rapat...xtaw la kot mto len ada nampak benang gak...mto aku xnampak benang nut 2 rapat..
Back to top Go down
ajizaimi
Bintara Muda


Posts : 574
Join date : 19/10/2009

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Wed Oct 06, 2010 8:56 am

imanhalimi wrote:
ajizaimi wrote:
SALAM. nk tny kpd yg pakai tupai baru ni. moto baru ni nat 2t dia dilaras plg kecik ke? xnampak benang? utk moto baru dan standard

haah..kasi rapat...xtaw la kot mto len ada nampak benang gak...mto aku xnampak benang nut 2 rapat..

oo moto aku ada nmpk benang tu keliru ckt. tp dkt plate moto tu ada la kna 2t bminyak. org lain mcmn??
Back to top Go down
Jokey Cabuk
Laskar Kanan


Posts : 217
Join date : 04/10/2010
Age : 76
Location : Bandaraya Pesisir Air

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Wed Oct 06, 2010 9:16 am

man JGN8917 wrote:
Jokey Cabuk wrote:
meter aku ok klu bateri die ok..skrng nie bateri aku x ok jd meter pn x naik la..kn meter tu perlu tenaga lektik jgk klu die nk naik..
mahal jgk rupenye benda alah tu..ingtkn rm10 jer..huhuhu

mmgla meter minyak perlukan bateri..tp tgok keaadaan gak...
kalu lampu signal & horn suma ok tp HANYA meter minyak xnaik xke pelik...
sbb signal & horn tu dpt supply dri bateri gak...
sbb tu nak tau signal & horn ok x...
sbb kalu just prob meter minyak xnaik maybe sbb pelampung/wayering pelampung
oo..yg signal & horn tu ok..lampu brek pn ok..cume bteri aku tu je xcharge bile running enjin..
Back to top Go down
lanunlaut
Laskar Kelas I


Posts : 107
Join date : 14/04/2009
Age : 32
Location : Sepangar Bay, Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Wed Oct 06, 2010 9:33 am

lanunlaut wrote:
salam, nk tanya
1. apa keburukan & kebaikan kalau pasang karberator aftermarket mcm uma, keihin, dsb....
2. apa saiz yg sesuai dgn 125z blok dah porting piston saiz 1.00 ekzos ahm yg kaler hitam tu?

paan1171
Leftenan Muda wrote:
soalan no 2 x brape hambe pham lah..? saiz ape yg anda mksudkn itu..?

saiz karburator, ada yg 24mm, 28mm, 30mm....mmm mana satu yg seswai?
Back to top Go down
vendetta
Support Crew
Support Crew


Posts : 809
Join date : 06/07/2009
Location : petaling jaya. kdg2 ledang, johor

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Wed Oct 06, 2010 9:45 am

Jokey Cabuk wrote:
oo..yg signal & horn tu ok..lampu brek pn ok..cume bteri aku tu je xcharge bile running enjin..

kalau bateri kong, biasanya signal, horn pn tak blh on jugak...termasukla meter minyak tu tak naik...
lampu dpn & blkg pn mst mcm malap jer...
cuba bedah jer kt kumpulan wayar yg besar ni..mst ada yg dh terputus atau dh reput...
125z aku dulu pnh kene mcm ni gak...dh pnh pn citer kt dlm ni jugak...
bila dh bukak, tgk ada sambungan wayar yg dh tak cun...pandai2 la modified blk bg cun...
kalau nasib baik, blh dpt wiring yg mmg byk sambungan2 lain antara 2 wayar pergi ke 2 wayar lar, 1 wayar pecah 2 lar...
try la modified blk sambungan tu...buat cun2...

'bedah' kt bhgn wayar hitam yg besar tu...dr bwh bateri ke atas skit...agak2 je..
dlm tu ada byk wayar...kene 'kupas' pelan2 la takut ada wyr lain yg putus plak nnt...

_________________
set skru allenkey chrome utk 125z<--klik jer
Back to top Go down
Jokey Cabuk
Laskar Kanan


Posts : 217
Join date : 04/10/2010
Age : 76
Location : Bandaraya Pesisir Air

PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Wed Oct 06, 2010 12:22 pm

vendetta wrote:
Jokey Cabuk wrote:
oo..yg signal & horn tu ok..lampu brek pn ok..cume bteri aku tu je xcharge bile running enjin..

kalau bateri kong, biasanya signal, horn pn tak blh on jugak...termasukla meter minyak tu tak naik...
lampu dpn & blkg pn mst mcm malap jer...
cuba bedah jer kt kumpulan wayar yg besar ni..mst ada yg dh terputus atau dh reput...
125z aku dulu pnh kene mcm ni gak...dh pnh pn citer kt dlm ni jugak...
bila dh bukak, tgk ada sambungan wayar yg dh tak cun...pandai2 la modified blk bg cun...
kalau nasib baik, blh dpt wiring yg mmg byk sambungan2 lain antara 2 wayar pergi ke 2 wayar lar, 1 wayar pecah 2 lar...
try la modified blk sambungan tu...buat cun2...

'bedah' kt bhgn wayar hitam yg besar tu...dr bwh bateri ke atas skit...agak2 je..
dlm tu ada byk wayar...kene 'kupas' pelan2 la takut ada wyr lain yg putus plak nnt...
adeyyhh...main "bedah²" nie yg wat aku tkt nie..tkt tersalah "bedah",lain pulak jdnye..tp aku cube try la dulu klu² masalah aku nie leh setle..tp klu andai katalh wiring kt situ sume ok,kt mana lg puncenye tu?
thanks bro² otai yg sudi bantu aku setle problem nie.. rabbit
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Segala Persoalan V9   Today at 9:03 am

Back to top Go down
 
Segala Persoalan V9
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 16Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 16  Next
 Similar topics
-
» Segala Persoalan V8
» Segala Persoalan V7
» How To Starting Your Motorcycle Like Cubprix

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian 125Z Community :: Arkib :: Arkib - Perbincangan-
Jump to: